Autoriteiten Egypte sluiten internet compleet af

De autoriteiten in Egypte hebben de internetverbindingen in dat land uit laten zetten. Mogelijk probeert het land hiermee te voorkomen dat informatie over het geplande grootschalige protest tegen de president de buitenwereld bereikt.

Het rommelt al dagen in Egypte. Dinsdag braken in diverse Egyptische steden rellen uit nadat met name jongeren massaal de straat op waren gegaan uit protest tegen het dertig jaar oude bewind van president Hosni Mubarak.

De demonstraties in Egypte zouden, in navolging van de omwenteling in Tunesië, voor een deel gecoördineerd worden via sociale-netwerkdiensten als Twitter en Facebook. Sinds woensdag was Twitter al niet meer bereikbaar door een blokkade, al wisten veel Egyptenaren die nog te omzeilen.

De autoriteiten in Egypte hebben aan de vooravond van een grootschalige demonstratie die voor vrijdag gepland staat, besloten om meer drastische maatregelen te nemen. Op last van de autoriteiten hebben providers in heel Egypte de verbindingen moeten verbreken. Hoewel de fiberpijp tussen Europa en Azië, die door Egypte loopt, nog werkt, geven de vier grote internetproviders geen signaal meer door, meldt het Amerikaanse monitoringbedrijf Renesys. Ook het mobiele internet werkt hierdoor niet of nauwelijks.

De blokkade is kort na middernacht van kracht geworden, zo blijkt uit statistieken van Renesys. Ook het torrentverkeer in Egypte kwam rond die tijd stil te liggen, constateert The Pirate Bay. Vergeleken met eerdere blokkades zoals in onder meer Tunesië, is deze actie vele malen groter. In vergelijkbare situaties werden specifieke sites onbereikbaar gemaakt of werden verbindingen dermate geknepen dat het internet erg traag werd. Naar het zich nu laat aanzien hebben de autoriteiten echter opdracht gegeven de zogenoemde bgp-routes onklaar te maken.

Bgp is een softwarematig routingprotocol dat op routers bij isp's draait en het volledig gedecentraliseerde beheer van het internet mogelijk maakt. Het protocol is zo ontwikkeld dat het netwerkverkeer automatisch de optimale route neemt om bij de bestemming te komen. Zonder bgp weten andere routers niet welke netwerken achter die router schuilgaan en kan verkeer dus ook niet over die achterliggende netwerken worden gerouteerd.

Door deze actie is het internetverkeer in heel Egypte lamgelegd. Voor zover bekend heeft een dergelijke situatie zich in de geschiedenis van het internet nog niet eerder voorgedaan. Saillant detail is dat één blok met ip-adressen overeind is gebleven. Hoewel het volgens Renesys niet duidelijk is waarom dit blok, AS20928, nog werkt, is wel duidelijk dat in ieder geval de Egyptian Stock Exchange hiervan gebruikmaakt voor de internetverbinding.

Door Wilbert de Vries

28-01-2011 • 08:09

189 Linkedin

Reacties (189)

189
166
88
2
0
3
Wijzig sortering
Tja, en hoe gaan ze dan Twitter, FaceBook & Al-Hyves in Egypte blokkeren zolang een GSM-provider geen gebruik maakt van de 4 grote ISP's?
Ik neem even aan dat dat verkeer ook door de 4 grote ISP's wordt afgehandelt (uiteindelijk).
Je hebt gelijk; http://www.vodafone.com.eg/en/Home/index.htm en http://www.etisalat.com.eg/ en http://www.mobinil.com/default.aspx en http://www.orascomtelecom.com/ zijn nu niet te bereiken, neem daardoor aan dat hun gehele bedrijfsvoering/verbindingen over "1 van de grote 4" gaat.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 28 januari 2011 08:17]

Ik neem even aan dat dat verkeer ook door de 4 grote ISP's wordt afgehandelt (uiteindelijk).
Inderdaad, dat netwerk moet uiteindelijk ook met de rest van het internet verbonden worden en dat gaat vaak via een van de grote ISP's in een land. Als die de verbinding afsluiten dan zal ook mobiel internet niet meer gaan werken. Misschien dat een paar kleine providers een eigen link hebben buiten de grote ISP's om en dat die nog niet afgesloten zijn, maar dat zou me verbazen. Ik denk wel dat je kan stellen dat al het mobiele verkeer nu ook plat ligt.
Anoniem: 259744
@MAX340028 januari 2011 08:34
website ≠ telefoonverkeer. Dat die sites onbereikbaar zijn wil niet zeggen dat er niet meer gebeld kan worden.

CNN meldt dat er ook niet meer gsms'd kan worden. Scary. Ik hoop dat ik het mis heb, maar vandaag kon wel eens een zwarte dag worden in Egypte.
Dat zou ik niet zomaar zeggen.. Waar vroeger internet grotendeels over telefoonlijnen liep, loopt tegenwoordig telefoonverkeer grotendeels over het internet..
Er loopt nog telefoonkabel naar de woningen, maar de routering gebeurt IP based en dus over internet.
Dat zou ik niet zomaar zeggen.. Waar vroeger internet grotendeels over telefoonlijnen liep, loopt tegenwoordig telefoonverkeer grotendeels over het internet..
Er loopt nog telefoonkabel naar de woningen, maar de routering gebeurt IP based en dus over internet.
IP based is niet per definitie over het internet.
UPC heeft zijn digitale TV ook IP based, maar dat gaat echt over eigen lijnen.
Het lijkt me eerder een wanhoopsdaad, ofwel leid het tot een stopzetting (lijkt me zeer onwaarschijnlijk) ofwel zal dit nog meer protest uitlokken... Veel keuze heeft Moebarak niet, als hij niets doet zal de regering sowieso vallen, nu heeft hij nog (een minieme) kans op 'overleving' van de regering.
Dat ze Moebarak maar afzetten imho!
Ik verwacht dat er relatief veel mensen in Egypte een sataliet telefoon hebben en zelfs sataliet internet. Zeker in de gebieden waar dekking van GSM en interntet bekabeling bager is. Daar zullen die protest jongeren geen toegang tot hebben massaal, maar ik vermoed dat nieuw en dergelijke wel vrolijk Egypte blijft verlaten.
Ik wist inderdaad echt niet dat er zoveel problemen in Egypte waren met de politiek. Maar een internetafsluiting in heel het land, dat kan toch niet?

Wat moeten de mensen met dingen zoals we hier hebben een DigID ofzo? en bedrijven? Het is tegenwoordig gewoon levensbehoefte, en als je geen internet hebt in een bedrijf, kun je al gauw tientallen mensen thuis gaan laten omdat er dan geen ruk te doen is.

En hoe zit het dan met mobiel internet? 3G? dat kan je niet zomaar uitzetten lijkt mij?
Het is geen levensbehoefte, zonder internet hebben mensen duizenden jaren perfect kunnen overleven. Daarnaast zou ik me niet zo druk maken over het niet kunnen gebruiken van internet als er min of meer een revolutie gaande is in je land, dan is een rijbewijs verlengen even wat minder belangrijk.

Mobiel internet afsluiten is ook niet moeilijk, alles gaat uiteindelijk via een centraal knooppunt, sluit dat af en voila, mobiel netwerk werkt ook niet meer.
Ze hebben juist dit internet en de telefoon netwerken (volgens CNN liggen de GSMs ook plat) nodig om de revolutie een beetje te kunnen organiseren. Dit heeft niks te maken met of internet een 'levensbehoefte' is, die heeft alles te maken met communiceren en organiseren van een revolutie waar de regering een stop achter wilt zetten. Schakel de communicatie van 'de vijand' uit en het is een stuk makkelijker om 'te winnen' van een ongeorganiseerde groep mensen.
Anoniem: 259744
@AFCAjax28 januari 2011 09:20
Als je alle ISP's opdracht kunt geven alle BGP routering uit te schakelen (behalve die van de beurs) kun je ook net zo eenvoudig alle telco's opdracht geven hun mobiele netwerk geheel (of gedeeltelijk, stadscentra en zo!) uit te schakelen.
Anoniem: 259744
28 januari 2011 09:09
Ik zit nog even te piekeren: als de providers alleen BGP hebben uitgeschakeld, maar de infra draait nog wel (daar lijkt het wel op)... Zou je dan met een statische route naar buiten kunnen? Moet je waarschijnlijk wel met maximaal één hop naar een upstream switch gaan die de weg nog wél weet...

*edit*

https://www.accessnow.org/proxy-cloud/page/join-the-cloud

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 259744 op 28 januari 2011 09:46]

Ik zit nog even te piekeren: als de providers alleen BGP hebben uitgeschakeld, maar de infra draait nog wel (daar lijkt het wel op)... Zou je dan met een statische route naar buiten kunnen? Moet je waarschijnlijk wel met maximaal één hop naar een upstream switch gaan die de weg nog wél weet...
Iemand die zelf een internationale verbinding heeft kan inderdaad prima voor zichzelf nog internet regelen. Moet 'ie alleen niet voor z'n hele netwerk doen want dan komt de egyptische versie van de SS langs.
Anoniem: 394009
@CyBeR28 januari 2011 12:34
Ik denk eerder aan satteliet verbindingen. Dat moet nog wel werken, Egypte heeft geen controle over die sattelieten.
Eh, nee. Jij hebt een gateway (van een provider) ingesteld, dat is jouw next hop, en wat die gateway verder doet, heb jij geen invloed op.

En met 1 statische route help je trouwens niet een land aan een verbinding... Heb je enig idee waarom BGP uberhaupt bestaat?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 28 januari 2011 09:37]

Ja, ik weet waarom BGP bestaat, en nee, natuurlijk werkt dat niet countrywide. Ik zit vooral even voor mezelf te filosoferen of ik met een lokale ios-kludge een hop kan overslaan. Suggesties? (behalve tor).
Tjonge, dit is ongezien. :o Hopelijk is er voldoende internationale afkeur (ik denk oa. aan Westerse firma's die opereren vanuit Egypte en toerisme) opdat geen andere landen dit in hun hoofd krijgen.
Oeps, ik ben benieuwd waar dit op uitdraait.

Ik heb een vakantie geboekt over twee weken in Marsa Alam. Vraag me af of er tegen die tijd geen negatief reisadvies is, net zoals in Tunesie.

On topic; Het blokkeren van internet lijkt wel met intelligentie gedaan als de beurs er geen last van heeft. Het is niet of er alle stekkers uitgetrokken zijn.
Heftig dit. Hopen dat het ze lukt die man af te zetten vandaag. Dit lijkt me wel dé weg voor een land om eventueel democratie te bereiken, omdat na zoiets niemand meer terug zal willen naar een moubarrak. Dit in tegenstelling tot de democratie die 'wij' denken te brengen met onze soldaten in irak/afghanistan.

Overigens, zelfs als het ze lukt om de regering af te zetten, dan zijn alle problemen lang niet opgelost. Een nog nieuw op te bouwen overheid zal daar ook niet mee meehelpen.Volgens mij is iets van 80% van de bevolking daar jonger dan 30 en daarvan de helft werkloos. Probeer daar maar eens werk voor te vinden, ook een democratische regering zal dat niet een twee drie lukken. Het is niet voor niks dat er zoveel mensen uit al die landen via Griekenland naar Europa willen vluchten, dat zullen er alleen maar meer worden. Wordt echt nog een moeilijke situatie komende 20 jaar vrees ik.
Mooie taak voor het Westen. Ipv landen lastig te vallen die niet klaar zijn voor democratie die landen te helpen die dat wel zijn, die dat graag willen. Zolang het volk het wil is er momentum genoeg om snel een overheid in elkaar te zetten, dat lukte in veel landen na de val van het ijzerengordijn ook.

Daarnaast kan je de ontwikkelingshulp beter besteden in landen die echt aan het opbouwen zijn, waar echt goede wil is. Liever investeren in een land wat echt vooruit gaat en wat echt onze waarden over wil nemen dan geld storten in de zakken van een willekeurige dictator. Met echte hulp van het buitenland is een overheid en een redelijke economie in een paar jaar te realizeren. Doen we dat niet, dan lopen we inderdaad het risico dat er een andere nog grotere gek erin stapt en sturen we een signaal naar de wereld dat het Westen inderdaad waardeloos is.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 28 januari 2011 09:48]

Anoniem: 259744
@Goron28 januari 2011 09:55
De Moslim broederschap, de belangrijkste oppositie heeft zich bij de demonstraties aangesloten. Hoe groot is de kans dat zij de macht gaan overnemen, als de huidige regering valt? En is dat dan een goed idee? Ik zie zo 1-2-3 nog geen jubelscenario's...
Het Christelijke partijen zijn hier ook al honderden jaren aan de macht. Het simpele feit dat een partij zijn oorsprong in een religie vindt hoeft geen probleem te zijn. Het zal in de praktijk moeten blijken.
Ik mag aannemen dat websites welke gehost zijn in Egypte nog wel zullen werken?
Dat zou anders behoorlijk vervelend zijn voor internationale bedrijven die er gevestigd zitten.
Alle websites die in Egypte gehost zijn, liggen eruit:

"Using miniRank’s listing of the most popular Egyptian Web sites, I was unable to reach 22 out of the 25 sites. The only sites which were responding were those of major car companies. I presume, from the pages I saw, that I was being re-directed to sites outside of Egypt." http://www.zdnet.com/blog...ernet-goes-dark-in-egypt/

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 28 januari 2011 10:06]

Je zal maar in Egypte zitten. Niks werkt meer. Van hotels bedrijven tot overheid tot vliegvelden.

Mooi experiment vind ik het wel. Maar de gevolgen... Lekkere adviseurs heeft die president.
zolang het in een ander land gebeurt vind ik het ook wel een leuk experiment. maar ik heb toch liever niet dat ze het doen.
zo kan, zoals eerder gezegd, de president gerust met geweld ingrijpen om alle protesten tegen te gaan zonder dat van alles meteen word geupload.
Ze leven daar echt nog in een cocon? Zelfs de Belgische niewsdienst van de VRT gebruikt satelietinternet om alles door te sturen, ik veronderstel dat BBC, CNN, ... dat ook gewoon doen. De beelden bereiken heus wel "de wereld", er zal enkel niet geronseld kunnen worden via Twitter en andere sociale-netwerk-dinges.
Als ze het mobiele telefoonverkeer ook plat leggen, wordt afspreken wel moeilijk...
@ Cafe Del Mar:

Het is de Egyptische regering heus de bedoeling dat het nieuws ons niet bereikt, maar zo moeilijkt mogelijk met zo min mogelijke details. Je onderschat ze wel erg op deze manier.

Het is denk ik vooral bedoeld om de organisatie van de demonstraties zo moeilijk mogelijk te maken om op grote schaal te organiseren.

Als je doof, blind en stom wordt gemaakt, wordt het toch wat moeilijker te communiceren.
:|
volgens iedereen op twitter
is alleen DNS uitgezet

http://twitter.com/#!/search/egypt%20dns
Sinds 23:34 CET is dat toch echt niet meer wat er gedaan wordt in Egypte:

http://www.renesys.com/bl...leaves-the-internet.shtml

Random mensen op Twitter zijn niet altijd op de hoogte van de huidige ontwikkelingen.

Voor de gewone burger in Egypte is enkel de Noor ADSL provider nog online die peered met AS20928. Daarnaast zijn enkelen online via satelliet. Of inbellend over het vaste telefonie netwerk, dat nog grotendeels werkt.
Anoniem: 355203
28 januari 2011 08:28
Gezegd is dat de komst van internet voor de samenleving van veel minder belang is dan bijvoorbeeld de wasmachine.
Maar uit dit bericht wordt wel heel duidelijk wat voor een rol het nu kan spelen in de politiek alleen al. Ik heb geprobeerd contact op te nemen met mijn egyptische familie aldaar; dit is niet gelukt. Hoe lang zullen ze dit aanhouden.. tot aan de demonstratie, of langer?
En ik maar denken dat de regering er is voor het volk en niet andersom! HA
Zonder wasmachine: uur extra per week bezig met de was
Zonder internet: geen werk, geen studie, crippled smartphone, veel contacten lastiger.

Ik weet het wel wat ik beter kan missen...
Volgens mij hebben mensen eeuwenlang gewerkt en gestudeerd zonder internet. Ja, het is handig maar vergeet niet de invloed die de wasmachine en andere huishoudelijke apparaten gehad hebben op de emancipatie van de huisvrouw. Zonder wasmachine zat elke vrouw nog thuis om de kinderen te verzorgen ;)
Anoniem: 16536
@humbug28 januari 2011 09:34
Lol geloof je dat echt?!?

De emancipatie van de vrouw heeft totaal niets, maar dan ook niets te doen met apparatuur. Mijn moeder en vooral mijn grootmoeder hebben de emancipatie aan den lijve ondervonden en er veel over verteld. Geloof me, er werd in nog voldoende gezinnen met de hand gewassen terwijl er toch echt al wel feministische groeperingen actief waren.

Ik denk dat jouw tijdslijn qua geschiedenis in je hoofd een beetje stuk is ;) Zoek voor de gein eens op wanneer een douche in huis voor iedereen gemeengoed werd.

Verder scheelt het hebben van een wasmachine idd een uur of wat per week aan tijd. Het hebben van internet geeft je vrije toegang tot informatie. Bijna alle informatie. Daardoor kun je als autodidact nog best ver komen.

Internet is belangrijker in de ontwikkeling van de mensheid dan een wasmachine. Of vaatwasser. Ik zou alleen auto's en boten en ander (snel) vervoer belangrijker willen noemen dan internet eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16536 op 28 januari 2011 09:36]

Vrouwen kregen in het begin van de 20ste eeuw stemrecht, (eerste emancipatie golf) maar de tweede emancipatiegolf werd toch echt mogelijk gemaakt door de introductie van de pil, de TV en huishoudelijke apparaten. Hierdoor kregen vrouwen meer tijd om zich in te zetten in de maatschappij en buitenshuis te gaan werken. De tijdslijn is wat dat betreft niet stuk en gewoon te vinden in vrijwel elk stuk over emancipatie van de vrouw....
De enige uitvinding die grotere impact heeft gehad dan het Internet is misschien een keer de WC geweest. Internet staat zeker in de top10.

De wasmachine daarentegen....

84ste, blackberry 9e... http://www.lilith-ezine.c...ology/101-Inventions.html

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 28 januari 2011 08:51]

Duh! Die lijst is alfabetisch geordend. Logisch dat de Wasmachine lager staat dan de Blackberry.

Maareh, er staat niet eens gesneden brood bij, LOL ("Best invention since sliced bread" zeggen de Engelsen altijd).
Je linkt laat een alfabetische geordende lijst zien, vandaar dat Blackberry #9 is en The Internet #84.

;)
Geen shoarma, geen geloofwaardige lijst.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee