KPN start in januari RFID-pilotproject

Onder de noemer 'TelliTrace' gaat KPN gedurende twee maanden een proef houden op het gebied van RFID-diensten. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de pilot begonnen, in januari wordt de proef gestart. De pilot, die gedaan wordt in samenwerking met TNT Logistics, Symbol Technologies en Zebra Technologies, omvat de optimalisatie van het logistieke proces rond mobiele telefoons. Dit proces begint bij het moment dat de mobieltjes bij TNT binnenkomen en loopt door tot en met het moment dat ze in de verkoop liggen bij de Primafoon-winkels en Business Centers van KPN. Ook het retourproces van de mobieltjes maakt deel uit van de pilot.

RFID-tag close-up (klein)De KPN vervult een dubbelrol in deze pilot. Enerzijds als de afnemer van de RFID-dienst, via de participerende Primafoon-winkels en Business Centers, anderzijds verleent KPN de 'RFID managed service' in dit verhaal. TNT Logistiscs wil via deze pilot zijn dienstverlening optimaliseren, Symbol doet mee om te zien hoe hun nieuw ontwikkelde Europese Gen2 RFID-readers het er in de praktijk vanaf brengen, en Zebra ten slotte ontwikkelt de RFID-printers/-encoders en heeft al vaker meegedaan met dergelijke pilots. KPN verzamelt alle ruwe data van de RFID-tags in zogeheten CyberCenters en zet die om naar bruikbare informatie.

TNT-depot

Door Jack Leenders

20-12-2005 • 16:21

18 Linkedin

Bron: KPN

Lees meer

'Mobieltjes leveren steeds minder op' Nieuws van 13 januari 2006
RFID zal vanaf 2010 miljardenhandel zijn Nieuws van 15 december 2005

Reacties (18)

18
16
10
4
0
3
Wijzig sortering
Nice, volgens mij een van de eerste item-level RFID pilots in Nederland. Dan laten we Gilette even buiten beschouwing want dat is volgens mij nooit in nederland toegepast. Maar ik vraag me even af wat TNT zijn rol is binnen dit project. Hun registreren waar het mobieltje in hun keten is?
Anoniem: 156680
@ZyMoTiC20 december 2005 16:34
Als ik het even snel lees, zal KPN de ook de service provider spelen in deze dienst naar TNT Logistics toe. TNT zal dus hoogstwaarschijnlijk hun koeriers etc. willen tracen via dit systeem. Zoals het er staat, KPN vervult een dubbelrol. Leverancier en klant.
Vergeet niet Schuitema.
Waar blijven al die verhalen over de privacy dan? Ik dacht dat er erg veel bezwaren waren tegen het verwerken van RFID's in de consumentenproducten aangezien je koopgedrag (en veel andere inforamtie) heel nauw en in details geregistreerd kan worden. Zijn deze discussies dan gewoon aan de kant gezet?
'Privacy-problemen' kunnen alleen gaan spelen als je bijvoorbeeld deze tags in kleding stopt (ipv alleen de verpakking in dit geval).

Stel dat er in jouw broek een RFID-chip zit welke gekocht is bij C&A. C&A weet dan dat chip met id-nr x bij jou hoort. Bij de kassa wordt dan deze chip uit het systeem van C&A gehaald zodat je geen alarm kan maken als je de poortjes uit loopt. Echter wanneer je een andere vestiging binnen loopt (en die chip zit nog in de broek) kan je wel door C&A worden herkend.

Nu is dat met 1 bedrijf geen probleem. Maar stel dat er voor winkeliers een centraal platform gaat onstaan voor uitwisseling van de RFID-gegevens. Bij wijze van spreken zou een heel winkelcentrum daar op kunnen worden aangesloten. Stel dat je dan net bij C&A de broek hebt gekocht en je loopt de V&D binnen dan kan er maar zo persoonlijke een aanbieding op een scherm worden gepresenteerd met 'Welkom [naam], u heeft recent deze broek gekocht, wat dacht u van deze bijpassende trui en sokken? Ga snel naar de tweede verdieping, u krijgt 10% korting!'.

De vraag is of mensen hier op zitten de wachten. Voor de winkeliers biedt dit een scala aan nieuwe mogelijkheden. Wellicht was de bijpassende trui bij C&A uitgekocht en koop ik deze met dit systeem bij V&D, dit soort verborgen, mogelijke behoeften worden meteen inzichtelijk voor de winkelier.

Uiteindelijk is er middels een dergelijk platform precies te achterhalen wie wat heeft gekocht en waar en wanneer. Misschien dat als je over een half jaar terug komt er weer een nieuwe trui is die ook bij je broek past, kan je ook weer een mooie persoonlijke reclameboodschap over krijgen.

Persoonlijk zit ik er niet zo op te wachten dat een organisatie mijn aankopen perfect in beeld kan brengen. Je creëert hiermee een 'perfecte consument'. Als bedrijf kan je op een gegeven moment 100% inspringen op de behoeftes van de klant. Willen we dat met zijn allen? Willen we een soort van melkkoe worden als consument? Of willen we liever alleen zelf (objectief) kunnen beslissen over wat te kopen wel of niet. Ik heb liever niet dat ik op deze mannier bestookt wordt met reclame. Ik zou graag zien dat er een verbod komt op dergelijke grootschalige platforms en dat deze techniek hooguit per winkelketen wordt ingevoerd, puur ter bescherming van de consument.
De investeringskracht voor deze woorden is vrij groot, ik denk niet dat dat op dit moment interesant is voor een warenhuis zoals C&A. Daarnaast zal er dus een chip in moeten met Read and Write, omdat zodra je die trui hebt gekocht de aanbieding niet nogmaals langs mag komen, of dit moet in de centrale database bij worden gehouden.

Voorlopig is dit het meest interesant voor Logistiek dienstverleners of ketenbrede organisaties. Er wordt binnen de Zorglogistiek al getest met RFID in ziekenhuisbedden om patiënten beter te kunnen volgen.
Uiteraard met een centrale database dat bedoel ik ook met een 'platform'. Alle bedrijven werken met afschrijvingen, dus wanneer de huidige systemen (deels) zijn afgeschreven dan zal er worden geïnvesteerd worden in nieuwe technieken, zeker als hiermee bijvoorbeeld 20% meer omzet kan worden gegenereerd.
Dit proces begint bij het moment dat de mobieltjes bij TNT binnenkomen en loopt door tot en met het moment dat ze in de verkoop liggen bij de Primafoon-winkels en Business Centers van KPN.
Ze worden alleen gebruikt voor het transportproces en niet om mensjes te bespioneren;)
Het gaat hier om de verpakking lijkt mij. Dus de trace houd op zodra het product over de toonbank gaat.
De pilot, die gedaan wordt in samenwerking met TNT Logistics, Symbol Technologies en Zebra Technologies, omvat de optimalisatie van het logistieke proces rond mobiele telefoons. Dit proces begint bij het moment dat de mobieltjes bij TNT binnenkomen en loopt door tot en met het moment dat ze in de verkoop liggen bij de Primafoon-winkels en Business Centers van KPN.
Dit logistieke proces zal in het begin nog wel grote overhead met zich meebrengen. Gezien alleen de distributielijn van de leveranciers tot de KPN verkooppunten volgens het nieuwe systeem gaat, zijn er dus op z'n minst twee systemen tegelijk operationeel. Verder kan ik me voorstellen dat alleen KPN verkooppunten een marginaal deel uitmaken van de totale logistieke eindpunten van TNT.

Het is ook niet zo dat daar slechts de telefoons bestemd voor KPN aankomen. De goederen afkomstig leveranciers en importeurs die aanleveren, zijn ook bestemd voor andere distributielijnen, die door het gebruik van andere logistieke systemen strikt gescheiden moeten worden.

Ik vind het systeem op zich een goede ontwikkeling, maar een groot knelpunt voor succesvolle invoering zit hem in de kleinschaligheid van de invoering.
Dit proces begint bij het moment dat de mobieltjes bij TNT binnenkomen en loopt door tot en met het moment dat ze in de verkoop liggen bij de Primafoon-winkels en Business Centers van KPN.
Als een pakket/mobieltje bij de TNT binnenkomt, hoe weten ze dat het voor de KPN is en niet voor Orange/Vodafone/etc. :?
Dus deze tracering gaat van groothandel -> Winkel. Of gaat dit van KPN hoofdkantoor -> Winkel?
heeft ook wel iets met centjes te maken, nu zijn rfids nog te duur, en dus enkel haalbaar bij dure goederen, maar Sie kommen.... En dan wordt het wel een naar privacyverhaal. . Maar voorlopig zijn ze nog te duur om op een rolletje drop te plakken. Er is niets aan de hand, maar op een dag wel.
in heel veel producten bij bijvoorbeeld een hema word RFID al enige tijd als beveiliging ingezet... deze worden na het afrekenen onbruikbaar gemaakt...
Dit zal ook gebeuren met de RFID's in de andere producten straks... waar iedereen zich nu gigantisch druk om maakt wat betreft de privacy nu is denk ik wat overdreven...
want dezelfde mensen die zich hier nu heel erg druk over maken rekenen in de AH wel af met bonuskaart en bij de EDAH met hun edah kaart en ga zo maar door...
en ja met RFID zou een crosregistratie tussen de verschillende bedrijven kunnen plaatsvinden...
ik zou zo zeggen blijf lekker air-miles sparen...
ik zou zo zeggen met RFID doen ze niks nieuws alleen de techniek is nieuw...
Dat de RFID Tags duur zij is onzin; ze zijn op dit moment al zo goedkoop dat het zinvol is om ze te gebruiken op productniveau (ongeveer 1 ct per stuk, prijs is onlangs nog gedaald). Echter zijn er nog geen standaarden mbt zendfrequenties. Ook heeft elke frequentie zijn voordelen en nadelen (invloed van metaal, vloeistof enz.). Dat betekent ook meteen dat een wereldwijd spionagenetwerk onzin is omdat dan elk bedrijf precies dezelfde ontvangers zou moeten hebben. Dat is niet erg realistisch.

Klantenkaarten zijn idd precies hetzelfde systeem. Dus wat er anders aan is, is dat databases gekoppeld kunnen worden. Maar dat staat los van de RFID-toepassing; dit zou je met een barcode-driven database ook kunnen doen.

En ja, er bestaan tags zo klein als een rijstkorrel. Maar het zendbereik is hiervan ook zo minimaal dat het idee dat je overal gevolgd kan worden als je hem inslikt ook de ontvanger in moet slikken (die is ietsjes groter helaas). Daarbij komt dat op elke tag een kill-command zit: die zorgt dat de tag zichzelf vernietigt; er moeten alleen wettelijke afspraken worden gemaakt dat deze ook wordt toegepast zodra je de winkel uit loopt.Techniek loopt weer eens voorop. Terwijl maatschappij, wetgeving, standaardisatie enz. ergens achteraan hobbelen..
Anoniem: 53990
@jbr20 december 2005 16:27
en wat als er geen representatief exemplaar beschikbaar is specifiek over het RFID-project |:(
-edit- :) haha Ownage by jack leenders

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee