Cuba neemt zijn eerste glasvezelverbinding in gebruik

Cuba lijkt zijn eerste internationale glasvezelverbinding in gebruik te hebben genomen. Via een onderzeese kabel is het land verbonden met de internetinfrastructuur van bondgenoot Venezuela. Tot nu toe gebruikte Cuba relatief trage satellietverbindingen.

Renesys, een bedrijf dat wereldwijd het internetverkeer monitort, meldt dat de Spaanse isp Telefonica al enkele weken ip-verkeer routeert naar het Cubaanse staatstelecombedrijf Etecsa. Daarbij zou opvallen dat de latencies, vertragingen in de internetverbinding, aanzienlijk lager liggen dan in het verleden. Volgens Renesys is het daardoor zeer aannemelijk dat Cuba de onderzeese kabelverbinding met Venezuela in gebruik heeft genomen. Tot nu toe koos de eilandstaat nog voor relatief trage satellietverbindingen om internettoegang te verkrijgen.

Opvallend is verder dat de glasvezelverbinding volgens Renesys momenteel slechts één kant op wordt gebruikt; de Cubanen ontvangen alleen data, maar versturen nog gegevens via de satellietverbindingen. Of het hier gaat om configuratieproblemen of om een testfase, is nog niet duidelijk.

De gebruikte glasvezelverbinding tussen Cuba en Venezuela, ALBA-1 geheten, werd aangelegd als een uitvloeisel van de banden tussen de twee landen. Ook Jamaica heeft een aansluiting op ALBA-1. Na de nodige vertragingen werd de aanleg begin 2011 afgerond, maar de verbinding werd niet direct in gebruik genomen.

Ondanks de verhoogde snelheid en de lagere latencies in de Cubaanse internetverbindingen, hebben nog steeds weinig Cubanen internettoegang. Het communistisch geleide land lijkt zijn burgers echter stap voor stap meer vrijheden te geven. Zo werd onlangs de visumplicht ingetrokken voor Cubanen die naar het buitenland willen.

ALBA-1

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-01-2013 • 13:41

24

Reacties (24)

24
23
20
2
0
0
Wijzig sortering
Waarom hebben ze niet gelijk deals gemaakt met de eilandengroepen eromheen? Aruba, Curacao, Haiti/Dom rep etc. Als je al aan zo'n mooi project begint..
Kan me voorstellen dat die landen, politieke issues daar buiten gelaten, in no time erop willen aansluiten.
Waarschijnlijk omdat die al via andere kabels worden ontsloten? Zo wordt Curacao bijvoorbeeld ontsloten via AMERICAS-II en ARCOS-1, Aruba via PAN_AM, de Dominicaanse Republiek via ANTILLAS-I en TCS-1 etc.

Haïti zal denk ik geen geld hebben, is het armste land van het westelijk halfrond. Maar zelfs daar zijn plannen voor een onderzeese internetkabel.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 10:57]

Interessant om te zien hoe Raul inderdaad bezig is om Cuba naar een meer modernere vorm van communisme te krijgen (voorbeeld genomen aan China?). Voor de Cubanen is dit alleen maar toe te juigen, al vind ik het als Westerling wel jammer als langzaam de oude Amerikaanse wagens uit het straatbeeld verdwijnen. Benieuwd in hoeverre de informatievoorziening naar de bevolking beter zal worden in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door RRE RoadRunner op 23 juli 2024 10:57]

Die auto's blijven er nog wel een tijdje, voornamelijk voor de toeristen. Vroeger had men het probleem dat er geen onderdelen meer waren, nu gooien ze er een moderne moter in--toch niemand die dat ziet.
Ik ben deze zomer in Cuba geweest en kan uit ervaring zeggen dat dit niet klopt. De mensen die in de oude auto's rijden zijn de cubanen zelf. De verhuurmaatschappijen verhuren alleen moderne autos, waarschijnlijk in verband met de kosten van het onderhoud. Ik vermoed trouwens dat deze auto's allemaal het land zullen verlaten als ze kunnen verhandeld worden, immers zijn er behoorlijk wat amerikanen geinteresseerd in deze klassiekers.

Overigens zijn er weinig problemen met onderdelen, want vroeger waren deze meer gestandardiseerd, waardoor een onderdeel uit een Buick ook in een Ford kan. Door middel van recycling en reparatie van onderdelen hebben ze weinig problemen met tekort aan onderdelen.

Wat betreft de internetverbinding in Cuba. Ik zie dit als een enorme vooruitgang, want 6 maanden geleden was deze niet vooruit te branden. Vaak kon je letterlijk een paar minuten lang wachten tot een pagina was geladen.

Naar mijn idee klopt het trouwens niet dat er weinig Cubanen toegang tot internet hebben. Er staan in de steden een grote internetcafes van Etecsa, waar cubanen kunnen internetten. Hier staan wel doorgaans enorme rijen omdat ze de grote vraag niet aankunnen.

Cuba is wel aan het veranderen, dat is aan alles te merken. Ik hoop dat het binnenkort niet overspoelt word door Amerikaans geld, ik ben namelijk bang dat ze hun cultuur en de sfeer verliezen.

Edit: wat spellingsfoutjes

[Reactie gewijzigd door DtenBrink op 23 juli 2024 10:57]

Cuba is wel aan het veranderen, dat is aan alles te merken. Ik hoop dat het binnenkort niet overspoelt word door Amerikaans geld, ik ben namelijk bang dat ze hun cultuur en de sfeer verliezen.
ik geloof niet dat ze teruggaan naar de situatie vóórdat Castro aan de macht kwam. Toen bestond Havana grotendeels uit casino's, bordelen en rode ramen.

Ik geloof wel dat Cuba de kant opgaat als 'communistisch' Vietnam en China, daarbij komt dat 'hulp' uit VS niet per se nodig is. Andere Zuid/Latijns-Amerikaanse landen zouden Cuba ook goed op weg willen helpen. Vergeet niet dat de politieke klimaat grotendeels naar het socialisme is geschoven t.o.v. 50 jaar terug met dictatoriale presidenten die door de VS gesteund werden om te voorkomen dat er (weer) een communistische satellietstaat aan de tuin van de VS grenst.
Onze chauffeurs in Havana stonden apetrots te poseren met de motorkap open. Maar ja, ik denk dat de gemiddelde Westerling niet echt onder de indruk is van een Isuzu motorblok.

Verder gaat dit voor de lokale bevolking denk ik niet veel opleveren. Goede kans dat het alleen voor de toeristen een groot verschil gaat maken, maar tot nu toe was je in Cuba al verdacht op het moment dat je als lokale bevolking internettegoed had geregeld. Maar wie weet...
Beetje nutteloos om deze verbinding naar Venezuela te laten lopen... Ben nu 3x in het Zuid-Amerikaanse land geweest en het internet is daar om te janken. Snelste verbinding die in de winkels van mijn vriendin te krijgen is (CanTV, ADSL): 2048/2048 voor ruim 200 euro per maand. Ze gebruikt nu de 1536/512, die nog steeds rond de 60 ligt.

Bij haar thuis (Intercable, kabel): officieel 10Mbit. Ik haal met moeite 1Mbit. Mobiel helemaal janken. Er staat 3G in het scherm, maar volgens mij gaat het niet sneller dan 64kbs.

Dan gaat Cuba, uiteraard met dank aan hun grote communistische medestander Chávez, een glasvezelverbinding over een belachelijke afstand naar Venezuela leggen. Wellicht beter dan de huidige verbinding, maar nog steeds zal de snelheid om te janken zijn.
Dan gaat Cuba, uiteraard met dank aan hun grote communistische medestander Chávez, een glasvezelverbinding over een belachelijke afstand naar Venezuela leggen. Wellicht beter dan de huidige verbinding, maar nog steeds zal de snelheid om te janken zijn.
Tsja, ze hadden wel naar de VS gewild maar die werkten niet mee.


(En los daarvan, de snelheid die je ergens achter een residentiele of zelfs bedrijfsaansluting krijgt heeft niks van doen met de snelheid van de backbones van de lokale transitleveranciers.)

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 10:57]

Jij en RadianceBe hieronder hebben natuurlijk gelijk dat ik een thuisaansluiting niet als standaard mag zien voor de verbinding van een land, maar het zegt wel iets.

Gemiddelde internetverbinding in Venezuela: 1.91Mbit, in Nederland 29.74 (bron: http://www.netindex.com/ ). Echter, het zegt wel iets over de staat van het internet in een land.

En ja, politieke overeenkomsten zijn in dit geval heeeeel belangrijk, geloof me ;). Anders zouden ze inderdaad richting Florida gegaan zijn.
Moest gelijk denken aan Tropico 4: Modern times :)

Ik ben zelf op vakantie geweest op cuba. een beetje gemixte gevoelens. aan de ene kant het zwaar geromantiseerde jaren 50 uiterlijk (gewoon verouderd noem ik dat..)
Aan de andere kant respect dat ze hun hoofd boven water weten te houden ondanks zware (onterechte) sancties van de VS

Mocht dit op grote schaal kunnen worden toegepast kunnen ze zeker een internet revolutie ondergaan. Zeker in het spaanstalig gebied.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 23 juli 2024 10:57]

Het internet is inderdaad langzaam en vooral schaars in Cuba. In elke stad (m.u.v. Havana) kun je alleen internetten in een centraal gelegen belkantoor of een enkel hotel. Internet thuis zie je eigenlijk niet.

Gek genoeg is het ook niet echt nodig, het hele dagelijkse leven is niet ingericht op het gebruik van internet, dus veel locals zullen het ook niet missen. Daarentegen zijn het wederom de jongeren die Facebook en soortgelijke sites ontdekken, dus bij de volgende generatie zal de roep om goed internet enorm toenemen.
Internet is een luxe op Cuba maar gewoon telefoneren blijkt ook keer een keer een uitdaging. Bel er regelmatig mee als je al een verbinding tot stand kan brengen duurt die meestal ook niet langer dan een minuut voordat de verbinding wordt verbroken. Er zullen wel betere verbindingen zijn maar niet voor het volk.
Als ik de situatie zo lees doet het mij nog best wat denken aan de situatie in de voormalige Nederlands Antillen. In iedere geval tot een jaar of 2 geleden waren die ook niet aangesloten op een kabel, die deden volgens mij het meeste ook via de sateliet. Volgens mij hebben die wel de kans gehad om er op aan de sluiten maar hebben ze er geen gebruik van gemaakt.
De lokale internet snelheid bij mensen thuis is geen maatstaf om te bepalen of dit een nuttige link is.

Als je, zoals Cuba, maar 1 transatlantic kabel hebt, dan wil je vooral verbinden naar een land / stad die verder ook ook goede connectivity heeft. Hoewel politieke overeenkomsten zeker een grote rol zullen spelen, valt Venezuela wel mee qua connectiviteit. Caracas heeft een redundante aansluiting op South American Crossing en daarmee de rest van de wereld :
http://www.cablemap.info/

Om hier ten volle van te kunnen genieten heb je natuurlijk ook een goede telecom infrastructuur nodig in het land zelf. Ik ben er onlangs nog geweest, ik kan beamen dat die inderdaad nog serieus ontbreekt.
Dus als ik een webpagina wil laden moet ik dus via een sattelietverbinding een GET reqest doen? :P
Anoniem: 399807 22 januari 2013 10:14
Het bijzondere aan Cuba is hoe zij omgingen met het gebrek aan olie toen de SU dat niet meer leverde bij wijze van donaties aan hun communistische partner.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.