Internetverbinding Syrië is hersteld

Inwoners van Syrië hebben sinds woensdagavond weer internet. Het internetverkeer lijkt weer op een normaal niveau te zitten. Syrië kampte sinds dinsdagavond met een telefoon- en internetblackout. In het land heerst momenteel een burgeroorlog.

De internet- en telefoonverbinding in het land werd in de loop van woensdagmiddag hersteld. Daarmee heeft het land iets meer dan negentien uur zonder internet gezeten. De internetverbinding is van cruciaal belang voor de activisten die informatie en video's van de oorlog publiek proberen te maken. Google heeft in een transparancy report bijgehouden hoeveel verkeer vanuit Syrië naar haar producten kwam. Inmiddels lijkt het verkeer weer op een normaal niveau te liggen.

Het Syrische staatsnieuwsbureau SANA citeert Bakr Bakr, in Syrië verantwoordelijk voor communicatieinfrastructuur. Hij beweert dat de uitval toe te schrijven valt aan een storing in een optische kabel. De Britse commissie die de mensenrechten in Syrië in de gaten houdt, de Syrian Observatory for Human Rights, beweert echter dat militaire bronnen hebben bevestigd dat de uitval het gevolg was van een militaire operatie.

Het is niet de eerste keer dat in Syrië geen internetverkeer mogelijk was. Ook afgelopen november waren alle internet- en telefoonverbindingen in het land verbroken. Destijds duurde het drie dagen voor het verkeer weer op gang kwam.

Door Jan Kazemier

Nieuwsposter

09-05-2013 • 14:16

26 Linkedin

Reacties (26)

26
25
19
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 445689
9 mei 2013 14:23
"Internet security firm CloudFlare told The New York Times that Border Gateway Protocol (BGP) routes into the country were disrupted by someone who had physical access to connections. BGP information is required for Net routers to know where a particular IP address is located. One security firm, Umbrella Security Labs, said that normally there are 80 routes in Syria's BGP routing tables, but during the blackout there were only three.

The U.K.-based Syrian Observatory for Human Rights said it had been informed by sources in the Syrian military that the blackout was part of an operation by the military. The Electronic Freedom Foundation issued a statement expressing deep concern that "this blackout is a deliberate attempt to silence Syria's online communications and further draw a curtain over grave events currently unfolding on the ground."


Vrij duidelijk wie hier verantwoordelijk voor was.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 445689 op 9 mei 2013 14:26]

Dat er geen BGP routes worden gezien tijdens een storing is een symptoom. Meestal niet de oorzaak.

Echter, van: http://blog.cloudflare.com/how-syria-turned-off-the-internet (bedankt boelensman).
The systematic way in which routes were withdrawn suggests that this was done through updates in router configurations, not through a physical failure or cable cut.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 9 mei 2013 15:15]

Behalve dan dat ze aangeven dat er normaal 80 routes kwamen en nu nog maar 3. Als de hele verbinding onderbroken was (kabelbreuk) zouden er 0 routes in de BGP table staan en zou de BGP sessie down zijn gegaan. Het feit dat er dus nog 3 routes in stonden suggereert dus dat het geen algehele fysieke onderbreking was.

In dit geval maak ik dan wel even de aanname dat dit genoemde security bedrijf een direct peering/transit met Syria Telecom heeft, en niet bedoelt dat ze maar 3 routes van een Syrisch IP blok zagen op hun router die meerdere AS hops van het Syrische netwerk af zit. In dat laatste geval klopt je verhaal inderdaad wel, dan is het hooguit een symptoom en valt daar (uit het specifieke voorbeeld van de mindere routes) niet uit af te leiden of dit een fysieke of softwarematige onderbreking was.
Anoniem: 445689
@2805629 mei 2013 15:15
zoals gryz al aangaf:

"Syria has 4 physical cables that connect it to the rest of the Internet. Three are undersea cables that land in the city of Tartous, Syria. The fourth is an over-land cable through Turkey.
The systematic way in which routes were withdrawn suggests that this was done through updates in router configurations, not through a physical failure or cable cut."
Dat is me nog steeds niet duidelijk na het lezen van je citaat.
Iedereen kan wel van alles roepen en proberen met onbekende citaten een mening te vormen.
Maar wat in Syrië gebeurt is voor mij nog steeds een raadsel.
De enige die bij een oorlog gebaat zijn zijn de wapenfabrikanten.
Walgelijk wat daar gebeurd en ik heb er helaas geen oplossing voor.
Dat is me nog steeds niet duidelijk na het lezen van je citaat.
Iedereen kan wel van alles roepen en proberen met onbekende citaten een mening te vormen.
Maar wat in Syrië gebeurt is voor mij nog steeds een raadsel.
De enige die bij een oorlog gebaat zijn zijn de wapenfabrikanten.
Walgelijk wat daar gebeurd en ik heb er helaas geen oplossing voor.
Wat er gebeurt is héél duidelijk,
Het ene totalitaire regime wil de andere omverwerpen in "naam van het volk"
( zie wat er in Egypte is gebeurt )

Maar waar de 'opstandelingen' geen rekening mee gehouden hebben, is dat Syrie in het grote geheel voor géén enkel westerse mogendheid van belang is.
( geen olie, goud of andere waardevolle "buit", geen echte belangen in de politiek van eender zijde )

Egypte = Toerisme, dus vele landen willen hun eigen inwoners beschermen.
Iraq = Olie ( al is dat geen echte burgeroorlog :+ )
Mali ( frankrijk heeft daar een "koloniale plicht" )

De VS zit niet te springen op 'nog' een moslim-oorlog ( risico voor thuisfront )
Europa heeft geen financiele of historische belangen in Syrie
Rusland heeft geen interesses daar ( al zal hun 'onderwereld' een aardige cent aldaar verdienen )
a deliberate attempt to silence Syria's online communications and further draw a curtain over grave events currently unfolding on the ground
:'(
En wederom een verhelderende uitleg van Cloudflare:
Afsluiten: http://blog.cloudflare.co...ed-off-the-internet-again
En de boel komt weer online: http://blog.cloudflare.com/syrian-internet-restored

Het lijkt veel systematischer dan "shit-een-kabelbreuk", again.
Heeft in zo'n blackout geval Syrie zelf nog wel internet, of stopt dat gewoon met werken?

Ik bedoel dus: Als Syrie niet meer met de rest van de wereld verbonden is, kunnen de Syriers onderling dan nog wel communiceren?
In principe niet. Het Internet werkt met root servers. Die root servers hebben de informatie welke nameservers je moet hebben voor alle ccTLD en gTLD's. Dus, welke servers de informatie hebben van alle .COM domeinen, alle .NL domeinen en alle andere extensies, inclusief het TLD van Syrie.

Die root servers staan niet in Syrie maar verspreid over de rest van de wereld. Zonder bereikbare root servers heb je mogelijk nog wat Internet door wat DNS caching, maar in principe zijn zonder root servers alle domeinen onbereikbaar.

Er is dan wellicht nog verbinding mogelijk op IP-basis, maar daar heb je in de praktijk helemaal niets aan. Dus kort: Nee, Syriers kunnen ook geen Syrische websites meer bezoeken.
freaky@R2D2 ~ $ dig ns sy +short
ns1.tld.sy.
sy.cctld.authdns.ripe.net.
ns2.tld.sy.
pch.anycast.tld.sy.
freaky@R2D2 ~ $ dig ns1.tld.sy +short
82.137.200.85
freaky@R2D2 ~ $ whois 82.137.200.85
<strip>
inetnum: 82.137.200.0 - 82.137.207.255
netname: SY-ISP-TARASSUL
descr: Tarassul inetnet Service Provider
country: SY
admin-c: FA1765-RIPE
tech-c: AS4007-RIPE
status: ASSIGNED PA
mnt-by: STEMNT-1
source: RIPE # Filtered

person: Ali Saleh
address: Syrian Telecommunication Est
address: Damascus, Syria
<stripped some more>

Das raar zeg - tenminste 1 root server voor .sy staat in Syrie. Vreemd...
edit:
paden aangepast directory waar ik in stond was niet zo boeiend :)
Btw niet de echte root (.) servers - maar een koud kunstje om die te gebruiken door aanpassing op de recursives uiteraard

[Reactie gewijzigd door freaky op 9 mei 2013 18:54]

Er zijn verscheidene dial-up connecties beschikbaar, meestal geleverd vanaf het Anonymous (YourAnonNews) twitteraccount. Zo kunnen de burgers zelf nog verbinding maken met het internet en verder gaan met streamen of wat dan ook.

Of de Siriërs met elkaar nog verbinding kunnen maken vraag ik me af. Wat ik vermoed is dat de overheid wat heeft afgesloten zodat de algehele internetverbinding (dus ook relatief lokaal) weggevallen is. Wat ik ook denk is dat Assad en zijn hulpjes zelf nog wel internet hadden, omdat Assad.
Sinds wanneer kun je streamen via dial-up?
knop wat meer dan 1 dial-up verbindingen aan elkaar en je kunt je filmpjes gewoon uploaden, llive streamen zal wat lastig zijn, maar eens het op youtube staat hoef jij niets meer te doen
Sinds dat streamen bestaat. Video-conferencing werd bijvoorbeeld heel vaak over ISDN lijnen gedaan. Full-HD video gaat niet lukken, maar lowres video en spraak is geen enkel probleem.
Ligt eraan hoe snel je dial-up is ;)
hun providers zullen intern wel wat DNS-servers hebben draaien, maar veel meer dan sysische sites zal je niet kunnen bezoeken
Al het internet- en telefoonverkeer gaat daar door 1 optische kabel? Yeah right...
Dat weet je niet.
Internet technologie is zo ontworpen dat het een "netwerk van netwerken" is. (Vandaar het woord "Inter"). En wij zijn dat zo gewend. Echter, er is niks dat verbied dat je in een land slechts een netwerk/provider/autonomous-system hebt. In sommige landen is de tele-communicatie in handen van de overheid. Dan is er waarschijnlijk slechts een netwerk.

Hoe verbind je dat ene netwerk met de rest van de wereld ? Niet overal zijn IXPs (exchange points, knooppunten). Bovendien is de kans groot dat je nergens echt kunt peeren. En dat je dus gewoon het volle pond moet betalen voor transit. De simpelste methode is dan om een grote dikke pijp naar je upstream provider te leggen. Inderdaad kwetsbaar, maar wel simpel, efficient en goedkoop. En daar een overheids-ISP geen concurrentie heeft, maakt het ze minder uit of je soms alle connectivity kwijt bent.
Bovendien kun je bij een dikke pijp veel makkelijker de zaak onder controle houden.

Eerst een plaatje van het netwerk zien. Daarna kunnen we er pas iets over zeggen.
Hier een filmpje en uitleg over het de vorige keer ging (in november).

http://blog.cloudflare.com/how-syria-turned-off-the-internet

Hier kun je duidelijk zien hoe 1 voor 1 de verbindingen omgelegd en verbroken worden.
Bedankt.
De interessante stukjes:
The exclusive provider of Internet access in Syria is the state-run Syrian Telecommunications Establishment.
Syria has 4 physical cables that connect it to the rest of the Internet. Three are undersea cables that land in the city of Tartous, Syria. The fourth is an over-land cable through Turkey.
The systematic way in which routes were withdrawn suggests that this was done through updates in router configurations, not through a physical failure or cable cut.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 9 mei 2013 15:17]

Dat iets 1 netwerk is wil ook niet per definitie zeggen dat het geen redundant netwerk is...
Ja, zoals @gryz zegt, weet je niet of al het internetverkeer via 1 kabel gaat. In Zuid Afrika ging tot kortgeleden nog 95% via een kabel aan de oostkust van Afrika (brong). Nu krijgen ze allemaal extra lijnen via Cape Town die meer bandbreedte bieden en een lagere ping. Het komt ook nog steeds af een toe voor dat het Internet bij 1 of meerdere providers in Zuid Afrika gewoonweg een dagje uitvalt, omdat ze bijv. alleen maar Internet via 1 kabel hebben ingekocht.
In de tijd dat ik in Damascus woonde (voor en tijdens de opstand), waren er vrij regelmatig storingen met de internetverbinding in de gehele stad. Van enkele minuten tot soms uren, wekelijks.

Het verbaasd mij niets dat het internet er nu dagen plat kan liggen, gezien het land in chaos verkeerd.
Anoniem: 382732
9 mei 2013 20:59
En dan is nu natuurlijk de vraag: is de outage bewust door de autoriteiten in gang gezet (zoals veel westerse media suggereren) of was het domweg een storing. Ik kan me ook wel weer voorstellen dat gezien de situatie in dat land het repareren van een uitgevallen component niet de allerhoogste prioriteit heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee