Het systeem voor automatische passagierscontrole op het vliegveld van Manchester zou euvels vertonen waardoor ongewenste personen Groot-Brittannië binnen kunnen glippen. Dat zet vraagtekens bij het gebruik van biometrie bij grenscontroles.
De Britse minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith zei enkele weken geleden nog dat volledig automatische gezichtsherkenning een van de speerpunten zou zijn van een 'ring of security' bij de Britse grensovergangen, schrijft de Telegraph. Volgens de Britse douane zullen nieuwe strengere grenscontroles de wachtrijen slechts enigszins langer maken, maar het idee is dat door de controles deels te automatiseren er geen extra personeel hoeft te worden ingehuurd, en de rijen weer zullen slinken zodra de technologie op meer plekken beschikbaar komt. Het lijkt er echter op dat vooral wanneer het druk is, de systemen voor de gek gehouden kunnen worden zonder dat het douanepersoneel in de gelegenheid is in te grijpen.
Volgens The Register is een van de problemen de callibratie van de gezichtsherkenningsapparatuur, die moet verifiëren dat de gescande gezichtsgegevens overeenkomen met de biometrische informatie op het paspoort. Vlak voordat Manchester met een proef van start ging werd de apparatuur namelijk opnieuw ingesteld omdat er te veel personen er ten onrechte niet doorheen mochten. Dat ging vervolgens gepaard met een toename van het aantal malen dat het licht onterecht op groen ging. Een ander probleem is het zogeheten 'tailgating': de systemen blijken niet in staat om te detecteren wanneer er iemand vlak na een ander door het poortje loopt. Vooral bij topdrukte zouden mensen met valse paspoorten zo het land binnen kunnen glippen. Daarnaast zou de apparatuur geregeld crashen en zet bovendien de lange zit van dounepersoneel voor de monitors vraagtekens bij de doelstelling om de functionarissen door machines te vervangen.
Volgende maand start het vliegveld van Stansted met een biometrieproef met dezelfde apparatuur. De vakbond voor douanepersoneel heeft zijn leden echter afgeraden om de machines in te zetten of werknemers te trainen om ze te gebruiken. De luchthaven Schiphol heeft overigens de algemene beschikbaarheid van irisscans in de pijplijn zitten om reizigers sneller door controles heen te loodsen.