'Belgacom beveiligt klanten slecht tegen afluisteren'

De Belgische telecomprovider Proximus, onderdeel van Belgacom, heeft een zwakke beveiliging tegen afluisteren van gsm-verkeer, zoals telefoongesprekken, sms'jes en voicemails. Dat blijkt uit onderzoek van telefoonhacker Karsten Nohl.

Proximus zit tussen de provider met de slechtste beveiliging tegen het afluisteren van telefoontjes, sms'jes en voicemails via het gsm-netwerk, schrijft The New York Times op basis van nog niet gepresenteerd onderzoek van de bekende onderzoeker Karsten Nohl. Het Duitse T-Mobile-netwerk bleek te beschikken over de beste beveiliging.

Volgens de hacker kan Proximus makkelijk en goedkoop de beveiliging opvoeren, dankzij een techniek waarbij een willekeurig getal wordt toegevoegd aan de code bij elke vorm van communicatie. Andere providers zouden dit al toepassen. De Duitse telefoonhacker lijkt geen Nederlandse providers te hebben getest.

Voor zover bekend heeft de hack alleen betrekking op gsm-netwerken, en niet op het beter beveiligde umts en hsdpa. Nohl heeft nog geen technische details over de hack bekendgemaakt, maar het gaat in elk geval om de communicatie tussen telefoon en zendmast aan het begin van communicatie. Welke apparatuur hij gebruikt, behalve een oude telefoon die hij eerder gebruikte voor een gsm-hack, is onduidelijk.

Hacker Nohl houdt zich al enkele jaren bezig met het kraken van de beveiliging van gsm-netwerken. Volgens Nohl zijn Europese netwerken over het algemeen nog beter beveiligd dan sommige netwerken in andere delen van de wereld, zoals Afrika en Azië. Daar wordt in sommige gevallen geen encryptie gebruikt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-12-2011 • 13:45

34 Linkedin

Lees meer

Reacties (34)

34
32
22
3
0
3
Wijzig sortering
Ja er is meer aan een operator alleen dan goede aanbiedingen, zo heb ik al meerdere keren moeten bellen voor mensen naar de klantendienst en dat is soms wel een zeer lastige taak op zich, terwijl natuurlijke bij een kleine speler zoals MV, het allemaal zéér soepel verloofd.

Desondanks had ik wel enorm meer verwacht van zo'n gigant als Proximus. Maarja, soms draait het uit om dat extra geld. Maar goed dat ze onderzoek hebben gedaan, nu zullen ze het wel beter beveiligen, laten we het toch hopen. Want anders straft de concurentie hen daar met af!
Je beseft dat MV een virtuele operator is, en dit artikel gaat over de beveiliging van het GSM netwerk?

MV gebruikt nu het netwerk van BASE, maar dat kan evenwel veiligheidsproblemen hebben, welke dan zonder uitzondering naar MV worden doorgestuurd.
Het eerste deel van zijn reactie ging over de klantendienst (en is inse off-topic). Daar kan je inderdaad stellen dat MV een betere rol vervult dan Proximus. Alhoewel ik verwonderd ben, aangezien ik bij moederbedrijf Belgacom wel positieve ervaringen hebben sinds een jaar ongeveer. Zo te zien is dit dus nog niet het geval bij dochterbedrijf Proximus?
En dan ook weer niet verwonderd ben. Eerlijk gezegd doet quasi elke klantedienst van telecomproviders onder voor deze van Mobile Vikings. Maar Mobile Vikings heeft dan ook een aparte aanpak van zaken. Deze werkt momenteel héél goed. Benieuwd of hun aanpak werkt als ze groter worden. Daarmee doel ik vooral op meer verscheidenheid bij hun klanten. Met hun "gratis" mobiel internet trekken ze meer jongeren en smartphonefanaten aan dan senioren. En die laatste groep heeft het beduidend moeilijker met technologie aan te leren en belasten hoogstwaarschijnlijk de klantendienst met allerlei vragen waarbij ze meestal niet de correcte informatie doorgeven en/of niet weten wat het probleem eigenlijk is. Probeer zulke personen zonder enige technische kennis (en logica!) eens op afstand te helpen.

MV en Proximus (alsook Mobistar, Base,..) zijn compleet andere bedrijven met andere klanten. Ze vergelijken is dan ook niet altijd terecht en correct.

On-topic::
Het is inderdaad correct dat de beveiliging bij Mobile Vikings afhangt van Base (KPN). Benieuwd of het daar zoveel beter is. Persoonlijk maak ik me niet echt ongerust. Maar als bedrijf zou dit nog wel een doorslaggevende factor kunnen zijn bij het kiezen van een telecomprovider. ;)

@kiang (post hieronder)
Ik betreur ten zeerste jouw ervaring. Ik sprak/spreek dan ook alleen maar uit persoonlijke ervaring. Ik moet eerlijk zeggen dat het meeste contact bij mij was met de technische dienst en de algemene klantendienst. Ik vermoed dat u de adminstratieve dienst aan de lijn kreeg. Zij zien meestal alleen de financiële kant van het plaatje (en dit is quasi bij elk bedrijf zo).
Onafhankelijk van de omstandigheden zal (quasi) elk bedrijf een opzegging van een contract doorrekenen. In uw situatie is dat inderdaad een pijnlijke zaak. Ik vrees dat op dit vlak je niet echt argumenten hebt om niet te betalen.
Wat ik wel verdacht vindt is hoe dit twee-jarig contract is ontstaan. En daar wringt meestal het schoentje bij veel bedrijven (o.a. telecombedrijven zijn daar heer en meester in om je subtiel te laten instemmen met een nieuw contract). Ik heb niet voldoende juridische kennis om je daarin extra advies te geven, maar als ik me niet vergis is het wettelijk toegelaten via telefoon in te stemmen voor een contract. MAAR deze is pas rechtsgeldig als er een schriftelijk bewijs is (meestal onder de vorm van een brief waarin je dan x dagen de tijd krijgt om toch niet meer in te stemmen met dit contract).

Hoedanook heb je al klacht ingediend bij de ombudsdienst van de overheid? Ik heb daar al positieve verhalen over gehoord (ook negatieve natuurlijk). Maar het is het proberen waard, al is er - zo te zien - meer dan een jaar voorbij.
http://www.ombudsmantelecom.be/nl/onthaal.html?IDC=36

Update: even belangrijke nuance toegevoegd ivm klantendienst MV vs Proximus.
Update (2): reactie op post van kiang hieronder toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 26 december 2011 15:50]

Iedereen heeft wel goeie en slechte ervaringen betreffende klantendiensten, de één wordt goed geholpen, de andere wordt aan zijn lot overgelaten of afgesnauwd.

Blog betreffende Proximus (maar ook Mobile Vikings, Base, Mobistar, en andere zullen soms steken laten vallen!)

http://proximuserie.wordpress.com (Of hoe Proximus een week lang met mijn voeten speelde.)

Noot! niet MIJN blog :)

Edit: Typo; Mobistart :p

[Reactie gewijzigd door Don Kedero op 27 december 2011 09:22]

Dit is offtopic, maar ik wil nu toch mijn verhaal doen over de kalntvriendelijkheid en service van Belgacom:

Belgacom heeft helemaal GEEN goede klantenservice. Jij kan dan wel ene goede ervaring hebben, de mijne is ronduit verschrikkelijk: niet het soort verhalen dat je overal wel eens hoort, maar echte diefstal zonder enig respect voor wie dan ook.

Mijn grootvader is meer dan een jaar geleden overleden waardoor mijn grootmoeder alleen kwam te wonen: dat gaat voor haar niet, dus is ze verhuist naar een tehuis. Daar is TV en telefoon al inbegrepen, dus hun abonnement moest worden opgezegd.

Wanneer we dit wilden doen, meldden ze ons doodleuk dat we dan meer dan duizend euro opzegvergoeding moesten betalen. Onze grootouders hadden nooit een contract met een bepaalde termijn getekend (maandelijkse verlenging, al meer dan 40 jaar: ze wilden nooit ergens vast aan zitten).
Wat blijkt? een maand voor de dood van mijn grootvader hebben ze blijkbaar eens gebeld, met de vraag of mijn grootouders het makkelijk zouden vinden hun telefoon en televisie op 1 rekening afgerekend te krijgen. Dat vonden ze natuurlijk ok.

Voor Belgacom was dit echter het afsluiten van een 2-jarig contract. Dus terwijl mijn grootouders niks verteld werd over een bepaalde termijn en er niks getekend is, zaten ze plots vast aan een contract. Dit is onwettig, maar dat kan Belgacom blijkbaar niets schelen.

We hebben hiervoor meerdere keren contact opgenomen, maar Belgacom blijft eisen dat we alle maanden waarvoor ingetekend is moeten betalen.
Zelfs als mijn grootouders getekend hadden en er dus wel een wettig contract geweest was, vind ik het van geen enkel respect getuigen dat Belgacom zelfs na een overlijden nog al zijn geld wil, ook al moeten ze je geen product meer leveren. In deze situatie kun je toch even menselijkheid tonen als bedrijf, vooral omdat ze er eigenlijk geen geld mee verliezen?

We bleven contact opnemen en de persoon aan de andere kant werd steeds brutaler. In het laatste gesprek zei mijn vader dat hij door dit hele verhaal ook bij ons thuis volledig wegstapt van Belgacom. De reactie was doodleuk "dat is dan uw keuze, maar dat geld van uw grootmoeder gaan we sowieso innen. U hoort nog van onze advocaat".

Sindsdien heb ikzelf alvast gezworen nooit meer onder welke vorm dan ook een product van Belgacom af te nemen.

Ik post dit niet voor sympathie-votes oid, ik wou dit verhaal even kwijt omdat het me nog steeds erg diep zit (we zitten nog steeds in procedure) en ik het dus niet kan verdragen dat de klantvriendelijkheid van Belgacom hier goed wordt genoemd.

EDIT: Ja, dit is mijn ervaring, ik begrijp absoluut dat wie nog geen negatieve ervaringen heeft met Belgacom nu niet zomaar van mening zal veranderen.
@mathiask: ik heb nooit gezegd dat Telenet beter is: ik weet ook dat zij een bende dieven zijn hoor ;)
@c-mattic: doordat er nooit ergens een handtekening geplaatst is zegt ook onze advocaat dat we die som niet zullen moeten betalen. Ook test-aankoop zeg dit. De ombudsman hebben we inderdaad ook gecontacteerd, maar ik weet niet specifiek wat die heeft kunnen doen. Dat de zaak nog aansleept doet me vermoeden dat dit toch niet zo'n effect heeft gehad.

[Reactie gewijzigd door kiang op 26 december 2011 16:15]

Anoniem: 282062
@kiang26 december 2011 15:55
Dat is jouw ervaring. Ik vind telenet dan weer een bende oplichters na mij een hoop dingen aan te meten welke ik niet gevraagd heb.
Belgacom stuurt voor mij in het weekend nog een reparateur en zelfs in de late avond kan ik GRATIS bij hun terecht en word ik altijd geholpen.

Veralgemeen niet, jongen.
Offtopic: Mijn ervaring met Belgacom is gelijkaardig aan die van mathiask: technici die langskomen op zaterdag en in de late namiddag, waardoor ik geen dag congé moet opnemen en dit allemaal gratis. Kan volgens mij toch tellen als service.

Ontopic: Het verbaast me dat Proximus slecht presteert op veiligheid in vergelijking met de andere Belgische providers. Ten eerste, uit het origineel artikel is niet op te maken welke providers er opgenomen zijn in de studie. Ten tweede, er wordt geen vermelding gemaakt van hoeveel slechter Proximus presteert.

De boodschap is inderdaad niet te veralgemenen.
Daar zou ik toch het bipt voor aanspreken. Het is wel zo dat ze de procedures volgen die ze voor alle klanten aanhouden. Doordat ze hun contract hebben aangepast (alles in 1 keer factureren = een pack) zitten ze dus in principe vast aan de bijhorende termijn.
Dat ze niet zijn ingelicht over dit feit is de fout van Belgacom als dit inderdaad klopt. Echter valt dit zeer moeilijk te bewijzen. Verder ken ik weinig (eerder geen) bedrijven van zo grote omvang die dat doen (ook eigen ervaringen van sterfgevallen in de familie).
Dat je een opzegvergoeding zult moeten betalen daar zal je niet onderuit kunnen, maar het bedrag is zeker een pak omlaag te krijgen via bipt (Ze zijn jammer genoeg traag).
Eigenlijk zouden ze wettelijk moeten vastleggen dat in het geval van een sterfgeval dit kosteloos zou moeten kunnen of op zijn minst met een maximum (zoals dat bij gsm-abonnementen ook met een maximum bedrag is).

Spijtige zaak dus en ik snap gerust uw frustratie. Zelf heb ik gelukkig betere ervaringen van de Belgacom helpdesk :)
In Nederland is het verplicht om een telefonische overeenkomst op band vast te leggen. Is dit in België anders?

Erg jammer dat sommige bedrijven überhaupt opzegtermijnen in acht nemen bij overlijden van klanten. Kost het dan zó veel omzet als ze dat niet doen?...
Ja, in belgie is dit anders, hier moet de klant eerst ingeligd worden alvorens er opgenomen wordt, daarbij zijn bedrijven niet verplicht de gesprekken op te nemen. Dit wordt eigenlijk alleen maar gedaan voor coaching- en trainingsdoeleinden...

[Reactie gewijzigd door olaf133 op 27 december 2011 15:09]

Ik vrees dat op dit vlak je niet echt argumenten hebt om niet te betalen.
Je zou bijna denken dat je 't verhaal van Kiang niet goed hebt gelezen. Helaas is de waarheid anders.
De betreffende klant is overleden. Als dat niet een argument is om niet te betalen, weet ik het niet meer... Of het aan de wet voldoet of niet, dat doet er dan helemaal niet toe. Medewerkers van een bedrijf die zo te werk gaan, dienen op staande voet te worden ontslagen. En als het instructies zijn van hun bazen om zo achterlijk te doen, dan dienen zij ook te worden ontslagen. (En toch ook de medewerkers daaronder; ik vnd dat je verantwoordelijk blijft voor je eigen daden; louter meewerken om je baan te behouden is allesbehalve een terechte reden.) En als het instructies zijn van de CEO's zelf, dan dienen zij gevangenisstraf te krijgen. (Ik zeg uiteraard niet dat het nu zo is volgens de wet - maar zo zou het moeten zijn.) Of gewoon het hele bedrijf opdoeken. Dit is gewoon absurd.
Verder ben je in 't verhaal met Kiang eens, maar dat je zegt dat er niet echt een argument is om niet te betalen... Kom op man! Een beter argument dan overlijden van de klant bestaat niet.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 28 december 2011 10:33]

Je beseft dan hopelijk ook dat Caryntjen daar niet over spreekt? De post gaat over het feit dat er meer telt dan de goedkoopste prijs. Als voorbeeld de erbarmelijke klantenservice bij Proximus, waar dit bij Mobile Vikings veel beter geregeld is. Tevens doet het er niet toe dat MV een virtuele provider is, ze gebruiken inderdaad het netwerk van Base, maar dan nog doet Proximus het blijkbaar slechter, als het nu hun eigen netwerk is of niet.
Anoniem: 426250
26 december 2011 13:49
Ik vind dit toch verontrustend, zeker als je weet dat het om een overheidsbedrijf gaat. Ik ben wel blij dat ik toch bij mijn operator gebleven ben en niet ben ingegaan op de aanbiedingen van proximus. Ik heb er de laatste tijd meer slechts dan goeds over gehoord.

Hopelijk neemt Proximus dit signaal serieus en doen ze hier snel iets aan.
Inderdaad: Proximus heeft zichzelf de reputatie van beste netwerk aangemeten, en net daarom zitten de meeste business-klanten bij hen.

Dat net zij de slechtste beveiliging hebben is ronduit een schande.
Anoniem: 154887
@kiang26 december 2011 21:16
Inderdaad: Proximus heeft zichzelf de reputatie van beste netwerk aangemeten, en net daarom zitten de meeste business-klanten bij hen.

Dat net zij de slechtste beveiliging hebben is ronduit een schande.
De meeste business klanten zitten juist bij Mobistar... Vooral het laatste jaar zijn vele klanten overgestapt. Mijn vrouw werkt bij een grote bank die nu ook overgestapt is van Proximus naar Mobistar. De integratie met Belgacom vorig jaar heeft Proximus geen goed gedaan.
Misschien ligt dit niet zozeer aan de integratie van Proximus in de Belgacomgroep, maar meer aan het feit dat Mobistar sinds 2010 KPN Belgium Business heeft overgenomen en daarmee heel veel kennis en klanten heeft overgenomen. Met deze nieuwe kennis en een herorganisatie van de B2B-afdeling heeft Mobistar waarschijnlijk succes geboekt. En ook hun toenmalige ambities om hun marktaandeel te verdubbelen zeggen meer dan genoeg omtrent hun voornemens.

Even zoeken in de laatste financiële cijfers van Mobistar en Belgacom gaf niet echt direct een grote verschuiving weer. Maar voor correcte cijfers heb ik het marktaandeel nodig, en rapporten zijn betalend. Dus zolang er geen 'harde' cijfers komen, wil ik jou echt niet op jouw woord geloven. Het is niet omdat de bank waar je vrouw werkt overstapt naar Mobistar dat Proximus ineens het slecht doet.

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 26 december 2011 22:12]

De meeste business klanten bij BGC zitten daar gewoon omdat BGC is gegroeid uit een monopolist en men simpelweg niet beter weet. Als bedrijven eens wat meer de markt zouden bestuderen dan zou men er snel uit zijn dat het goedkoper kan. Zo zitten vele overheidsdiensten al lang niet meer bij BGC omdat zij te duur zijn.
Belgacom heeft anders wel een superieure dekking, ook nog een stukje beter dan die van Mobistar. Da's voor sommigen ook een reden hoor. Niet iedereen maakt zich druk om dat provider 1 een tientje per maand duurder is als daar ook een betere dekking tegenover staat. Zeker zakelijke klanten.
Die zakelijke klanten zijn wel bezorgd om support en veiligheid. 2 punten waarin Proximus echt bedroevend slecht scoort.
Waar halen jullie deze informatie van daan? Ik ben zelf klant en werknemer van BGC en ik kan zeggen dat hun support een van de beter is van Belgie... in vergelijking met andere telecom opperatoren waar ik ook klant bij ben, probeer maar is iets van Mobistar of Telenet voor elkaar te krijgen zonder hier meerdere malen voor te moeten bellen (naar soms betalende nummers)...
Heeft weinig met reputatie te maken. Ze HEBBEN het beste netwerk qua dekking. Qua beveiliging dus blijkbaar niet. De vraag blijft, hoe simpel is de hack toe te passen en hoe zwaar is er al misbruik van gemaakt? Dat is ook het enige dat de business klanten boeit :)
Persoonlijk lig ik er niet wakker van, maar ik ben dan ook geen business klant en zie mezelf niet als belangrijk genoeg om af te luisteren :z
belgacom en zeker dochter proximus is geen overheidsbedrijf meer, maar is beursgenoteerd. De staat is gewoon hoofdaandeelhouder zoals ze dat ook nog in zoveel andere bedrijven is
Ik lees hier allemaal reacties over dat MV/Base beter is dan Proximus. Mensen het gaat hier gewoon om de beveiliging op het GSM netwerk, niet op het 3G en HSDPA netwerk !

Verder zullen ze dit zeker wel verbeteren. Het kan niet dat zo een groot bedrijf dit zo zal laten.

En nu Off-top:
Voor al de MV fans, jullie netwerk zal nooit zo snel werken als bij Proximus. Zelfs in een 'deadzone' waar ik met mijn goedkope Android smartphone maar 1 streepje berijk heb, haal ik op speedtest tussen de 2.5-3.43 mbit. Op vol bereik haal ik zo een 5.5 tot 7Mbit.
Bij Mv ligt het theoretish limiet al op 1.5Mbit. Dit is niet hun schuld maar die van Base. Voor mij is dit de slechtste provider ooit op alle vlakken. Hun netwerkkwaliteit is slecht (zelfs op volle bereik breken je gesprekken soms af), en de mensen bij de klantendienst weten echt niks van de meeste zaken die een average tweaker al weet.

Ik heb gemengde ervaringen met alle 3 de netwerken:

Mobistar: nooit problemen gehad, redelijk goed netwerk (binnen kan beter) en snel internet, maar als je bijvoorbeeld herlaad krijg je je SMS'en pas na 48h... Dit moet sneller en instant gebeuren. Verder goede klantenservice met hele goed opgeleid personeel dat ook nog eens heel vriendelijk is.

Proximus: heel goede dekking en netwerk. Mensen die er werken zijn ook heel beleefd, en klantenservice is 24/7 open. Ze hebben meestal hele goede promoties. 1 nadeel is dat er sommige medewerkers je soms verkeerde informatie geven waardoor je later toch nog kosten hebt die niet vermeld zijn geweest aan de telefoon. Dit hangt natuurlijk af van de operator die je te horen krijgt.

Base: tarieven waren ooit heel voordelig toen ze nog klein en nieuw waren, maar nu kunnen ze voor mij echt niet meer mee. Ook moet je bij hen echt voor alles betalen (zoals bijvoorbeeld een nieuwe kaart bij diefstal). Ook is de klantenservice 9 op de keer bezet of krijg je een boer aan de lijn die niets van je vraag snapt. Ook het feit dat je enkel voordeel hebt naar Jim/Base is echt anno 2005. Ze moeten gewoon meer investeren in hun netwerk. Al die jaren dat mensen geld in hen pompen, en je krijgt zelfs geen cadeautje van hen. Ze verbeteren zelfs hun netwerk niet, wat doen ze dan eigenlijk met het geld van de klanten ?

MV: heb ik persoonlijk geen ervaring mee, maar hebben een heel modern en goed aanbod vind ik. Klantenservice is ook uitstekend als ik eens zie wat ze allemaal doen op de sociale netwerken. Wel heel spijtig dat ze gebruik maken van het zwakke Base netwerk en niet hebben gekozen voor bijvoorbeeld Mobistar (wat de perfecte balans biedt tussen kwaliteit en prijs). Door dat laatste hebben ze ook soms wat downtime, waar zij niet aan kunnen doen.
proximus zal het zeker wel zo laten. uit hun officiële reactie blijkt duidelijk dat het hun geen r**t kan schelen. ze ontkennen, minimaliseren en liegen zelfs.
Deze ochtend werd er op het radionieuws gezegd dat alle Belgische netwerken slecht beveiligd zijn maar dat dat van Proximus het slechts was. Het ligt dus niet alleen aan Proximus maar ook aan aan de 2 andere providers in België.

Volgens het nieuws hier in België zou het mogelijk zijn om je uit te geven als iemand anders door het nummer te hacken. Dus dan zouden ze kunnen bellen op jouw kosten enzovoort, maar wat vooral erger is, zich kunnen uitgeven als iemand anders...

Laten we hopen dat alle providers hier iets van leren en dat ze het zo snel mogelijk beter beveiligen.
Een decenium lang de beste (lees: normale) dekking in een landje van een zakdoek groot, wat een prestatie. En dan steken laten vallen ivm beveiliging.
Hoe lang dacht Proxiumus nog op haar lauweren te rusten?
Hier is toch duidelijk een gebrek aan gezonde concurrentie in het spel.

[Reactie gewijzigd door Vetsmelter op 27 december 2011 03:05]

hoeveel meer providers moeten er dan komen? meer is niet altijd goedkoper hoor
Meer providers is niet nodig: een beetje meer dynamiek in de markt zou wel mogen.

Of is het niet dank zij Mobile Vikings dat Proximus nu ineens ook gelijkaardig flat fee internet packet in de aanbieding heeft?
belgacom is ook zo goed in het beveiligen van hun wifi netwerken, gelijk waar in belgië kan je zo een draadloos netwerkje gebruiken van gelijk welke belgacom klant, tenzij ze dit zelf beveiligen, bij telenet, nu ook niet de beste, komt dit toch al met een deftig paswoord.
Joerie, ik heb zelf Belgacom gehad en die bbox2 is standaard wél beveiligd. Trouwens, de laatste jaren vind je niet zo snel meer een 'open' netwerk als je met je smartphone scant!
De relevantie van dit artikel ontgaat me helaas een beetje, er word niks concreets genoemd en uiteindelijk is alles relatief, dat dingen in Belgie beter zijn dan in Afrika en slechter dan in Duitsland, tjah kan ik op zich nog wel inkomen, maar hoeveel dan? Als het allemaal niet zoveel scheelt is het niet boeiend en als het wel veel uitmaakt is dat heel misschien nog interessant om te weten, maar laat dan in ieder geval weten wat de gebruikte encryptiestandaard momenteel is in Duitsland en Belgie.

Als ik het zo hoor, ziet het ernaar uit dat het hier:
http://en.wikipedia.org/wiki/A5/1
A5/1 is initialised using a 64-bit key together with a publicly-known 22-bit frame number. Older fielded GSM implementations using Comp128v1 for key generation, had 10 of the key bits fixed at zero, resulting in an effective key length of 54 bits. This weakness was rectified with the introduction of Comp128v2 which yields proper 64 bits keys.
Iets mee te maken heeft (gokje, wel's iets van gehoord, geen expert).

Is er iemand in de zaal die dit kan bevestigen/ of niet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee