hmm, grappig. Dat argument hoor je vaker voorbij komen, terwijl er in verschillende recente onderzoeken sterk wordt getwijfeld aan het directe effect van internet en sociale media als drijvende kracht achter dergelijke processen.
Een goed voorbeeld daarvan is de Egyptische lente vanvan 25 januari j.l. Hierbij had het land de grootst mogelijk shutdown van telecommunicatie ooit ervaren. Alles lag zo'n beetje plat: GSM, UMTS en vast internet. Hierbij mag de rol van Vodafone niet onvermeldt blijven in Egypte, zij hebben zonder al teveel weerstand de plug eruit getrokken. Ondanks dat deze plug eruit lag, wisten toch veel mensen op de been te komen. Op het eerste gezicht lijkt dat dus in tegenspraak met de these dat sociale media een drijvende kracht is.
Zelfde over Kirgizië, hier wordt sociale media en het internet ook vaak aangegeven als drijvende kracht achter sociale verandering. Echter, hier valt ook op dat sociale media niet vaak worden gebruikt als methode om te organiseren, maar eerder als methode om afgelopen gebeurtenissen te melden. Hier gaat dus een terugwerkende kracht van uit, temeer daar internet in dit soort landen voornamelijk wordt gebruikt door een liberale(re) elite die de financiele middelen voor deze vormen van communicatie hebben. Grote delen van Kirgizië hebben nooit of slechts in beperkte mate van internet gehoord. Daar wordt nog veel gebruik gemaakt van GSM als manier om snel met elkaar te communiceren over wat er gebeurt.
Je ziet in veel onderzoeken dus naar voren komen dat internet en sociale media niet zozeer drijvend zijn, maar eerder ondersteunend in een proces van sociale verandering. Omdat deze vormen van communicatie moeilijker te monitoren zijn door verschillende vormen van overheid voelen mensen zich er vrijer om hun mening te uitten. Echter die mening hebben zij niet ineens gekregen door internet of sociale media, eerder zijn het gevoelens van onvrede in een clientalistische en haast patriarchale samenleving die, zij het waarschijnlijk vertraagd, op een gegeven moment toch naar boven zouden zijn gekomen. Sociale media, internet en de snelheid van die communicatie zijn dan misschien de vonk in het kruitvat, maar de steeds bredere beschikbaarheid van sateliettelevisie zoals Al-Jazeera worden vaak aangeduid als de plaatsen waar nieuwe ideeen vandaan komen en dus als zodanig kunnen worden aangeduid als de "vullers van het kruitvat".
Als mensen dit interessant vinden, ik kan je nog wel wat uurtjes blij maken met wat literatuur over het onderwerp. PM me gerust
*edit: typos*
[Reactie gewijzigd door nielsl op 22 juli 2024 22:10]