Reporters without Borders heeft een lijst van twaalf 'vijanden van het internet' opgesteld. Volgens de organisatie plegen deze landen op grote schaal censuur en worden internetgebruikers om hun uitingen vervolgd.
Reporters without Borders heeft de lijst gepubliceerd op de 'World Day against Cyber-censorship' op donderdag 12 maart. De staten waar het om gaat zijn China, Cuba, Birma, Egypte, Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam. In al deze landen is het internet omgevormd tot een soort overheids-intranet, waar de bevolking alleen toegang heeft tot sites die geen informatie publiceren die door de overheden als ongewenst wordt gezien.
Ook vervolgen de twaalf staten op systematische wijze internetgebruikers die kritiek hebben op hun overheid. Volgens Reporters without Borders bevinden zich momenteel 70 zogeheten cyber-dissidenten in gevangenschap, van wie de meeste in China, gevolgd door Vietnam en Iran.
Nog eens tien staten worden door de organisatie nauwlettend in de gaten gehouden omdat ze maatregelen hebben genomen die vatbaar zijn voor misbruik. De meest in het oog springende naam op deze lijst is Australië: dat land kent sinds 2001 een wet die inlichtingendiensten het recht geeft op eigen houtje al het e-mailverkeer van verdachten te monitoren.
Bovendien werkt de Australische overheid aan een omvangrijk en omstreden filter voor http- en https-verkeer. De overheid heeft verklaard dat er op kinderporno en terrorisme gefilterd gaat worden, maar inmiddels is duidelijk dat ook p2p-verkeer in de gaten gehouden zal worden. Behalve Australië staan onder andere ook Zuid-Korea, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand op de surveillancelijst.