Schiphol start in 2017 met een proef om gezichtsherkenning toe te passen op reizigers. Dat laat innovatiemanager Chistiaan Hen aan de Telegraaf weten. De techniek moet zorgen voor een betere doorstroming van passagiers.
Dit wil de luchthaven bereiken door de reizigers op een snellere manier langs incheckbalies en veiligheids- en paspoortcontroles te leiden, zo schrijft de krant op basis van een interview. Volgens innovatiemanager Hen worden apps om personen te volgen en te identificeren de komende jaren steeds belangrijker. Deze apps bevatten identificerende gegevens aan de hand waarvan reizigers via scans 'vliegensvlug langs checkpoints gevoerd kunnen worden'.
In de toekomst moeten de verschillende controlepoortjes dan ook standaard open blijven, aldus Hen. Deze gaan alleen dicht als als er 'iets niet in orde is', zodat personeel een extra check kan uitvoeren. Op deze manier kunnen personen gewoon doorlopen en worden alleen verdachte individuen eruit gepikt. Voor dit doeleinde wil Schiphol ook 'meer supercamera's en gedragsprofilers' inzetten. "We experimenteren met de zogeheten biometrische flow gekoppeld aan paspoort en instapkaart. De doorstroming kan zo sterk worden opgeschroefd", legt Hen verder uit.
In april legde Schiphol-cio Albert van Veen aan het Parool uit dat reizigers in 2018 één complete route van vertrekhal tot aan het vliegtuig op basis van gezichtsherkenning moeten kunnen afleggen. In mei 2015 startte een vergelijkbaar project op de luchthaven van Aruba onder de naam 'Happy Flow'. Daarbij hoeft de passagier eenmalig zijn paspoort te laten zien in de terminal. Vervolgens gaat het inchecken, bagage inleveren en het passeren van de grens via gezichtsherkenning. Schiphol hield in 2010 een proef met automatische paspoortcontrole voor vertrekkende reizigers.
Een woordvoerder van Schiphol zegt tegenover Tweakers dat er nog geen aanvullende details over de proef bekend zijn, omdat op dit moment 'alles nog in kaart gebracht moet worden'.