Schiphol start proef met automatische paspoortcontrole

Schiphol gaat volgend jaar een proef houden met automatische grenscontroles voor vertrekkende passagiers. Daarbij controleert een computer de identiteit van de houder van een biometrisch paspoort door middel van een gezichtsscan.

Het nieuwe systeem, dat de werktitel No-Q heeft gekregen, moet de wachtrijen bij de douane gaan verkorten. Vertrekkende passagiers hoeven dan niet meer hun paspoort te tonen aan een medewerker van de marechaussee maar kunnen hun paspoort in een apparaat leggen dat de persoonskenmerken uitleest. Voorwaarde is wel dat het persoonsbewijs een chip bevat waarop de biometrische gegevens van de pashouder staan, zoals de gelaatstrekken en sinds vorige maand ook vingerafdrukken.

Na de scan van de rfid-chip maakt de No-Q-computer een foto van het gezicht en controleert vervolgens of deze overeenkomt met de opgeslagen gelaatskenmerken. Personen die gezocht worden of nog een boete open hebben staan, worden door een douanemedewerker apart genomen, zo meldt de Volkskrant.

Schiphol wil met de proef, die twee jaar moet gaan duren en gebruikt zal worden voor passagiers die buiten het Schengengebied reizen, vaststellen of het systeem snel zijn werk kan doen en of het de wachtrijen voor de douane kan verkorten. Daarnaast moet blijken of het systeem voor automatische passagierscontrole wel goed werkt; op het vliegveld van de Britse luchthaven Manchester bleek het biometrische controlesysteem vorig jaar alles behalve waterdicht. Wie momenteel op Schiphol niet wil wachten op de normale paspoortcontroles kan gebruik maken van het Privium-systeem, waarbij een irisscan wordt uitgevoerd. Voor Privium moet echter jaarlijks 115 euro betaald worden.

Schiphol gaat naast de proef met No-Q nog dit jaar een test houden met het Advanced Passenger Information-systeem. Daarbij zijn alle vliegtuigmaatschappijen verplicht om voor vertrek de passagiergegevens aan de Nederlandse autoriteiten door te geven. De API-standaard schrijft voor dat naast de volledige naam, geslacht, geboortedatum en nationaliteit onder andere de verloopdatum van het paspoort en het reisdoel opgeslagen worden. De gegevens zouden gebruikt kunnen worden om risicoprofielen van passagiers op te stellen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-10-2009 • 14:40

62

Lees meer

Reacties (62)

62
62
42
2
0
0
Wijzig sortering
Betekent dit ook dat we weer een nieuw persoonbewijs moeten halen? Of wordt dit een appart iets?

Daarnaast lijkt me dit wel een goeie oplossing voor de toekomst! Maar zal dit wel weer banen gaan kosten bij Schiphol en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door Raymus91 op 23 juli 2024 14:42]

Vanaf een enkele week geleden kan je al niet meer een paspoort aanvragen zonder biometrische scans etc. Iedereen zal dus in de toekomst biometrische gegevns aan de staat afdragen.
Het is nog steeds mogelijk om een paspoort aan te vragen zonder biometrische gegevens. Het nadeel daarvan is dat je paspoort maar 1 jaar geldig is. Maar voor die personen die hun biometrische gegevens niet willen afgeven kan dat.

Mijn bron is een gemeenteambtenaar die de paspoorten uitgeeft.

Ook op www.paspoortinformatie.nl kwam ik de informatie tegen
In reisdocumenten met een geldigheidsduur van een jaar of korter hoeven geen vingerafdrukken te worden opgenomen. Dat vloeit voort uit de verordening (EG) nr. 444/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 28 mei 2009 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2252/2004 van de Raad betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten. In deze Verordening is geregeld dat er vingerafdrukken moeten worden opgenomen in de reisdocumenten van de lidstaten van de Europese Unie.

[Reactie gewijzigd door BEHM op 23 juli 2024 14:42]

Kijk, dat is pas informatie!
Dat was mij nog niet bekend, bedankt hiervoor.

Waar kwam je het precies tegen daar? Ik kan het niet vinden namelijk.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 23 juli 2024 14:42]

Google, Bing en zelfs Ilse kunnen je verder helpen. :)
Beste post die ik dit jaar heb gezien. Bedankt!
Hmm ik heb net een nieuw paspoort, wel mn vinger afdrukken laten opnemen dus, maar ze zijn niet visueel aanwezig op de paspoort. Ik had nog gevraagd maar ze worden niet doorgegeven aan het politie bestand (zeggen ze)

Maargoed voordat ze weer wat nieuws verzinnen zit ik eerst weer tot 2014 onder de pannen (geld klopperij)

[Reactie gewijzigd door Bulls op 23 juli 2024 14:42]

Ze staan op de chip in je paspoort.
Er was ooit een tijd dat de marechaussee je documenten en je bagage controleerde.

Kennelijk is het bezuinigen op marechaussee goedkoper dan het invoeren van biometrische controle + controle door een beveiligingsbedrijf.

Met salaris verschil van externe-beveiliger en marechaussee van hooguit 500 euro durf ik dat te betwijfelen.

Overheid zou beter kunnen kijken op welke plekke je vrij risicoloos biometrie kunt toepassen want veiliger gaat het hierdoor niet worden.
Als het toch niet veiliger gaat worden, waarom zou je dan biometrie willen invoeren? Gebruiksgemak?
Monitoring & Controle over mensen, een perfecte politie staat heeft maar een beperkt aantal machthebbers en vooral veel monitoring en controle mechanismen die niet tegen sputteren.

Wat je straks kunt doen is verschillende losse systemen met elkaar koppelen.

Zo heb je een lichaamscanner die door kleding kan kijken, op den duur kan die ook geld tellen en gekoppeld aan belastingdienst, verzekering, bankrekening kan iemand die op schiphol staat en 6.000 euro in zijn zak heeft zitten aangehouden worden omdat hij verdacht is, b.v. omdat hij die 6.000 niet legaal verkregen kan hebben volgens het systeem.

Pechtchold van D66 heeft het eens mooi gezegd, wij hebben in de geschiedenis van de mensheid met veel bloed om elke centimeter democratie en rechten gevochten, maar geven het met meters uit handen.

ps: bewaarplicht (datarentie) zal binnen een jaar ook operationeel zijn, dus gekoppeld met biometrische scanner bij verschillende plekken (trein/bus/gemeente/winkel centra's etc..) kun je straks op allerlei gronden mensen heel snel vinden en preventief vast zetten.

Met betrekking tot mijn opmerking dat het niet veiliger is het volgende:

Doordat je je afhankelijk laat maken van systemen is de aanname dat systemen geen fouten maken of te misleiden zijn wederom een vanzelfsprekendheid.

Geautomatiseerde systemen dienen ten dienst te zijn van burgers/gebruikers en niet vice versa. Dit is het zoveelste bewijs dat politiek er van uit gaan dat wij er voor hun zijn en niet vice versa en heeft niets met democratie te maken, omdat het juist tegenovergesteld werkt.

Hoevaak is er door en fout van een menselijke ambtenaar iemand ten onrechte in Nederland of in een vliegtuig terecht gekomen? En in hoeverre had die ambtenaar dat kunnen voorkomen. Bij geautomatiseerde verwerking, kom je daar niet achter. (fake passpoort om binnen te komen, echte paspoort met dito boordingpass om te vliegen).

Ik denk niet dat op korte termijn een koppeling zal plaatsvinden tussen boardingpass + daadwerkelijke bording met identiteitsbewijs (moet eerst een paar keer fout gaan voordat ze dat doen) Maar wat denk je dat ze gaan doen indien iemand wel douane heeft gepasseerd maar nooit naar buiten is gegaan en nooit geboard heeft?

Wat wel opvallend is dat dit gemarket word als iets wat rijen verkort.
Ik heb zelden langer dan 5 minuten voor de douane gestaan, terwijl ik zeker 5 keer per jaar vlieg. En mensen die dagelijks vliegen (ken mensen die hier wonen en in London werken) is privver een uitkomst.

Het is jammer dat er geen politieke partijen zijn die kritisch hier tegenover staan, want als iets er eenmaal is dan gebeurd het zelden dat het weer zal worden ingetrokken.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 14:42]

Interessant voor criminelen!

Even een paspoort stelen van een nette burger, rfid chip zelf uitlezen, rfid chip uitschakelen (paspoort in magnetron), nieuwe chip programmeren met naamgegevens van de nette burger en gelaatsgegevens van crimineel, nieuwe chip in gestolen paspoort plakken en je kan zo doorlopen!

De foto hoeft nu niet meer te kloppen met het gezicht want de rfid chip heeft al bevestigd dat die klopt.
Dit gaat niet werken als de biometrische gegevens ook worden opgeslagen in een database die dat ding ook gaat uitlezen om het te vergelijken, dus wanneer de gelaatsgegevens extern staan opgeslagen en de scan gaat jou paspoort vergelijken met je gezicht en de externe gegevens komt het dus niet overeen.

Maar extern persoonlijke gegevens opslaan betekent ook weer een uitdaging voor hackers.
Daar gaat het voordeel van extra snelheid en van de biometrische gegevens op chip.
Alleen een paspoort nummertje was genoeg geweest.
De gegevens wórden extern opgeslagen. Van de vier vingerafdrukken die je moet geven bij het aanvragen van een paspoort komen er twee op je paspoort te staan en vier in de database. Op die manier is in de toekomst te controleren op meerdere vingers en wordt de kans dat een identiteitsfraudeur de douane doorkomt door een siliconentrucje uit te voeren op zijn wijsvinger een stuk kleiner: men weet namelijk niet op welke vinger er gecontroleerd wordt, waardoor de crimineel al zijn vingers moet gaan prepareren.
Als die database er komt is die vast net zo lek als alle andere overheidsgegevensbanken en upload je gewoon de nieuwe gegevens alvorens je gaat reizen :+
Ze zullen vast nog wel wat verzinnen om dit op te lossen.
Als je hem in de microwave gooit dat hij je hele paspoort 'kapot' maakt.
En ik denk ook niet dat je zo 1,2,3 zo'n chip kan bemachtigen.

Maar, hoe moeilijker ze het maken, hoe meer ze het gaan proberen
En ik denk ook niet dat je zo 1,2,3 zo'n chip kan bemachtigen.
Niet? Dat lijkt me sterk, aangezien die dingen met miljarden per jaar gemaakt worden en 0.0003 cent per stuk kosten (of gaan kosten). RFID is echt geen rocket science (meer).
Je zou misschien ook de bestaande kunnen hacken en dan die gegevens aanpassen. Op elke slot past een sleutel en die kun je namaken/forceren.
Als het een ROM is dan wordt het lastig hacken.
Ik denk niet dat het een simpele herschrijfbare geheugenchip is in je paspoort.
Dat is eenvoudig te ondervangen door de gelaatsgegevens op het paspoort ook te controleren met een database

Of door de serial code van de RFID te controleren
En als we dan toch een database hebben dan kunnen we die koppelen aan alle camera's en zo automatisch controleren of ergens criminelen rondlopen. Geweldig toch.
Anoniem: 79837 @Ryack30 oktober 2009 15:04
ik hoop dat je reactie sarcastisch bedoelt is.

zo niet: check 1984 van George even.
Gewoon paspoort jatten van iemand waar je al redelijk op lijkt en dan een vermomming gebruiken om het nog wat beter te maken en dan door de menselijke balie heen te gaan lijkt mij stuk makkelijker dan jouw oplossing.
Wat kunnen mensen toch onzinnige dingen bedenken.

Je hebt dus iemand nodig die een rfid chip zelf kan uitlezen, vervolgens een nieuwe kan programmeren met de gelaatsgegevens, en een nieuwe chip in het gestolen paspoort kan plakken.

En jij denkt dat dat allemaal makkelijker is dan een nieuwe pasfoto in dat paspoort stoppen?
Erg netjes, kan vaak een hele tijd duren voordat je door de douane bent en dit zou de rij stukken sneller laten verlopen! Ben benieuwd wat er uit de tests gaat komen.
De paspoortcontrole is vaak het snelste stuk van de doane. De beambte hoeft alleen even je paspoort te zien en dan kan je weer door lopen. Een computer kan dat waarschijnlijk niet sneller. De grootste tijd kost de controle van handbagage en het fouilleren.
Ligt er denk ik aan. Ik heb niet eens altijd bagage bij me, waardoor ik daar niet in de rij hoef te staan (en daar staan inderdaad lange rijen) maar heb ook wel redelijke tijden in de rij gestaan voor paspoort controle. Als dit automatisch zou kunnen gaan kunnen ze neem ik aan sneller te werk gaan door o.a. meerdere doorgangen dan bijvoorbeeld enkel 2 medewerkers. Maar de feiten moeten natuurlijk nog spreken.
Nou ja....het punt is niet dat de marechaussee/douane niet snel genoeg is, maar dat er te weinig zitten :)
Ik heb ook wel eens een dag meegemaakt dat ze verwachten dat het druk was...en er dus veel meer poortjes open waren, dan is er geen rij.
Het probleem is dus niet zozeer de snelheid van het bekijken, maar de hoeveelheid mensen per poortje...
Het gaat ze helemaal niet om de wachttijd te verkorten, het gaat ze om de snelheid waarmee ze iemand kunnen natrekken op openstaande boetes en belastingschuld.
Dit is weer een middel waardoor de totale politiestaat weer wat dichterbij komt voor ze.
Dat wordt dan mooi verbloemd onder het mom wachtrijen te verkorten, kijk zelf maar of je daar in trapt.

offtopic:
@theotheo:

Een agent hier op straat heeft ondertussen al veels teveel te vertellen. Wanneer die agent zegt dat jij bijvoorbeeld aggressief rijgedrag vertoont kan die agent zomaar je rijbewijs invorderen, krijg je daarna een briefje van het cbr dat je voor 750 euro een cursusje mag komen volgen als je je rijbewijs dat je dan ondertussen terug hebt gehad wilt behouden.
Dit alles zonder dat er een officier van justitie en rechter aan te pas zijn gekomen en enig fatsoenlijk bewijs zoals een filmpje waar je gedrag op is vastgelegd.
Die macht heeft het agentje op straat dus al ondertussen. Die agentjes zijn nog erger dan de agentjes van een bananenrepubliek, want die krijgen niet te weinig betaald, maar doen het voor hun eigen lol. Ik walg dus van dat soort lui en heb voor dit soort zaken geen enkel respect omdat ik heb gezien dat de verkeerde zonder eerlijk proces genaaid wordt.
Schuldig tot je onschuld kunt bewijzen is het dan.

Dus kom niet met moraalridderverhaaltjes aan bij mij, eens zul je zelf onrecht ervaren dat voortvloeit uit dit soort machtsmiddelen.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 23 juli 2024 14:42]

Anoniem: 147258 @Mathijs29 oktober 2009 16:08
Volgens mij heeft het kunnen zien of iemand boetes e.d. open heeft staan niets te maken met een politie staat. De VS; dat voelt als een politie staat. Zo lang een agent hier op straat weinig tot niets te vertellen heeft zijn we daar ver van!

Ik vind het juist positief als iedereen gewoon z'n boetes e.d. moet betalen en niet alleen moraal ridders als ikzelf.
Met de huidige terrorisme wetgeving kunnen ze jou aanhouden en meenemen naar het bureau als zij het _idee_ hebben dat jij je verdacht gedraagd. Dat is echt een enorme beslissingsvrijheid. Op het moment dat het strafbaar werd als jij de straat op gaat zonder ID kaart/paspoort/of modern rijbewijs zijn "ze" naar mijn idee te ver gegaan.
Moraal ridders krijgen geen boetes (althans is de bedoeling)
't is al lang zo.
Zelfs al gaat het via een rechtszaak dan maak je weinig kans. Zelfs al kan je bijvoorbeeld bewijzen dat je auto niet zo hard kan als de agent zegt dat je ging. 'De agent heeft cursussen gevolgd en weet echt wel hoe die z'n geijkte klokje moet gebruiken of wat agressief rijgedrag is.'

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 23 juli 2024 14:42]

Het probleem is dat de kilometertellers nooit goed lopen. Het beste is op de GPS te kijken die klopt meestal meer met de daadwerkelijke snelheid. (maar zelfs die hoeft niet juist te zijn)
Hoe kan de gps nou meer kloppen dan de daadwerkelijke snelheid? ;)
Je bedoelt dat de gps meer in de buurt komt van de daadwerkelijke snelheid dan de snelheidsmeter van je auto. :)
De douane gaat toch helemaal niet over boettes? Dus lijkt het me niet dat je daar op gecontrolleerd word.
Ik weet niet waar die smilie voor dient, want het is helemaal niet grappig. Nederland is volgens mij het enige land waar structureel te weinig mensen bij de douane zitten. Hierdoor ontstaan onnodig lange rijen! Ik sta nergens zo lang in de rij als in NL.
Anoniem: 79837 @tinus7330 oktober 2009 14:58
ga voor de lol eens naar turkije. je zal zien dat nl nog meevalt
En kan een computer dit eigenlijk wel goed doen?
Een computer kijkt alleen naar de opgslagen features terwijl een beambte ook nog z'n onderbuikgevoel gebruikt als hij iemand ziet die hij niet helemaal vertrouwd op basis van lichaamshouding en gedrag.
natuurlijk ligt dat maar net eraan óf het systeem goed voldoet, niet te strak afgesteld staat (wat veel onjuiste 'foute' meldigen geeft als het gescande gezicht niet overeenkomt met de biometrische gegevens) .

Als het weer te slap afgesteld staat is het systeem zelf misschien wel onbetrouwbaarder dan de gewone gezichtsherkenning door grenscontroleurs... in zulke gevallen zou het juist een achteruitgang in de grenscontroles zijn.


Vorlopig zijn de bestaande systeem nog in ontwikkeling en de ervarings is zeker niet dat het een direkte besparing oplevert en dat de toepassing nog veel haken en ogen kent...
eventuele voordelen, zowel qua 'duur' van de controles' alswel de 'foutmarge' in het herkennen lijken echter wel beter te kunnen worden in de toekomst.
We zullen zien of dit gaat werken. Zeker wat betreft de snelheid heb ik zo mijn twijfels. Je moet goed gaan staan, de 'foto' moet gemaakt worden en dat moet dan weer vergeleken worden met de informatie op je paspoort. Een mens kan dat wat mij betreft wel wat sneller.

Ook ben ik nog wat skeptisch over de gezichtsherkenning. Hoe zit het als je haar anders is, je een bril draagt en je jezelf een week niet geschoren hebt. Dan zullen we voor die balie nog veel wachtrijen krijgen

Wel zie ik veel voordelen van dit systeem als het eenmaal goed werkt. Met name bij voorvluchtige criminelen. De gezichtsscan kan dan ook door een database gaan met criminelen (waarvan mogelijk de naam nog niet bekend is) en daar zou dan ook een alarm voor af gaan. Goed dat ze iig al beginnen met testen, dan zie ik het over een jaar of 5 wel een succes zijn.
Wel zie ik veel voordelen van dit systeem als het eenmaal goed werkt. Met name bij voorvluchtige criminelen. De gezichtsscan kan dan ook door een database gaan met criminelen (waarvan mogelijk de naam nog niet bekend is) en daar zou dan ook een alarm voor af gaan. Goed dat ze iig al beginnen met testen, dan zie ik het over een jaar of 5 wel een succes zijn.
Fijn, kan je lekker je vlucht missen, of iig heel lang in een kamertje zitten omdat jij toevallig een beetje lijkt op een wazige foto van een gezochte crimineel. Biometrie is verschrikkelijk onbetrouwbaar. Er is een reden waarom biometrie alleen als een secundair security systeem gebruikt wordt.
En die reden is hartstikke fout.

Wanneer biometrie wordt gebruikt om bij twijfel van de primaire controle (door een douanebeambte) de identiteit vast te stellen gaat het al fout. Het beslismoment om tot secundaire controle (biometrie) over te gaan wordt gemaakt door een aan subjectiviteit onderhevig element, namelijk diezelfde douanebeambte.

Pas als een douanebeambte 100% van de fraudeurs er als twijfelgeval uit haalt is het systeem sluitend, maar dat is niet het geval.

Een douanebeambte kan aan iets anders dan biometrie niet voor 100% vaststellen dat de persoon is voor wie deze zich uitgeeft.

Vandaar dat een security systeem als bij de douane niet zonder biometrie kan.

Grijpink, J.H.A.M. (2008). Biometrie,veiligheid en privacy, enkele opvallende, richtinggevende ontwikkelingen. Privacy en Informatie, 11(1), 10-14.

Grijpink, J.H.A.M. (2008). Checklist Identiteitsfraude. In Checklisten Informatiemanagement. Den Haag: Sdu Uitgevers.

Grijpink, J.H.A.M. (2007). Checklist Biometrische Persoonsherkenning. In Checklisten Informatiemanagement. Den Haag: Sdu Uitgevers.

Meer interessante literuatuur te downloaden van www.keteninformatisering.nl
Ach man iedereen een chip in zn hand en zonder kom je meer nergens of kun je niets kopen. Het teken van het beest 666 het zit er aan te komen nog hooguit een paar jaar. "ja het is uitstekend om de criminelen eruit te pakken" Maargoed we zullen zien.
Erg handig dit! Ze hebben dit ook in Londen en het werkt prima.
Ik heb het op Stansted ook geprobeerd maar het ging 2 (van de 2) keer niet goed... ik had me een tijd niet geschoren, misschien lag het daar aan :)
Dat laatste vind ik wel goed (API), weggooien van een paspoort of snel even een andere tonen is er dan niet meer bij. Plus dat je natuurlijk een agent klaar kunt zetten als iemand een alarm belletje doet afgaan....

De chip met biometrische gegevens vind ik niets, of liever, dat de gemeente/overheid dit soort dingen centraal wil bijhouden.
Ik heb voorlopig nog m'n oude paspoort.....en m'n europese ID kaart en daar houd ik het even bij.
Ik heb op Schiphol nog nooit problemen gehad met lange rijen bij de incheck en paspoortcontrole. Ik print altijd thuis mijn boarding pass vooraf uit (hooray KLM!), dump mijn bagage 20 minuten voordat de kist vertrekt bij het daartoe bestemde punt en loop gelijk door. De paspoortcontrole is echt niet veel meer als met je paspoort en boarding-pass wapperen en je mag door.

Waar ze eerder aan mogen werken is een fatsoenlijke manier om die handbagage-controles beter af te handelen. Al dat gedoe bij die poortjes vind ik veel lastiger dan de paspoortcontroles, en met die belachelijke regels omtrent handbagage tegenwoordig. (eh, omdat iemand 5 jaar terug ooit een aanslag probeerde te plegen met een flesje zut, wat verijdeld is, mogen we nu niks meer meenemen, wtf?)

Het aantal reizigers op luchthavens wordt steeds meer en meer, en de luchtvaart wordt een massatransportmiddel. Als een buschauffeur zijn bus tegen een paal parkeert en er drie man met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gaan haalt het even het lokale nieuws, als een piloot van een Airbus een succesvolle noodlanding maakt wordt het gelijk het item van de dag op CNN.
Anoniem: 271532 29 oktober 2009 15:30
Schiphol gaat naast de proef met No-Q nog dit jaar een test houden met het Advanced Passenger Information-systeem. Daarbij zijn alle vliegtuigmaatschappijen verplicht om voor vertrek de passagiergegevens aan de Nederlandse autoriteiten door te geven. De API-standaard schrijft voor dat naast de volledige naam, geslacht, geboortedatum en nationaliteit onder andere de verloopdatum van het paspoort en het reisdoel opgeslagen worden. De gegevens zouden gebruikt kunnen worden om risicoprofielen van passagiers op te stellen.

Dit maakt mij een beetje huiverig, vooral het feit dat het reisdoel wordt opgeslagen dit zal dan wel weer worden gebruikt om je invoerbelasting te laten betalen ( mocht je bepaalde spullen mee terug nemen ) en voor andere dingen


En het feit dat vorig jaar bleek dat het bio-metrische in Engeland alles behalve waterdicht
( http://tweakers.net/nieuw...uchthaven-vol-fouten.html )was, doet mij afvragen wat er dan anders is aan het Nederlandse systeem.

Na de scan van de rfid-chip maakt de No-Q-computer een foto van het gezicht en controleert vervolgens of deze overeenkomt met de opgeslagen gelaatskenmerken.

Maar wat nou als iemand een apparaat heeft om deze rfid-chip uit te lezen, en deze persoon heeft toevallig ook iets bij zich om hiervan een kopie te maken, moeten we dan vrezen voor identiteitsdiefstal ?
Kan je toch altijd zeggen dat je reisdoel is om een persoon te gaan bezoeken die je via internetgames kent ? (anon15354 vanop een of andere social website game)

Ik denk niet dat mensen met slechte bedoelingen hun vakje gaan invullen met "ik ga heisa maken/een toren opblazen/een paar kilootjes smokkelen/...) 8)7
En stapt Privium nu naar de rechter? Nu de staat hen van hun inkomsten beroofd?
Uhm, SDU (Johan Enchede) is voormalig overheidsbedrijf, hun diep doordrenkte vriendjes politiek weerhoud er voor dat er in Nederland een eerlijke aanbesteding is.

MAW SDU zit zowel achter Privium als achter nieuw systeem als leverancier.

Nieuw systeem is interessanter omdat ze dat straks aan meerdere overheden kunnen verkopen omdat er een juridische grondslag voor is wereldwijd.
inderdaad erg handig dit,
bevestigd ook direct dat de vingerafdrukken in je paspoort niet hiervoor gebruikt worden maar puur en alleen als excuus voor de database in wording.
En het slaat nergens op want niet elk land heeft een biometrisch paspoort. En laat nou net de "risico" landen (lees islamitische) het niet hebben.
En het vervalsen van een paspoort is nu helemaal simpel als de vervalsers een manier hebben gevonden om dit te omzeilen.
Je hoeft nl alleen maar een machine meer te omzeilen, en die maakt het geen ruk uit of er geknipt en geplakt is in je paspoort als die chip maar klopt.
Niet op alle fronten is een machine beter als een mens, zeker niet in het beoordelen van iemands gedragingen
Dus weer een ernstig gevalletje van schijnveiligheid. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt dat er bij mij geen nieuw paspoort komt zolang dat vingerafdruk geneuzel in een centrale db word opgeslagen.
Zet voor al dat geld maar meer blauw op straat, dat geeft me meer het idee dat er wat aan mijn directe veiligheid word gedaan.
Maar wat lees ik tot mijn stomme verbazing in de krant, juist daar word op bezuinigd omdat de oudere agenten zo duur zijn dat er moet worden gesneden in het agentenbestand. Volgens mij hebben die mensen hun prio`s volledig verkeerd liggen.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 14:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.