Microsoft klaagt scareware-verspreiders aan

Microsoft heeft vijf verspreiders van scareware aangeklaagd omdat ze het advertentieprogramma van het bedrijf zouden hebben misbruikt. Scareware-programma's doen zichzelf onterecht als bijvoorbeeld antivirusprogramma voor.

Microsoft heeft vijf verspreiders van zogeheten scareware-programma's aangeklaagd. Het gaat om DirectAd Solutions, Soft Solutions, qiweroqw.com, ote2008.info en ITmeter. Het bedrijf uit Redmond beschuldigt hen ervan misbruik van zijn AdManager-netwerk te hebben gemaakt. Volgens Microsoft hebben ze met zogenaamde malvertisements bezoekers naar hun websites proberen te leiden, in een poging om malware op pc's te installeren. De advertenties werden daarbij vermomd, zodat het voor bezoekers leek alsof deze van bonafide bedrijven afkomstig waren.

Bezoekers die op de betreffende advertenties klikken, krijgen de waarschuwing dat hun computer is geïnfecteerd met allerhande kwaadaardige software. Er wordt dan vaak een systeemscan aangeboden, die de gebruiker steevast meedeelt dat zijn computer er slecht aan toe is. Vervolgens raadt de website een programma aan dat, uiteraard tegen betaling, de problemen zou oplossen, maar dat in werkelijkheid malware als trojans naar binnen loodst. Microsoft betoogt dat dit fraude en in strijd met verschillende wetten is. Het bedrijf eist dat de scareware-bedrijven hun illegale activiteiten stoppen en een schadevergoeding betalen.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft scareware-verspreiders aanpakt. Een jaar geleden klaagde het bedrijf onder andere het als antivirusprogramma uitgedoste Antivirus XP 2008 aan. Microsofts bedrijfsjurist Tim Cranton schrijft in een toelichting op het aanpakken van scareware: "Advertententies bekostigen gratis online diensten als Windows Live, Facebook, Yahoo en MSN. Daardoor zijn fraude en misbruik van advertentienetwerken een serieuze bedreiging voor de online-industrie, en voor alle consumenten en bedrijven die afhankelijk zijn van deze gratis diensten."

Een van de als virusscanner vermomde malware-programma's

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-09-2009 • 13:13

74 Linkedin

Lees meer

Reacties (74)

74
73
51
1
0
6
Wijzig sortering
Heel goed, oprotten met die zooi. Voor tweakers is dit niet zo'n probleem, maar voor de doorsnee gebruiker zeker wel.
Anoniem: 292656
@jip_8618 september 2009 13:26
En zeker voor de gebruikers die niet veel van de computer af weten. Die schrikken er zo erg van als ze zoon pagina zien. Dat het gelijk installeren. Zoals iemand bij mij thuis een keer heeft gedaan. Gelukkig zal het nooit meer gebeuren. Want die sites wordt heel snel op de blacklist gezet van Google chrome ;). Hopen dat micrsoft een flinke schade vergoeding eist.

Misschien dat ze zelf ook maar een zulke programma's standaard moeten gaan blokkeren voor Windows. Een speciale update die dit soort 'fake' virusscanners zo weg veegt.

Wat je ook kan doen is software installeren die advertenties op alle websites automatisch weg haalt. Kaspersky kan dit bijvoorbeeld doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 292656 op 18 september 2009 13:29]

Als iedereen advertenties gaat blokkeren is het heel snel afgelopen met gratis toegang tot t.net, en vele andere sites. Dan blijven alleen sites van bedrijven en overheden over.
Dan komen er andere gratis sites voor in de plaats, markt werking.
Mee eens. Wat betreft advertenties blokkeren: ja tuurlijk, ik heb AdBlock Plus. Maar ik gebruik geen blocklists enzo, alleen zodra ik van die irritante knipperende advertenties tegenkom gooi ik wel het hele ad-domein eruit. *kuch doubleclick.net kuch*.
En als doubleclick failliet gaat daardoor komen ze wel weer met een nieuw iets zónder bewegende/knipperende ads hoop ik voor ze.

Verder: oke, tuurlijk, voorlichting is belangrijk, maar dit is ook zeker een goede actie.
Hopen dat micrsoft een flinke schade vergoeding eist.
Dat hoop ik ook, en ik hoop ook dat de rechter een leuk tegenbod doet ;) Gaat er om wat hij beslist.
Wat je ook kan doen is software installeren die advertenties op alle websites automatisch weg haalt. Kaspersky kan dit bijvoorbeeld doen.
Sja, dat kun je doen, maar als iedereen dat doet stort de online advertentiemarkt in en zijn we nog verder van huis. Dat is wel de broodwinning van heel veel mensen.
Misschien dat ze zelf ook maar een zulke programma's standaard moeten gaan blokkeren voor Windows. Een speciale update die dit soort 'fake' virusscanners zo weg veegt.
Dat wordt een kat- en muisspel via WindowsUpdate, net als Apple vs de jailbreakers.

Toch goed dat Microsoft dit doet, ik erger me al tijden groen en geel aan laptops die gerepareerd moeten worden waarvan de trays vol staan met zogenaamde virusscanners, uiteraard met icoontjes die wel heel erg sprekend lijken op die van Microsoft.

Way to go, ook al denk ik dat dit dweilen met de kraan open is :Y)
Ik heb ooit eens één gezien die het beveiligingscentrum van Windows XP SP2+ nabootste. En het leek er écht verdomde veel op. En constant meldingen maken, de hele tijd door dat er iets zogenaamd mis was op de PC.

Dat was ook niet makkelijk om goed te verwijderen, maar het is uiteindelijk wel gelukt. :)
Ik heb het zelfs gehad dat ik op google.com zocht naar iets en één van de resultaten stuurde mij door naar die Antivirus 2009 site.
Het "grappige" was dat je de url waar je naar doorverwees, maar één keer kon gebruiken.
Dus wanneer ik die url bewaarde om 'm aan collega's te laten zien, dan werkte die niet meer.
Wanneer ik weer naar Google ging en dezelfde query invulde, kwam het schijnbaar goede resultaat er weer bij te staan. Wanneer je erop klikte, kreeg je weer een andere url met een ander uniek nummer in de url erbij.

Het is dat ik IT-er ben, anders had ik wellicht echt gedacht dat mijn systeem gescand werd op virussen.
Ja die klikken er gelijk op.. zonder ook maar even na te denken.. vervolgens kan jij weer langs komen om deze zooi er weer af te krijgen, waar vaak nog niet eens zo gemakkelijk gaat..
Prima.
Leveranciers van advertenties die stellen dat een bezoeker geinfecteerd is met malware terwijl dat niet het geval is mogen hard bestraft worden.
Als Linux-gebruiker kom ik ook af en toe banners tegen met "je computer is geinfecteerd"... Maar mag je van consumenten niet verwachten dat ze het verschil zien tussen een reclamebanner en een systeemmelding?
je schat de gemiddelde gebruiker te hoog in
Het punt is dat sommige banners zo gemaakt zijn dat het net lijkt of men een systeemmelding krijgt te zien. De gemiddelde consument schrikt en zal snel op een dergelijke banner klikken wat weer moet leiden naar een verkoop of reclame inkomsten.
zeker als ze dat vervolgens keihard misbruiken om ze alsnog te infecteren met allerhande malware en ander gespuis.

Kan een hele leuke rechtzaak worden.
Ik heb bij mensen wel eens die rotzooi weg moeten halen, dan ben je best lang bezig. Het maakt ook veel kapot.

Go microsoft!
ik ben nu niet gekend als het microsoft fanboy voorbeeld, maar hierbij steun ik microsoft volledig en wenst ze veel success met het voeren van hun zaak. ze hebben gewoonweg gelijk, en het werd eens verdomme tijd dat iemand er iets aan ging doen. alleen spijtig dat een bedrijf dit moet doen, en de regering(en) hun verantwoordelijkheid niet opnemen.

toch nog altijd, petje af voor microsoft met dit, respect :)
Wat mij betreft kan dit niet hard genoeg worden aangepakt.
Daarmee is het probleem niet opgelost; de user is dom zo moet je denken, die klikt toch wel op die meuk. Voorlichting microsoft ... voorlichting
hoe?

denk je dat de gebruiker geintreseerd is in die voorlichting? die wil computeren, meer niet, en dat moet werken, altijd.

al dat moeilijke gedoe over beveiliging is ingewikkeld en dus eng.

en voor iemand me naar beneden mod: de gemiddelde / meeste gebruikers denken echt zo.
Eigenlijk is het ook van de gekke dat er niet zoiets als een internet brevet oid ingevoerd wordt, zodat je alleen een internet abbo af mag sluiten als je kennis van zaken hebt.

Dat zou een heleboel problemen in één klap oplossen.
Leuk,

Dan kun je dus ook wel mensen gaan verplichten een cursus 'veilig pinnen' te moeten volgen voordat ze bij de bank geld mogen opnemen, want je weet maar nooit wat ze over de kaartinvoer hebben geplakt. O en neem dan ook meteen even de NS pinautomaten mee.

Je kunt mensen dit soort dingen niet opleggen.

----

Er zijn internetcursussen en computercursussen voor senioren genoeg, echter wel vrijwillig, gelukkig maar....

----

Ik vind het ook stom als mensen zich zo laten oplichten en bestelen. Maar ze hebben de vrije keuze om zich hiertegen te weren, ze worden genoeg gewaarschuwd in de media.
En ongeveer 70% van alle computer en OS leveranciers de das om doen, want er zijn tientallen miljoenen mensen die waarschijnlijk de kennis niet eens zullen begrijpen, zelfs niet via een cursus, want het is nu eenmaal zo dat de 1.000.000 tweakers op deze wereld, niet genoeg poen in het laatje brengen om bedrijven te laten voortbestaan, die bedrijven moeten het hebben van de andere 6 miljard mensen waarvan er 3 miljard mensen uit landen komen waar analfabetisme nog de boventoon voert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 18 september 2009 19:33]

Ik neem aan dat jij die pop-up ook wel eens hebt gezien ;)
Voor een leek is dat toch 'gewoon' een microsoft/xp scherm... en dan klik je dus 'Ja'. Dan kun je voorlichten wat je wilt, maar het probleem zit voor 80% in het uiterlijk van het scherm. Het lijkt the real deal
Je hebt gelijk voorlichting is zeker het beste MAAR daar heb je de users weer, die hebben geen zin/tijd om te kijken... Ookal is het voor hun eigen bestwil, want hun hebben ten slotte een sneller en veiliger systeem als ze wel zouden weten waar ze op klikken. Maargoed ik kan het niet vaak genoeg zeggen op me werk, afen toe komt er iemand naar me toe om te vragen of ze wel op een link mag klikken die dan 99% gelijk is met faceboek/twitter/weetikut maar dus net niet ;) En dan vaak nog naar een foto met een achterlijke loktext erbij :)
Heel goed van Microsoft. Eigenlijk jammer dat een privaat bedrijf dit moet doen en dat dit niet vanuit de overheid gebeurt.
Er zou inderdaad iets van een internet waakhond moeten zijn die dit soort zaken aangaat...
zodat vervolgens weer allerhande mensen gaan klagen over overheids bemoeienis?
"Mijn privacy!!! /insert overmatig geschreeuw" "Weten jullie nog wat die Duitse meneer 70jaar geleden heeft gedaan" "Oh nee als mijn vingerafdruk ergens rond een moordzaak wordt gevonden gaan ze mij onmiddelijk levenslang opsluiten zonder onderzoek of een rechtzaak te voeren"
Bedoel je die mensen?

'T zou leuk zijn moesten overal goede internationale wetten komen ook voor die zaken, het internet is namelijk internationaal. Voor kinderprostitutie hebben we het gelukkig al enkele jaren en daar hebben enkel de pedofielen last mee.
dat is idd het probleem, maar ik vraag me dan af,

is het dan niet langzaam aan eens beter dat bepaalde mensen geen eige pc meer kopen,
maar huren bij hun isp ... om vervolgens zelf geen rechten te hebben op de pc, maar alles laten doen door helpdesk...
Anoniem: 196662
18 september 2009 13:24
Geen idee hoe ze hiermee geld winnen, maar het is in ieder geval goed dat er grote partijen zich in een jurische strijd willen smijten. Misschien is het voor hun al genoeg besparing op de support om die sjoemelaars te gaan opjagen.
De oorzaak aanpakken is in ieder geval ongelooflijk beter dan "installeer FF en download enkele plug-ins".
Er wordt dan vaak een systeemscan aangeboden, die de gebruiker steevast meedeelt dat zijn computer er slecht aan toe is. Vervolgens raadt de website een programma aan dat, uiteraard tegen betaling, de problemen zou oplossen, maar dat in werkelijkheid malware als trojans naar binnen te loodst.

Hoe ze er geld aan verdiene, staat in het artikel he ;)
Ik heb het over Microsoft. Een bedrijf krijg je niet in gang om zo'n dingen te doen, zonder dat ze er geld aan maken.
Voor hun reputatie zal het denk ik niet zijn omdat ze nog nooit publiekelijk akties hebben genomen wanneer Windows voor de miljoenste keer raar doet door een 3rd party tool. Dus misschien kost het hun in support gewoon veel om elke keer die mensen te helpen, kunnen ze dus flink op besparen.
dit levert naast de evt schadevergoeding waarschijnlijk idd geen directe winst op voor MS. Maar zoals elders op deze pagina te lezen gaat het over imago. MS wil de laatste jaren met hun "trustworthy computing" prgramma laten zien dat ze juist heel erg met security etc begaan zijn. Komt er nu een aantal malware verspreiderts die notabene hun (ms) eigen ad systeem misbruiken hiervoor. Dan kan ik mij goed voorstellen dat ze hierop aktie ondernemen, al was het alleen maar om te laten zien dat ze zich strek maken voor de consument.

tuurlijk is het leuk en vaak terecht om MS te bashen, maar hier zie ik ze voor de verandering eens iets geod doen...
Anoniem: 261542
18 september 2009 13:23
helemaal hilarisch is het als je van die web popup gebaseerde fake windows systeem dialoogjes tijdens het internet browsen op je mac aangeboden krijgt.
Daarvoor hadden ze te veel moeite moeten doen. Niet dat die Mac skins zo moeilijk na te maken zijn maar dan moeten ze wel zorgen dat ze een programma-tje hebben lopen die herkent met welk OS jij daar zit te internetten. Dat wordt een hoop met werk wat te veel tijd kost in vergelijking met wat ze eruit kunnen halen!
Inderdaad als ze een beetje moeite hadden gedaan hadden ze daar nog een MAC-skin kunnen maken ;)
Nog erger, je draait linux (arch) en je heb zo'n popup en een windows gebruiker loopt langs en zegt "Ha! Zie je wel dat Linux ook virussen heeft!"

Justifiable Homicide noemen de amerikanen dat geloof ik.
Anoniem: 272260
18 september 2009 13:21
Werk maar eens als pc techieker of field engineer dan moogt gij nog zo ne goeie tweaker zijn, het zijn de end users die het vaak niet door hebben ... dat kost op een jaar tijd in een gewone pc zaak enkele maanden werk ...

@ jip_86: groot gelijk dat ze het maar eens goed aanpakken die rotzooi!
Nou ik moet zeggen dat ik als tweaker ook nog twee uurtjes bezig was, plus het feit dat als je het wil deinstalleren het je .sys bestanden zo aantast dat je alleen nog maar met een reinstall/recovery de boel netjes krijgt. Of in mijn geval met een ander os op dezelfde pc.
zo had mn vader laatst last van Cyberdefender. Ook zo'n scareware programma. en het gedoe wat je ervan hebt om het weer van je PC af te krijgen.
Idd hard aanpakkend die hap.
een wereld zonder scareware malware badware is een betere wereld.
Inderdaad keihard aanpakken deze zaak. Heb mijn schoonmoeder hier al eens vanaf moeten helpen. Die begreep er niets van, ze was ervan overtuigd dat ze te maken had met een virus en ik moest zelf ook even twee keer kijken voordat ik in de gaten had wat er nou eigenlijk aan de hand was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee