Air France en KLM met RFID achter bagage aan

Vandaag is Air France begonnen met een proef om bagage die vervoerd wordt tussen het Parijse Charles de Gaulle en het Amsterdamse Schiphol met behulp van RFID-tags te labelen en op die manier bij te houden waar een bepaald stuk bagage zich bevindt. KLM heeft al proeven uitgevoerd en zal vanaf 10 juli op twee bagageafgiftepunten in vertrekhal 2 van Schiphol alle ingeleverde goederen voorzien van een RFID-tag, waarbij het reisdoel niet uitmaakt. Later dit jaar zullen alle afgiftepunten in de tweede vertrekhal de mogelijkheid krijgen bagage te voorzien van een RFID-label. Vooralsnog krijgt van KLM alleen de vanaf Schiphol vertrekkende bagage een RFID-tag mee. Bagage die via KLM naar Nederland toekomt, zal pas over enkele maanden of jaren getagd gaan worden.

KLM logoDoor middel van sensoren die op een groot aantal plaatsen op Schiphol zijn aangebracht, is het voor Air France en KLM mogelijk na te gaan waar een bepaalde bagagestuk zich bevindt. Die informatie zou - op termijn - weer aan de passagiers kunnen worden weergegeven, zodat bijvoorbeeld duidelijk is hoe lang nog gewacht moet worden bij het ophalen van de bagage. Verder biedt het continu kunnen volgen van bagage ook beter mogelijkheden op het gebied van veiligheid. Op termijn is het de bedoeling dat de RFID-chip onderdeel wordt van het stickerlabel dat op bagage geplakt wordt, of dat de chip verwerkt wordt in de containers waarmee bagage via het bagagesystem van Schiphol naar de vliegtuigen vervoerd wordt.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

03-07-2006 • 18:15

30

Bron: KLM

Reacties (30)

30
30
8
3
1
18
Wijzig sortering
dit is puur en alleen bedoeld zodat men kan nagaan waar de bagage is. Het heeft geen risico (behalve als je hele waardevolle bagage hebt, maar die kan je op andere manieren bijhouden), zoals thomasje al zegt, er is geen dringen meer nodig bij het ophalen van de bagage. kan je nog even rustig aan doen en een kopje koffie drinken voordat je je bagage ophaalt en vertrekt richting huis. scheelt toch weer een half uur ofzo.
Anoniem: 56438 @Dxue3 juli 2006 18:51
Kan in principe nu ook al met barcodelezers. Grote verschil is dat het uitlezen van zo'n RFID tag 100% automatisch gebeurt, terwijl je bij barcodelezers toch mensen nodig hebt die de koffer op de goede zijde draaien zodat de barcode zichtbaar is.

Ze hebben gewoon een rekensom gemaakt . RFID tags zijn (zelfs nu al) voordeliger dan het aannemen van medewerkers die de hele dag bagagebarcodes scannen op belangrijke checkpoints.

Bij RFID zitten de kosten (nu nog) in de tags. Daarnaast heb je slechts eenmalige kosten voor elk checkpoint (uiteraard wat onderhoud, maar nihiel vergeleken met salaris van scannende medewerkers).
Kan in principe nu ook al met barcodelezers. Grote verschil is dat het uitlezen van zo'n RFID tag 100% automatisch gebeurt
dat gebeurt nu op grote luchthavens ook al hoor, ze gaan gewoon op een flink aantal punten door scanners heen die het complete oppervlak scannen van een koffer, en in 99,99% van de gevallen de barcode dan oppakken.

bij RFID zul je ook zeker geen 100% halen, omdat er storing kan zijn die het signaal verknalt, of de RFID chip is stuk.

Personeel zul je altijd nodig hebben voor de odd koffer die niet herkend wordt door het systeem, en daarvoor zal toch echt een handmatige actie plaats voor moeten vinden.
Denk je echt dat al die barcodes nu met de hand gescanned worden? Voor mensen is de drie letterige code (van het vliegveld waar je naar toe gaat) die op je label staat beter te begrijpen dan de barcode.

Toen ik in '92 bij Apple vakantiewerk deed, werd het hele magazijn al automatisch met robotarmen en lopende banden leeg gehaald en gevuld. Kwam geen mens aan te pas, alleen wij dan om af en toe de labeltjes weer zichtbaar te maken als er wat plastic voor was gaan hangen. Voor de rest was het toen al geen probleem. Allerlei dozen en vormen liepen goed.

Dit zou met een RFID beter gaan, omdat de labels toen nog zichtbaar moesten zijn.
Met zoveel bagage gaat het uitlezen van barcodes echt niet meer met de hand hoor. De reden om op RFiD over te stappen is omdat er geen leesfouten kunnen ontstaan omdat het label gekreukeld is.
Daarnaast is een RFiD antenne een factor 10 goedkoper dan een scanner boog.
Gekreukelde RFID antenne? Interferentie? Storing van andere RFID tags? Hogere variabele kosten (chip ipv papier) keer miljoenen stuks bagage van RFID?
Bij RFID zitten de kosten (nu nog) in de tags.
Daar zitten de kosten niet. Die dingen kosten nog minder dan een duppie per stuk.
Het duurste is het maken/in gebruik nemen van het systeem dat deze tags gaat volgen.
Anoniem: 80466 @SPee3 juli 2006 23:30
Bedenk wel dat er mogelijk tot wel 50 miljoen stuks bagage getagged worden per jaar op schiphol.
Elke cent die zo'n ding kost is dan al een half miljoen
Ticketkosten met een paar euro omhoog en tadaa, weg zijn de kosten... ze gaan hier heus geen verlies op draaien
en een kopje koffie drinken
Wat weer extra inkomsten oplevert voor de luchthaven :P
Anoniem: 180578 3 juli 2006 18:20
Ik vraag me af hoe goed deze RFID chips beveiligd zijn aangezien er bijvoorbeeld in kledingwinkels toch het nodige mee gerotzooid is. Ze zijn op afstand uit te lezen, aan te passen en zelfs onbruikbaar te maken.
Dus ook het kopieren van bestaande RFID signatures moet geen probleem zijn. wat vervolgens weer een behoorlijk veiligheidsrisico met zich kan meenemen..

Er zijn zelfs handlezers verkrijgbaar geloof ik..

Edit:
Hmmzz..
RFID-tags vatbaar voor DoS-aanvallen
RFID vatbaar voor computervirussen
RFID-tag van IBM kan uitgeschakeld worden
Duitse hackers maken RFID-vernietiger van wegwerpcamera
RFID-codechips in autosleutels gekraakt

Lijkt me toch een redelijk gevoelig systeem...
Ik kan me voorstellen dat een terrorist met een plofkoffertje en een mooi zelfbouw RFID-chipje behoorlijk wat schade aan kan richten...
Ook zou het mooi zijn als de RFID-tag gekilled wordt nadat je de koffer in ontvangst genomen hebt.
Als het net zoals de huidige barcode zal zijn, dan zit hij op een aparte label dat aan je tas geplakt zit. Deze zijn meestal makkelijk herkenbaar :) en ook redelijk makkelijk weer te verwijderen.

Het is niet zo dat ze een RFID tag in je tas gaan stoppen, aangezien ze dan privé eigendommen opzettelijk gaan beschadigen.
Het is niet zo dat ze een RFID tag in je tas gaan stoppen, aangezien ze dan privé eigendommen opzettelijk gaan beschadigen.
al eens bij stilgestaan dat een rfid maar 0.15mm x 0.15mm groot kan zijn en slechts 7.5 micrometer dik ?

veel succes met het zoeken naar het gaatje :+
Het vervangt in principe slechts een barcode, maar het is "silent" uit te lezen, zonder dat iemand het doorheeft. Daar kleeft het gevaar. De RFID in een gekocht kledingsstuk kan overal en nergens uitgelezen worden zonder dat je het zelf weet en zo heb je toch een "mark/number of the beast", een uniek(e set) nummer(s) die aan jou gekoppeld is, zodat je overal traceerbaar bent.

Kijk, je kunt met een beetje knutselen ook wel klm-koffer-barcodelabels namaken. Lijkt me minder moeite dan zo'n RFID label maken. Effect is echter nagenoeg hetzelfde. In die RFID tag staat niets inhoudelijks, het is slechts een sleutel. Als je ook de KLM database hebt, dan kan je er pas echt wat mee.

Lijkt me in ieder geval belangrijk dat er eerlijk gecommuniceerd wordt over waar RFID scanners staan. Met een electrosmogdetector kan je dat overigens zelf ook vinden. Ook zou het mooi zijn als de RFID-tag gekilled wordt nadat je de koffer in ontvangst genomen hebt.
Binnen mijn studie de volgende Case tegengekomen:

Je koopt bij een warenhuis een bepaalde broek, later kom je met deze broek weer in het warenhuis, op het moment van binnenkomst staat er een reclame op de TV schermen boven de roltrappen waarop een blouse staat die goed op jou broek staat.

Technisch al mogelijk, sommige warenhuizen schijnen al onderzoek te doen in deze richting.
Ook zou het mooi zijn als de RFID-tag gekilled wordt nadat je de koffer in ontvangst genomen hebt.
Uitzetten. Killen doe je zelf maar.
Maakt geen piep uit. Het is gewoon een uniek nummertje wat aan een persoon bij het inchecken wordt gekoppeld.
En zodra die koffer in het vliegtuig gaat wordt het gechecked en weer afgemeld. (Da's handwerk en gaat dus af en toe fout.)
Scannen wordt alleen handiger/goedkoper. Maar het hele systeem veranderd niet eigenlijk.
Wel als ze de unieke tags gaan opslaan en er dingen mee gaan doen wat gelukkig door wet bescherming privegegevens is afgedekt.
RFID tags hebben een uitleesafstand van zo'n 30 cm met wat aangepaste spullen. Dat is vergelijkbaar met een barcode scanner. Om bagage te localiseren heb je dus meerdere lezers per identificatie punt nodiog. Met barcode lezers heb je evenveel uitleespunten nodig (rondom een stuk bagage) als met RFID lezers. De uitleeskosten zullen dus vergelijkbaar zijn.
Verder is een stukje bedrukt papier veel goedkoper dan een stuk silicium. De variabele kosten (de bagage tags) zijn hoger en de ifrastructuur kosten zijn vergelijkbaar.
Wat zijn nu eigenlijk de echte redenen om RFID zo te pushen?
Het is voor de luchthaven alleen maar een extra. Klanten hoeven dan niet meer bij zo'n stomme band te gaan wachten en dringen voor hun bagage. Ze kunnen precies op de tijd wat is berekend hun bagage ophalen. Vind het wel slim
Nee het moet precies andersom. Niet een melding wanneer je waar moet zijn, maar melden waar je je bevindt, zodat je koffer daar naartoe gestuurd wordt.

Nu staan er zo'n 150 mensen rond 1 band, terwijl er acht andere banden leeg zijn.

Je moet de mensen verdelen over alle banden (iedereen zoekt een rustige band op). Als je dan je ticket laat scannen bij de band, wordt je koffer naar die band gestuurd.
Wordt tijd dat ze het koffersysteem gaan aanpakken. Het is zo waardeloos als je na 12 uur vliegen (slapen ho maar) heel Schiphol moet doorkruisen om vervolgens op die gare band gaan wachten die meer stil staat dan beweegt. :(
Tja...iets meer betalen voor een ticket. Dan kan je normaal slapen, heb je een aardige lounge om te wachten met echte stoelen ipv plastic kuipjes, mag je als eerste het vliegtuig in...en weer uit en is je koffer ook als eerste van die band af.

Ik vlieg heel regelmatig en de koffer is er hooguit 5 minuten nadat ik er ben. En soms eerder

Je kan nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
kijk, das toevallig, ik vertrek vrijdag van schiphol richting parijs (op doorreis naar argentinie), kan ik ff controleren of de zooi werkt :7
Vrijdag is het nog geen 10 juli, ik denk dat het nog wel ff duurt voordat ze alle bagage zo gaan doen.
Vandaag is Air France begonnen met een proef...
ze zijn al begonnen, en op de 10e wordt de zooi uitgebreid ;)
Anoniem: 112386 3 juli 2006 23:44
de barcodes worden zonder enige vorm van interventie al uitgelezen.

het grote probleem van de koffers die kwijt raken, zit 'm niet in de tags, stickers, noem maar op maar de manier waarop die rommel opgestapeld ligt op karretjes.

het valt er af en aangezien de meeste mensen op schiphol niet aan baggage *mag* komen, krijg je het effect dat de wegen op schiphol bezaaid zijn met koffers.

de koffers in de containers zijn nou net die koffers die men vrijwel nooit kwijt raakt.

briljant systeem terwijl een goed afsluitbaar karretje veel effectiever zou zijn geweest. aargoed, waarom luisteren naar pratische oplossingen...


het BAS (baggage afhandelings systeem) op zich is vrij snel; waar het qua snelheid op mis gaat is een puur planningsprobleem: voldoende mensen om het uit ene kist te trekken en op een karretje leggen. als je op een achterlijke tijd aankomt, of tijdens spits.. dan is het dus wachten.....
Da's niks nieuws. China Airlines doet dit al enige tijd. Ik snap absoluut niet wat dit aan nieuwswaarde heeft .......... komkommertijd :z
Het is wel nuttig, veiligheid van RFID is niet echt een issue.. Dit gaat meer over de traceerbaarheid van baggage. Er verdwijnt namenlijk teevel bagage in de luchtvaart. En dat is niet alleen diefstal maar vooral fouten in het transportsysteem.. Meestal is het namenlijk na een dag/paar dagen weer boven water. maar het is wel irritant gvoor de klant
Veiligheid is nooit de bedoeling van dit systeem, hoogstens een side-effect. Tracking en tracing daar gaat het om. Dit systeem maakt het mogelijk om real-time te zien waar wat is. Logistiek gezien is dit het ei van columbus echter het uitlezen van de tags is (nog) niet 100%. Het verlies van koffers (35 per 1000 stuks) zal dus wel omlaag gaan maar voorlopig niet verdwijnen
Anoniem: 131698 5 juli 2006 15:36
Na testen in ons bedrijf blijkt dat rfid (mits correcte apparatuur & installatie) een foutmarge heeft van 0,1%. Eigenlijk is dit teveel, zeker voor een toepassing in een luchthaven.

Komt daarbij nog dat echte freaks RFID's gemakkelijk gaan kunnen uitschakelen. Lees maar : nieuws: Duitse hackers maken RFID-vernietiger van wegwerpcamera

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.