C2000, het communicatiesysteem van hulpdiensten, vertoont volgens het tv-programma Zembla nog steeds grote problemen. Veel risicolocaties hebben geen of een slecht bereik, waardoor hulpverleners niet goed kunnen communiceren.
Het digitale C2000-systeem werd in 2005 landelijk ingevoerd en had als doelstelling om de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten te verbeteren, waardoor zij beter met elkaar kunnen samenwerken. In de praktijk bleek het systeem al bij drie grote calamiteiten slecht of geheel niet te hebben gefunctioneerd, zoals bij de Poldercrash van het Turkish Airlines-toestel bij Schiphol, de rellen op het strand van Hoek van Holland en de aanslag met een auto op Koninginnedag. Bij de Poldercrash zou de C2000-mast door een gebrekkige capaciteit overbelast zijn geraakt, maar de overheid stelde dat de hulpverleners het communicatiesysteem 'te pas en te onpas' hadden gebruikt.
Het documentaireprogramma Zembla is naar aanleiding van de vele klachten bij de hulpverleners zelf op onderzoek gegaan. Zondagavond zullen zij in de uitzending 'De Ramp C2000' naar eigen zeggen laten zien dat het C2000-systeem op een groot aantal risicolocaties in Nederland niet of onvoldoende werkt door een slecht bereik. Onder deze locaties zijn de petrochemische industrie bij Pernis, de kerncentrale in Borssele en de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.
Uit een geheime lijst van de overheid zouden 65 plaatsen worden genoemd met onvoldoende of geen dekking, maar Zembla stelt dat uit een inventarisatie van de 25 veiligheidsregio's in Nederland blijkt dat dit aantal veel hoger is. Onder andere de binnensteden van Groningen, Vlissingen en Tilburg, en diverse tunnels, stadions, ziekenhuizen en winkelcentra zouden geen of onvoldoende dekking hebben. Lokale bestuurders, die verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van voldoende antennes, zouden ook niet weten dat zij dat moeten doen.
Aan het C2000-systeem wordt al 15 jaar gesleuteld en het heeft de Nederlandse overheid al ruim 1 miljard euro gekost. Inmiddels heeft minister Ter Horst aangekondigd om een 'expertiseteam' op te gaan richten om de problemen te gaan onderzoeken.