Het gebruik van een e-reader in een vliegtuig tijdens het opstijgen en landen, kan geen kwaad. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse krant. De elektronische straling is te verwaarlozen: deze bedraagt slechts 30 microvolt per meter.
Ook in de Verenigde Staten is het verboden om elektronische apparatuur te gebruiken tijdens het opstijgen en landen van een vliegtuig, op een paar uitzonderingen na, zoals pacemakers, scheerapparaten en opname-recorders. Gebruik van bijvoorbeeld e-readers, laptops en iPads zou te veel elektronische interferentie veroorzaken.
The New York Times liet de straling van een Kindle echter onderzoeken, en uit het onderzoek bleek dat de Kindle slechts 30 microvolts per meter uitstraalde. Dat terwijl een vliegtuigbedrading 100 volt per meter aan interferentie moet kunnen weerstaan. Bij gebruik van meerdere Kindles neemt de interferentie niet evenredig toe, dus wanneer tien Kindles worden gebruikt, betekent dat niet dat de interferentie tien keer zo hoog is.
De krant schrijft niet welke versie van de Kindle het heeft laten testen. Ook vermeldt de krant niet of de wifi- of 3g-antenne aanstond tijdens de test, maar gezien de geringe hoeveelheid storing is dat niet waarschijnlijk. Ook kan de interferentie toenemen wanneer een pagina wordt 'omgeslagen': dan moet het scherm van de e-reader opnieuw worden opgebouwd, wat meer stroom vereist.
Uit de tests bleek dat een voice-recorder, die tijdens de vlucht dus wel is toegestaan, soms meer uitstraalde dan de Kindle, al is onbekend of er verschil zat tussen de frequenties waarop de apparaten stoorden.
De krant schrijft met luchtvaartmaatschappijen, Boeing en de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten te hebben gesproken over het verbod op hardware. De krant zou tegenstrijdige antwoorden hebben gekregen over de reden van het verbod. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zouden bovendien hebben toegegeven dat het verbod in ieder geval niets te maken heeft met de aandacht van passagiers tijdens opstijgen en landen. Ook heeft het niets van doen met de angst voor apparatuur die bij turbulentie uit iemands handen kan vliegen en bij andere passagiers verwondingen aanricht.
Het is overigens opmerkelijk dat scheerapparaten wél mogen worden gebruikt tijdens het opstijgen en landen. Die zenden veel meer straling uit dan de gemiddelde gadget. Volgens de luchtvaartautoriteiten is echter vastgesteld dat signalen van scheerapparaten geen kwaad kunnen.
Ook bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen is het verboden om tijdens het opstijgen en landen elektronische apparatuur te gebruiken. Dat verbod gaat ver: zo moeten zelfs koptelefoons met noise cancelling soms worden uitgezet. Eenmaal in de lucht mogen gadgets met zendapparatuur niet worden gebruikt of moeten ze in vliegtuigmodus. De precieze regels verschillen per luchtvaartmaatschappij.