Belgische fiscus krijgt centrale databank

De Belgische minister van Financiën heeft van de nationale privacycommissie toestemming gekregen om een algemene databank op te richten voor de Belgische belastingdienst. Nu hebben alle fiscale diensten nog hun eigen databank.

De Belgische databank wordt opgericht om het werk van de belastingcontroleurs gemakkelijker te maken, meldt de Belgische financiële krant De Tijd. Die overkoepelende databank zal gebruikt worden om alle gegevens die de belastingdienst verzamelt, samen met de gegevens van de overige overheidsdiensten op te slaan. De verschillende afdelingen van Financiën, zoals die voor de inkomensbelasting, voor de verkeersbelasting en voor de btw, hebben hun gegevens nog allemaal apart opgeslagen.

Met de voorgestelde centrale database kan worden opgemerkt hoe iemand bijvoorbeeld een hoge verkeersbelasting betaalt omdat hij in een dure auto rijdt, terwijl een laag inkomen wordt aangegeven. Gegevens zouden ook automatisch van de verschillende diensten kunnen worden opgevraagd, wat voordien niet mogelijk was.

Elk gebruik van de databank wordt geregistreerd, zoals al het geval is bij de politiedatabank. Ook zullen de gegevens versleuteld zijn. Omdat alle overheidsdiensten toegang krijgen tot de databank, moet het beroepsgeheim van de ambtenaren worden uitgebreid. Het voorstel ligt al vijf jaar klaar, maar voor de werkelijke wetswijziging moest de privacycommissie eerst zijn toestemming geven. Vijf jaar geleden gaf de commissie die toestemming niet, omdat er te weinig garanties waren en te veel bezwaren met betrekking tot de privacy.

Door Adrian Buyssens

25-04-2012 • 15:17

36 Linkedin

Reacties (36)

36
35
23
2
0
2
Wijzig sortering
Ik denk dat ik een tijd terug hier de Proof-of-Concept van heb gezien.

Een project bij Federale Overheidsdienst Financiën om de permanente dossiers centraal te stockeren en makkelijk raadpleegbaar te maken (DPD: Dossiers Permanents - Permanente Dossiers).

Het ging toen over een IBM Filenet (document storage) backend die werd ontsloten door een java-webapp based op het interne framework van Financiën (dat op zijn beurt weer bouwt bovenop Struts). Wonder if it's still that configuration.
hierboven staat de theorie...
in praktijk: nieuw systeem, veel geld aan geven, na een paar jaar merken dat het nieuwe systeem eigelijk niet werkt om daarna terug te grijpen naar oude systemen...
Dus jij vindt dat de overheid niet moet proberen te innoveren?

Het klinkt mij juist erg goed in de oren. Tuurlijk, de vraag is wel hoe ze met privacy omgaan, maar het zal vast veel onnodige procedures/bureaucratie tegengaan!
Hoezo innovatie? Een database aanleggen met alle fiscale gegevens van belgische inwoners. Wat is daar innovatief aan. De enigste reden om hier over innovatie te spreken is om een extra nul op de factuur te zetten.
Ok, innoveren is een groot woord. Ik bedoelde meer dan "verbeteren".
en jij denkt dat zoiets in de private sector niet gebeurd? Daar gebeurd het ook continue, alleen hoor je daar niets van omdat het achter gesloten deuren gebeurd.
Verdwijnen gaan wij (de Belgische belastingbetaler) moeten doen! :-)
http://www.belastingparadijzen.be/

citaat: Wie zal er in de toekomst nog bereid zijn om in België te wonen, er na jarenlang hard werken een uitvinding te doen en meer dan 50% van de winst af te staan aan de staat? Dan neem je beter een patent op die uitvinding, waarna je het vervolgens registreert op naam van een vennootschap in Nevis. De goederen laat je produceren in een vrijhandelszone in Maleisië door een handelsvennootschap die in Delaware (VS) werd opgericht. De goederen worden rechtstreeks per koerier verstuurd naar de klant in België, die ze via het internet heeft besteld. De server die de bestellingen opneemt, staat in Bermuda. De klanten betalen online op de Zwitserse rekening van de handelsmaatschappij in Delaware, die op haar beurt royalty's betaalt aan de vennootschap in Nevis. En intussen zit de bedrijfsleider op zijn jacht, dat onder Panamese vlag rondvaart in internationale wateren. Fictie? Misschien wel, maar hoe lang nog? Laat u meenemen op de fascinerende reis doorheen de wereld van de belastingparadijzen. Veel leesgenot.
En dat is wat er mis is met deze wereld. We willen allemaal de lusten, maar geen lasten. Van zodra je bovengemiddeld verdiend vinden velen het niet meer normaal dat je mee betaald voor de sociaal zwakkeren.
Nu kunnen ze nog extra belastingen gaan aanrekenen.
Privacy is er nu helemaal al niet meer . Dank u Belgische regering..
Of onze gegevens nu in 10 databases staan van 10 verschillende overheidsdiensten of in één centrale db, onze privacy verandert weinig, denk ik, niet?
Eigenlijk wel: er krijgen 10x10 personen toegang tot al je data; voorheen hadden deze personen slechts toegang to een deel van je data.
Wanneer sommige databanken interessanter (en/of privacygevoeliger) zijn dan andere, dan zijn er netto meer mensen die aan gevoelige data kunnen.
Waar doel je op met die eerste zin? Dat ze nu beter inzicht hebben in de situatie, dus bij mensen meer kunnen heffen?

En puur door het koppelen van afzonderlijke systemen zal er geen issue met privacy zijn, mits de juiste maatregelen worden getroffen mbt de beveiliging van het systeem.
Het systeem gaat zichzelf gewoon terug betalen. Doordat er een centraal beheer is krijgen de controleurs een beter overzicht van wat een persoon zoal betaald ipv nu tijd te verspillen om die gegevens overal aan te vragen. Maw meer controles -> meer fraudeurs aanpakken en dus meer geld innen. Logisch gezien lijkt me dit geen slecht plan.
extra belastingen? Enkel voor diegene die frauderen. En als men fraude kan aanpakken betekend dat dat de eerlijke mens minder moet ophoesten.
Als ik dit bericht zo lees lijkt het een goed systeem, maar ook bij mij gaan de nekharen overeind staan m.b.t. privacy. Wanneer dit goed gewaarborgd word, waar overheden vaak moeite mee hebben, zie ik eigenlijk geen problemen.

Het lijkt me dat de overheid hierdoor een stuk sneller/efficiënter kan gaan werken en het hierbij ook makkelijker word om fraudeurs/overig gespuis aan te pakken.
heb jij iets te verbergen dan?
of ben je bang dat je buurman opeens zou weten hoeveel er op je loonbriefje staat?

als de belastingsdienst denkt dat er fraude is, vragen ze toch alle gegevens op, het duurt enkel veel langer
met dit systeem zal men op een geautomatiseerde manier naar fraude kunnen zoeken wat veel efficiënter is in werkuren én resultaat
Wat er op mijn loonbriefje staat kan iedereen opzoeken als statutaire medewerker, maar ik kan me inbeelden dat er mensen zijn die liever niet hebben dat anderen zomaar alles zouden kunnen opvragen. Dat gaat niet noodzakelijk om iets te verbergen hebben, maar gewoon dat private zaken privaat moeten blijven.

privacy gaat trouwens niet altijd om rijkdom, maar is, zeker bij de bekendere of beter gegoede mens, belangrijk om nog een rustig leven te kunnen hebben.
@Blokker: jij werkt bij de spoorwegen neem ik dan aan.

Als iedereen kan zien wie er wat verdient dan gaan de inbraken met met geweld zo omhoog.
Er zijn mensen met vermogen die dat niet zo leuk vinden als 3den die data kan inzien. Veiligheid voor henzelf en hun kinderen.

En nee dat is geen filmscript maar gewoon dagelijkse realiteit van vermogende mensen ook in Nederland en Belgie.

Er zijn zelfs speciale bedrijven die je vermogen via structuren met success uit het zicht kunnen houden van bijvoorbeeld de Quote 500. Overigens uitdrukkelijk niet voor de fiscus, maar wel voor de rest van de wereld.

Gelijk heb je dan nog een reden waarom zo'n database niet leuk is. Hongerige paparazzi...

Maar ook voor niet-vermogende als mijzelf, al heb ik niets te verbergen gaat het mijn buren en vrienden ook niets aan hoeveel ik verdien, of welke aftrekposten ik heb, etc.

[Reactie gewijzigd door Armin op 25 april 2012 22:59]

"heb jij iets te verbergen dan?"

Ojee heb je er weer zo een. Maarre, hoe kun jij nou zoveel muziek bezitten terwijl je nooit een CDtje koopt? En elke euro die je van je ouders/oma's krijgt staat natuurlijk ook netjes geregistreerd bij de belasting als zijnde inkomen?

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat iets ergens op kan lijken terwijl het niet zo is.

Oh, zou je trouwens meteen je huisadres en telefoonnummer willen vermelden als je reageert?
Bij de Sociale Zekerheid en Volksgezondheid gaat het nochtans ook redelijk goed op vlak van IT. Over het laatst was er nog eHealth voor gegevensuitwisseling tussen dokters en ziekenhuizen bijvoorbeeld. Dat gezegd zijnde, bij de Politie en Justitie zijn er inderdaad nog grote problemen.

Vandaag werd er door minister Turtelboom geopperd om een kruispuntbank van Justitie op te richten, naar voorbeeld van de kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Als dat goed uitgewerkt wordt, is er ook hoop voor Justitie.

En dat er veelal met DOS gewerkt wordt is totaal fout (weet ik uit eigen ervaring met verscheidene instellingen). Enkel OS/400 CICS kom je nog regelmatig tegen aangezien er nog wat mainframes zijn die niet vervangen zijn door een moderner systeem.


Ietwat meer on-topic: eigenlijk is dit een soort kruispuntbank van Financiën dus. Een plek waar alle data wordt opgeslagen of waar de toegang tot databronnen op andere plekken voorzien wordt. Op vlak van privacy kan dit inderdaad een negatief effect hebben als de toegang niet goed gelimiteerd wordt. Het lijkt me niet ondoenbaar om vast te leggen welke personen door welke belastingsdienst mogen opgevraagd worden.

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 25 april 2012 17:46]

verwar dos niet met unix. Er is idd nog veel terminal based software in omloop, systemen uit de jaren 80 draaiende op mainframes. En nieuwer is niet altijd beter. Als ik zie hoe de switch bij ons van cics naar sap is gegaan dan kan ik concluderen dat we op vele vlakken achteruit zijn gegaan.

En de nieuwe stemcomputers zijn aangekocht en zullen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van dit jaar geleverd zijn.
NMBS en SAP is nu een vak apart ook he. Van de ene dag op de andere alles willen overzetten = EPIC FAIL.
Anoniem: 264902
@NicoJuicy25 april 2012 16:38
Idd (jammer genoeg) waar. TaxOnWeb is zeer goed maar dat men hier nu 'vooruitgang' boekt is enkel om te zorgen dat er mensen zwaarder 'correct' belast kunnen worden, en dat boetes ed automatisch via belastingen kunnen gaan.

De rest van de systemen zijn bagger, politie heeft pas recent een peperduur systeem in de vuilbak gegooid, justitie is een catastrophe, ...
Allee vooruit, welkom in 2012. Dat dit vanaf nu nog een pak geld gaat kosten staat niet buiten twijfel. Hopelijk komt er geen tafereel als de Politie aan te pas waar men na lange ontwikkeling en vele kosten terug naar het oude systeem is gegaan.
Iedereen heeft de mond vol van dat de overheid efficient moet werken. Als ze al is een poging doen dan is het weer niet goed want dan is er een privacy issue.
Privacy bestaat niet das iets dat tussen u 2 oren steekt....

Trouwens op vlak van database koppeling en opzetten van globale databases heeft de belgische overheid een redelijk track record. Zolang ze dit maar vanuit FEDICT regelen.
toevallig vandaag in de krant: "Belastingdruk nergens zo hoog als in België" > http://deredactie.be/cm/v...OESO_belastingdruk_Belgie

Met de centrale databank kunnen ze de lat nog horen leggen! :-)
Het is niet zozeer het feit dat in eerste instantie fraudeurs aangepakt worden hiermee. Voor je het weet verschuift die grens en gebruiken ze deze database als een mining pool om te zien welke nieuwe belastingen ze kunnen introduceren en meteen zien wat het precies zal opbrengen.

Ook gaat het niet altijd om fraude, maar om legale voordelen van een specifieke aard. Sommige zaken in de Belgische wet zijn net zo gemaakt omdat er rekening gehouden wordt dat er bv een fiscale aftrek voor voorzien is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee