KLM experimenteert met internettoegang in vliegtuig

Vliegtuigmaatschappij Air France KLM gaat experimenteren met het aanbieden van internet in vliegtuigen. Begin volgend jaar worden twee vliegtuigen van de maatschappij uitgerust met internettoegang door middel van wifi.

KLM 777-300Het gaat om twee Boeing 777-300-toestellen, die vanaf februari volgend jaar zullen zijn uitgerust met internettoegang, waarvan een toestel van KLM en het andere van Air France.

Via wifi kunnen passagiers in alle klassen tegen een vast tarief verbinding maken met het internet. Passagiers kunnen bovendien via hun telefoon sms'en. Wat ze moeten gaan betalen is nog onduidelijk; Air France KLM was niet bereikbaar voor commentaar.

Daarnaast zal de vliegtuigmaatschappij via een portal gratis een aantal diensten aanbieden, zoals nieuws, informatie over de locatie van het vliegtuig en gestreamde tv-zenders.

De twee 'wifi-toestellen' worden gebruikt voor langeafstandsvluchten. Hoewel Air France KLM niet aangeeft welke techniek wordt gebruikt, is de kans groot dat daarvoor satellietcommunicatie wordt gebruikt. Dat is ook de techniek die Lufthansa gebruikt voor het aanbieden van wifi op langeafstandsvluchten.

In de Verenigde Staten bieden verschillende vliegtuigmaatschappijen in-flight-wifi aan. Daarvoor worden grondstations gebruikt. Bij langeafstandsvluchten waarbij oceanen moeten worden overgestoken, is dat uiteraard geen optie.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-06-2012 • 11:41

149

Reacties (149)

149
146
76
11
0
46
Wijzig sortering
Norwegian (Noorse prijs vechter) bied al sinds 2011 (gratis dacht ik zelfs!) wifi on-board aan op hun 737s Die hebben forse antenne op het dak zitten.

zie: http://www.norwegian.com/en/customer-services/travel-information/onboard/wifi/
Norwegian bied inderdaad gratis Wifi aan, 3 weken geleden
nog mee gevlogen, de snelheid is vergelijkbaar met wifi thuis!
de snelheid is vergelijkbaar met wifi thuis!
Ja, met browsen en simpele taken als je mail checken wel ja. Ga maar eens wat downloaen van 10 MB of meer.
Op een vlucht Kopenhagen-Gatwick van Norwegian had ik med speedtest op mijn Desire HD een download van 2247 kbps, een upload van 1549 kbps en een ping van 12 ms.
Er staat een link naar het AirFrance artikel... Uiteraard zijn ze nog niet beschikbaar voor commentaar op het vlak van prijzen: eerst moeten ze testen wat nodig is (welke bandbreedte naar het vliegtuig), welke diensten aangeboden kunnen worden, hoe stabiel de diensten zijn, ... En dan moeten ze onderzoeken wat een aanvaardbare prijs zou zijn, en vervolgens of ze met die prijs er geen verlies aan maken. En als dan blijkt dat het rendabel kan zijn, zullen ze wel klaar zijn voor commentaar.
Beter nu geen commentaar, dan nu dingen beloven die ze niet kunnen waarmaken.
De twee zinnen "Het gaat om twee Boeing 737-300-toestellen" & "De twee 'wifi-toestellen' worden gebruikt voor langeafstandsvluchten." rijmen niet helemaal; de Boeing 737-300 is een zogenaamd "short-haul" toestel en wordt niet gebruikt voor langeafstandsvluchten. De 737 heeft simpelweg het bereik niet voor langeafstandsvluchten, hiervoor zijn de brandstoftanks te klein. Er zijn wel enkele 737's die langeafstand kunnen vliegen, maar deze zijn gemodificeerd en vliegen over het algemeen enkel in een VIP-configuratie.

Het lijkt mij meer dat hier de Boeing 777-300 bedoeld wordt; een langeafstandtoestel die zowel bij KLM als Air France in gebruik is. Hoewel de 777 al uit 1995 stamt, wordt het nog steeds beschouwd als een zeer actueel model. Het is gewoon in productie en KLM heeft in 2011 verschillende Boeing 777-300 modellen (naast de al bestaande -200 modellen) in ontvangst genomen.
Hoewel de 777 al uit 1995 stamt, wordt het nog steeds beschouwd als een zeer actueel model.
Het helpt ook wel dat een type wordt doorontwikkeld. De 737 is al heel oud, maar onlangs is weer een nieuw sub-type geintroduceerd. Dat geld ook voor de 747-8 en de 777, en zal ook zeker gaan gelden voor de 787.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 27 juli 2024 21:56]

Anoniem: 158240 11 juni 2012 12:05
Het is niet alsof KLM progressief en uniek is met dit plan. Het zou eigenlijk eens tijd worden. Dit is gewoon wat je mag verwachten van een A-maatschappij anno 2012. Vele andere maatschappijen hebben al een tijd Wifi.

Wat betreft technologie moet KLM kiezen tussen land-based en satteliet-based. De eerste is simpel en goedkoop en werkt alleen over land, dus ideaal op binnenlanden van de VS. De tweede werkt altijd, maar is vrij duur en voegt gewicht toe aan het toestel voor de antenne. Ik vermoedt dat KLM denkt aan sattelite based. Men moet gewoon een uur tarief rekenen per uur voor wat het kost. Lufthansa heeft het al.

http://edition.cnn.com/20...tional-flights/index.html

Het zou geen experiment mogen zijn, ze moeten het gewoon ASAP uitrollen. Ik zie niet helemaal hoe je het weg kan laten uit de service op de lange termijn. Ik zou het persoonlijk zelfs zwaar meewegen in de aankoop van een ticket.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 27 juli 2024 21:56]

Het is niet alsof KLM progressief en uniek is met dit plan. Het zou eigenlijk eens tijd worden. Dit is gewoon wat je mag verwachten van een A-maatschappij anno 2012. Vele andere maatschappijen hebben al een tijd Wifi.
Die andere maatschappijen hebben dat niet intercontinentaal, veelal alleen boven Amerika, of: zoals in het geval van Lufthansa (wel interncontinentaal): voor 10 euro per MB. Dit concept is WEL intercontinentaal EN Flatfee.

In dat opzicht zijn Airfrance en KLM zeker progressief en uniek.
Leuke ontwikkeling !

Kleine correctie: de Boeing 737-300 series is geen toestel voor de langeafstandsvluchten en is inmiddels uitgefaseerd bij Air France KLM.

In dit geval gaat het om twee Boeing 777-300 series toestellen. Om precies te zijn een -306ER van "onze KLM" vloot en een -328ER van de "Air France tak" (x06 en x28: deze laatste twee cijfers van een Boeing serie duiden een vast "custom" nummer van een maatschappij/klant met zijn/haar specifieke kenmerken; zoals bijvoorbeeld de interieurindeling en ER staat voor Extended Range uitvoering)
Geen verkeerd idee natuurlijk als ze het niet te duur maken.
Zo kun je naast de film kijken nog wat internetten als je de oceaan over moet.
Maar duur zal het waarschijnlijk wel worden, want internetten via de satelliet is gewoon duur. Op zich logisch, een satelliet kost echt belachelijk veel geld, en die dingen hebben nou eenmaal een flink beperkte bandbreedte per transponder. En er even eentje bijhangen gaat niet.
Gevolg is dus dat je zit met vrij lage snelheden tegen een behoorlijke prijs, en voor reguliere abo's zit je ook nog eens met een flink data limiet.

Daarbij zijn je pingtijden ook niet echt gezellig (vanaf de grond is 600ms wel zo'n beetje 't minimum), misschien dat die iets lager zijn als je op 30000 voet hoogte vliegt, maar nog steeds zal die vrij hoog zijn.
Internetten via de satelliet is niet prettig, je bandbreedte is vrij beperkt, vergelijk 't met een ISDNlijntje in veel gevallen, zeker als er een heel vliegtuig opzit.

Het is leuk om e-mail te checken, hele basic voicechat te doen met een flinke compressie, maar lekker surfen zit er niet in.
Anoniem: 174991 @TERW_DAN11 juni 2012 13:45
Toch valt het met prijzen van satellieten wel mee.

Laten we ervan uit gaan dat Air France KLM eigen satellieten lanceert hiervoor. Zo even wat grove cijfers:
  • 3 geostationaire satellieten nodig voor wereldwijde dekking
  • kosten voor communicatiesatelliet ong. 60 miljoen
  • levensduur grofweg 20 jaar, maar neem aan 15 jaar
Jaarlijkse kosten voor satellieten alleen: 3*60/15 = 12 miljoen per jaar. Aantal passagiers dat vervoerd wordt: 66 miljoen per jaar.

Als minder dan 10% van de dienst gebruik maakt, betalen ze € 2 per vlucht alleen voor de satelliet.

Dit is natuurlijk een naïeve som.
Air France KLM zal deze dienst nooit zelf brengen, maar afnemen bij een andere partij. Dat betekent dat je een premie betaalt, maar die partij zal het ook goedkoper kunnen aanbieden vanwege efficientievoordelen (gebruik bestaande capaciteit).

Bovendien ben je met alleen satellieten nog niet klaar. Denk aan de verdere afhandeling van de communicatie (grondstations), installatie in de vliegtuigen (tijdverlies en kosten) en het aanbieden van het product (betalingsafhandeling, reclame).

Mijn naïeve som was alleen om te demonstreren dat de satelliet zelf niet zozeer het probleem is.
Binnen de EU zal de prijs 0,70 / MB zijn: de Europese regel voor roaming (en nee, er zijn geen uitzonderingen geformuleerd). Al zal AF/KLM waarschijnlijk geen internet binnen Europa aanbieden, juist vanwege die regel.
Volgens mij gelden die regels niet voor wifi diensten...
Gebruik van wifi is geen roaming.
Anoniem: 314060 @Free rider11 juni 2012 15:27
Moet je je daar wel aan houden dan op 11km boven Europa? Je moet ook geen btw meer betalen dus misschien geld dit ook niet?
Sinds 1999 is BTW altijd verplicht bij vluchten en boottochten binnen de EU, al zijn er een paar zones waar dit niet geldt.
600ms ping geldt voor geostationaire satellieten die op 36.000 kilometer van de aarde staan. Dat is niet vergelijkbaar met 11km ;) (latency door hoogte kleiner dan 0,1ms)
Geen verkeerd idee natuurlijk als ze het niet te duur maken.
Zo kun je naast de film kijken nog wat internetten als je de oceaan over moet.
Enige mate van entertainment op lange vluchten is inderdaad wel fijn. het is jammer dat het begin volgend jaar pas is, omdat ik dit jaar nog 4 vluchten met exact dat toestel-type ga maken. (dus de kans was er geweest dat ik 't kon testen)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 27 juli 2024 21:56]

De 737-300 is het meestverkochte toestel van Boeing, dus misschien dat dat er iets mee te maken heeft. Daarnaast is het max. bereik 2850 km, dus dat valt ook wel weer mee. ;)
http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/on_board/seating_plans/737-300.htm
Ik had m'n post al aangepast omdat het om de 777-300 blijkt te gaan. :)

maar je hebt gelijk. Maar 737-300's hebben dan wel een bereik van 2850 km, maar dat is nog altijd relatief kort. Lange afstand praat je toch al over 5000+ volgens mij.
Anoniem: 415735 @arjankoole11 juni 2012 12:24
In de luchtvaartsector wordt veelal geclassificeerd op narrowbody/widebody.
Een 737 is een narrowbody vliegtuig en een 777 is een widebody. Ofschoon sommige narrowbody-vluigtuigen inzetbaar zijn voor de lange afstand, worden narrowbody-vliegtuigen hoofdzakelijk ingezet voor de kortere afstanden (voor zowel directe diensten als hub-spoke).

De markt voor Wifi-diensten is vanwege de reisduur bij widebody-vliegtuigen meer interessant.
Ofschoon sommige narrowbody-vluigtuigen inzetbaar zijn voor de lange afstand, worden narrowbody-vliegtuigen hoofdzakelijk ingezet voor de kortere afstanden (voor zowel directe diensten als hub-spoke).
In Europa misschien, in Japan forenzen mensen met 747's vol.
Daar hebben ze natuurlijk ook geen keuze. Japan Airlines kan moeilijk 737's en A319's kopen als ze soms heel erg lange afstanden moeten doen en soms heel korte binnenlandse afstanden. Het probleem is ook dat de kleinere vliegtuigen gewoonweg te klein zijn en ze dan dus geforceerd zullen zijn om meerdere vluchten in te zetten wat voor meer kosten en stress zorgt.

In een 747 kunnen afhankelijk van de configuratie dacht ik zo een 400 mensen of meer terwijl dat limiet veel lager licht met hetzelfde niveau van comfort bij de kleinere concurrenten van Boeing.
we hebben het hier over de 777 ;)
Film kijken kan toch (zet je op de tablet).

Voor films/TV zou je mogelijk ook kunnen zorgen dat je vast de opname krijgt van de volgende dag. Zo kan je goedkoper deze dienst aanbieden (live uitzendingen kan uiteraard niet).

Lijkt me op zich wel grappig, met z'n alle een live voetbal wedstrijd kijken in de lucht.
tablets en telefoons worden op de meeste toestellen nog verboden.. dat is temisnte mijn ervaring.

zodra deze gestopt zijn wordt ik altijd verzocht om het op te bergen.

en bij lange vluchten heb je altijd al films beschikbaar in het vliegtuig zelf
tablets en telefoons worden op de meeste toestellen nog verboden.. dat is temisnte mijn ervaring.
Tijdens opstijgen en landen ja, bij iedere vlucht die ik met KLM heb gedaan (en dat zijn er veel) kon ik na het opstijgen tot aan het landen gewoon m'n telefoon, tablet en laptop gebruiken. MITS de telefoon in flightmode stond. (voor muziek luisteren, spelletje spelen, etc).

Opbergen is alleen tijdens het opstijgen en landen verplicht. (bij KLM, Continental, British Airways en Singapore airlines althans)
Inderdaad, hetzelfde bij Ryanair, TAP Portugal en Transavia. Gewoon in vliegtuigmodus gebruiken, alleen tijdens de start en landing uit en opgeborgen.

Het idee van WIFI on-board spreekt me wel aan, daar ik ongeveer 20/24 vluchten per jaar maak. Echter is het ook wel zo dat ik het niet echt mis als ik in het vliegtuig zit. Boek lezen of film kijken op de tablet is zo prima te doen. Echter kan ik het me voor zakenmensen best voorstellen op lange vluchten, is een mooie kans om je mail af te werken en dergelijke.
De KLM toestellen hebben inderdaad een (nogal ouderwets) video en entertainment systeem. Toch heeft op intercontinentale vluchten een groot gedeelte van de passagiers een tablet of laptop bij zich waarop video's en dergelijke gekeken wordt. Waarchijnlijk betere kwaliteit en zeker makkelijker te bedienen.
Internet toegang kan handig zijn, maar zal het persoonlijk niet gebruiken op langere vluchten. Overigens wel goed dat de KLM nu eindelijk weer eens investeert in hun vliegtuigen.
Intercontinentaal vlieg je vaak met Delta (in ieder geval de keren dat ik met "klm" die kant op vloog).

Daar kan het ook wel sterk van af hangen.
Intercontinentaal vlieg je vaak met Delta (in ieder geval de keren dat ik met "klm" die kant op vloog).
Dat hangt heel erg van je bestemming af, m'n vriendin en ik vliegen regelmatig naar New York, Chicago en Los Angeles, en dat is allemaal KLM zelf.
Met welke maatschappijen vergelijk je het entertainment system? Ik vind het entertainment system bij KLM over het algemeen best goed en met een redelijke selectie. In elk geval vergeleken bij American Airlines of Delta.
gaan ze dan de kosten per gebruikte data door voeren of per tijd?

$10 per uur is wel een prijs die weinig gebruikt zal worden. Tenzij men het kan declareren bij de werkgever.
gaan ze dan de kosten per gebruikte data door voeren of per tijd?

$10 per uur is wel een prijs die weinig gebruikt zal worden. Tenzij men het kan declareren bij de werkgever.
Op een internationale vlucht ga je ook niet constant surfen, neem het maar van mij aan. Als men over tijdzones gaat mag je doorgaans blij zijn dat je de helft van de tijd aanspreekbaar bent, de andere helft diep in slaap. Doorgaans zal men ook de cabine dimmen gedurende de periode dat het nacht is, gemeten van het punt van vertrek.

Dus 1 of 2 uurtjes surfen, emailtjes doen, nieuws kijken, facebook, klaar. 10 of 20 euro concreet. Als je toch al iets van 800 euro kwijt bent voor die ticket, kan dat er ook nog wel bij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 27 juli 2024 21:56]

In de VS wordt wifi toch aardig veel gebruikt. En niet slechts een uurtje maar gewoon een flight-pass, geldig gedurende de hele vlucht voor gemiddeld $13 op de telefoon of $18 op de iPad of laptop.
gaan ze dan de kosten per gebruikte data door voeren of per tijd?
volgens het bron persbericht bij air france gaat het flatfee zijn.
Anoniem: 453240 11 juni 2012 17:42
Merkwaardig dat het gebruik van een radiozender aan boord van een vliegtuig altijd als Gevaarlijk wordt aangemerkt en de stewardessen er op toe zien dat elk mobieltje of WiFi gebruikend apparaat m.n. bij start en landing uitgezet wordt.

Nu er geld mee verdiend kan worden is het blijkbaar plotseling niet gevaarlijk meer.... Hum.
Dit is zeker niet waar.

Bedenk jezelf eens dat de nieuwe vliegtuigen (B787, A380) de rekenkracht hebben van een 486. Dat komt omdat deze systemen zeer lang aan testen ondergaan zijn.

Zelfde geldt voor WiFi; pas sinds enkele jaren is het mogelijk om te internetten aan boord. Om internet te installeren zijn zeer grote kosten gemoeid. Zo moet KLM kunnen bewijzen dat het vliegtuig nog veilig functioneert als het gemodificeerd is met een WiFi voorziening, tenzij er een DUUR STC beschikbaar is (http://www.faa.gov/aircraft/air_cert/design_approvals/stc/)

Denk ook eens aan het gewicht! Iedere gram extra is minder payload en laat de luchtvaart nou net de industrie zijn die nét over het randje balanceert van profit/loss.

[Reactie gewijzigd door cheeseruler op 27 juli 2024 21:56]

Wat ze moeten gaan betalen is nog onduidelijk; Air France KLM was niet bereikbaar voor commentaar.
Vreemd dat KLM geen commentaar wilde geven, dit is toch juist goede reclame voor de KLM?
En hoe komen jullie dan aan deze info voor dit artikel? Ik zie namelijk ook geen bron.

Edit: linkje gevonden.
Wel mooi dat dit nu mogelijk is. Hopelijk volgen de andere maatschappijen ook snel.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 27 juli 2024 21:56]

En hoe komen jullie dan aan deze info voor dit artikel? Ik zie namelijk ook geen bron.
Klik even op het linkje in het artikel. Is een press realease van AF.
Het gaat om twee Boeing 737-300-toestellen
Dit moeten volgens mij 777-300's zijn, de 737 is nl. al uitgefaseerd ;)

Verder goeie ontwikkeling, ze moeten wel denk ik. Nu hopen dat de prijzen een beetje betaalbaar worden en niet in het verlengde van bellen tijdens de vlucht a $10,- p/m
Bij Boeing en concurrent Airbus is het niet zo dat omdat er bijvoorbeeld de A380 op de markt is dat de A 320 serie (A318,319,320,321) niet meer leverbaar is. Sommige oude modellen die niet meer als veilig worden gezien of die een slechte reputatie hebben of waarvan er een betere en evendure opvolger van is worden dan niet meer geproduceerd.

Als je een vlucht neemt met eender welk bedrijf (Zeker met Iberia en andere EU bedrijven) dan kan ik je verzekeren dat je meestal toch in een vliegtuig van meer dan 20 jaar oud zit en soms wel in een vliegtuig van uit eind de jaren 80...

Je kunt het vergelijken met telefoons. Samsung heeft nu de s3 op de markt maar dat wil niet zeggen dat de Galaxy S en varianten, S2 en varianten niet meer worden verkocht...
De 737 vliegt nog steeds rond bij KLM , hoor. Het zijn intussen wel de -700 en de -800. Van de laatste moeten er zelfs nog twee worden afgeleverd.
De 737 is niet uitgefaseerd, er zijn juist nog nieuwe modellen aangeschaft.
De huidige series zijn 737-700 en 737-800
Het zijn inderdaad 777-300's (zie persbericht) maar de 737 is nog lang niet uitgefaseerd :)
De laatste 737-300 is weliswaar in 2011 uit de vloot gehaald (ze werden trouwens nog tot 2000 door Airbus geproduceerd, dus ze vliegen bij andere maatschappijen nog wel), maar 737-700, 737-800 en 737-900 hebben ze nog genoeg, met zelfs een aantal nieuwe orders. klik

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 27 juli 2024 21:56]

Airbus produceert Boeings???
Erg veel maatschappijen kunnen dit al. Zo kon je bij Lufthansa ook gewoon verbinding maken met het wifi netwerk tegen een prijs van 10 euro per uur.
Bij Turkish Airlines had ik op een 777 ook al gratis WIFI, met een t-mobile hotspot.
Ik heb de hele vlucht lang gewhatsappt en een document gemaild van mijn laptop.
dit was natuurlijk een langere vlucht in een meer luxueus uitgevoerde vliegtuig.
jammergenoeg was de vlucht vanaf istanbul naar nederland in een veel kleinere vliegtuig zonder wifi
Anoniem: 324818 @tweaker201011 juni 2012 13:48
Bij Norwegian is dit al sinds het begin van het jaar in gebruik - zonder kosten overigens.

Als Norwegian dit als budget maatschappij aan kan bieden - waarom kan KLM/Air France dit dan niet als premium?
Het is voor 1 jaar zonder kosten, bij wijze van proef. Daarna moet je ook bij Norwegian gaan betalen voor internet in het vliegtuig

En waarom dat bij Norwegian wel kan? Het zal je niet ontgaan zijn dat het niet zo goed met Airfrance/KLM gaat.

Met Norwegian lijkt het echter wat beter te gaan: ze hebben begin dit jaar de grootste vliegtuigorder ooit in de EU geplaatst: 222 nieuwe vliegtuigen!

http://www.nycaviation.co...w-airbus-and-boeing-jets/

Overigens ben ik het met je eens dat het gratis bij KLM zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 26 juli 2024 11:26]

Yja Air France en KLM hebben ook heel veel fouten gemaakt in het verleden en staan beiden in de top 10 gevaarlijkste vliegtuigmaatshchapijen. Iedere keer een crash is de laatste jaren denkt men steeds terug aan het ongeluk van tenerife of aan het ongeluk bij de eerste officiële vlucht van de A320 van Air France in 1988.

Ook moet je de prijzen eens vergelijken. Ikzelf ben van België en als ik naar een bestemming als Spanje en Marokko ga dan is KLM gewoon ongeloofelijk duur... Andere deftige maatschappijen bieden soms een betere service en in een recenter model voor veel minder, dan heb ik het op ongeveer 250 minder per persoon...
Anoniem: 120539 @Menesis11 juni 2012 21:54
En waarom dat bij Norwegian wel kan? Het zal je niet ontgaan zijn dat het niet zo goed met Airfrance/KLM gaat.
Als je niet kunt concurreren op prijs kan een dergelijke dienst (zeker gratis) een pre zijn.
[...]

Vreemd dat KLM geen commentaar wilde geven, dit is toch juist goede reclame voor de KLM?
En hoe komen jullie dan aan deze info voor dit artikel? Ik zie namelijk ook geen bron.
D'r staan een linkje naar het persbericht van Air France in het artikel: deze link.
Staat in het artikel vermeld: http://corporate.airfranc...ght-connectivity-in-2013/

Ben wel benieuwd wat dat "vaste tarief" zal zijn.
Dan heb je niet goed gekeken, er staat duidelijk een link in de tekst.

Verder gaat het hier niet om 737-300 toestellen maar 777-300.
Anoniem: 199253 @tweaker201011 juni 2012 12:08
In Amerika hebben ze dat al. Voor $12,- kon ik met een nationale vlucht van Delta Airlines lekker whatsappen met thuis.
http://www.delta.com/trav...rvices/products/wi-fi.jsp

Het grappige is dat Delta Airlines een KLM partner is voor Intercontinentale vluchten. https://www.klm.com/trave...kyteam_partners/index.htm
Dus in principe biedt 'reisorganisatie' KLM het al wel (zij het dan alleen in Amerika).
Heb laatst op een vlucht van Norwegian van Trondheim naar Tenerife gratis wireless internet mogen gebruiken. Het werkte best goed en ik kon zelfs Skypen. In theorie, want in de praktijk blijkt dat het lawaai van het vliegtuig zo luid is dat jezelf niet te verstaan bent voor de Skype-partner. Dat is maar goed ook, anders zit iedereen met zijn smartphone aan zn oor via Skype te lullen in het vliegtuig.

Was trouwens in een Boeing met het nieuwe 'Sky' interieur, erg plezierig om in te vertoeven!

[Reactie gewijzigd door Menesis op 27 juli 2024 21:56]

Klik even op het linkje in het artikel. Is een press realease van AF.
Het gaat om twee Boeing 737-300-toestellen
Dit moeten volgens mij 777-300's zijn, de 737 is nl. al uitgefaseerd ;)
Idd, en die werden ook niet gebruikt voor lange afstandsvluchten :)
Men vloog met een 737 van Amsterdam naar Houston. (Privat air vloog die route voor KLM)
Dat was wel een aangepaste versie (ook alleen maar business class stoelen) heb die vlucht namelijk weleens gehad :)
Ze hebben het in het artikel inderdaad al aangepast naar 777-300's. Zou ook erg raar zijn als ze verouderde / uitgefaseerde toestellen geschikt gingen maken voor WiFi.

Waar ik en met mij de rest nu naar geinteresseerd is, wat kost het en wat voor snelheid heb je. Je moet het immers met 300 - 550 passagiers gelijk van die ene satellietverbinding gebruik gaan maken.
De 737 uitgefaseerd ?

type aantal
Boeing 777-300 ER wide body 5
Boeing 777-200 ER wide body 15

Boeing 737-900 narrow body 5
Boeing 737-800 narrow body 41
Boeing 737-700 narrow body 20
Boeing 737-400 narrow body 8
Boeing 737-300 narrow body 3

bron: http://www.klm.com/corpor...0NL_web_tcm730-354029.pdf
Dat is niet de vraag. Word de 737 nog door boeing gemaakt zo nee dan is deze uitgefaseerd. En zal elke maatschappij langzaam overstappen op iets anders.
Volgens http://en.wikipedia.org/wiki/737-700#Orders_and_deliveries zijn er nog 2000 openstaande orders voor 737'ens. Bij een productie zoals in 2009-2011 staan er nu (jan 2012) nog voor 6 jaar orders voor nieuwe vliegtuigen. Dat lijkt mij verre van uitgefaseerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.