Syrië getroffen door gedeeltelijke internet-blackout

Syrië lijkt opnieuw grotendeels afgesloten te zijn van het internet, met uitzondering van de stad Aleppo. Dat blijkt uit statistieken van verschillende bedrijven. Het is niet duidelijk waardoor de internetverbindingen verbroken zijn.

Volgens BGPmon.net, dat verkeer via het border gateway protocol in de gaten houdt, is er sinds vanmiddag nauwelijks meer verkeer met Syrië. Het bgp wordt gebruikt om verschillende netwerken te verenigen tot het internet. Er is enkel nog verkeer met één netwerk in Aleppo; de rest van het internetverkeer is verdwenen, stelt het statistiekenbedrijf.

Akamai, een groot content delivery network, heeft hetzelfde waargenomen: rond half 2 nam het internetverkeer opeens zeer sterk af. Beveiligingsbedrijf Think Umbrella nam dat ook waar. Onduidelijk is waardoor de blackout wordt veroorzaakt: het kan gaan om sabotage door de overheid of de rebellen waarmee die een bloedig conflict uitvecht, of om een ongeluk.

In mei vorig jaar had Syrië ook al een internet-blackout; uiteindelijk duurde die negentien uur. Daarbij was al het verkeer, ook dat van en naar Aleppo, verdwenen. Eind 2012 lag het internetverkeer in het land meerdere dagen plat.

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-03-2014 • 16:40

52 Linkedin

Reacties (52)

52
37
25
5
1
0
Wijzig sortering
Ik snap de grapjes hier echt niet.
Dit lijkt mij een voorbode voor verschrikkelijke dingen.

Mocht de regering dit gedaan hebben, dan zal het waarschijnlijk zijn om de communicatie tussen rebellen onmogelijk te maken. Want waar een leger radio, en andere telecommunicatie netwerken heeft, hebben die rebellen niet zulke professionele systemen.

Nadat je de communicatie bij een tegenstander uitgeschakeld hebt, kun je relatief makkelijk zo'n tegenstander vernietigen. Ik hoop dus dat ook vrijheidsstrijders en vooral onschuldige burgers, in de komende uren ongedeerd blijven.

Mocht het een sanctie zijn, vanuit buiten om de regering te schaden.
Dan kan dit ook vele ongewenste negatieve bij-effecten hebben.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 20 maart 2014 17:16]

Wat je zegt over communicatie tussen de rebellen onmogelijk maken is echter maar deels juist. Wat er (vermoedelijk) namelijk gebeurd is is dat de landelijke provider de BGP prefixen heeft ingetrokken, ofwel ze laten niet meer aan de "buitenwereld" weten welke IP reeksen zij hebben, waardoor andere netwerken dus niet meer de weg daar naartoe weten te vinden.
Dit heeft als gevolg dat het Syrische netwerk geïsoleerd is van de buitenwereld, maar intern nog wel gewoon operationeel is. Zo lang je dus binnen het Syrische netwerk blijft (bijvoorbeeld via e-mail, maar er zullen natuurlijk ook wel andere systemen zijn) zul je dus vermoedelijk nog wel kunnen communiceren, echter is het niet meer mogelijk om met de buitenwereld te communiceren. Facebook en andere sites/systemen die buiten Syrië gehost worden zullen in elk geval niet meer functioneren voor de Syriërs.

Kortom, het is meer waarschijnlijk dat dit een poging is om enerzijds buitenlandse invloeden tegen te gaan en anderzijds om te voorkomen dat je mensen nieuws naar buiten kunnen brengen over wat er in het land gebeurt. Uiteraard kan het dan nog steeds een voorbode zijn van akties van de overheid, maar hoeft dit niet noodzakelijk het geval te zijn. Dit is namelijk al eerder gebeurd (het intrekken van alle prefixen uit Syrië) en die waren niet noodzakelijkerwijs gelinkt aan daadwerkelijke gebeurtenissen achteraf (voor zover bekend is gemaakt in ieder geval)

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 20 maart 2014 18:18]

Ik ben het op hoofdlijnen met je eens.
En theoretisch heb je een ijzersterk verhaal.

Alleen in de praktijk, wordt ook het binnenlandse verkeer kwetsbaarder, door 3 redenen, afhankelijkheid van buitenlandse systemen voor het functioneren van eigen servers, communicatie dat toch een buitenlandse schakel heeft, en aanvallen op lokale servers.

Veel communicatie gaat over meerdere internationale servers, zoals de topleveldomeinen van websites.
En ook binnenlandse servers, kunnen gevoelig zijn voor dat ze bijvoorbeeld geen contact met buitenlandse servers kunnen krijgen.
En ook, zijn in een oorlogssituatie, servers binnenlands ook heel gevoelig voor externe effecten, als stroomuitval, of fysieke vernietiging.
Noem je ze nou serieus vrijheidsstrijders? De rebellen willen van Syrië een islamitische staat maken, terwijl Syrië nu een seculiere staat is met ruimte voor elke religie. 70% staat achter Assad en 20% neutraal, volgens zelfs de NAVO. http://www.worldtribune.c...syrians-hearts-and-minds/ Ook nog nooit gehoord van de rebellen die mensen vermoorden vanwege een andere religie?
In uw bron staat slechts dat 70% van de Syriërs nu een einde wil aan oorlog, ook al blijft Assad.
Vast staat,dat deze dictator, al dan niet met chemische wapens, geweld grootschalig gebruikt tegen zijn eigen burgers.Burgers, die daarom tegen hun dictator,regering en leger ten strijde gaan noem ik vrijheidsstrijders.

U mag zelf de groep ik die ik betiteld heb ook van mij terroristen noemen, er zitten jihadi's, fundamentalisten, buitenlandse-islamisten en ander afvoermateriaal tussen.
Dat een (groot) gedeelte van de vrijeheidsstijders voor (religieuze) sociale onderdrukking zijn, betekend niet dat die politieke intenties te generaliseren zijn voor alle strijders, vandaar dat ik die term niet gebruikt heb.

Assad, heeft voor hij de burgeroorlog liet ontstaan, jaren lang zijn eigen volk politiek onderdrukt. vanaf het begin van zijn presidentschap heeft hij stammen gediscrimineerd, hij liet politieke activisten 'verdwijnen', terroriseerde het volk, en maakte politieke kritiek verboden.

Verder is ondanks uw Russisch perspectief bij dit conflict, voor mij de politieke steun voor betrokken partijen niet relevant voor deze tech-discussie.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 22 maart 2014 03:17]

Wat een gelul, de VN zegt dat er geen bewijs is om te bepalen of Assad of de rebellen de chemische wapens hebben gebruikt. En Duitse geheime dienst bronnen zeggen dat het bekent is dat Assad ze niet heeft gebruikt. Dit soort leugens lijkt op de leugen dat Saddam WMD had. Geef eens bewijs dat Assad geweld gebruikt tegen zijn burgers, dus niet "volgens de rebellen".

Hoe discrimineerde hij stammen dan? Hij behandelde juist iedereen gedaan. Dat politieke kritiek verboden is is al helemaal onzin, al sinds hij aan de macht kwam in 2000 kan je gewoon kritiek hebben op zijn beleid. En dat wordt ook volop gedaan door de andere Syrische politieke partijen.

Assad voert sinds hij in 2000 aan de macht kwam steeds hervormingen door en in 2012 zijn er verkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet bij het Nationaal Progessief Front van Assad horen, mee mogen doen.
De rebellen willen van Syrië een islamitische staat maken, terwijl Syrië nu een seculiere staat is met ruimte voor elke religie.
Dat je "rebellen" gelijkt trekt laat al zien dat je niet op de hoogte bent van de situatie in Syrië. Er zijn veel verschillende rebellen, met verschillende idealen, die niet eens aan elkaar gelieerd zijn waardoor er bij de rebellen onderling ook gevochten wordt. In het noorden van Syrië bijvoorbeeld, van noord-oost waar de Koerden het voor het zeggen hebben, tot het noorden, waar aan al-qaeda gelieerde groepen het voor het zeggen hebben, bestaat de strijd uitsluitend tussen gevechten van rebellen legers onderling.

Assad zijn leger is enkel nog in het westen langs de kust, en in het zuiden/midden (ten westen van de woestijn) vertegenwoordigd. Je kunt de rebellen ook absoluut niet vergelijken met elkaar. Er strijden Koerden voor een eigen staat, aan Al-Qaeda gelieerde groepen voor een islamitische staat, vrijheidsstrijders tegen het regime, groeperingen uit Irak tot strijders van de alawieten (geloofstroming van de regerende orde). Naast dat strijdt de hezbollah (sjiietische militie) aan de kant van Assad vanwege hun banden met de alawieten en zuiver (geo-)politieke redenen. Ook Iran vecht er (geschat wordt dat er zon 10.000-15.000 soldaten van de Iraanse revolutionaire garde actief zijn).

[Reactie gewijzigd door Brazos op 20 maart 2014 22:24]

Ik weet wel dergelijk dat er verschillende rebellen groepen zijn, waarschijnlijk meer dan jij. De Koerden (YPD) zijn inderdaad seculier maar die hebben dan ook vrede met het Syrische Leger. Dat jij zegt dat al-qaeda gelieerde groepen het voor het zeggen hebben, bewijs dat je er weinig van weet. Al-qaeda heeft een paar weken geleden hun steun aan ISIS verbroken omdat die zelf voor hun te extreem was. Bijna alle vechtende groepen anders dan de Koerden zijn islamitisch. Zoals het Islamitisch Front, ISIS, Leger van de Moedjahedien en meer. Het FSA is geen centraal georganiseerde groep. Het zijn vele losse rebellen groepen die zich FSA noemen. En ook door verschillende FSA legers zijn christenen en alewieten vermoord omdat ze christen zijn of alewiet. Of ze werden gedwongen zich te bekeren.

Jij overdrijft, hier een up to date kaart: https://en.wikipedia.org/...an_civil_war_detailed_map
Assad wint steeds meer terrein terug, zoals je kan zien.

Dat van die 10.000 soldaten van Iran is totaal onzin, het zijn er echt veel minder. Hezbollah is inderdaad sjiietisch maar ze beschermen ook de rechten van andere religies. In Libanon zijn vele christenen aanhangers van Hezbollah. http://www.youtube.com/wa...=FLdy9y7nBtFpiXKYzkrKtJow

Die 70% komt van de NAVO (!!!), waar haal je vandaan dat de support veel minder is?

Hoe Libië nu na de NAVO acties? Veel en vele malen slechter, vele doden, slechte economie, olie opbrengsten worden gestolen, nog steeds vele gevechten, nog steeds martelingen, onschuldige zwarten worden vastgehouden, nog steeds geen democratie, geen veiligheid enz.
Ik weet wel dergelijk dat er verschillende rebellen groepen zijn, .....
Dat laat je dan alleen niet merken door alles op één hoop te gooien.
Dat jij zegt dat al-qaeda gelieerde groepen het voor het zeggen hebben,
In het noorden zei ik, en jij wou anders beweren?
Al-qaeda heeft een paar weken geleden hun steun aan ISIS verbroken omdat die zelf voor hun te extreem was.
Dat doet verder niet af aan het feit dat ze (ideologisch) toch aan Al-Aqaeda gelieerd zijn/waren en ook steun kregen (wapens uit Libië e.d.).
Dat van die 10.000 soldaten van Iran is totaal onzin....
Dan hoor ik het graag anders. "totaal onzin" kan ik niks mee. Vorig jaar werden er nog 4000 militairen gestuurd, terwijl er toen al meer dan een jaar militairen meevochten. Het zit echt niet ver van de 10.000 af.
Het FSA is geen centraal georganiseerde groep.
Dat is wat ik vanaf het begin al probeer duidelijk te maken, omdat jij alles over één kam scheert.
En ook door verschillende FSA legers zijn christenen en alewieten vermoord omdat ze christen zijn of alewiet. Of ze werden gedwongen zich te bekeren.
En andersom natuurlijk niet? Verhaaltjes van goed en kwaad geloof ik niet in, oorlogen kennen geen "goede" partijen".
Die 70% komt van de NAVO
Van een zeer discutabel onderzoek dat totaal uit zijn verband getrokken is en wat je hier nu al 10x hebt neergezet.
....maar ze beschermen ook de rechten van andere religies.
Bij mijn weten zijn het met name de (radicale) soennieten die trachten andere geloven te zuiveren, dus dat verbaasd me niets. Overigens wel erg zonde, want Syrië heeft zeer veel geschiedenis wat nu deels wordt kapot geschoten.
waar haal je vandaan dat de support veel minder is?
Ik had het er voor je reactie al uitgehaald, omdat het lastig vast te stellen is en daarom niet veel zinnigs over te vertellen is.
Hoe Libië nu na de NAVO acties? Veel en vele malen slechter, vele doden, slechte economie, olie opbrengsten worden gestolen, nog steeds vele gevechten, nog steeds martelingen, onschuldige zwarten worden vastgehouden, nog steeds geen democratie, geen veiligheid enz.
Alsof dat de NAVO zijn schuld is, kom op zeg. Khadaffi was een volslagen idioot en de NAVO heeft alleen zijn speeltjes afgepakt. Alle ellende is de schuld van de bevolking, voor, tijdens en na het NAVO ingrijpen.
Of anonymous heeft gereageerd op de uitspraken van the syrian electronic army. Jullie gooien onze website plat? Wij jullie interwebz, have fun.

Dit zou overigens in een film kunnen ''Cyber war'' 8)7

Als ik Anon hen Twitter berichtgeving mag geloven, kunnen zij de aanstichter nog wel eens zijn (European Cyber Army)
https://twitter.com/search?q=%23SDoS&src=hash

https://twitter.com/YourAnonNews

Toch denk ik .... Assad

[Reactie gewijzigd door Dr.Root op 20 maart 2014 17:06]

Iemand die kan uitleggen wat een SDoS is?
Stealthy Denial of Service Attack.

Uitgevonden door:
Bar Ilan University
Department of Computer Science

Documentatiehttp://www.google.nl/url?...g4A&bvm=bv.62922401,d.bGQ
Zit nu nog te skypen met m'n neef uit syrie ..
En die woont toevallig niet in Aleppo?
Nee die woont in saydnaya. zoek maar op waar dat ligt
33° 41' NB, 36° 22' OL
Daar wordt redelijk intensief gevochten of niet?
valt mee, saydnaya is een van de veiligste plekken in syrie op dit moment omdat de hele dorp bewapend is + er zijn nog is 1000 soldaten van de syrische leger die daar de dorp verdedigen. helaas word de klooster ( paar honder meter verderop op een berg ) wel af en toe aangevallen met mortieren maar dat word steeds minder omdat de leger onlangs nog 170 van de terroristen heeft verslagen toen ze hadden geprobeerd om de klooster te veroveren

http://www.liveleak.com/view?i=7fd_1390298830
( Hier word gezegd dat de terroristen vanuit Rankous, saidnaya aanvallen. gelukkig is de leger sinds de overwinning in Yabroud begonnen met het aanvallen van Rankous.
http://www.liveleak.com/view?i=080_1383067273 ( zelfs de CNN is hier geweest )
als ik naar twitter kijk heeft het European Cyber Army er iets mee te maken
European Cyber Army ‏@ECA_Legion 6 u

We warned you @official_Sea16 that we would wipe Syria off the face of the Internet! We do not make idle threats! Syria Internet Terminated

European Cyber Army ‏@ECA_Legion 5 u

Syria Internet has been temporarily Annihilated! #SDoS #Nuked #AntiSEA pic.twitter.com/HD6taYRjLv

European Cyber Army ‏@ECA_Legion 5 u

Syrian Internet is Offline! Good effect on Target Return to base to rearm and repair those SDoS Carriers.


https://twitter.com/ECA_Legion

Lijkt er inderdaad sterk op.
19 uur zonder internet. Denk dat er best mensen zijn die al afkickverschijnselen zouden vertonen 8)7

Aleppo zal hierdoor wel een stuk populairder worden.
Op dit moment denk ik niet dat Aleppo hoog scoort als woonplaats ondanks de beschikbaarheid van internet ....
Dat is wel 'n erg luchtige opmerking. 't Internet in Syrië betekent op dit moment veel meer voor Syriërs dan voor Nederlanders/Belgen. Afkicken zou niet de juiste nuance zijn. Eerder wanhoop dat je communicatie met de buitenwereld nog verder beperkt word. Alhoewel de meeste energie van de meeste Syriërs tegenwoordig op gaat aan andere zorgen zoals oorlogs geweld en het overleven daarvan.
Ik zou compleet flippen! ;)
Waarom zouden ze Assad afschieten? er was niets aan de hand voor de oorlog, voordat er terroristen uit europa en andere landen naar syrie gingen om jihad te plegen en mensen te vermoorden in de naam van islam en daarna ook nog is de regering de schuld te geven

Ik heb liever Assad dan de westerse gesteunde terroristen die de sharia willen invoegen in syrie. Niet alleen ik maar ook al m'n familie in syrie wil dat Assad blijft omdat, dankzij hem zijn ze nog veilig zijn. Dat zal straks anders zijn voor de christenen in syria als Assad aftreed. je kunt duidelijk zien dat elk land waar " democracy" moet komen naar een puinhoop is veranderd. irak, libie, egypte syrie en ga zo maar door.

https://www.youtube.com/watch?v=JKjsjEJDMUk ( hoor je eidenlijk is van de syrische kant en niet van de westerse kant )
http://www.liveleak.com/view?i=8aa_1388624042 ( lieten ze vroeger ook niet dit soort filmpjes zien op het nieuws? dit soort mensen werden altijd al qaida genoemd en er was volgens mij ook een oorlog tegen hun? hoezo worden dit soort mensen nu opeens wel gesteund? )


ik denk dat ze dit soort filmpjes nooit op het nieuws laten zien
https://www.youtube.com/watch?v=bsDP8S3ry1A

Totaal offtopic excuses daarvoor
Dailysabah is eigenaar van het Turkse regime... Tevens citeert het cijfers van het Syrian Observatory for Human Rights dat bestaat uit 1 man die al 10 jaar niet meer in Syrië is geweest. http://www.novini.nl/wie-...um-voor-de-mensenrechten/

70% is voorstander van Assad en 20% neutraal zelfs volgens de NAVO. http://www.worldtribune.c...syrians-hearts-and-minds/

[Reactie gewijzigd door PannenkoekenNL op 20 maart 2014 20:04]

link 1: wist je dat turkije nu al 3 jaar achter elkaar terroristen toelaat in syrie? de meeste terroristen gaan via turkije naar syrie waar ze wapens en voertuigen krijgen bij de grens van turkije.
linkg 2: het is maar wat je terrorisme noemt ... ik zelf vind dat als een land zoals de VS wapens en geld geeft aan terroristen en ze naar syrie stuurt om mensen te onthoofden in de naam van islam en dan ook nog is de regering de schult te geven ook terrorisme. en dat geld precies het zelfde voor saud arabie. nou noemen ze hezbollah een terrorsten groep maar volgens mij is iedereen die tegen israel is een terrorist tegenwoordig.
link 3: als dit zo doorgaat met de rebelen dan word 10000 opeens 100000 : http://www.liveleak.com/view?i=c93_1392710821
http://www.liveleak.com/view?i=1b6_1354370143
http://www.liveleak.com/view?i=5ea_1381098599 ( Wist je dat er minimaal 64000 soldaten van de syrische leger zijn omgekomen? de meeste slachtovers zijn ook soldaten en politie agenten. de eerste slachtoffer was ook een politie agent in het stad Hama )
link 4: ah ... ja natuurlijk ... verhongeren je bedoelt dit : http://www.liveleak.com/view?i=64e_1386626188 ?
link 5: SCHOKKENDE BEELDEN : http://www.liveleak.com/view?i=fb7_1372805416
ik kan hier wel meer over laten zien maar dat is denk ik toch wel een beetje te erg
link 6:
ik vind het niet gek dat er zo veel mensen dood gaan in syrie.
http://www.liveleak.com/view?i=b16_1388767913
1 zo'n bom in een ziekenhuiz en je hebt al gelijk tientallen doden waaronder kinderen
70% is voorstander van Assad en 20% neutraal zelfs volgens de NAVO. http://www.worldtribune.c...syrians-hearts-and-minds/

Jij trapt weer in de propaganda, Saddam zou ook massavernietigingswapens hadden.
Je praat alsof je zelf uit syrie komt.
Ben in syrie geboren en heb daar ook geleefd tot m'n 15de.
Het grootste deel van mijn familie woont daar nog en sommige zelfs inde gebieden waar hevig word gevochten, zij zien alles met hun eigen ogen. ik geloof eerder mijn familie dan de westerse nieuws.
heb geen baat bij om alles weer opnieuw uit te leggen want zo te lezen negeer je gewoon alles wat te maken heeft met pro assad en accepteer je alleen maar nieuws wat anti assad is.

" 2de linksje is niets zeggend omdat ik er geen hol van versta en idioten heb je overal maar zo is het feestje daar niet begonnen! "

Als de titel " SYRIAN ARMY KILLING INNOCENT PEOPLE" was zou je het wel verstaan.


als je erover wilt discuseren stuur mij dan maar een bericht, dit is namelijk totaal offtopic

[Reactie gewijzigd door ninosm1 op 20 maart 2014 19:26]

Waarheid is hard als je gewend bent om alleen maar vanuit 1 kant al het nieuws te horen .
Anoniem: 521240
21 maart 2014 09:00
Ik heb toevallig op twitter wat mensen die weten door wie dit is uitgevoerd.

Gister avond kwamen wat foto's naar voren van een beetje onbekende Anon die een gesprek had met

@ECA_Legion & @LulzSecurity_EU

De twee Anon strijders zijn verantwoordelijk voor de aanvallen en hebben dit toegegeven. De opdracht kwam vanaf USA en EU en hun hebben het uitgevoerd.

@nonfreak heeft het gesprek op twitter staan.

#--#
of dit allemaal waar is, is een tweede. Wat ik wel weet is dat de gesprekken serieus waren en dat de bron betrouw baar is
#--#
Doet mij meteen denken aan die southpark aflevering...
Ontopic : Natuurlijk een kwalijke zaak wanneer dit zich voordoet door rebellen of de overheid daar.
Hopelijk komen we snel achter de oorzaak.
Misschien is het je niet opgevallen, maar er gebeuren in syrie nogal wat "spannende dingen" direct buiten de deur. |:(
Misschien is het je niet opgevallen, maar er gebeuren in syrie nogal wat "spannende dingen" direct buiten de deur. |:(
Niet iedereen pakt een geweer en knalt er op los
Ik zou mezelf en mijn gezin diep wegsteken, in de hoop dat het snel over waait.

Alsof iedereen een oorlogsheld zou zijn, nee dank je .... brrr moet er niet aan denken !
Anoniem: 449164
@FreshMaker21 maart 2014 16:50
Maar de hoop dat dit conflict snel eindigt is nu toch wel weg denk ik dus daar heb je niet zo bijster veel aan dan. Dat zal van veel mensen ook wel de eerste gedachte zijn geweest maar dat is altijd de groep die na 6 a 9 maanden ondervoed wegvlucht.
Ja, ik denk dat de mensen in Syrië inderdaad nog niet voldoende spanning hebben en daarom maar een boek gaan lezen. 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee