Schiphol gaat volgend jaar een proef houden met automatische grenscontroles voor vertrekkende passagiers. Daarbij controleert een computer de identiteit van de houder van een biometrisch paspoort door middel van een gezichtsscan.
Het nieuwe systeem, dat de werktitel No-Q heeft gekregen, moet de wachtrijen bij de douane gaan verkorten. Vertrekkende passagiers hoeven dan niet meer hun paspoort te tonen aan een medewerker van de marechaussee maar kunnen hun paspoort in een apparaat leggen dat de persoonskenmerken uitleest. Voorwaarde is wel dat het persoonsbewijs een chip bevat waarop de biometrische gegevens van de pashouder staan, zoals de gelaatstrekken en sinds vorige maand ook vingerafdrukken.
Na de scan van de rfid-chip maakt de No-Q-computer een foto van het gezicht en controleert vervolgens of deze overeenkomt met de opgeslagen gelaatskenmerken. Personen die gezocht worden of nog een boete open hebben staan, worden door een douanemedewerker apart genomen, zo meldt de Volkskrant.
Schiphol wil met de proef, die twee jaar moet gaan duren en gebruikt zal worden voor passagiers die buiten het Schengengebied reizen, vaststellen of het systeem snel zijn werk kan doen en of het de wachtrijen voor de douane kan verkorten. Daarnaast moet blijken of het systeem voor automatische passagierscontrole wel goed werkt; op het vliegveld van de Britse luchthaven Manchester bleek het biometrische controlesysteem vorig jaar alles behalve waterdicht. Wie momenteel op Schiphol niet wil wachten op de normale paspoortcontroles kan gebruik maken van het Privium-systeem, waarbij een irisscan wordt uitgevoerd. Voor Privium moet echter jaarlijks 115 euro betaald worden.
Schiphol gaat naast de proef met No-Q nog dit jaar een test houden met het Advanced Passenger Information-systeem. Daarbij zijn alle vliegtuigmaatschappijen verplicht om voor vertrek de passagiergegevens aan de Nederlandse autoriteiten door te geven. De API-standaard schrijft voor dat naast de volledige naam, geslacht, geboortedatum en nationaliteit onder andere de verloopdatum van het paspoort en het reisdoel opgeslagen worden. De gegevens zouden gebruikt kunnen worden om risicoprofielen van passagiers op te stellen.