Katherine Oyama, copyrightdeskundige bij Google, stelde donderdag in een aanval op de voorgestelde Sopa-wetgeving dat een financieel embargo een succesvolle methode is om websites offline te halen. Als voorbeeld noemde Oyama Wikileaks.
Oyama keerde zich tijdens een hoorzitting van een Congres-commissie tegen de Sopa-wetgeving. Deze wet, waar organisaties als de MPAA voor hebben gelobbyd, maakt het voor auteursrechthebbenden mogelijk om zonder gerechtelijke toetsing websites die te weinig tegen auteursrechtenschending zouden doen van internet af te sluiten. Ook kunnen adverteerders en betalingsverwerkers worden gedwongen om hun banden met dergelijke sites door te snijden. Google stelt echter, samen met andere grote internetbedrijven, dat de wetgeving te ver gaat en dat het de innovatie hindert.
Volgens Oyama kan een overheid beter een financieel embargo afkondigen tegen websites die de wet overtreden. Zo zouden websites die zich schuldig maken aan piraterij vrijwel altijd hun inkomsten betrekken uit advertenties of abonnees. Als deze inkomstenstromen opdrogen door het instellen van een financieel embargo, dan zouden dergelijke sites vanzelf verdwijnen, zo stelt Google.
Oyama haalde Wikileaks aan als voorbeeld. De klokkenluiderssite is na een boycot door Amerikaanse betalingsverwerkers als Visa, PayPal en MasterCard in grote financiële problemen gekomen en het lukt Wikileaks maar met moeite om het hoofd boven water te houden.
De copyright-deskundige van Google stelde verder dat het huidige wetsvoorstel het instellen van een financieel embargo weliswaar mogelijk maakt, maar dat het gevaar van censuur op de loer ligt. Zo zouden aangeklaagde websites slechts vijf dagen hebben om bezwaar aan te tekenen en er vindt geen onafhankelijke gerechtelijke toets plaats voor een verzoek tot afsluiting. Daarnaast worden onder andere zoekmachines volgens de Sopa-wet verplicht om de betreffende websites uit hun index te halen.
De Electronic Frontier Foundation, eveneens een fel tegenstander van het wetsvoorstel, is het volgens een woordvoerder in grote lijnen eens met de stellingname van Google. De woordvoerder liet echter aan Forbes weten dat zij het Wikileaks-voorbeeld ongelukkig vonden. Zo noemt de EFF Wikileaks geen website die de wet zou overtreden en Google zou de 'uithongeringsmethode' bij het instellen van een boycot door adverteerders en betalingsverwerkers in principe niet afkeuren.