De marechaussee is nog niet in staat om de elektronische vingerafdruk op nieuwe reisdocumenten uit te lezen. Ook de database voor de opslag van digitale vingerafdrukken is nog lang niet af. Vrijbit klaagt bij het Europese Hof over de opslag.
Vanaf maandag 21 september 2009 worden vingerafdrukken verplicht opgenomen in het paspoort, de Nederlandse identiteitskaart en de reisdocumenten voor vluchtelingen en vreemdelingen. Ook voor het bijschrijven van kinderen in het paspoort is het afnemen van vingerafdrukken verplicht. De wetswijziging hiervoor vloeit voort uit Europese regelgeving in verband met het tegengaan van identiteitsfraude. Naast de marechaussee krijgt ook de AIVD toegang tot de vingerafdrukken.
De overheid kan echter nog niets met de in het paspoort opgenomen vingerafdruk, meldt De Gelderlander. Volgens de krant heeft de marechaussee nog geen apparatuur om de vingerafdrukken uit te lezen uit de chip op het nieuwe paspoort. Het is nog niet bekend wanneer deze apparatuur wel beschikbaar zal zijn. Daarnaast moet de centrale database voor de vingerafdrukken nog worden gebouwd. "De aanbesteding ervan moet zelfs nog beginnen", aldus staatsecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken in een reactie aan het NRC.
Voorlopig zal de opslag van de biometrische gegevens daarom decentraal gebeuren. Gemeenten gebruiken hiervoor het ict-systeem met de naam 'Reisdocumenten Aanvraag en Archief Station'. Van iedere burger die vanaf 21 september een reisdocument aanvraagt, worden vier vingerafdrukken afgenomen. Twee daarvan worden op de chip in het paspoort opgeslagen.
Er is grote kritiek op het opnemen van biometrische gegevens van iedere burger in de centrale database. Zo heeft Vrijbit, een vereniging die zich inzet voor het recht op privacy, een klacht over de centrale opslag van vingerafdrukken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ingediend. De bezwaren concentreren zich vooral op het feit dat de gegevens van niet verdachte burgers straks centraal wordt opgeslagen. Ook is identificatie via vingerafdrukken niet waterdicht. Zo heeft het CBP becijferd dat in drie procent van de gevallen de identiteit van een persoon foutief wordt bepaald. Tevens wordt de beveiliging van de opgeslagen biometrische gegevens ter discussie gesteld.