'Internetverbindingen met Syrië zijn verbroken'

In het door een burgeroorlog verscheurde Syrië zijn sinds donderdagochtend vrijwel alle internationale internetverbindingen verbroken. Ook telefoonverbindingen met het land zouden niet langer werken. Dat meldt onderzoeksbedrijf Renesys.

Zeker 77 internetverbindingen die door het Syrische nationale telecombedrijf worden verzorgd, zijn volgens Renesys sinds 11 uur donderdagochtend verbroken. Aangezien het telecombedrijf verantwoordelijk is voor 92 procent van de gerouteerde internetverbindingen van en naar Syrië, zou het land vrijwel onbereikbaar zijn geworden. Statistieken van Akamai onderschrijven de melding van Renesys.

De precieze oorzaak van de uitval is nog niet bekend, maar via Twitter komen ook meldingen binnen dat het mobiele telefoonverkeer in Syrië platligt of instabiel is. Ook gaan er geruchten dat de internationale luchthaven in Damascus is gesloten.

Het is niet de eerste keer dat de internetverbindingen worden uitgeschakeld in een onrustig land in het Midden-Oosten. Zo werd in januari 2011 het internet in Egypte afgesloten in opdracht van de inmiddels verdreven dictator Mubarak.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-11-2012 • 16:09

63 Linkedin

Reacties (63)

63
60
39
7
0
7
Wijzig sortering
Is dit het nieuws van 19 juli 2012? Want dat zou goed kunnen kloppen.

Maar wat een onzinbericht is dit.
77 networks experienced an outage in Syria starting at 10:26 UTC on November 29. This represents 92% of the routed networks in the country.

100% of the networks in this event reached the Internet through: Syrian Telecommunications Establishment (AS29386).
Ondanks dat er 77 netwerken plat gingen, kon iedereen dus gewoon internetten. Zie ook de website van renesys.com en Google trafic.
een beetje raar geformuleerd maar wat ze bedoelen is volgens mij dat die 77 netwerken allemaal(die 100%) via "syrian telecommunications"aan het internet vast zitten.

[Reactie gewijzigd door ocwil op 29 november 2012 17:10]

Het nieuwsbericht wordt door statistieken van Akamai op Twitter onderschreven en dan is een uur geleden gaan.
Jouw bronnen geven daar geen uitsluitsel over... sowieso is de kans groot dat door de enorme toename van netwerkverkeer richting STE de boel zo goed als op de kont ligt... het zegt dus vrij weinig. Ook dat overzicht van Google traffic zegt (nog) niets... 29 november moet nog in beeld komen... en als ik de slider helemaal op het einde zet dan duikt dat lijntje ineens ver naar onder!

Bekijk het zelf maar eens zou ik zeggen:

http://www.google.com/tra...6084522&ced=1354146125973
Anonymous is al bezig met opzetten van dail-ups en proxies voor daar, zo staat op anon blog geschreven

volgens google traffic komt er nog data in en uit; http://www.google.com/tra...6400000&ced=1352625600000

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 29 november 2012 16:23]

dail-ups heb je weinig aan als ook de telefonie plat ligt.
Kun je ook zelf voorzien, toen dat bij Egypte gebeurde hebben ze ook eigen ISP netwerk opgezet. Compleet met hubs, distributie en uiteindelijk was er connectie na buiten.

Youtube filmpjes kijken wordt het niet, maar dat is ook niet de insteek. Men wil (tekst) berichten en eventueel een foto de deur uit kunnen doen. Die bericht stroming ging vervolgens over irc. Gaat er om dat de informatie buiten de landgrenzen komt, en met een eigen dail-up en infrastructuur is dat te realiseren.

Immers ga je geen heel land voorzien zoals bijv. de kpn, maar zijn er hubs, punten waar men info kan aanleveren en opvragen.
Gezien telefoonverbindingen het dus ook niet meer schijnen te doen heeft het erg weinig nut ben ik bang.
kortzichtig en gebrek aan kennis hindert niemand ....

Die dialups worden 'gemaakt' door radiozenders, korte / lange golf, en Packetradio
http://nl.wikipedia.org/wiki/Packet-radio


Ik denk dat 'de populaire' paypal en creditcard hackers van Anonymous hier NIETS mee te maken hebben, maar dat het dit keer de "good guys" zijn, zendamateurs die hun tenten opslaan ( al dan niet figuurlijk ), en dat er een paar figuren opgestaan zijn, die "ineens" de naam Anonymous erbij moesten halen.

( groot voordeel van Anonymous, iedereen kan zich "lid" noemen, en de held uithangen, zonder controle )
Als je elke lijn van het land platlegt heb je ook niets aan proxies of dialups
Inderdaad, in dat geval zul je met satverbindingen moeten gaan werken. Dat blokkeren is vrij lastig. Het nadeel is alleen de belabberde snelheid, hoge pings en gigantische kosten.
Gigantische kosten? Belabberde snelheid? Ik denk dat je in 2001 leeft want tegenwoordig valt dat allemaal heel erg mee. Voor 60 euro per maand heb je een 10,240 kbit/s download speed en 2,048 k/bits up. Ik werk daar in een van de huizen mee zonder veel problemen. De ADSL levert daar 2,048 kbit/s max. Hoge ping? Dat wel. Het signaal moet tenslotte 36000 km op en weer 36000 omlaag. Gamen doen we dus maar via de ADSL.

Zeker in dat soort landen werken veel mensen via 2way sat omdat buiten de steden er vrijwel geen mogelijkheden zijn. Ik heb nog altijd contact met medewerkers daar die via sat werken en route op dit moment emails van anderen voor ze.
Inderdaad, in dat geval zul je met satverbindingen moeten gaan werken. Dat blokkeren is vrij lastig.
Valt wel mee, hoor. Als je ziet wat in Iran gedaan wordt. Technisch gezien is het niet moeilijk: een paar krachtige zenders in de meest dichtbevolkte gebieden die het frequentiebereik blokkeren is voldoende om voor de meesten een satellietverbinding onmogelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 november 2012 16:51]

Dit. Hoe triest het nieuws ook mag klinken, ik zie er alleen maar uitdagingen in om het Internet alsnog online te houden.

"Once the governments decide to shut down the Internet, we will need hackers to turn it back on."
alleen gaat geen 1 hacker een server waar de sterker er uit ligt hem ook weer aankrijgen.
als de overheid daar dom weg alles fysiek heeft afgesloten is het einde oefening en is er niks meer mogelijk.

het wordt tijd dat rusland in ziet dat het land naar de klote gaat en toestemming geeft het land binnen te gaan met VN troepen. Maakt me niks uit of rusland het zelf doet maar er moet iets gebeuren en heel snel.
Welk land heeft nog geld of zin om zich in de zoveelste eindeloze "vredesmissie" te storten? Bovendien, een land in het Midden Oosten binnenvallen zal funest zijn voor de olieprijs en daarmee de wereldeconomie. De oplossing zal waarschijnlijk echt van binnenuit moeten komen.
wat denk je dat er gebeurt als ze de olie kraan dicht draaien?
dan valt heel Europa het midden oosten binnen en schopt alle olie sjeiks het land uit en dan hoeven we ons nooit meer zorgen te maken over olie

edit:typo

[Reactie gewijzigd door BenjaminvSoest op 29 november 2012 17:35]

Gewoon zeggen dat je olie in euro's wilt verkopen is genoeg om Amerika te dwingen tot actie. Olie word gekocht en verkocht in Dollars, als dat wegvalt heeft de Dollar geen waarde meer. Dat is de reden dat Irak werd binnengevallen. Niets meer niets minder, ze kunnen nu miljarden bijdrukken omdat de dollar altijd gevraagd blijft vanwege olie.
wat denk je dat er gebeurt als ze de olie kraan dicht draaien?
dan valt heel Europa het midden oosten binnen en schopt alle olie sjeiks het land uit en dan hoeven we ons nooit meer zorgen te maken over olie

edit:typo
In tegenstelling tot Libië, hebben ze in Syrië geen noemenswaardige olie productie.
Vandaar dat er geen "directe" steun vanuit het Westen ( VS ) komt.

Net als Egypte, waar de VS zich relatief afzijdig gehouden heeft.

De 3 oorlogsschepen die naar Gaza zijn, zijn er niet voor de veiligheid van de streek, die hebben MEU ( US Marines ) aan boord, die een deployment afwachten.
Alles om Israël te beschermen tegen het "kwade"
Als de steker uit de server ligt, zet je een nieuwe server op en zorg je dat het verkeer daarheen gaat. problem solved.
het zal er wel niet sneller op worden als de server niet op het fysieke knoppunt staat, maar het werkt wel.
Klinkt leuk, maar stel dat die server de server van een telefooncentrale is? Ga je dan ook met een schep alle telefoonlijnen verleggen naar jouw nieuwe server? ;)
Irak, Afghanistan, Libië zijn nog niet genoeg voorbeelden van hoe die vrede's missie alles behalve vrede brengen?

Kijk naar Libië, in het helle land word de wet door lokale bende's bepaald, Al Qaida heeft vrij spel. En het buurland Mali, wat voorheen een prille democratie was, is opgebroken in 2, waar Al Qaida de helft heeft overgenomen, de andere helft is van het leger dat de democratisch gekozen regering heeft afgezet...

Mensen die nog steeds in de goede humanitaire bedoelingen van het westen geloven zijn in mijn ogen ongelooflijk naïef. Al zouden we de goede bedoelingen echt hebben, dan nog hebben we de mogelijkheden niet om er een succes van te maken.
Hoe kom je er bij dat Afghanistan en Irak vredesmissies zijn? We zijn nog eerder bezig met "verschroeide aarde" (de volledige vernietiging van elke civiele infrastructuur en een dwaas waanidee om een "markt democratie" onder dwang op te leggen, immers hebben nog Afghanen nog Irakezen ooit de kans gekregen hun eigen grondwet op te tekenen).
Irak en Afghanistan zijn verkapte annexatie van landen door de mogendheden.
Olie en andere grondstoffen die van belang zijn voor de 'behulpzame' landen.

De vorige machthebbers waren geen schatjes, maar een regelrecht gevaar voor de "eerlijke verdelingen" van natuurlijke grondstoffen. ( lees - te duur )

Maar de VS heeft niets geleerd van zijn verleden, Korea, Vietnam, Panama .....

Zouden het echt vredesmissies zijn, dan reden er witte voertuigen, blauwe vlaggen, en alles onder controle van het rode kruis of dokters zonder grenzen.
Tsja, alleen wordt een dial-up lastig als ook de telefonie er uit ligt. Dat schijnt ook niet meer te werken. Enige dat nog resteert is satelliettelefonie (incl. data) en uiteraard amateur radio (HAM). Met Packet Radio, Slow Scan TV en andere "experimentele" hobbydingen is nog wel e.e.a. te communiceren.
En dat is nu ook klaar :( Geen traffic meer in en naar syrie)
Het hele idee van internet is nou juist dat als er een knooppunt uitvalt dat het internet gewoon door blijft werken... Een land dat via 1 enkel knooppunt aan een netwerk hangt zit op een BBS. het was nou juist t hele idee van t protocol dat je die problemen niet ging krijgen..

[Reactie gewijzigd door verleemen op 29 november 2012 16:34]

Je hebt in principe gelijk, maar zelfs voor Nederland geld dat zodra een cruciaal knooppunt wegvalt het ook enorme problemen gaat geven... de boel zal niet compleet plat gaan, maar genoeg capaciteit is er niet. Het kan wat je zegt, maar is financieel denk ik niet te verantwoorden, dan zullen de prijzen van de abonnementen een enorme vlucht gaan nemen.
Waar, maar het is dan ook opgezet voor militaire communicatie, en niet voor de bandbreedte behoefte van de consument en de commercie.
Hoezo "geruchten dat het internationale vliegveld is gesloten"?
Zoiets wordt toch meteen bevestigd door uitvallende vluchten, of moeten we wachten tot het eerste vliegtuig terug is om te vertellen dat ze niet mochten landen?
Hoezo "geruchten dat het internationale vliegveld is gesloten"?
Zoiets wordt toch meteen bevestigd door uitvallende vluchten, of moeten we wachten tot het eerste vliegtuig terug is om te vertellen dat ze niet mochten landen?
Ik vermoed dat er sowieso niet echt héél veel vluchten op die luchthaven gedaan werden , de laatste weken.

( vrij moeilijk verkopen, een vakantie, met als bonusaanbieding een RPG op, of in je hotel ... )
De voorbije dagen zijn er wel regelmatig enkele netwerken in Syrie onbereikbaar geweest en terug hersteld.

Dit is alleen wel erg veel. Is er een of ander groot offensief gestart of zo en probeert men door het internet plat te leggen de 'vijand' te verhinderen zich hiertegen te coordineren?
Kan ook gewoon dat de elektriciteit van het knooppunt is uitgevallen of dat er een bom op is gevallen.
Er zijn vast nog wel mensen met een radio en een packetmodem.
Ben net gisteren van vakantie terug gekomen uit Jordanie, heb de afgelopen dagen nog een paar een Jordaanse engelse krant gelezen , daarin las ik dat er er gevechten waren in buiten wijken van Damacus en dat de rebellen in het zuiden een belangrijke strategische stad hadden in genomen, en dat ze daar een leger basis hadden veroverd. Wat ik begreep van de Jordanieërs is dat de huidige macht hebbers de bevolking erg aan het onderdrukken zijn en dat ze alle middelen gebruiken om dit te bereiken. Ze vinden dit heel erg voor hun arabische broeders.
Ach dat is wel zo makkelijk als je een flink deel van de bevolking wilt beschieten en er een beetje moe van wordt dat anders dan de je kameraden in het Kremlin niemand je meer echt een fijne vent vind... Natuurlijk zijn de geitenvlees liefhebbers aan de andere kant die het volk komen bevrijden en verlichten ook de fijnste jongens niet maar dat vergeten de meeste mensen even voor het gemak.

De enige echte oplossing voor zo'n gebeuren is simpel weg religie uit, dictator weg en simpel weg op knappen aan pakken en voorlopig de doodstraf op corruptie. Door een onafhankelijke club rechters uit het buitenland de rechtspraak laten regelen zodat de lokale stammen niet elkaar de schuld kunnen geven van allerlei kleinzieligheden.
Moet je eens kijken hoe snel je zo'n zandbak schoon kan krijgen...
De infrastructuur zo als telecom maar ook alle andere infrastructuur dient natuurlijk geregeld te worden door bedrijven die niet van de staat afhankelijk zijn. Dat voorkomt een heleboel van dit soort we trekken de stekker er wel even uit als mensen over dingen praten die ons niet bevallen neigingen.

Ook al als ik dan naar Nederland kijk waar we eens in de zo veel tijd van die proef ballonnetjes hebben die de mannen in het blauw de mogelijkheid geven websites uit te zetten als die hen niet bevallen. Waar we mee moeten werken aan onze eigen veroordeling en waar meer verbindingen afgeluisterd worden dan in welk ander "vrij" land dan ook. Denk ik dat welke Nederlander dan ook die over een land als Syrie een grote mond heeft maar eens heel snel moet gaan bedenken in wat voor land ze zelf eigenlijk wonen want daar is de staat in middels een heel stuk verder met het onder drukken en mocht het nodig zijn het terroriseren van haar inwoners dan de machthebbers in Syrie ooit hadden durven dromen.
Kom, Rob, we gaan naar Syrie, die religie uit zetten en de dictators weggooien!

Wat een compleet wereldvreemde comment, je bent duidelijk niet over de grens geweest want het ligt allemaal een tikkeltje gecompliceerder.
De Egyptische beurs was destijds grappig genoeg nog bereikbaar. Maar de Syrische beurs (dse.sy) deze keer niet. De primary name server ns1.tld.sy is niet bereikbaar, maar pch.anycast.tld.sy 204.61.216.71 weer wel.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 29 november 2012 17:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee