Bezoekers Noord-Korea mogen telefoon meenemen

Wie Noord-Korea bezoekt, mag zijn telefoon meenemen. Tot dusver moest die bij de grens worden ingeleverd, maar dat hoeft nu niet meer. Er zijn wel een paar beperkingen; bezoekers kunnen geen lokale nummers bellen en internettoegang is er niet.

Sinds 7 januari zou het mogelijk zijn om telefoons mee te nemen over de Noord-Koreaanse grens, schrijft de BBC. Waarom de Noord-Koraanse autoriteiten hebben besloten om telefoons toe te laten, is onduidelijk. Een touroperator uit China ontdekte dat klanten hun telefoon niet meer hoefden in te leveren bij de grens; Noord-Koreaanse bronnen zouden dat daarna hebben bevestigd.

Om te kunnen bellen zullen bezoekers van de dictatuur op het vliegveld een sim-kaart van de nationale telecomprovider moeten kopen; roaming is blijkbaar niet mogelijk. Met de sim-kaart van Koryolink, een joint venture van de Noord-Koreaanse overheid en het Egyptische Orascom, kunnen bezoekers geen lokale nummers bellen; enkel internationale oproepen zijn mogelijk. Een uitzondering is er voor buitenlandse ambassades en hotels waar buitenlanders komen.

Ook internettoegang is niet mogelijk, maar een medewerker van Koryolink zei tegen het Chinese persbureau Xinhua dat daar binnenkort verandering in komt. De veranderingen hebben overigens geen gevolgen voor Noord-Koreanen. Gewone inwoners van dat land hebben geen toegang tot het internet en kunnen geen buitenlandse nummers bellen. Daardoor hebben zij nauwelijks weet van wat er buiten hun land gebeurt.

De Koryolink-medewerker ontkende volgens Xinhua dat de veranderingen het gevolg zouden zijn van een bezoek van Google-ceo Eric Schmidt en een Amerikaanse oud-politicus aan het land. Schmidt pleitte ervoor dat de regering van een van de meest geïsoleerde landen op aarde zijn inwoners vrije toegang tot het internet verstrekt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-01-2013 • 13:26

92

Reacties (92)

92
91
78
12
0
0
Wijzig sortering
Beetje kansloos dat Google dit moet roepen natuurlijk. Waarschijnlijk zijn de nodige burger rechten organisaties er ook wel mee bezig - maar je hebt zo toch het idee dat je in 213 zit ipv 2013.
In Noord-Korea is het dan ook het jaar 102 als ik het goed heb, omdat ze een ander jaartelling aanhouden (namelijk de geboorte van Kim Il-sung, zie hier ).

Je kan dit natuurlijk op veel manieren bekijken, maar het toestaan buitenlanders te laten communiceren met buitenland, al wordt het mogelijk/waarschijnlijk gemonitord zoals Dalyxia bovenaan aangeeft, lijkt me toch een kleine stap in de goede richting. Als het met dit tempo doorgaat hebben we misschien over 30 jaar een redelijk normaal land erbij. Als je nu kijkt naar de toestanden in Libie/Mali/Syrie/Egypte, etc dan is een langzame overgang misschien ook meer wenselijk.
Dat denk ik ook, door de jarenlange indoctrinatie van de mensen daar weten ze helemaal niet hoe ze met hun eigen mening om moeten gaan of hoe ze met de vrijheden om moeten gaan.

Vrijheden betekent ook dat ze zelf bepaalde zaken moeten gaan regelen in plaats van de staat die dingen voor je regelt. Dit zelfde merk ik namelijk ook in de mentaliteit van mijn collega's in de voormalige DDR.

Zelf initiatief nemen, nadenken, hier over praten met je collega's en je nek uitsteken zijn zaken die, ondanks dat de val van de muur bijna 25 jaar geleden is nog steeds moeilijke dingen zijn. Vooral de generatie die nu zo'n 40+ is heeft hier moeite mee.

De jongere generatie die het DDR regime alleen kennen van verhalen maar zelf niet als volwassene onder het regime geleeft hebben zijn al wat makkelijker hiermee, maar hebben nog wel een stukje besef waar velen hier wat van kunnen leren. En dan bedoel ik vooral de mensen die roepen "niks te verbergen te hebben".

RFID in paspoorten, centrale databanken van overheden, internet en de informatie die door velen verzamelt wordt, wordt daar ook wel STASI 2.0 genoemd...

Jezelf te grabbel gooien op social media wordt al helemaal als superdom beschouwd en daar zouden wij zeker een voorbeeld aan kunnen nemen.

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 23 juli 2024 15:17]

Handel in deze simkaartjes kopen aan de lokale bevolking ?
Je zou voor de aardigheid eens de blog van de dochter van Smidt moeten lezen, die mee ging...

https://sites.google.com/site/sophieinnorthkorea/home

Het summum van 'handel' voor de Noord Koreanen zijn de stalletjes die lekkers verkopen tijdens de nationale feestdagen.
Ik denk trouwens niet dat je 1) een Noord Koreaan kan vinden die jouw simkaartjes kan omzetten in valuta waar je wat aan zult hebben, 2) dat geld uit het land krijgt en 3) niet gearresteerd wordt voor je tien passen kan zetten na de verkoop.
oftewel, op deze manier kan noord-korea precies zien waar de buitenlanders ongeveer uithangen en natuurlijk hun telefoongesprekken afluisteren
Net als we hier kunnen van buitenlanders EN eigen inwoners, niks mis mee dus...
Van uitgaande dat Dalyxias bewering klopt, dan is het verschil wel groot.

Hoeveel bezoekers krijgt Noord-Korea nou? Een handje vol per jaar? Die kunnen met gemak allemaal onder observatie gesteld worden.

Dat is uiteraard onmogelijk voor een land als Nederland met vele bezoekers per jaar. Waar we maar een heel klein percentage van alle telefoons volgen in vergelijking.
De Democratische VolksRepubliek Korea krijgt jaarlijks enkele duizenden buitenlandse bezoekers. Toerisme is er zo goed als onbestaande en als je er als toerist komt mag je helemaal niet gaan of staan waar je wenst. Wel heeft nog nooit iemand iets gemerkt van het bespioneren of afluisteren van toeristen. Voor zover geweten gebeurd dat niet.

Maar als je dus op bezoek gaat binnen de DVRK (je bent er te gast en moet dat als een eer aanzien) ben je wel gebonden aan strenge regels. Op het domein van het Hotel mag je je vrij bewegen, maar je mag je niet zomaar op straat begeven. Voor je aankomst moet heel je agenda eigenlijk al vastliggen. Bij je bezoek zal je transport voor alle uitstappen geregeld worden (ben je alleen of met twee een wagen met chauffeur, in geval van een groep is het een bus(je)). Tijdens elke verplaatsing buiten het hotel zal je ook steeds begeleid worden. Bij aankomst krijg je 2 begeleiders toegewezen die je altijd zullen bijstaan.

We kunnen het vreemd vinden dat deze mensen geen beschikking hebben over internationale telefonie of internet, maar dat word door deze mensen ook niet gemist. Het is zeker ook niet hun grootste probleem of zorg. Wanneer men er in de DVRK voor kiest om eindelijk stappen te zetten naar een meer open samenleving (in navolging van de volksrepubliek China) zal dit de bevolking alleen maar ten goede komen, deze verandering moet evenwel van binnenuit komen en kan/mag niet door het westen worden opgedrongen. De haat tegenover Amerika is in het land al enorm groot en alle elende in het land word aan de amerikanen toegeschreven.
In geval van landen zoals Noord-Korea vraag ik me eigenlijk altijd af wanneer de mensen daar zich samenpakken en de hel losbreekt. Dat moet ooit gebeuren. Als mensen die vanuit NK ergens anders heen gaan (als ze dat al *mogen*), dan is het onvermijdelijk dat ze de verschillen tussen hun land en anderen zien (met hun bijbehorende achterstand) en vragen gaan stellen.
De hel zal niet gauw losbreken en als dat al gebeurt, dan nog zullen wij het niet te weten komen (of maar zeer beperkt). Wat op dit moment wel een serieus probleem is, is de uittocht van de bevolking naar China/Zuid-Korea. Er is in NK zo'n gebrek aan alles (en met name eten) dat veel handelaren dagelijks van en naar China reizen (grensgebied) om inkopen te doen. Zodoende krijgt de bevolking te horen hoe het er 'aan de andere kant' uitziet (dvdtjes met Zuid Koreaanse tv-series vinden gretig aftrek in NK, waardoor de inwoners ook echt wel weten hoe de rest van de wereld eruit ziet. Vrijwel ieder huishouden heeft een DVD speler van Chinese makelij zodat propaganda dvd-tjes kunnen worden verspreid, echter wordt de USB poort erop met name gebruikt om USB sticks met buitenlandse series te laten rouleren). Doordat er een structureel gebrek is aan voedsel zijn de grenzen veel zwakker bewaakt dan voorheen. Hierdoor vluchten er jaarlijks duizenden mensen, of zoals het bewind het ziet, arbeidskrachten. NK is daardoor steeds minder in staat in zijn eigen behoefte te voorzien waardoor (mogelijk) internationale aansluiting steeds noodzakelijker wordt.
Verder nog een 'leuke' anekdote: iemand die is gevlucht wordt na x jaar standaard opgegeven als overleden. Dit omdat De Partij wil dat de verkiezingen altijd met 99% worden gewonnen. Een aangezien gevluchte inwoners niet kunnen/gaan stemmen worden ze op deze manier geschrapt uit het bevolkingsregister.
Verder was het vroeger zo dat de familie van een vluchteling direct in de Goelag werd gegooid (zoals Yodok concentratiekamp), tot 3 generaties. Echter zijn er nu zoveel vluchtelingen dat dit niet meer haalbaar is; ze zouden het grootste deel van het land moeten laten verdwijnen, iets wat NK zowel qua aanzicht als qua productie niet aan kan.
Al met al is het internet en vrijheid van meningsuiting niet iets wat direct heel hoog op de agenda staat bij NK inwoners. Maar ik vermoed wel dat er snel veranderingen nodig zijn in NK omdat een volksopstand (of massale uittrek) best eens aanstaande zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 23 juli 2024 15:17]

Indoctrinatie heet dat. Noord-Koreanen krijg al vanaf jonge leeftijd de doctrine van de communistische heilstaat ingegoten. Veel mensen zijn daardoor zodanig gehersenspoeld dat ze niet geloven dat andere systemen ook werkbaar zijn. Bovendien wordt kritiek op het systeem, laten we zeggen "ontmoedigd" waardoor een verandering niet snel zal plaatsvinden.
Wel heeft nog nooit iemand iets gemerkt van het bespioneren of afluisteren van toeristen.
Tijdens elke verplaatsing buiten het hotel zal je ook steeds begeleid worden. Bij aankomst krijg je 2 begeleiders toegewezen die je altijd zullen bijstaan.
Nee, bespioneren doen ze niet, ze houden je gewoon openlijk in de gaten. Is dat beter?
We kunnen het vreemd vinden dat deze mensen geen beschikking hebben over internationale telefonie of internet, maar dat word door deze mensen ook niet gemist. Het is zeker ook niet hun grootste probleem of zorg.
We kunnen hier een huizenhoge discussie optuigen over of de noordkoreanen internet en internationale telefonie missen. Wat mij betreft is dat niet echt een relevante discussie. Wat telt zijn twee dingen: ze mogen en kunnen niet zelf de beslissing nemen, individueel dan wel democratisch. En de tweede is dat de reden voor de afscherming niet de bescherming van de bevolking voor invloeden van buitenaf is, maar het domhouden van de bevolking.

En 't is inderdaad niet hun grootste probleem of zorg: dat is het krijgen van brood op de plank.
Dus alleen toeristen kunnen het buitenland bellen.

En wat nu als de lokale bevolking een toeristen pas bemachtigd... dan kunnen ze wel bellen en binnenkort internetten.

Nooit geweten overigens dat noord korea geen internet heeft... dat dit anno 2013 nog kan in de wereld.

Al moet ik zeggen dat wij met brein en in de eu met frankrijk als grote voorbeeld een aardig eind op weg zijn naar steeds verder afsluiten en controleerbaar maken van het internet voor overheden.

Als we niks doen dan volgen wij korea in rap tempo op. steeds meer websites worden door brein ongecontroleerd geblokkeerd en niemand doet er iets aan. nog een paar jaar dan worden onze zoekresultaten aangepast volgens speciale door de overheid opgestelde protocollen. en worden we de kant op gestuurd die de overheid het beste uit komt.

Let maar op mijn woorden. als we niks doen dan wordt dit van kwaad tot erger.
De DVRK hheft wel internet, het is alleen niet voor iedereen toegankelijk. En zelfs al zou het dat wel zijn, dan was het gewoon onbetaalbaar voor de gewone bevolking.

En ja, de blokkering van enkele filesharing sites is echt een zware inbreuk op mijn vrijheden. Ik eis het recht om de wet te overtreden.
Dat laatste bedoel je nu wel ironisch maar als je nadenkt... Dan kom je tot de conclusie dat je vrijwel elke wet relatief moeiteloos kunt overtreden. Internetcensuur, een groot woord omdat blokkeren van inhoud inherent fout is (*) als dat niet op aangeven van de eindgebruiker gebeurt, zou op die manier tamelijk uniek zijn.

Zou het ermee te maken kunnen hebben dat het gaat om civielrechtelijke overtredingen waar grote belangen mee gemoeid zijn van bedrijven die zich niet op een veranderde markt hebben ingesteld maar wel een flinke vinger in de pap hebben bij de wetgever?

Feitelijk maakt dat het nog veel unieker, want een civielrechtelijke overtreding wordt over het algemeen als 'lichter' beschouwd dan een strafrechtelijke overtreding, en die waren al relatief moeiteloos te begaan.

Ik pleit er dan ook voor om mensen die op het punt staan een overtreding te begaan (minority report, anyone?) preventief vast te binden. Oh wacht, dan ontstaat er een tegenspraak want iemand die veilig vastgebonden is... Nouja, de idiotie van het geheel lijkt me wel duidelijk eigenlijk.


(*) Inherent fout, want als de inhoud illegaal is, dan hoef je niets te blokkeren maar valt er juist wat te arresteren. Ik kan geen valide reden bedenken voor censuur.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 15:17]

'Onbetaalbaar': het is een communistisch land, voor zover ik weet kennen ze daar niet echt een geldsysteem, dat is het hele punt van het communisme ;)
Er verandert alleen iets voor mensen in het binnenland. Mensen die meer richting de grens wonen (zeg tot 20 km inlands) bellen al jaren met Chinese prepay kaarten die binnen worden gesmokkeld (wat overigens geldt voor vrijwel alle goederen in Noord Korea, van DVD spelers tot kleding).
Dat buitelanders geen binnenlandse nummers kunnen bellen zou best eens met de netwerktopologie te maken kunnen hebben. Zo heeft NK een binnenlands telefoonnetwerk dat niet internationaal gekoppeld is (382). Bepaalde gebouwen, zoals hotels, ambassades, bepaalde bedrijven enz, hebben daarnaast ook een speciale telefoonlijn die wél van buitenaf bereikbaar is (381). Wellicht is het 3G netwerk voor burgers gekoppeld op het ene netwerk en 3G voor buitenlanders op het andere. Zie hier voor meer info.
Ik denk eigenlijk niet dat ze daar al 3G hebben... Waarom zouden ze? De meerwaarde van 3G is snelle data snelheden en daar hebben ze daar helemaal niets aan zonder enige vorm van internet toegang. Aangezien er over SIM kaarten gesproken wordt hebben ze wel ten minste GSM blijkbaar. Maar ik zou erg verbaasd zijn als ze meer hebben.
Meer dan je denkt, lijkt me. Er wordt best wel handel gedreven met Noord Korea. Het is een echt lage-lonen land, en dus wordt ook daar bijvoorbeeld textiel geproduceert voor de Westerse markt.
Het aantal westerse touristen is niet zo groot nee, ongeveer 2000 per jaar.
Maar... het aantal chinese touristen is daar een veelvoud van.
En daarnaast heb je zakelijke bezoekers en mensen die daar voor een langere (contract)periode gaan werken (ex-pats). Voor de laatste groep mensen is dit een interessante ontwikkeling.
Veel mis mee, maar niks nieuws...

(edit) Mooie quote van Benjamin Franklin die ik vrij toepasselijk vind:
They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.

[Reactie gewijzigd door M-Opensource op 23 juli 2024 15:17]

Daar is pas iets mis mee als je iets te verbergen hebt of regeringen die niet te vertrouwen is, anders is het alleen maar goed, elke crimineel minder kan ik alleen maar toejuichen. Zie je wel met grootschalig DNA zaak, dan meer iedereen even privacy schenden als er moordenaar opgepakt kan worden. Belang van moordenaar oppakken of mensenhandelaar, of vul maar in vind ik groter wegen dan jou privacy. En wat moet de politie jou vertellen als ze het niet doen en moordenaar belaagt een van jou naaste? Zeg je dan ook ach maakt niks uit mijn privacy vind ik belangrijker?

Is pas slecht in landen zoals Noord-Korea waar rechtsgang/overheid niet te vertrouwen is, maar hier in Nederland is het alleen maar goed dat ze alle middelen aangrijpen om bepaalde delicten op te lossen, en als is maar 1 op de 100 succesvol dan nog vind ik dat we het moeten doen.
Daar is pas iets mis mee als je iets te verbergen hebt[...]
Dit soort ideeën zijn gevaarlijk, want als deze gedachte gemeengoed zou zijn, geef je alle overheden een vrijbrief om iedereen af te luisteren. Je hebt tenslotte toch niks te verbergen...

Ik raad je aan om 1984 van Orwell te lezen. Een boek uit 1949 waar het verhaal zich afspeelt in een totalitaire staat die haar burgers 24 uur per dag controleert. Het was een reactie op de ontwikkelingen in Oost-Europa na de tweede wereldoorlog.

Er zijn genoeg andere manieren om criminelen aan te pakken, zonder mensen preventief af te luisteren of te volgen. Want ook in Nederland kan dat leiden tot onderdrukking en machtsmisbruik.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 23 juli 2024 15:17]

PS het boek is geschreven in '48, en hij heeft voor zijn toekomst voorspelling de cijfers omgedraaid: '84
Beetje kort door de bocht, je zegt nu eigenlijk dat privacy niet belangrijk is tot je het kwijt bent en tegen je gebruikt word. Er is een rede dat privacy belangrijk is. En dat is om situaties zoals in Noord-Korea te voorkomen. Privacy en openbaar bestuur is de doodsteek voor elke dictatuur. Privacy en openbaar bestuur zorgt er juist voor dat Nederland geen dictatuur word.

En over niets te verbergen. Je hebt altijd wel iets te verbergen. Mensen die dit zeggen bedoelen waarschijnlijk dat ze geen criminele activiteiten te verbergen hebben. Maar wie bepaald wat crimineel is, juist de overheid. Niet eens zo heel lang geleden was het bijvoorbeeld crimineel om een bepaald geloof aan te hangen. Dus niets te verbergen?! Dat hebben de Noord Koreanen dan ook niet!

Natuurlijk zijn er ook beperkingen omtrent privacy, zoals je zelf aangeeft. Maar op dit moment staat de privacy meer onder druk dan ooit.
Iedereen heeft iets te verbergen (of mag ik bij jou thuis camera's ophangen, onaangekondigd binnenlopen, je pincode weten, weten wat jij tijdens je 'overwerk' uitvoert, enz?) en geen enkele regering is 100% te vertrouwen (*). Aan de voorwaarden uit jouw eerste zin is dus wel degelijk voldaan, per definitie zelfs, dus de rest van je betoog mag je in principe overslaan.

Omdat je alsnog de moeite hebt genomen om het op te schrijven, zal ik er dan maar kort op ingaan. Eerst zal ik twee drogredenaties aanwijzen (ik geef jou niet de schuld, het kan best dat je ze gehoord hebt , voor waar aangenomen en nu napraat). Door iemands "naaste" (**) erin te betrekken, bega je een 'ad baculum' oftewel een beroep op angst of emotie; dat is nergens goed voor. Door te veronderstellen dat je door privacy te schenden in niet-specifieke gevallen zomaar eventjes een significant aantal misdaden oplost, bega je een 'vals dilemma'. In de praktijk zijn de effecten marginaal als je nagaat hoeveel misdaden er op conventionele wijze opgelost en voorkomen worden en hoe weinig moorden en andere zware misdrijven er gepleegd worden (al helemaal als je de onderlinge criminele afrekeningen buiten beschouwing zou laten).

Bovendien is privacyschending als uitruil voor veiligheid (***) altijd een compromis. Het is niet zo dat je door je privacy op te geven volledig veilig bent (ik verwacht zelfs het tegendeel). Elk bestrijdingsmiddel is overigens een compromis. Het hele idee achter onze rechtsstaat is dat je voor het oppakken van een misdadiger proportionele middelen gebruikt. De reden daarachter is om onschuldige burgers zo min mogelijk overlast te bezorgen. Dus dat je niet omwille van 1 moordenaar (per jaar, zo je wilt) 17 miljoen DNA-monsters afneemt en bewaart, maar wel in een specifiek geval een paar duizend die je meteen weer weggooit als ze niet overeenkomen met het daderprofiel (Justitie gaat bij mijn weten nog een stapje verder ten koste van privacy; als je een strafblad hebt mogen dergelijke dingen wel bewaard worden. Dat komt ook nog wel een beetje in de buurt van proportioneel: iemand met een strafblad heeft gemiddeld een flink hogere kans opnieuw bij een misdrijf betrokken te worden dan een willekeurige onschuldige burger). En nu zul je zeggen... Lastigvallen? Ze mochten toch alles van me weten, dus daar heb ik nooit last van. Probleem is alleen dat waar gehakt wordt spaanders vallen, dus met de reputatie van de overheid op het gebied van informatieveiligheid is het vrijwel zeker dat er false positives ontstaan die voor veel overlast zorgen (vergelijk voor het kaliber daarvan de onterechte veroordelingen die de laatste jaren ook zonder dit soort systemen al in het nieuws waren, maar ook een onterecht voorarrest of alleen de arrestatie zelf al is heel zwaar voor de gemiddelde onschuldige burger) en dat er informatie uitlekt richting partijen die jouw belang niet zo hoog in het vaandel hebben staan (****).


(*) Bij ons gebeuren op het moment al dingen die we scherp veroordeeld zouden hebben of op zijn minst afgekeurd als ze 40 jaar geleden in Oost-Duitsland zouden gebeuren. Nederland komt in de jaarlijkse rapportages van het NHC en zusterorganisaties ook gewoon voor, dus zo goed gaat het echt niet. Bovendien kan je vantevoren nooit voorspellen wie er aan de macht komt of -misschien nog wel riskanter- wanneer (niet of) er iemand met verzamelde gegevens aan de haal gaat. Er zijn dingen die je niet moet willen, zelfs al snap je nog niet helemaal waarom.

(**) Quisque sibi proximus est. Je naaste, dat ben je zelf. Niet te verwarren met "De maatschappij, dat ben jij". Misschien bedoelde je 'naasten', dus meervoud.

(***) Veel aangehaald citaat van een wijs staatsman, maar daarom niet minder mooi: "They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."

(****) Een beetje flauw - maar, aangezien Godwin geen drogreden is, toch valide: als je registreert dat iemand Joods is (of Islamitisch of homofiel bijvoorbeeld!), komt er vroeg of laat iemand die een hekel heeft aan Joden (of aan Moslims danwel aan homofielen!) en maar wàt blij is met zulke zorgvuldige registratie (let wel: als je iemands DNA opslaat dan zijn dergelijke eigenschappen in veel gevallen mee opgeslagen al is dat zeker niet volledig nauwkeurig - maar 'who cares' want als er gehakt wordt, vallen er spaanders). Mocht je niet Joods, Islamtisch of homofiel zijn, vul dan maar iets in waarvan jij denkt dat het onschuldig is, maar iemand anders over een paar jaar niet. Misschien heb je wel een gen dat pedofielen of terroristen ook vaak hebben - dan krijg je zelfs een 'goedwillende' overheid nog wel achter je aan.

Zelfs als het niet om haat jegens bevolkingsgroepen of mensen met bepaalde eigenschappen gaat maar simpelweg om koude statistiek van een verzekeringsmij gaat dit argument nog op.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 15:17]

@mad_max234: wat ongelofelijk naief. Uiteraard heb je recht op je mening, maar feit is wel dat de mening die jij hierover hebt echt enorm gevaarlijk is voor het waarborgen van je persoonlijke veiligheid.

Inherent aan het hebben van privacy is namelijk ook je eigen veiligheid, en dat wordt weleens (te vaak) vergeten. Zelf zeggenschap hebben over welke informatie jij kiest te delen van jezelf is erg belangrijk. Waarom? Omdat alle informatie tegen je gebruikt kan worden.

De rechtsgang in Nederland is ook niet te vertrouwen en de regering al helemaal niet. Bronnen? Geen probleem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chipshol
http://www.nrc.nl/nieuws/...op-nederlandse-fregatten/

Oh, kijk, die tweede link is pas 3 dagen oud! Wat een wonderlijke wereld toch.

En nu graag even wakker worden, dank u.
Is de Nederlandse overheid te vertrouwen dan? Je weet niet wat je zegt joh..
Anoniem: 404453 @Empathy21 januari 2013 16:56
Ik snap echt niet dat je irrelevant gemod word, want dit is toch gewoon een hele heldere, relevante en belangrijke vraag: is onze overheid te vertrouwen? De overheid is namelijk niet compleet doorzichtig, er zullen altijd dingen zijn die voor de bevolking verborgen zijn. Niemand weet precies het antwoord op deze vraag. Er zullen altijd wel ergens corruptie en/of eigenbelangen in het spel zijn...

BTW ik heb je zelf +2 gemod.
Natuurlijk is de vraag wel te beantwoorden. Het antwoord is Ja. Voor iedereen die toch twijfelt heeft het Goede Doel al jaren terug een lied gemaakt: België.
Onze overheid te vertrouwen? Waarom weigeren ze dan bijvoorbeeld om de salarissen van de ministers openbaar te maken? Zie bv. dit artikel. Als we al niet eens mogen weten hoeveel deze "volksvertegenwoordigers" ons kosten, wat wordt er dan nog meer onder de pet gehouden? Nee, de Nederlandse overheid is NIET te vertrouwen. Geen enkele overheid trouwens, er is alleen verschil in de mate van onbetrouwbaarheid. Dat klinkt heel paranoïde maar het is een feit dat macht corrumpeert en het belangrijkste wapen daartegen is transparantie. Zodra die transparantie ontbreekt wordt het tijd om wantrouwig te worden.

In Noord-Koera heeft de bevolking TOTAAL geen zicht op wat de overheid doet en je ziet wat de gevolgen daarvan zijn. Maar misschien dat dit bericht het eerste teken is dat men daar de teugels een beetje laat vieren?

[Reactie gewijzigd door Kurgan op 23 juli 2024 15:17]

Anoniem: 297472 @Kurgan21 januari 2013 21:12
"There shall be no salvation for those who are willfully ignorant"

Als je er voor kiest om te geloven in de leugen, in plaats van de waarheid te zoeken.
Als je er voor kiest jezelf dom te houden, in plaats van jezelf meer informatie te verschaffen.
Als je er voor kiest je leiders blindelings te volgen, in plaats van interesse te tonen in je eigen regering en je af te vragen of zij jou werkelijk vertegenwoordigen in plaats van zichzelf of hun commerciele sponsors en lobbies.

Een wijs mens is iemand die er voor kiest zichzelf en de wereld rondom zichzelf te verbeteren.

- Het Equilibrium, Michael Armada
Daar is pas iets mis mee als je iets te verbergen hebt of regeringen die niet te vertrouwen is, anders is het alleen maar goed, elke crimineel minder kan ik alleen maar toejuichen.
Buiten dat ik de huidige regering niet vertrouw (en de vorige ook niet). Stel dat de huidige regering 100% te vertrouwen is, wat als de volgende dat niet is (dat kan je nu toch nog niet zeggen?)? Worden dan die databases ook eerst leeg gehaald, voordat hun het voor het zeggen krijgen, of hebben die toegang tot voor goede bedoelingen gecreëerde database?

ALLES wat over jouw vastgelegd is KAN tegen je gebruikt worden, het hoeft niet maar kan wel :) Toch raar dat niemand daar over na lijkt te deken, maar wel alles verzekeren tegen dingen die KUNNEN gebeuren :P Wat zijn we toch een heerlijk hypocriet volk...
Daarbij komt nog dat de gegevens (althans in onze regio) niet door een regering of overheid wordt opgeslagen, maar door de telecomproviders; in Noord-Korea zou dit anders kunnen zijn hoewel ik dat betwijfel.

Hoewel telecomproviders in de meeste landen aan strenge (privacy-)regels moeten voldoen, is het veel minder doorzichtig wat ze precies met alle data doen die ze verzamelen. En als ze zich vandaag netjes aan de regels houden, hoeft dat morgen niet zo te zijn, daar is niet eens een nieuwe regering voor nodig. En dan heb ik het er nog niet over wat er gebeurt als zo´n bedrijf in handen komt van een of ander louche Russische (ofzo) grootaandeelhouder...
Ik heb minder angst voor bijvorobeeld Vodafone dan een overheid. Bij een commercieel bedrijf zal het 'hoogstens' gebruikt worden voor geldelijk gewin. Het risico is duidelijk en wat verzameld wordt is dus ook meestal ook best goed te voorspellen. Verder is er een terugkoppeling. Als klanten het niet willen, kunnen ze desnoods naar een concurrent.

Het wordt pas echt eng als data gebruikt wordt om mijn gedrag te analyseren, laat staan beinvloeden uit vage motieven als maatschappelijk belang. En dat is wat overheden dagelijk doen, zonder enige vorm van controle of invloed van mijzelf.

Merk overigens op dat de meeste data die telecomboeren verzamelen gebeurt op last van de overhead, en zonder deze dwangwetgeving niet verzameld zou worden
Aan de andere kant maakt de regering regels waar de telecom maatschappijen aan moeten voldoen. Een wet die ervoor zorgt dat de staat volle toegang tot die data heeft is snel aangenomen (er vanuitgaande dat die wet niet word tegengehouden). Dit doen ze ookal door een maximum tarief aan een aanvraag te koppelen. De telecom maatschappij kan dit tarief niet beinvloeden. Oftewel aan alle kanten zit een risico op wijziging om dit 'onschuldige' ding om te vormen in een enorm controle middel, voorzover dat het al niet is. Er worden in nederland niet voor niets, ookal hoop ik van wel, enorm veel taps gezet.
Zoek eens in het tweakers nieuws op aftappen, daar staan ook dubieuze stukken tussen.
http://tweakers.net/nieuws/zoeken/?keyword=aftappen

P.s. In het artikel staat dat de telefoon maatschappij een joint venture is met de noord-koreaanse overheid
et de sim-kaart van Koryolink, een joint venture van de Noord-Koreaanse overheid en het Egyptische Orascom
Iedere revolutie gaat gepaard met het breken van de wet. Iedere grote vooruitgang in de historie heeft het nodig dat een grote groep mensen de tot dusverre geldende regels doorbreken.

In jouw wereld die je schetst zouden alle vrouwen in de keuken staan. Alle homo's zouden dood zijn. Want anders-denkenden worden direct uitgeschakeld.

Bedenk dat Rock'nRoll muziek bijvoorbeeld 'Des duivels' was. Als destijds de regering alle muzikanten kon opsporen die die duivels-muziek maakte dan luisterden we nu allemaal alleen naar psalmen.

Zoals anderen zeiden. Lees dat boek.
Als destijds de regering alle muzikanten kon opsporen die die duivels-muziek maakte dan luisterden we nu allemaal alleen naar psalmen.

Om dit punt verder te belichten. Middelen tegenhouden of toestaan is ook een vorm van politiek.

Simplistisch voorbeeld: Pietje is tegen hogere belastingen. Hij is dus ook groot tegenstander van alle zaken die de fiscus meer inzicht geeft in belatingssystemen. Immers die middelen stelt de fiscus in staat meer complexe belastinginningen te doen. Let wel, we hebben het niet over fraude en ontduiking, maar bepaalde vormen van belastingheffing waren technisch letterlijk niet mogelijk 50 jaar geleden door gebrek aan technische hulpmiddelen.
Jantje vindt dat maar onzin, en vindt dat Pietje best meer belasting mag betalen want hij is een sterke schouder, en hij vindt Pietjes argument dus maar onzin.

Andere voorbeelden zijn op gebied van medische privacy. De ene vindt monitoring en het opzetten van een dossier van kinderen goed. De ander ziet er een gevaar in, omdat zij een er een wat aparte opvoeding erop na houden en bang zijn voor oordelen.
Ik kom morgen eventjes langs om camera's op te hangen zodat ik het seksleven van jou en je vrouw op internet kan zetten, oke?

En ik bedoel dit niet enkel tartend. Iedere burger heeft wat te verbergen, dat grondrecht heet privacy. Het is alleen jammer dat de waardering hiervoor de laatste decennia zo hard is gekelderd omdat mensen banger en banger worden. Men wordt langzaamaan bereid om álles op te geven voor dat kleine gevoel van veiligheid.

Verder zijn er al veel opsporingsmethodes voor moordenaars en ander gespuis. Maar er móet ergens een grens worden getrokken.

Waar zou jij die grens trekken? Wat vind je te ver gaan? Zou je het goed vinden als iedere burger een GPS-zendertje kreeg geïmplanteerd bij de geboorte? Zou je het goed vinden als in iedere kamer van je huis een camera werd opgehangen om een eventuele inbraak of iets dergelijks te filmen? Zou je het goed vinden als de politie continu toegang had op iedere PC om even te kijken of er niet toevallig ergens een verboden bestand staat?
Met het befaamde "al is het maar 1 op 100 redden" kan je alles verbieden.
geen enkele regering is te vertrouwen :)

weer een downmod? ik heb vandaag zo erg gelijk dat mensen het niet aankunnen, blijkbaar ^_^

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24417 op 23 juli 2024 15:17]

Gewoon censuur wat niet meer van deze tijd is! Overal in de wereld gaat het momenteel niet heel erg lekker!

Voor mij, en vele anderen lijkt mij dit een reden om NK niet als vakantieland te kiezen, dat lijkt mij toch een zeer grote inkomsten bron!
En als het niet zo was, zat je er elk jaar natuurlijk...

Dit soort 'activisme' is erg gratuit natuurlijk. De leunstoelactivist.

We moeten als Westerlingen eens een keer ophouden met andere landen de wet voor te schrijven. Laat ze het lekker zelf uitzoeken en in hun eigen tempo bepalen hoe vrij ze daar mogen zijn. Ik vind het erg sneu voor de mensen ginds dat ze niet kunnen doen en laten wat ze willen, maar ze zijn voorlopig ook niets anders gewend. Dat ze niet vrij zijn wil echt niet zeggen dat iedereen diep ongelukkig is. Dat was vroeger in het communistische Rusland ook niet zo. Wij hebben dat beeld (opgedrongen door onze overheid, hoe 'vrij' is dat?) wel, maar als je met mensen spreekt die er toen woonden, merk je dat dat helemaal niet waar is. Niet iedereen is ermee bezig.

En vooral omdat wij, met andere westerse landen heel veel landen waar het nu klote is, zelf naar de verdommenis hebben geholpen, moeten we gewoon onze grote mond houden over de toestand in die landen. Echte misstanden moet je wat aan aan doen natuurlijk, maar niet zo hoog van de toren blazen zolang we zelf onze eigen misdaden niet eens durven toe te geven.
Die mensen zullen inderdaad best gelukkig zijn. Wie waardeert er nu geen ondervoeding, zeer hoge kindersterfte en concentratiekampen? Klinkt als een prima land om in te leven.
Wanneer een derde van de bevolking ondervoed is, kinderen op zeer jonge leeftijd sterven en 1% van de bevolking in concentratiekampen zit kan je gewoon niet spreken over een land waar mensen niet diep ongelukkig zijn.
Die mensen weten niet dat het ergens anders beter kan zijn en hebben wellicht hun lot deels geaccepteerd, maar de hoeveelheid vluchtelingen laat duidelijk zien da ter genoeg mensen zijn die weg willen. Als het niet zo gevaarlijk was om te vluchten (wordt je gepakt is je hele gezin de sjaak) hadden veel meer mensen dat al gedaan.

Het is te makkelijk om onze "misdaden" erbij te halen, dan praat je over zaken die gebeurt zijn tijdens een generatie die nu niet meer bestaat, waar wij van geleerd hebben en waar wij, als volk, allang afstand van hebben genomen.

Dit heeft dan ook niks te maken met andere landen de wet voor schrijven. Ze kunnen het daar niet zelf uitzoeken zolang de regering een monopolie heeft op het geweld, de bevolking zwaar ondervoed is en geen enkele vorm van vrijheid heeft. Als de druk van buitenaf niet hoog ligt komt er nooit verandering. De leiders daar zijn er bij gebaad de situatie zo te houden, die zullen moorden om dat zo te houden.
Elke revolutie wordt vooraf gegaan door een nogal nare periode voor de bevolking, anders is er immers geen aanleiding. Het is dus wel degelijk iets dat zichzelf kan oplossen (of tenminste, een oplossing in gang zetten). Kijk recentelijk naar de Arabische revoluties, in Libië zijn we (VN/NL) ook niet verder gekomen dan een helicopter (per ongeluk) doneren en een 'no-fly-zone' in te stellen. In Jemen wordt er nu al een jaar gemoord en daar zijn we ook niet binnengevallen. Als je een beetje in de geschiedenis kijkt zie je gewoon dat we gruwelijk inconsequent zijn in onze acties naar niet 1ste-wereld landen toe.

Het is ook te makkelijk om alles af te schuiven op oudere generaties.

Het is ook niet onze verantwoordelijkheid om alle problemen op te lossen. Die neiging zie je in bric landen veel minder en lijkt mij gewoon een moderne vorm van kolonialisme 'we weten het beter' mentaliteit. Je kan iemand niet helpen als ze het zelf niet wensen (willen of weten). Dat jij er slecht over slaapt (omdat je beter weet) betekend niet dat zij dat doen, en is dat een goede reden om jouw mening op te leggen?

Wanneer ze ons nodig hebben zullen ze het ons laten weten, anders zijn we maar aan het bemoederen.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 23 juli 2024 15:17]

NK is een land met concentratiekampen waar (on)schuldige dwangarbeid doen, waar het verboden is om te lachen en/of te spreken, waar wordt gemarteld en waar chemische wapens op gevangenen worden getest (zelfs op complete gezinnen als er maar één familielid schuldig zou zijn) ([url=http://www.guardian.co.uk/world/2004/feb/01/northkorea]bron).

NK is een land met voedselschaarste, je hebt geen recht op godsdienst of vrijheid van meningsuiting. Je moet huilend over straat als de premier overlijd of je gaat de concentratiekamp in.

NK is een land waar de regering het meeste geld besteed aan zijn eigen leger i.p.v. de landelijke economie.

En nu jij zeg even 'we moeten ophouden met andere landen de wet voor te schrijven' terwijl daar de bevolking wordt vernederd?
Wat is het verschil tussen een dictatuur en één irak (democratie verspreiden) voor de lokale bevolking. In de dictatuur wordt een wil opgelegd door middel van terreur door een dictator, in een invasie wordt een democratie opgelegd door 'een vreemd volk' met ook terreur (invasies gaan zelden zonder geweld).

Dat wij een positieve associatie hebben met democratie betekend niet persé voor hun, en wie weet belemmeren we ze van een beter systeem te ontdekken.

Alsof Turkije even Europa binnenvalt en sharia installeert, omdat ze denken dat het beter is (andere discussie).

Bedenk ook wat ons 'recht' geeft om te spreken voor anderen, wanneer hebben we dat recht verkregen? Omdat we onszelf veto recht hebben gegeven in een organisatie (VN) die we ook zelf hebben opgericht?

[Reactie gewijzigd door analog_ op 23 juli 2024 15:17]

Alsof jij daar anders wel vakantie zou willen vieren.
Lijkt mij wel een bijzondere ervaring. Heb een paar weken geleden gegeten in een Pyong Yang restaurant in Phom Penh, Cambodja. De Noord-Koreanen die daar werken geloven heilig in hun eigen land, zo bizar. (in elk geval pretenderen ze dat)

[Reactie gewijzigd door JP1980 op 23 juli 2024 15:17]

Daarmee dat ze daar gaan lopen zijn (aja, want NK'n mogen het land enkel verlaten als ze ambassadeurs of sporters zijn die naar OS gaan. Zeker NIET voor een restaurant te gaan beginnen)

Lijkt mij dat ze hiermee gewoon nóg meer controle kunnen doen op hun bezoekers.
Ik zou het anders graag een keer mee willen maken, maar mn verloofde wil niet en het is erg duur. Met eigen ogen zien en voelen hoe het in andere delen van de wereld gaat is de reden voor mij om op vakantie te gaan. Vakantie in NK kan en er zijn mensen die het doen.
Ik zou zeker NK willen bezoeken een keer in mijn leven. Dat is gewoon mogelijk en veilig.

Niet dat je volledige bewegingsvrijheid hebt, maar daar gaat het bij het bezoek natuurlijk niet om. Lijkt mij een bijzondere ervaring.

En wat vind je dan van landen als China? Er wordt daar ook censuur toegepast., Niet misschien in dezelfde mate, maar toch behoorlijk.

[Reactie gewijzigd door leeuwtje1 op 23 juli 2024 15:17]

Nee, ik zou daar nu geen vakantie willen vieren, maar dat is juist het probleem, door de censuur gaan mensen wel een andere plek zoeken!

Als de censuur minder wordt, of uiteindelijk verdwijnt, is het voor de markt makkelijker en aantrekkelijker om wat voor toeristen te doen. Dan komen de toeristen daar wel! Korea is wat dat betreft een zeer bijzonder land! ook qua landschappen, en natuurliefhebbers is korea een goede gelegenheid.
Chaoss Moderator Spielerij @Silasje21 januari 2013 13:44
No shit sherlock... er zijn in noord korea concentratie kampen vol met (in veel gevallen) onschuldige mensen... en ze doen er actief aan christen vervolging, en jij omschrijft dat als "..niet heel erg lekker"? NK is een keiharde dictatuur.

NK heeft amper inkomsten uit toerisme.

Wat ik me afvraag, wordt je telefoon bij het verlaten van het land ook gecontroleerd? bv de foto's die je genomen hebt?

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 23 juli 2024 15:17]

Ja, de douane doet dit al met digitale fotocamera's.
dat is ook selectief. In grotere groepen doen ze het wel, in kleinere niet.
Nee, want je mag NK wel in maar je zal gewoon een gids bij hebben. En je komt dus waar ze willen dat je komt. Je kan dus foto's maken zoveel je wil. Zolang ze het toestaan.
Er wordt je duidelijk gezegd waar je foto's mag van nemen en van wat niet. En je wordt constant gecontroleerd tijdens je bezoek (als in altijd iemand die op max 2m van u staat).
dat wordt je sowieso wel als je daar heen gaat dus snap niet wat er nu negatief aan is?
Anoniem: 283748 21 januari 2013 13:31
Niet alleen hebben inwoners van Noord-Korea weinig idee van wat er buiten hun land gebeurd, volgensmij hebben wij westerlingen ook een matig idee van wat er echt afspeelt en leeft in dat land. Hopen dat we daar nu een beetje verandering in gaan krijgen, aangezien dus ook telefoons met camera's mee het land in kunnen. Krijgen we eens andere beelden te zien dan de propaganda.
Helaas, buitenlanders mogen alleen met een official van de NK-overheid buiten hotels of speciale gebieden komen.

Reken maar dat de NK-overheid jou op het vliegtuig terug zet voordat jij je eerste (ongewenste) kiekje kan schieten.
Nou, hier was eens een tweakblog verschenen met kiekjes van allerlei zaken. Die ook stiekem waren getrokken zonder dat de "mentor" gestraft werd (mss nu wel als NK z'n blog heeft gelezen)

Hoedanook, wij zien enkel wat NK mist, terwijl Noordkoreanen niet beseffen wat ze missen.
De elite in NK (inwoners van de hoofdstad Pyongyang) weten donders goed wat er buiten hun land gebeurd. Afhankelijk van hun status hebben zij wel degelijk toegang tot buitenlandse televisie en internet.
Ook hebben zij de nieuwste snufjes op elektronica gebied en maken ze gebruik van het mobiele netwerk in de stad.
De speciale sim-kaarten zorgen ervoor dat de communicatie van buitenlanders gescheiden blijft van lokalen.
De eilte studeerd ook gewoon in het buitenland om vervolgens met de opgedane kennis terug te komen...
Nee want je krijgt iemand mee die je constant in de gaten houd. Je mag alleen fotograferen waar je toestemming voor krijgt. Overtreed jij de regels dan wordt jouw 'mentor' gestraft, iets wat je niet op je geweten wilt hebben.
Gezien sommige reacties hier hebben een aantal mensen niet eens een idee wat er in ons eigen land zich allemaal afspeelt.
Iemand bij de Noord-Koreaanse geheime dienst heeft blijkbaar doorgekregen wat een waardevolle bron van informatie de mobiele telefoons van buitenlanders zijn.

Bij veel bedrijven die relaties hebben met landen in Azie, geldt een "no personal devices" policy als ze daarheen gaan. (En ja, ook in Noord-Korea is een speciale economische zone, waar voor het westen op kapitalistische wijze geproduceerd wordt).

Je loopt het risico dat je telefoon/laptop op een onbewaakt moment wordt voorzien van spyware, of domweg een afluistermicrofoontje

Dus is het advies, neem op zijn hoogst je ouwe Nokia 1100 mee en gebruik de telefoon alleen voor niet-vertrouwelijke gesprekken.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 14:37]

Haha geweldig hoe je mensen angst in praat, erg overdreven dat wel :P

Je moet NERGENS (ook niet hier) je telefoon laten liggen waar andere er zomaar bij kunnen en al helemaal niet met belangrijker gegevens...

Ik durf met gemak mijn telefoon (smartphone) mee te nemen naar NK (als ik er heen zou gaan), hooguit zou ik mijn schermbeveiliging anders instellen (van swype naar pincode of wachtwoord), maar dat zou ik naar elk land doen...
Haha geweldig hoe je mensen angst in praat, erg overdreven dat wel :-p
Tsja, je kunt het overdreven noemen, maar het is wel de realiteit. De chinese overheid is zeer actief op het gebied van elektronische spionage en cyberwarfare en er zijn een hele hoop mooie verhalen.

Hoe je als westers bedrijf al je R&D plotseling in Chinese budget-produkten ziet opduiken, of dat er speciaal gerichtte malware is waarmee de Chinese overheid pro-Tibetaanse activisten bespioneert.

Als toerist zal het wel meevallen, maar je bent nog steeds interessant voor die overheden.

Je kunt natuurlijk ook roepen: "zo'n vaart zal het toch wel niet lopen" in een wereld vol Stuxnet en Flame-virussen. Maar ja, dan mag je ook niet klagen als een kwart van de medewerkers van een energiebedrijf in phishing trapt.
Wat betreft de smartphone. Als ik zou gaan en ik mocht hem meenemen zou ik het gewoon doen. Al zouden ze er iets op kunnen plaatsen via een adb bridge of anders, moet je eventuele spyware en malware gewoon weer kwijt kunnen raken door middel van een reflash van je (custom) rom.

Wat betreft NK. Ik zie de laatste tijd wat meer zaken over het land en aan de ene kant verbaast me het dat het nog steeds stand kan houden. Net als vele "tweakers" zou ik graag zien dat de inwoners van het land ooit in zullen zien dat het regime in hun land voor hun zoveel achterhoud in vergelijk met democratische (kapitalistische) regimes. Het kapitalisme is waarschijnlijk ook niet alles, en misschien zal ik zelfs nog wel meemaken dat het in elkaar zal storten, maar volgens mij heeft het ons wel al veel meer kunnen bieden dan welk communistisch regime dan ook.

Aan de andere kant als ik documantaires kijk over hoe sommige delen van Rusland er aan toe zijn vraag ik me af of het kwijtraken van een (dictatoriaal) communistisch regime wel voldoende is. Voor een rustig vrij land en ontzettend rijk land (zoals ik Nederland zie) lijken er wel heel veel omstandigheden en variabelen op de goede plaats te moeten staan. (regime, grondwet, rechtstaat, veilige grenzen, sociaal vangnet, studie/werk perspectieven). Hopen dat we die omstandigheden nog even zo kunnen houden.
"Schmidt pleitte ervoor dat de regering van een van de meest geïsoleerde landen op aarde zijn inwoners vrije toegang tot het internet verstrekt." een beetje offtopic, maar het is wel erg naief van Schmidt om voor een vrij internet te pleiten bij een regime dat zijn inwoners niet eens naar buitenlandse nummer laat bellen (om maar één ding te noemen wat de bewoners nu niet mogen), zelfs als je 'mr internet' bent. Bovendien zijn er denk ik wel belangrijkere dingen om eerst te verbeteren daar.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 15:17]

Bovendien zijn er denk ik wel belangrijkere dingen om eerst te verbeteren daar.
Nee hoor voor Google is veel belangrijker dan mensen daar vrij internet toegang kunnen hebben, dan de overige restricties op te heffen...

Zo raar is het dus niet dat ie pleit voor vrij internet, dat is namelijk in zijn eigen belang :)
Bovendien zijn er denk ik wel belangrijkere dingen om eerst te verbeteren daar.
Voordat er dingen kunnen verbeteren moet het volk wel het besef krijgen dat er iets te verbeteren valt. Als ik de verslagen van bezoekers aan Noord-Korea lees krijg ik de indruk dat mensen daar denken dat ze in het beste land op aarde wonen. Dus om dingen te gaan verbeteren zullen de mensen een breder wereldbeeld moeten krijgen, breder opgeleid worden. Er zijn meerdere manieren om dit te bewerkstelligen, maar vrije internet toegang is één van de beste manieren om voor elkaar te krijgen dat mensen zich beseffen dat er dingen verbeterd kunnen worden. Vervolgens kan men dan daadwerkelijk aan de slag gaan met die verbeteringen.

En nee, ik ontken niet dat het Schmidt vooral te doen is om de Noord-Koreanen aan het advertentie-klikken te krijgen ;)
Daardoor hebben zij nauwelijks weet van wat er buiten hun land gebeurt.
We vergeten even het omgekeerde, ze hebben ook geen weet van wat er gebeurt in hun land. Alles is in hande van de dictatuur, dus als de overheid besluit dat iets niet is gebeurd, dan is het ook niet gebeurd.

Als je nu op het vliegveld een simkaart koopt om er mee naar huis te bellen, dan zou ik geen dingen vertellen die de overheid niet leuk vind. Die simkaarten worden zeker gevolgd en gemonitord. Als inwoner van Noord-Korea stiekem zo een simkaart kopen lijkt mij dan ook geen goed idee.
Jammer dat er geen roaming mogelijk is, anders wist ik waar ik dit jaar op vakantie zou gaan.
Schmidt pleitte ervoor dat de regering van een van de meest geïsoleerde landen op aarde zijn inwoners vrije toegang tot het internet verstrekt.
Ik denk niet dat hij verwacht dat dat ook snel gaat gebeuren als Google ook dit doet:
Google Earth puts North Korea labour camps on the map
Dit is toch echt een stap voorwaarts - je mag je telefoon meenemen, je kan er toch niks mee aanvangen. Da's de realiteit van elke telefoon, het ding stalkt je toch maar - en de noord koreanen besparen u die frustratie. De grote leider verdient zowaar een standbeeld. :+
Is een iets andere discussie maar ben ik wel met je eens dat vakantie is vakantie en dan is het niet erg om je los te maken van dat maffe ding wat steeds aandacht vraagt.

Helaas zijn veel mensen vergeten waar de uitknop van het apparaat zit en als ze al weten waar die zit dan is het erg moeilijk om hem ook te gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.