WikiLeaks is donderdagmiddag begonnen met het publiceren van 2,4 miljoen interne e-mails afkomstig uit Syrië, waaronder mails van de Syrische overheid, hooggeplaatste politici en bedrijven die aan de overheid gelieerd zijn.
Dat heeft WikiLeaks donderdagmiddag bekendgemaakt. De 2,4 miljoen e-mails zijn verstuurd tussen augustus 2006 en maart van dit jaar, en zijn verzonden van en ontvangen door 680 verschillende domeinnamen. Daaronder zijn domeinnamen van Syrische overheidsorganisaties, zoals het ministerie van buitenlandse zaken en dat van financiën.
Net zoals bij veel eerdere publicaties wordt het volledige bestand niet in één keer vrijgegeven, maar wordt er elke dag een bepaald aantal gepubliceerd. WikiLeaks-voorman Julian Assange belooft dat het materiaal 'beschamend' is voor zowel Syrië zelf als zijn tegenstanders. Hoe de documenten zijn bemachtigd, is onbekend.
De Syria Files werpen volgens WikiLeaks 'een licht op de werking van de Syrische overheid en economie', maar onthullen ook hoe 'het Westen en Westerse bedrijven het ene zeggen en het andere doen'.
Volgens een woordvoerster van WikiLeaks is het aantal documenten achtmaal zo groot als Cablegate, waarbij WikiLeaks intern, Amerikaans diplomatiek verkeer publiceerde. Voor de release werkt WikiLeaks samen met een aantal media, waaronder het Duitse ARD, Associated Press en twee Arabische media.
In het gegevensbestand zijn 680.000 verschillende afzenders en ruim een miljoen verschillende ontvangers van e-mails opgenomen. Van de 2,4 miljoen e-mails zijn er 400.000 geschreven in het Arabisch en 68.000 in het Russisch. Hoeveel e-mails zijn geschreven in het Engels en andere westerse talen, is nog onbekend.
Syrië wordt autocratisch geregeerd door president Bashar al-Assad, die de afgelopen tijd protesten tegen het regime met harde hand heeft neergeslagen. In de afgelopen tijd hebben Westerse leiders zich van Al-Assad afgekeerd, maar niet eens zo heel erg lang geleden hadden veel westerse landen nog goede betrekkingen met de autocratische leider.