Het internetverkeer is na drie dagen plat te hebben gelegen weer deels op gang gekomen in Syrië. Het regime van Assad en de opstandelingen hebben elkaar de schuld gegeven van de blackout, maar er zouden aanwijzingen zijn dat het nationale telecombedrijf er achter zit.
Sinds donderdag was er geen internetverkeer meer mogelijk naar het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. Ook vaste en mobiele telefoonverbindingen kampten met uitval. Het regime van Assad gaf de schuld aan de 'terroristen', terwijl de opstandelingen, die bezig waren met een offensief in de hoofdstad Damascus, claimden dat Assad doelbewust de internetverbindingen had verbroken.
Sinds zaterdagavond begint het internetverkeer in Syrië weer op gang te komen. In de hoofdstad Damascus zou naast internet ook het telefoonverkeer weer werken. Ars Technica meldt dat uit een rondgang langs enkele providers zou blijken dat vermoedelijk het nationale telecombedrijf de verbindingen die via zijn bgp-routers lopen, heeft verbroken door de routeringstabellen te wijzigen. Het Assad-regime zou bovendien dit jaar onder druk van het Westen en Turkije stapsgewijs de internetverbindingen via andere landen zijn gaan routeren om zo meer grip te krijgen op het dataverkeer.
Hoewel er tijdens de drie dagen durende blackout nog wel internetverkeer mogelijk was via satellieten, heeft slechts een klein deel van de bevolking hier toegang toe. Bovendien zou het Assad-regime op grote schaal het internetverkeer monitoren door middel van deep packet inspection. Verder zouden twee journalisten in de stad Homs in februari zijn gedood nadat het Syrische leger het signaal van hun satelliettelefoon had uitgepeild.