Syrië kampt met internetblackout

Sinds dinsdagavond lijkt Syrië niet meer verbonden met het internet. Verschillende organisaties meten sinds kwart voor tien lokale tijd geen internetverkeer meer vanuit het land waar momenteel een burgeroorlog gaande is.

Het content delivery network Akamai plaatste een grafiek op zijn Twitter-account waarop duidelijk te zien is dat het internet in Syrië sinds dinsdagavond kwart voor tien lokale tijd plat ligt. De reden is vooralsnog onbekend. Het is mogelijk dat er een technisch probleem is met de fysieke kabels, maar aannemelijker is dat het regime de verbindingen blokkeert.

Dit is niet de eerste keer dat het internet in Syrië platligt. Afgelopen november waren alle internet- en telefoonverbindingen in het land verbroken. De blackout duurde toen uiteindelijk drie dagen. Zowel het regime van Assad als de opstandelingen gaven elkaar toen de schuld van de internetproblemen. Ars Technica plaatste kort nadat de verbindingen hersteld waren een uitgebreide reconstructie waarin aannemelijk werd gemaakt dat het regime van Assad de internetblokkade uitgebreid gepland had.

Internet blackout in Syrië

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

08-05-2013 • 07:57

62 Linkedin

Reacties (62)

62
59
42
2
0
2
Wijzig sortering
Mensen moeten bedenken: ''Wie wil ik aan de macht? Een man met universitaire graad die in Londen studeerde of een groep extremisten?''

Syrie was een relatief vrij en welvarend land, dit gooien ze nu zelf weg. Voor wat? Meer vrijheid of rijkdom gaan ze hier niet mee krijgen, wel sharia, een andere dictator en isolement.
je doet je naam geen eer aan, maar soms moet je diepvallen om weer op te staan. zo ook voor een bevolking, die lang genoeg onder een "DDR"-dictatuur, geleefd heeft.
Kim Yung Un heeft ook gestudeerd aan een westerse universiteit. Zo'n diploma is niet direct een kwalificatie om een land op eerlijke en democratische wijze te leiden.
Ze zeggen dat hij op een westerse school heeft gezeten, maar volgens mij bullshitten de koreanen wel meer ;)
Dan hoop ik dat het weer snel online is, voor familie leden die in het buitenland zitten is dit al helemaal geen geruststelling . Plots geen contact meer, voor zover dit nog mogelijk was, lijkt me voor hen toch wel even schrikken.

@Choasmarkk
Hoe iemand zijn land regeert heeft niet echt iets te maken of diegene gestudeerd heeft. 8)7

Persoonlijk vindt ik het belangrijk dat iemand een niet te sterkte geloofsovertuiging heeft als deze aan de macht is. 'Misbruik' in het voordeel van de geloofsovertuiging wordt dan snel gemaakt.
De "rebellen" hebben zich loyaal verklaard aan Al-Qaida, terwijl het Westen maar hun wapen blijft sturen via oa Saudi-Arabië.
https://www.youtube.com/watch?v=xGmW-ikdZx4

Velen van die "rebellen" komen uit het buitenland, en zijn getrainde jhiad strijders. De massa media geeft van alle dingen de regering de schuld, zender enig bewijs, alleen nog met een sarcastisch ondertoontje dat "het regime zegt dat het het werk is van terroristen". Terwijl de regering daar ook bewijzen van heeft.

Syrië is momenteel seculier, met ruimte voor alle religies, terwijl de terroristen er een islamitische staat van willen maken.

[Reactie gewijzigd door PannenkoekenNL op 8 mei 2013 08:38]

Ik kies geen kant (de enigen waar ik het mee te doen heb zijn de normale Syrische burgers die uiteindelijk de prijs betalen van deze waanzin), maar al-Nusra (niet 'de rebellen') heeft zich loyaal verklaard aan Ayman al-Zawahiri (niet aan al-Qaeda - de Irakese tak claimde van wel, maar dat was unilateraal). Er loopt heel wat doodeng fundamentalistisch gespuis rond in Syrië, geen twijfel daarover, maar heel wat mensen die vechten tegen Assad hebben zich om heel andere, volstrekt non-religieuze redenen aangesloten bij het verzet. Maar ja, Islam hè, dan is nuance snel 'out of the window'.

Trouwens: wanneer 10% van de bevolking de touwtjes strak in handen heeft (de Alawieten), dan mag het land wel seculier zijn en godsdienstvrijheid bieden, ik kan me voorstellen dat die schoen op een gegeven moment kan wringen... Zo'n paradijs was pre-revolutionair Syrië echt niet, zeker niet voor de Soenitische meerderheid.
Bewijs over dit stuk:
maar heel wat mensen die vechten tegen Assad hebben zich om heel andere, volstrekt non-religieuze redenen aangesloten bij het verzet. Maar ja, Islam hè, dan is nuance snel 'out of the window'.
?

Denk eens na:
Hoe kunnen normale burgers opeens opwassen tegen een goed getraind leger van een regering? Dat kan niet!
maar heel wat mensen die vechten tegen Assad hebben zich om heel andere, volstrekt non-religieuze redenen aangesloten bij het verzet.
Zal vast, maar die hebben zich wel aangesloten bij fundamentalistische groepen. Van de NYT (http://www.nytimes.com/20...-us.html?pagewanted=all):
Nowhere in rebel-controlled Syria is there a secular fighting force to speak of.
When the armed rebellion began, defectors from the government’s staunchly secular army formed the vanguard. The rebel movement has since grown to include fighters with a wide range of views, including Qaeda-aligned jihadis seeking to establish an Islamic emirate, political Islamists inspired by the Muslim Brotherhood and others who want an Islamic-influenced legal code like that found in many Arab states.

“My sense is that there are no seculars,” said Elizabeth O’Bagy, of the Institute for the Study of War, who has made numerous trips to Syria in recent months to interview rebel commanders.
Dat is het probleem: de rebellen zijn te verdeeld. Een deel van de rebellen heeft zich inderdaad loyaal verklaard an al-qaida (en eigenlijk best normaal ook. al qaida kwam helpen terwijl het westen toekeek, natuurlijk kwamen ze helpen voor hun eigen redenen)

Maar er zijn ook veel rebellen die niets willen te maken hebben met al qaida.
Ja joh, jij zou je ook loyaal verklaren aan het Derde Rijk als iemand anders niet kwam helpen? Dan nog hoef je geen Al-Qaida wat vele aanslagen pleegt. Veel rebellen hebben zich niet loyaal verklaard aan Al-Qaida, dat waren ze al. De overgrote meerderheid komt uit het buitenland en heeft eerst in Libië gevochten tegen de regering daar. Het westen keek niet toe, maar stuurde ook wapen via de golfstaten.

Een klein percentage maar.
Eh ja, dat is de geschiedenis. De Ieren waren loyaal aan de nazi's met het idee van de vijand van onze vijand.

http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_neutrality

"At ceremonies for the first Holocaust Memorial Day in Ireland, January 26, 2003, Justice Minister Michael McDowell openly apologized for an Irish wartime policy[citation needed][dubious – discuss] that was inspired by "a culture of muted anti-semitism in Ireland,"[citation needed][dubious – discuss] which discouraged the immigration of thousands of Europe's threatened Jews. He said that "at an official level the Irish state was at best coldly polite and behind closed doors antipathetic, hostile and unfeeling toward the Jews".[citation needed][dubious – discuss]"

Velen uit India steunden het derde rijk eveneens met de hoop dat het zou helpen India onafhankelijk te maken van Engeland.

http://en.wikipedia.org/wiki/Indische_Legion

De Palestijnen werkten samen de Duitsers, de mufti van Jeruzalem, een door Arafat bewonderd persoon was een van de architecten van de Holocaust.

http://en.wikipedia.org/wiki/Haj_Amin_al-Husseini

Betekend niet dat je niet verdiend op de blaren te zitten als je met de duivel een pact sluit. Al Qaida wil Syrie niet vrij hebben maar zelf de dictator kunnen spelen.

Persoonlijk denk ik dat het westen zich beter afzijdig kan houden, dit is gewoon een tweede Iraq/Afghanistan/Libie. Wanneer leren we het eens? Gooi een dictator om en alle vechtende kampen die hij onderdrukte pakken de wapens op om de nieuwe dictator te worden.
Als dit een zet is van het regime van Assad dan lijkt het me dat die zich voorbereid op iets wat niet naar buiten mag komen (of iig niet direct) er was al geconstateerd dat ze chemische wapens hadden ingezet dus een grote bio aanval weer zonder dat dit "zomaar" naar buiten komt is tactisch gezien wel een "slimme" zet om een blackout in te voeren je idiote plan uitvoeren en voordat de wereld oeh en ah kan doen is het al over. Zoals iemand hierboven zei het zijn allebei gekken die elkaar aan het vechten zijn en het land gaat er vast niet beter uit komen...
Hoop trouwens dat het maar een Syrier was die een zwembad wilde graven en per ongeluk de internet kabel raakte en daardoor de blackout is gekomen :)
Het is niet geconstateerd dat de regering chemische wapens heeft ingezet, alleen beweerd door de VS. In een VN rapport dat een week geleden is verschenen staat dat er geen enkele aanwijzing is dat de regering chemische wapens heeft gebruikt, alleen dat er wel aanwijzingen zijn dat een rebellen groep dat heeft gedaan.

http://rt.com/news/un-syria-rebels-chemical-weapons-854/

[Reactie gewijzigd door PannenkoekenNL op 8 mei 2013 08:57]

Slimme actie toch? De rebellen en ander terroristisch gespuis kunnen zo heel wat moeilijker communiceren lijkt mij.
Censuur een slimme actie? Beetje enge mening...
Het land verkeert in een burgeroorlog. Strategisch gezien is dat een slimme actie. Al vraag ik me af of ze geen andere kanalen gebruiken om te communiceren zelfs wanneer het Internet aan staat.
Hij zegt slimme actie voor een dictator. Niet dat het een "goede" (als in moreel) actie is.
ik denk dat ik liever tussen de rebellen zit dan bij Assad. Het probleem nu is dat het oog van de wereld even niet meer toekijkt en er waarschijnlijk verschrikkelijke dingen gebeuren...
Toen de wereld wel keek gebeurden er ook vreselijke dingen, geloof niet dat het ze daar nog veel uitmaakt wat de rest van de wereld van ze vindt.

Wat betreft dat liever bij de een zitten dan bij de ander, dat is net zoiets als liever opgegeten worden door een leeuw dan door een beer. De ene groep is aan het moorden en het land aan het slopen omdat het de baas wil zijn en andere groep doet hetzelfde omdat het de baas wil blijven. Of was het andersom?

De pineut zijn alle mensen die daar gewoon willen leven en werken. Welke groep krankzinnige moordenaars ook uiteindelijk de baas wordt of blijft: die mensen krijgen een slechter leven dan ze hadden voor die oorlog begon.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 8 mei 2013 08:17]

Ja alleen jammer dat Assad en het huidige regime ook geen lieverdje is...
Het is een no-win situation in dat land momenteel. Assad is zeer zeker geen lieverdje nee, maar ik weet niet of je wat van het videomateriaal hebt gezien welk de rebellen de wereld in sturen?

Veelal is het zinloze executie na executie, waarin ze als een stel beesten eromheen staan te juichen terwijl ze nogmaals een individu op laffe wijze doodschieten, van een gebouw gooien, etc.

Wie of wat Assad ook eventueel komt te vervangen, met dit soort achterban kun je het gewoon op je klompen aanvoelen dat het in dat land geen haar beter gaat worden. En hoewel communicatie mogelijk verslechterd voor ze door het niet langer beschikbaar zijn van het internet, komt het mogelijk wel de sympathie vanuit de rest van de wereld ten goede. Gezien we minder snel geconfronteerd worden met de beelden van wat ook zij in werkelijkheid zijn.
Ho, wacht even.

Assad had gewoon af moeten treden toen dat van een heel groot deel van het volk geeist werd, dan had het nooit zo ver gekomen.
Maar wat hij ging doen was zijn eigen land met de grond gelijk maken, (prachtige historische gebouwen zijn verloren gegaan), willekeurig mensen uit hun huis slepen en executeren en ga zo maar door.

Jij ziet het misschien als zinloze executies (en in een aantal gevallen zal dat ook zo zijn) maar ik zie het als daden van mensen waarvan hun volledige famillie is weggevaagd.


Denk je dat jij nog normaal na zou kunnen denken als je vrouw en kinderen vermoord zijn?
@Fommes, dat kan wel het geval zijn, maar denk je dat aan de kant van de Assad aanhangers er geen mensen zijn die hun vrouw en kinderen aan de opstandelingen hebben verloren? Dus dan is het oké als die ook moordpartijen aan de kant van de rebellen (of iig aan de kant van iedereen die niet aan jouw kant staat, denk niet dat er bijzonder veel onderscheid verder wordt gemaakt) gaan plegen?

En ook zenuwgas maakt weinig onderscheid tussen wie er slachtoffer van wordt (behalve dat het zich concentreerd op de burgerbevolking, gezien leger eenheden een stuk grotere kans hebben om gasmaskers te hebben).

Oftewel als je het ziet als daden van mensen waarvan hun volledige familie is weggevaagd dan is de enige mogelijke uitkomst genocide. Uiteraard begrijp ik ook dat mensen dingen doen onder zulk soort omstandigheden die ze anders nooit hadden gedaan, maar als je het gaat goed praten komt er nooit een einde aan de misdaden die over en weer worden gepleegd.

En misschien was het wel minder ver gekomen als Assad meteen was afgetreden, maar als dan uiteindelijk blijkt dat een groot gedeelte van het volk een Islamitische dictatuur wil invoeren moet dat dan ook gedaan worden? Assad was (is) absoluut geen lievertje en gewoon een dictator, maar ik weet niet of op het moment het alternatief beter is. Ook democratie is niet noodzakelijkerwijs beter als de uitkomst een dictatuur van de meerderheid is.
Ik snap je redenatie niet helemaal, als een (overgrote) meerderheid van het volk iets wil dan moet dit toch gewoon gerespecteerd worden? zo werkt het in ieder geval in een democratie.
je kan moeilijk zeggen we gaan alleen jullie wensen uitvoeren als het overgrote deel van de bevolking er mee in stemt, en als ik het er mee eens ben...
", als een (overgrote) meerderheid van het volk iets wil dan moet dit toch gewoon gerespecteerd worden?"

Maar dat is dus niet het geval. Het grootste gedeelte van het volk staat achter Assad, was dat niet zo, dan was hij allang gevallen. Ook zijn de opstandelingen(terroristen) dergelijk dun bezaaid dat ze hun rekruten uit het buitenland moeten halen. De rebellen komen massaal van over de hele wereld naar Syrië om de jihad te vechten.

Er is van een volksopstand ook geen sprake. Het is gewoon terrorisme en een soort kruistocht, wat ooit begon met de opstand van de arme bevolking, die ondertussen dood of gevlucht is.

Dit is trouwens de tweede keer dat het internet daar wordt afgesloten, en de vorige keer werd het gedaan voor een massaal offensief van het leger, gevolg daarvan was dat de rebellen totaal geen communicatie meer hadden, en Assad de afgelopen paar weken behoorlijk wat gebied heeft veroverd.
dus als het volk ergends tegen is krijgen ze altijd hun zin???
ik denk dat je de geschiedenis eens moet checken.

ik heb geen bronnen over hoeveel proxent voor of tegen is, en zal dar ook geen uitspraken over doen, maar ik weet wel dat de meerderheid lang niet altijd zijn zin krijgt. soms is dat ook goed.

de meerderheid van de bevolking wil minder belasting betalen... toch een probleem,

de meerderheid van de nederlandse bevolking wil nu een andere regering, gaat ook niet gebeuren,

wat het volk wil en krijgt loopt lang niet altijd in elkaar over.
en soms is dat goed soms slecht maar om ervanuit te gaan dat als de meerderheid tegen hem was hij al gevallen was is incorrect.
Laten we heel eerlijk met elkaar zijn: een heel klein deel van het volk wilt dat Assad aftreedt. 95% van de "vrijheidsstrijders" zijn niet Syrisch.


95% of 'Syrian rebels' not Syrians - report

http://www.youtube.com/wa...Y&feature=player_embedded

Syrie is, in tegenstelling tot andere Arabische landen, een vrij en seculier land. Christenen, moslims en mensen met een ander (of geen) geloof leefden samen, en het was er relatief veilig. Zolang je niet met politieke zaken bezig was, kon je gewoon normaal leven.
Maar wat hij ging doen was zijn eigen land met de grond gelijk maken, (prachtige historische gebouwen zijn verloren gegaan), willekeurig mensen uit hun huis slepen en executeren en ga zo maar door.
Dit is nou een heel mooi verbeeld hoe hedendaagse media en regeringen de feiten verdraaien. Om maar een aantal voorbeelden te geven die precies het tegenovergestelde bewijzen.
According to monastery sources cited by the Dutch Middle East expert Martin Janssen, armed rebels murdered “entire Alawi families” in the village of Taldo in the Houla region.

Already at the beginning of April, Mother Agnès-Mariam de la Croix of the St. James Monastery warned of rebel atrocities’ being repackaged in both Arab and Western media accounts as regime atrocities. She cited the case of a massacre in the Khalidiya neighborhood in Homs. According to an account published in French on the monastery’s website, rebels gathered Christian and Alawi hostages in a building in Khalidiya and blew up the building with dynamite. They then attributed the crime to the regular Syrian army. “Even though this act has been attributed to regular army forces . . . the evidence and testimony are irrefutable: It was an operation undertaken by armed groups affiliated with the opposition,” Mother Agnès-Mariam wrote.
En waar denk je dat al die verhalen van verkrachtingen vandaan komen? Zie hier, verkrachting goedgekeurd door een Saudische imam:

http://www.youtube.com/watch?v=6Qvo4_hMrF4
(prachtige historische gebouwen zijn verloren gegaan)
Het zijn de rebellen juist die dat doen. Zie ook het volgende..
Iran Warns Syrian Rebels After Report of Shrine Desecration

TEHRAN — Iran’s Shiite leaders warned of regional sectarian conflict after reports that Syrian rebels raided a Shiite shrine in a suburb of Damascus last week, destroying the site and making off with the remains of the revered Shiite figure buried there.
http://www.nytimes.com/20...ine-desecration.html?_r=0

Voor degenen die het nu echt nog niet weten, dit is precies waar de "Syrische" vrijheidsstrijders voor staan.
It is perhaps the most disturbing piece of video footage to emerge out of the Syrian crisis to date.
A young boy is egged on by a group of older men, believed to be rebel fighters, and filmed hacking the head off a man who is lying on the ground.
An older man is then seen picking up the head before placing it on top of the body like a macabre trophy.
http://www.dailymail.co.u...behead-captive-sword.html

[Reactie gewijzigd door Abz87 op 8 mei 2013 18:11]

Hm, wat fijn dat jij er zoveel vanaf weet dat wij anderen kennelijk altijd verkeerd gezien hebben.......... ik heb je profiel nagekeken om te zien of je toevallig net lid was geworden... was overigens niet zo.

Ik zeg bepaald niet dat de rebellen allemaal aardige jongens zijn, dat hebben we ook wel gezien tijdens de arabische lente. En voor veel burgers is waarschijnlijk een sterke dictator een betere regering dan een corrupte of extreem islamitische organisatie.

Maar Assad is er wel eentje van het merk Sadam Hussein. Zijn voornaamste bondgenoot is Putin... ook geen doorgewinterde democraat.

ga je tegen Assad in, dan verdwijn je. In landen waar het ook niet altijd gezelligheid troef is, zoals Iran, was altijd op straat (!) kritiek op de regering te horen. In het Syrie van Assad niet.... niet omdat iedereen hem zo vreselijk aardig vindt, maar omdat je in iran wel wat meer vrijheid en privacy geniet dan in Syrie.

B.v. de mensen van Amnesty International (maar ja, die hebben er ook vast niet zoveel kijk op) beweren o.a.:
http://www.amnesty.org/en/region/syria
Hoe heeft een heel groot deel van het volk dat eist dan? Ik heb alleen maar slechte kwaliteit video's gezien waarin maar een relatief klein aantal mensen demonstreert tegen Assad.

Alleen maar massale pro-Assad demonstraties:
https://www.youtube.com/watch?v=XUI4Ceu7yMs
https://www.youtube.com/watch?v=aGJUDCynOtQ
Pardon? Heb je een minuutje?
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1340672
1:25:47 - 1:26:53 100.000 toegesproken door brandweerman Ibrahim Qashoush http://en.wikipedia.org/wiki/Ibrahim_Qashoush
Dat komt omdat "wij" vinden dat dergelijke regeringen niet mogen. Want "wij" doen het zoveel beter.

Wat denk je dat er in Nederland gebeurt als Groningen of Friesland zeggen: "Wij pikken het niet meer dat de Nederlandse staat "ons" misbruikt om de NAM te laten boren naar gas onder "onze" huizen!. Wij verklaren ons onafhankelijk, nationaliseren de gasboringen op "ons" grondgebeid en draaien de gaskraan naar Nederland dicht".

Denk dat er heel snel een heleboel tanks richting Groningen/Friesland gaan.

En afhankelijk hoe ver deze gebieden willen gaan loopt ook dat uit op een moordpartij en het afsluiten van bijvoorbeeld internet.
Altijd weer van die domme voorbeelden.Denk je serieus dat er tanks naar Groningen gaan?
Zo ver zou het niet eens komen, gelukkig hebben we hier wat dat betreft een overleg cultuur dus tot geweld zou het zeker niet komen. Sowieso is in heel Nederland het besef sinds de tijd van de 7 provincien en vervolgens de republiek dat we samen sterker staan dan apart. Dus volg eerst nog maar wat geschiedenis lesjes en snuif wat meer Nederlandse cultuur op voordat je weer met dergelijke domme voorbeelden komt.
Je mist het punt Clogg.

Wij vinden ons systeem beter, en alle anderen zullen ons systeem moeten gebruiken. En we vinden het eigenlijk prima als andere systemen worden ontregeld. Hoe het daarna verder gaat zien we dan wel weer.
@Clogg

wellicht even beter weten wat je leest het gaat namelijk om een metafoor meer niet dat jij de nederlandse cultuur erbij wilt halen is leuk maar dit soort dingen gebeuren redelijk vaak in andere landen waar de mensen wat minder scholing hebben en vaak wat meer onwetend zijn en eerder naar het wapen grijpen in plaats van woorden te gebruiken

jpfx heeft een heel goed punt wat dat betreft

zelfs Engeland heeft er problemen mee met noord ierland

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 8 mei 2013 12:55]

Het feit dat het internet in Syrie down is is naar mijn mening niet zo'n verrassing. Assad probeert de stroom van berichten dat naar buiten gaat tegen te houden, maar of dat veel zal helpen is nog maar de vraag. In mijn mening zal het de berichtenstroom alleen maar vertragen.

Alle westerse inlichtingsdiensten die actief zijn in Syrie moeten zoiets wel hebben zien aankomen. Het zal me niets verbazen als zij gevanceerde apparatuur in Syrie hebben staan die het mogelijk maakt om via sattelieten toch verbinding via het internet toe te staan. Het verschil met eerst is nu dat zij bepalen wat er nu naar buiten wordt gebracht, wat betekend dat er waarschijnlijk meer naar buiten komt over de misdaden van Assad en consorten dan over de rebellen zelf.
Assad probeert de stroom van berichten dat naar buiten gaat tegen te houden, maar of dat veel zal helpen is nog maar de vraag. In mijn mening zal het de berichtenstroom alleen maar vertragen.
Dat denk ik ook. Je hebt altijd nog satlliet uplinks (niet ongebruikelijk in die regionen) en desnoods worden geheugenkaartjes de grens over gesmokkeld (sneakernet).
Hoe dan ook kan dit wel eens een keerpunt zijn in de opstand. Vergeet immers niet dat een BGP aanpassing ook direct invloed heeft op de verbindingen van o.a. de centrale bank, het leger, de inlichtingen diensten enz. Zo'n massale afsluiting had je tijdens de Arabische Lente in Egypte zelfs niet; die hielden bewust de telco van de centrale bank en de aandelen beurs online (waardoor eindgebruikers van die ISP's ook nog up waren). Dat dat hier niet het geval (lijkt) te zijn doet vermoeden dat er nu écht een strijd op leven en dood speelt tussen het Assad regime en de opstandelingen.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 8 mei 2013 13:29]

Ontopic: denk dat de rebellen meer baat hebben bij internet (twitter/ uitzenden executies ed.) dus zet van Assad?

@hierboven... het westen was er natuurlijk als de kippen bij om on-officieel de rebellen te steunen.... ben al blij dat we niet ingrijpen. Misschien lijkt die Assad niet zn goede jongen, misschien deed ie ook wel wat nodig was om er geen zooitje van te maken.

Die rebellen bestaan voor een groot deel uit extremisten en terroristen die óf voor hun eigen gewin vechten, óf om te zorgen dat er een streng islamitische staat bij komt. Dan ben ik toch meer voor de iets slimmere (en voor de buitenwereld voorzichtige) houding van bv. rusland (hoewel die natuurlijk ook gewoon wapens leveren).

In de landen waar de 'Arabische Lente' is langs geweest, is er niet veel goeds gebeurd voor de burgers... Maar gelukkig is het westen er snel bij om de moraal ridder uit te hangen en wapens te leveren aan willekeurige rebellen.
Welke regering is dat wel?
Anoniem: 467883
@Choasmarkk8 mei 2013 13:42
Wat misschien wel een interessante aanvulling van het artikel is is dat aan Anonymous verbonden groeperingen sinds gisterenavond 21:00 bezig zijn zoveel mogelijk Syriers weer aan te sluiten op het internet via nog bruikbare telefoonlijnen.

Dit wordt gecoordineerd via Twitter onder de hashtag #OpSyria en deze account ( @OpManning ) lijkt centraal te staan in de communicatie.

Anonymous staat vaak negatief in het nieuws, maar voor wat zijn proberen te doen voor landen in oorlogssituaties verdienen ze respect.

Edit: Ik lees boven en onder mijn post veel discussies over dat het wel of niet "slim" is van Assad om het hele land van het internet af te sluiten om de communicatie van de Rebellen te frusteren. Vergeet in die discussie niet dat "de gewone man" als enige wapen in dat land heeft mensenrechtenschendingen publiek te maken. Bekendmaking beinvloed de publieke opinie en zijn in de huidige patstelling van crusiaal belang. (Westerse landen aan de ene kant, China en Rusland aan de andere kant met Al Qaeda die deze ruimte misbruikt.)

De gewone man met zijn gezinnetje is nu doodsbang, want een blackout betekend vrijwel zeker een aankomend offensief.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 467883 op 8 mei 2013 14:01]

Stilte voor de storm?

Misschien is het wel de eerste stap in een grote aanval.
Als het in het belang was van Assad om het internet plat te leggen , dan had hij dat allang gedaan, dus het is waarschijnlijk het resultaat van een actie van de rebellen. Nu ligt de militaire commando infrastructuur plat, tenzij er nog een intern netwerk ligt.
Anoniem: 494777
8 mei 2013 11:28
Veel activisten in Syrië hebben satellietinternet. Dat blijft 't gewoon doen. Info uit Syrië droogt niet op.
Het ontnemen van de vrijheid om te communiceren is naar mijn mening per definitie ethisch en moreel verwerpelijk.
Blackout verleden tijd. Internet traffic loopt weer.
Best blij te lezen dat de meeste tweakers toch niet zo een voorstanders zijn van de rebellen. Iets wat in de comments op andere dagbladsites heel anders is.
Ik ben zeker niet te vinden voor de aanpak van Assad, hij zou buitenlandse controle meer moeten toestaan. Maar begrijp wel dat ze het internet plat leggen. Dat is de voornaamste manier waar op de rebellen communiceren daar. En de rebellen hun enige doel is van Syrië een moslimstaat te maken. En we weten allen hoe het in zo een landen er aan toe gaat...
Enkel jammer voor mijn vrienden die het internet als enige manier hadden om nog te communiceren met hun familie in het land daar.
Hoe bedoel je meer buitenlands controle toelaten? De VN mag zich gewoon vrij bewegen door Syrië heen.
De VN mag zich gewoon vrij bewegen door Syrië heen.
Dat vrij bewegen valt in de praktijk nogal tegen. Gisteren zijn er nog VN-militairen ontvoerd:
http://www.nu.nl/buitenland/3416790/syrische-rebellen-houden-vn-blauwhelmen-vast.html
Niemand weet of het nu daadwerkelijk Syrische rebellen zijn, huurlingen uit het buitenland of regeringssoldaten. Datzelfde probleem speelde in de oorlog in Kosovo ook.
Nou ik weet wel zeker dat het geen regeringssoldaten zijn, denk eens: waarom zou de regering dat doen? Dat zou alleen meer negatieve berichtgeving veroorzaken waar de regering niks aan heeft.
mag ik er even op wijzen dat die VN militairen die daar zaten op de GOLAN hoogte zaten en dat die daar al zaten VOOR het conflict begon?
De GOLAN hoogte wordt al tientallen jaren in de gaten gehouden door de VN na het conflict met Israël.
Die VN-militairen bewegen zich enkel in de Golan, niet in gans Syrië want dat hoort niet tot hun mandaat
Dat zou alleen meer negatieve berichtgeving veroorzaken waar de regering niks aan heeft.
Niets dat niet kan worden opgelost dmv propaganda.

Ik weet inmiddels echt niet meer welke vd verhalen (pro-Assad of pro-rebellen) propaganda is.
We weten alleen wat hier in de media wordt gezegd, wat weer afkomstig is van een of andere official die ook niet neutraal is, en wij zijn niet in staat te verifiëren of wat er wordt gezegd waar is.

Maar mensen houden niet van onzekerheid, willen een kant kiezen, en doen dat op basis van minimale informatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee