Noord-Korea: Verenigde Staten hacken ons

Noord-Korea beschuldigt de VS ervan digitale aanvallen te hebben uitgevoerd op Noord-Koreaanse servers, waardoor sommige websites onbereikbaar werden. Het dictatoriale regime zegt dat elke dag 'intensieve en hardnekkige aanvallen' worden uitgevoerd.

Volgens The Guardian beweert Noord-Korea dat een 'krachtige hackaanval' internetservers in de dictatuur heeft platgelegd. De Verenigde Staten en zijn 'bondgenoten', waarmee Noord-Korea doelt op Zuid-Korea, zouden achter de aanval zitten. Onder andere het Noord-Koreaanse staatspersbureau en de staatskrant Rodong Sinmun zouden daardoor onbereikbaar zijn geworden.

Volgens het staatspersbureau proberen de Verenigde Staten en de Zuid-Koreaanse 'marionettenregering' om Noord-Korea te saboteren. Normaliter is het juist Zuid-Korea dat zijn noorderburen van hackaanvallen beschuldigt. De laatste tijd loopt de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea op, sinds Noord-Korea een nucleaire test uitvoerde en de Verenigde Naties daarop de internationale sancties aanscherpte. Noord-Korea zegde een wapenstilstand met Zuid-Korea op; formeel zijn de twee landen nog altijd in staat van oorlog.

Door Joost Schellevis

Redacteur

15-03-2013 • 12:37

149 Linkedin

Reacties (149)

149
128
85
6
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 467970
15 maart 2013 12:51
Ben benieuwd wanneer de vonk in dat kruivat slaat.
Noord Korea heeft, wat mankracht betrefd, wel het grootste leger in de wereld. Tel daarbij een verouderde maar zéér daadkrachtige tank en attilerie devisie en tegenwoordig lange afstands wapens. Dit geheel overgoten met een sausje megalomanie en complete wereldvreemdheid en je kan wachten tot Noord Korea de aftrap geeft voor een heel groot conflict met verstrekkende gevolgen. China mengt zich erin, Amerika, verhoudingen worden op scherp gezet en voor je het weet heb je de derde wereldoorlog in gang gezet.
Klinkt misschien wat doemdenkerig maar het recept is compleet, crisis, veranderende monetaire verhoudingen, grote wereldmachten met verstrengelde belangen. De eerste wereldoorlog is ook begonnen na de enkele assasinatie van Franz Ferdinand.

Laten we hopen dat het niet zover komt, maar het is wel opvallend hoe strijdvaardig Noord Korea aan het worden is.
De eerste wereldoorlog begon niet zomaar wegens die aanslag, maar vooral omdat een heleboel grootmachten ook wilden dat er een oorlog kwam en een heleboel er dachten politiek voordeel uit te kunnen slepen.

Von Clausewitz heeft gezegd dat Oorlog de voortzetting van Politiek met andere middelen is ("Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln"), en daarin heeft hij zeker een punt.

Het gaat er vooral om of landen werkelijk denken een voordeel te kunnen halen met een militaire slag of geweld... En daarbij is het dan ook de vraag wat dat te behalen voordeel is en hoeveel zekerheid is zoiets te bereiken.
eventueel erbij moet je meewegen wat het 'alternatief' is... wat er kan gebeuren als er bv niets gebeurt of wat men als voordeel denkt te behalen enkel met dreigementen en provocaties.

Noord-Korea heeft weinig kans werkelijk stand te houden in een oorlog met de VS... Tenzij china hen steunt, maar ook de chinezen zullen niet graag een grootschalige oorlog aan hun landsgrens hebben met de VS die nog altijd een duidelijk sterker leger (en helemaal een veel sterkere marine en luchtmacht) en dubbel zo hoge defensiebestedingen hebben.

China zou bij een oorlog met de VS misschien militair gezien zich best kunnen verdedigen, maar in die situatie vooral economisch moeten bloedden en vermoedelijk meer economische groei verliezen dan ze kunnen of willen.

Oftewel, China wil ook geen oorlog en heeft hooguit te maken met een nukkige noord-koreanse staat die een interne instabiliteit en binnenlandse armoede wil afwentelen door provocaties.. In NK wil Jong-Un vooral zijn macht zekerstellen en voorkomend at hij afgezet kan worden of dat zijn familie de macht verliest of het regime valt..
Ook china zal liever niet zien dat er in Noord_korea een revolutie en zare onrust uitbreekt, uit angst dat dat kan overslaan...
Om die reden zal china continue noord-korea economisch bijstaan en pogen het regime daar overeind te houden, zolang daar geen 'alternatief' voor de huidige maxchtshebbers bestaat (alhoewel i denk dat het vor de chinezen wel hoog tijd wordt dát te overwegen, het stalinistische noord-korea kan op deze manier niet doorgaan, en problemen voor china veroorzaken)

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 15 maart 2013 13:16]

Anoniem: 467883
@RM-rf16 maart 2013 11:45
Noord-Korea heeft weinig kans werkelijk stand te houden in een oorlog met de VS... Tenzij china hen steunt, maar ook de chinezen zullen niet graag een grootschalige oorlog aan hun landsgrens hebben met de VS die nog altijd een duidelijk sterker leger (en helemaal een veel sterkere marine en luchtmacht) en dubbel zo hoge defensiebestedingen hebben.
De VS en Zuid Korea zullen nooit een oorlog beginnen tegen NK zonder de explicite toestemming van China en China zal nooit die toestemming geven omdat China op dit moment in de tijd liever NK aan haar zuidgrenzen heeft liggen dan een vereenigd Korea onder invloed van de VS.

Wat er gebeurt is een constante provocatie van NK totdat NK misschien ooit zo'n grote fout maakt dat in de Veiligheids Raad van de VN China onder druk gezet kan worden een oorlog toe te staan. NK weet dit en zal daarom provocaties nooit laten escaleren, want dan staan ze er uiteindelijk alleen voor. Om deze redenen horen we al decennia "spierballentaal" en gebeurt er uiteindelijk niks.

In de lijn der verwachtingen ligt dat door het langzaam verder intredende kapitalisme in China het ooit interessanter wordt voor China om een kapitalistisch vereenigd Korea aan haar zuidgrenzen te hebben liggen om handel mee te drijven. Tegen die tijd zal het voor China ook onhoudbaar worden om een rigime als dat in NK nog de hand boven het hoofd te houden omdat de publieke opinie zich tegen China kan keren, wat weer slecht voor de economie kan zijn. In al die tijd naar dit moment dwingen wij (het westen) NK om veel schaarse resources te pompen in het NK'se leger, wat ten koste gaat van de bevolking. De NK'se bevolking zal hierdoor "hopelijk" tegen die tijd bereidwilliger zijn over te stappen naar een "westers regime". Tot die tijd is de NK'se bevolking de klos, zoals altijd de gewone man lijdt onder machtsobsessies van een handje vol. Om laatste redenen zie je nu NK voorzichtige, kleine, stapjes richting kapitalisme maken.

Het enige moment in de tijd waar het echt gevaarlijk kan worden is wanneer NK niet heeft kunnen aanhaken bij de verkapitalisering van China, het voor China interessanter is geworden NK af te stoten en het NK'se regime ziet dat er geen enkele mogelijkheid meer is om zichzelf in het zadel te houden. Dan is de kans groot dat "de spreekwoordelijke pleuris" uitbreekt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 467883 op 16 maart 2013 12:11]

Je hebt gelijk: het is een kruidvat. Of ze het grootste leger hebben weet ik niet, maar China keurt het gedrag van hun bondgenoot af. Zeker na het uiten van die kernaanval. Het is daarom maar de vraag of China zich daadwerkelijk in een oorlog zou mengen. Mocht dat gebeuren en de VS en China staan tegenover elkaar... Dan is het oh boy...
Noord-Korea is vierde ter wereld als het om leger gaat. Ze hebben 1,2 miljoen actieve troepen. Ze moeten de VS, China en India nog voor zich dulden als het om actieve troepen gaat.

Wel is het een zeer gemilitariseerde samenleving. NK heeft ongeveer 9 miljoen reservisten als het echt moet. Op een totale bevolking van 24,5 miljoen mensen is dat relatief erg veel. Met reservisten erbij is het het grootste leger ter wereld in aantallen.

De hele Noord-Koreaanse samenleving is sinds Kim Jong-Ill aan de macht kwam gericht op het leger. Songun wordt dit genoemd. Het komt neer op "Leger eerst". Het leger heeft de hoogste prioriteit en is het voorbeeld voor de hele Noord-Koreaanse samenleving.

Het NK leger heeft wel wat moderne wapens, maar de bulk is nog altijd ouder Sovjet materieel. Daarnaast kampt het leger met tekorten aan brandstof en munitie.

Het is een gespannen situatie, maar ik denk niet dat China en de VS willen vechten met elkaar over Noord-Korea. China keurt ook de houding van NK af. NK zal zich ook wel realiseren dat als ze aanvallen ze er nog slecht vanaf kunnen komen.
Het aantal voetsoldaten van Noord-Korea is eigenlijk niet eens van belang. Het gaat toch geen grondoorlog worden.
Dit gaan ze doen via de lucht en met afstandsraketten.
Het aantal voetsoldaten van Noord-Korea is eigenlijk niet eens van belang. Het gaat toch geen grondoorlog worden.
Dit gaan ze doen via de lucht en met afstandsraketten.
Je bedoelt de Taepodong-afstandsraketten waar ze er recentelijk een paar van hebben getest?

Hoeveel van die dingen heeft Noord-Korea in een werkende stelling staan? Vier? Hoeveel gevechtsvliegtuigen zouden daar nog eens bij startklaar staan? Veertig?

Zal een lange slooppartij, euh, oorlog worden dan.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 15 maart 2013 15:38]

Noord-Korea is vierde ter wereld als het om leger gaat. Ze hebben 1,2 miljoen actieve troepen. Ze moeten de VS, China en India nog voor zich dulden als het om actieve troepen gaat.
Zet je dat wel even in verhouding met de hoeveelheid materieel dat ze (niet) hebben?

Want wat dat betreft komen de VS en China nog een heel stuk verder. De VS heeft veel minder troepen nodig omdat hun hardware flink geautomatiseerd is, daartegenover staat Noord-Korea die een hoop voetvolk met Kalasjnikovs heeft, maar weinig wat echt grote schade kan doen.

En dan beginnen we nog niet over het aantal Noord-Koreaanse troepen wat ook opgeleid is om iets te kunnen. Ik ben eens benieuwd hoeveel van die 1,2 miljoen ook echt piloten, schippers of tankchauffeurs zijn.
De VS heeft al jaren natuurlijk de plannen klaar liggen voor een invasie (als je het zo kunt noemen) in Noord-Korea. De luchtmacht veegt alle belangrijke doelen binnen 24 uur van de kaart, daar komt het Noord-Koreaanse leger niet eens aan te pas.
Ben benieuwd wanneer de vonk in dat kruivat slaat.
...
Laten we hopen dat het niet zover komt, maar het is wel opvallend hoe strijdvaardig Noord Korea aan het worden is.
Call me crazy, maar ik hoop stiekem dat er WEL bommen gaan vallen. Waarom?

Oorlogstijd is altijd een tijd geweest waarin de wetenschap en de techniek plotseling onder druk komen te staan. Alle grote technische doorbraken die we nu gebruiken, zijn eigenlijk niks anders dan veredelde uitvindingen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Computers waren ontwikkeld om vuurgeleiding uit te rekenen voor artillerie. Raketten en ruimtevaart zijn bedoeld om wapentuig af te leveren, straalmotoren zijn ontworpen om sneller te zijn dan bommenwerpers met propellers. Kerncentrales? Dat zijn alleen maar plutonium-fabrieken die ook nog een beetje warmte blijken te produceren.

Technische ontwikkelingen van de late 20ste eeuw en de vroege 21ste eeuw waren alleen maar evolutionair niet revolutionair.

De reden waarom er de afgelopen 50 jaar geen gigantische ontwikkelingen zijn geweest is omdat ze niet acuut nodig waren. Zaken als kernfusie, grote ruimteschepen, anti-zwaartekracht en aandrijvingen die sneller dan het licht kunnen, maken we nu gewoon geen haast mee omdat er niemand is die een pistool tegen ons hoofd houdt.

Echte technologische revoluties komen pas als WO3 los barst en iedereen vreemd, experimenteel en high-tech wapentuig op elkaar gaat loslaten.
Anoniem: 476164
@Stoney3K15 maart 2013 18:10
Ik denk dat het waar is dat er tijdens oorlog grote sprongen worden gemaakt. Maar dit rechtvaardigd niet de doden. Ik heb liever mensenlevens dan een revolutionaire technologie die er toch aankomt, misschien 100 jaar later.
Ik denk dat het waar is dat er tijdens oorlog grote sprongen worden gemaakt. Maar dit rechtvaardigd niet de doden. Ik heb liever mensenlevens dan een revolutionaire technologie die er toch aankomt, misschien 100 jaar later.
Zeker weten, ik ook. Maar zoals de wereld zich nu verhoudt zie ik die 'revolutionaire technologische ontwikkeling' voorlopig nog niet komen in 100 jaar.

We zijn als mensen veel te druk bezig om elkaar de koppen in te rammen over de resources die we op deze planeet hebben. Want mensen zijn van nature namelijk hebberig, en dan halen ze rare fratsen uit.

Arthur C. Clarke had het ooit al gezegd: Willen we als soort overleven, dan moeten we vroeg of laat van deze steen af. De planeet zit al vol, en wordt alleen nog maar voller als het zo doorgaat. Dus het scenario dat ik zie afspelen is simpel:

We blijven steeds meer onderling ruziën tot één of andere idoot denkt er een einde aan te maken. Zo'n gast bouwt dan een of ander vreemd doomsday weapon, dreigt op het knopje te drukken, en dan móeten we wel iets verzinnen om van de planeet op te rotten.
Noord-Korea is door alle sancties heel erg in een hoek gedreven. Deze bedreigingen zijn een schreeuw om aandacht en een poging om de sancties te verzachten.
Helaas is het een vicieuze cirkel, want de sancties zullen alleen maar toenemen na meer dreigingen.

De enige stap die Noord-Korea kan maken is een grote, namelijk aanvallen (met een atoomwapen?). De rest van de wereld (Amerika, Zuid-Korea, Japan, China?) proberen stukje bij beetje de kracht van Noord-Korea te verzwakken. Dat lijkt me persoonlijk een zeer goede zaak, want die dictator van een Oen (woordgrapje) kan misschien rare sprongen maken.

Lekker door hacken dus, zoveel mogelijk militaire intelligence verzamelen en goed in de gaten houden wat er in Noord-Korea allemaal gebeurt en wat moet gebeuren als de shit de fan raakt.

Ik twijfel er niet aan dat USA en vrienden een strak plan klaar hebben liggen voor het geval Noord-Korea naar de wapens grijpt.
Als er ergens één US marinier gewond raakt denk ik dat alle militaire installaties van Noord-Korea binnen 24 uur in puin liggen.
Uiteraard is het dan hopen dat de Noord-Koreanen geen atoomwapen hebben of dat ze het niet kunnen gebruiken.
Natuurlijk hebben ze dat al klaar liggen, Noord Korea heeft wel een krachtig arsenaal, maar geloof mij dat de US strategisch een stuk slimmer en beter is.
Natuurlijk hebben ze dat al klaar liggen, Noord Korea heeft wel een krachtig arsenaal, maar geloof mij dat de US strategisch een stuk slimmer en beter is.
Ze zijn zeker slim, ze kunnen de rest van de wereld voor de gek houden waardoor nu iedereen aan hun kant staat :) Dat vind ik best slim!

Maargoed als N-Korea een atoombom gaat gebruiken dan schuif ik de schuld naar de US en VN die de boel lopen te provoceren tot N-Korea gewoon niet anders meer kan, de macht afgeven is voor hun echt geen optie!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2013 14:02]

Huh? De laatste alinea meen je toch niet serieus?

Provoceren is wel een heel verkeerd gekozen woord. Noord-Korea is een dictatuur waar de mensen verschrikkelijk veel te lijden hebben. Wij lachen om de filmpjes van de gestoorde en huilende Koreanen die hun 'leider' aan bidden maar het is eigenlijk in- en in-triest.
Mensen hebben daar geen keuzes, er zijn (werk)kampen, geen rechtssysteem, er is hongersnood, etc. Dit zouden op zich alleen maar binnenlandse problemen zijn maar daarnaast dreigt hun leider ook nog eens constant met een oorlog.

Natuurlijk leggen de US en de VN Noord-Korea sancties op! Een land waarin zoiets gebeurd verdient geen cent ontwikkelingshulp!
Het doel van de sancties is helemaal niet om de leiders daar de macht op te laten geven, zoals je benoemt. Ze zijn bereid Noord-Korea economische voorrechten en bv. ontwikkelingshulp te geven (ik weet verder geen details) in ruil voor meer internationale handel (waar de burgers wat centjes aan kunnen verdienen) en andere dingen. Dit is gunstig voor beide partijen.

Als Noord-Korea een grote bek op zet dan vergaan die voorrechten weer. Terecht. Als ze uiteindelijk zelf naar een atoomwapen grijpen is dat hun eigen domme schuld, er blijft dan niks van ze over.
Anoniem: 315909
@JDillinger15 maart 2013 14:20
Ik ben het volledig met je eens op ook jou laatste alinea na : de inwoners van N-Korea zoeken dit namelijk NIET zelf - er zijn er dan ook menigen die trachten te ontsnappen uit hun dicatoriaal land.
Denk niet dat de n-koreaanse jan-met-de-pet het idee dat er niets meer van hun over blijft aangenaam klinken zal vinden. Plus dat deze mensen constant worden gebrainwashed zodat zelfs diegene die nu hun dictatuur en militair geweld ondersteunen (als die er al zijn bij een echte vrije meningsuiting) dit hoogst waarschijnlijk enkel doen uit totale onwetendheid. Deze mensen hebben geen informatie bronnen buiten de overheid....you can imagine...
Provoceren is wel een heel verkeerd gekozen woord. Noord-Korea is een dictatuur waar de mensen verschrikkelijk veel te lijden hebben. Wij lachen om de filmpjes van de gestoorde en huilende Koreanen die hun 'leider' aan bidden maar het is eigenlijk in- en in-triest. Mensen hebben daar geen keuzes, er zijn (werk)kampen, geen rechtssysteem, er is hongersnood, etc. D
Die problemen staan toch echt helemaal los van de laatst opgelegde sancties.
it zouden op zich alleen maar binnenlandse problemen zijn maar daarnaast dreigt hun leider ook nog eens constant met een oorlog.
NAAR AANLEIDING VAN SANCTIES UIT HET WESTEN, maar dat laat je natuurlijk weg :)

We zijn wel degelijk aan het provoceren dat is hoe de VS elke oorlog van de laatste 20 jaar is begonnen, waarom zou dit ineens een uitzondering zijn?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2013 15:11]

"Naar aanleiding van sancties uit het Westen"

Ik ben heel benieuwd naar je gedachtengang om bij dit soort uitspraken te komen. Dit argument slaat helemaal nergens op.

Het is een feit dat andere landen (US, VN, en meer) ontwikkelingshulp geven aan Noord-Korea. Dit is niet alleen voor hun eigen benefit (=geld/handel) maar uit humanitaire redenen. Wist je dat er soms voedselpakketten gedropt worden in Noord-Korea omdat daar mensen dood gaan van de honger?

Vervolgens doet Noord-Korea atoomproeven. Iets waar het Westen niet op zit te wachten (net als China, Japan en Zuid-Korea).
Het is meer dan logisch dat dit bestraft wordt met sancties en het schorten van hulp of economische voorrechten/betrekkingen.
Dat is de gedachtengang die geldt.

Jij zegt nu echter vervolgens: jaaaaa maar door die sancties gaat N-Korea dreigen met oorlog! lekker eigen schuld van het Westen dus!

DAAAAaaag. Zo werkt het natuurlijk niet heh.


"We zijn wel degelijk aan het provoceren dat is hoe de VS elke oorlog van de laatste 20 jaar is begonnen, waarom zou dit ineens een uitzondering zijn?"

Lekker argument voor onze discussie dit: het was zo, dus het zal nu ook wel zo...

Op het punt Noord-Korea heeft US groot gelijk dat ze de boel goed in de gaten houden en zorgen dat de Westerlingen (US, Europa) niet in direct gevaar komen.

[Reactie gewijzigd door JDillinger op 15 maart 2013 17:49]

Ja daarom zijn ze nog altijd de taliban aan het bevechten omdat ze in het begin zo strategisch slim waren dat ze ook zeiden het is een korte oorlog die zo voorbij zal zijn. kuch kuch :-)
Vergeet trouwens niet dat the US heel veel ervaring heeft in het oorlog voeren. De afgelopen 50-60 jaar heeft het tientallen landen aangevallen. Als the US in één ding goed is, dan is dat wel in dood en verderf te brengen in andere landen.
en sinds de 2de wereld oorlog hebben ze in feite geen oorlog meer gewonnen, Korea, Vietnam, Somalie, elke keer afgekapt en overgelaten aan hun eigen lot. Desert Storm was misschien wel succesvol maar echt veel heeft het nog niet geholpen.
Als de US ergens ervaring mee heeft dan is het zich mengen in een oorlog en vervolgens erachter komen dat het niet te winnen is en een exit-strategy verzinnen.
Anoniem: 315909
@Mr.0315 maart 2013 14:01
dood en verderf absoluut akkoord ...

Een oorlog (snel) tot een goed eind brengen is hun voorlopig echter nog niet gelukt ...

Voor we 2de wo gedoe beginnen bovenhalen : thanks voor de hulp maar vergeet niet dat de sovjet daar minstens evenveel heeft betekend.

Hoop allesinds niet dat er überhaupt een oorlog komt, hoewel niemand denk ik kan inschatten hoe dit zou verlopen, vergeet de WO2 scenarios, die zijn totaal niet meer toepasselijk met de hedendaagse technologie.
Echter blijkt dat iedereen hier wel erg hoog zit met de US Army. Om eerlijk te zijn, als we naar het verleden kijken, hebben hun gigantische defensiebudgetten en militair apparaat tot hiertoe weinig effectief voordeel gebracht tegen de relatief kleine spelers (iraq,afghan,vietnam,...).
China is militair & budgetair gezien groter en staat technisch veel verder dan voorgaande.
Evenals China economisch sterker staat dan de USA momenteel (weliswaar met afhankelijkheid maar dat geld voor beiden).

Los daarvan ben ik ervan overtuigd dat China zeker geen oorlog zal willen starten en alvast niet om zo'n conflict. China is bezig de wereld op zijn manier te veroveren (economisch, resources (afrika), ... )
Ik geloof nooit dat de US van zichzelf zal aanvallen. Dat zou problemen geven met China. Nu, moest het N-Korea zou zijn die de aanvalt, dan denk ik niet dat China nog N-Korea verdedigen.

Aan hun reacties te zien de laatste jaren lijkt me dat China de provocaties van N-Korea meer dan beu is.
Volgens mij is het Noord-Korea niet die hier de oorlogsretoriek aanwakkert, maar China. Het is verdacht opvallend dat nu gedurende de machtswisseling in China, buurland Noord-Korea opeens dergelijke retoriek uit.

Precies omtrent de overgang van de Chinese macht, kondigt de VS aan zijn invloed in de 'Pacific' uit wil gaan breiden. Enerzijds militair door oefeningen met Zuid-Korea op touw te zetten en anderzijds economisch met Japan. Voor China voelt dit zeker tijdens een machtswisseling bedreigend, en gebruikt de banden met de Noord-Koreanen om de regio naar hun hand te zetten, immers de de NK is sterk afhankelijk van China.

Wat de doorslag geeft, is dat China nu ten tijde van deze retoriek met NK niet in de sancties volgt, sterker nog, ze gaan de speciale economische zone aan de grens van NK en China extra aandacht geven. Door de NK's op te stoken, wat er voor zorgt dat de regio minder stabiel lijkt, , zet China het de VS onder druk om zijn invloed in de regio minder te doen laten gelden. Het lijk dus nu alsof NK reageert op de "Amerikaanse Agressor", terwijl het China is die via een omweg zijn macht wil laten gelden.

Het is een schaakspel tussen landen. Het klinkt misschien erg 'aluminumhoedje-achtig', maar vergeet niet dat dergelijke schaakspellen ook tussen de vorige generaties wereldmachten (VS en USSR of de verschillende koloniale rijken Frankrijk, Engeland en Nederland) heeft afgespeeld.

Zpellvaud

[Reactie gewijzigd door Blonde Tux op 15 maart 2013 13:33]

Wat een omgekeerde wereld. China is één van de meest vredelievende landen ter wereld. De laatste keer dat zij in oorlog waren is ruim 30 jaar geleden. Dat kan je van Amerika niet zeggen. Amerika heeft een geschiedenis van provocatie, China niet.

Edit:
@ChicaneBT, Hoe China met zijn eigen bevolking omgaat is inderdaad discutabel. Maar daar heb ik het niet over. Ik heb het over haar houding tegenover andere landen.

[Reactie gewijzigd door Mr.03 op 15 maart 2013 13:55]

Anoniem: 16328
@Mr.0315 maart 2013 13:48
Een land dat ongeveer alle mensenrechten schendt als vredelievend typeren gaat mij te ver.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 15 maart 2013 13:48]

Een land dat ongeveer alle mensenrechten schendt als vredelievend typeren gaat mij te ver.
'Schending van mensenrechten' en 'vredelievend' zijn twee begrippen die niet al te veel met elkaar te maken hebben hoor.

Vredelievend zijn ze zeker: zoals hierboven beschreven, hebben ze in 30 jaar geen oorlog gevoerd.

Dat wil alleen niet gelijk zeggen dat ze een vriendelijk en humaan volkje zijn.
Dat land schend geen mensen rechten. De overheid maakt er alleen geen regels over. En onze grote vriend, de kapitalistische gedachte, neemt daar graag gebruik van. Dus de westerse wereld vindt het wreed wat er gebeurt maar toch stimuleerd de schendingen.

De westerse wereld is als een priester die preekt over seksueel misbruik
Ik weet niet wie het aanwakkert, maar je zou inderdaad kunnen zeggen dat er op oorlog wordt aangestuurd.

Of het gaat mis om Noord-Korea, of Iran, of Syrie. Het gaat om landen met een onstabiele overheid. Waar de VS wil ingrijpen maar daarmee in het vaarwater komt van het Oosterse clubje, namelijk Rusland en China. Er zijn nu meerdere van deze landen die echt een splitsing in de wereld vormen. Andere landen geeft niemand om. En in die zin is Noord-Korea volgens mij ook niet zo belangrijk omdat er geen olie te halen valt, maar misschien wel wat anders.

Ben benieuwd hoe het de komende decennia gaat lopen.
Hoe kun je een land aan de andere kant van de wereld hacken dat zo goed als niet met het internet verbonden is?
Dat was ook mijn gedachte gelijk!

Ze hebben een eigen internet wat los staat van het normale internet.
Ze zullen waarschijnlijk rustig op de IP stack draaien, en daarbij waarschijnlijk doodgewoon UTP en TCP gebruiken. De standaard protocollen die niet wezenlijk anders te doen zijn, behalve dan door het wiel opnieuw uit te vinden en nog een keer 20 a 30 jaar opnieuw alles te gaan ontwikkelen voor een resultaat waar ieder ander land allang beschikking over heeft. Ze zullen waarschijnlijk hooguit bepaalde IP blocks blokkeren (waartegen de VS vast weer wat slimme proxies heeft opgezet om dit rustig te omzeilen) en bepaalde (voornamelijk applicatie niveau) protocollen blokkeren. Een echt volledig los internet kan het haast niet zijn. Wel een internet dat zeer lastig is om binnen te dringen, maar niet wezenlijk anders. Er hieft maar een computer redelijke toegang tot gewoon internet en NK internet te hebben (en ik verwacht toch wel verbindingen met China, aangezien ze daarmee handelen), en je kan uiteindelijk toch wel binnen komen.
Misschien draaien ze wel op AppleTalk :+
Anoniem: 422233
15 maart 2013 12:43
"Sommige websites" is ook best vaag. Ik kan hieruit ook niet afleiden hoe groot de aanval was en wat voor schade deze heeft veroorzaakt. Overigens is de site van Noord-Korea nog gewoon in de lucht.
Grappig dat ze niet hun eigen domeinnaam gebruiken, maar een .com (die onder het beheer valt van de VS)
Ik gok dat ze voor de Koreanen zelf een speciale website hebben ;)
@south_styler ja idd en binnenkort komen ze weer met wat anders.

Maar net alsof de bevolking daar last van heeft dat de servers down zijn.
Vertel dat maar tegen al die arme mensen in de concentratiekampen en gewone bevolking. (nee niet de elite)
Nee, daar zal het volk ook geen last van hebben. Er word niet gezegd wat voor sites en de informatie is op zn best vaag te noemen. Vandaar ook mijn standpunt dat ze het gewoon gebruiken om het volk op te hitsen. Wanneer een volk niet achter de collectieve aanval staat, valt de oorlog al. Men heeft namelijk gemotiveerde mensen nodig die zich durven op te offeren om de vijand schade toe te brengen. Dit is - in mijn ogen en de informatie die voor handen is - gewone propaganda.
Het komt mij eerder over dat de noord Koreanen gewoon dingen zoeken om een oorlog te beginnen, terwijl ze kunnen weten dat ze dit op termijn echt niet vol zullen houden.
zeker niet als ze chemische of nucleaire wapens in gaan zetten word het land gewoon compleet van de kaart geveegd, met de gewone burger als grootste slachtoffer ipv de elite
Als iemand jouw zijn wil op legt kan je 2 dingen doen, akkoord gaan dat dat gebeurd of er tegen in gaan en bij gebrek aan macht moeten ze dreigen, en dat 2de is wat N-Korea doet, heel terecht, ook al kan het zeer ernstige en gevaarlijke gevolgen hebben voor de 'wereldvrede'.

WWAS verwoord het nog het beste:
Noord-Korea is door alle sancties heel erg in een hoek gedreven. Deze bedreigingen zijn een schreeuw om aandacht en een poging om de sancties te verzachten.
Helaas is het een vicieuze cirkel, want de sancties zullen alleen maar toenemen na meer dreigingen.
Ze kunnen gewoon niks anders, of toegeven en de macht afgeven aan de VN.
Als iemand jouw zijn wil op legt kan je 2 dingen doen, akkoord gaan dat dat gebeurd of er tegen in gaan en bij gebrek aan macht moeten ze dreigen, en dat 2de is wat N-Korea doet, heel terecht, ook al kan het zeer ernstige en gevaarlijke gevolgen hebben voor de 'wereldvrede'.
Vergeet het spreekwoord niet: Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dus ik zie Noord-Korea nog één of andere rare stunt uit zijn mouw trekken.
Nee hoor ,, ze hoeven echt hun burgers slecht te behandelen omdat ze niet aan de leiband van de VS willen lopen,, als ze zich wat meer op de vlakte houden, en geen gekke ding is echt wel een stuk ruimte om het oneens te zijn met de VS.

het is gewoon erg wat zo'n despotische familie zo'n land decennia aan doen.
Noord Korea lijkt steeds meer argumenten te zoeken om een grootschalige aanval te gaan doen op Zuid Korea. Je kan namelijk niet zomaar een land binnen vallen, er zijn redenen nodig. Het moet uitgelegd worden aan het volk. Zo kan men ook propageren. Ik denk dat er heus wel hacks zijn vanwege alle spanningen, maar dit slechts een verkapt argument gaat worden voor hun eigen doeleinden.
"Het moet uitgelegd worden aan het volk."

Lijkt me niet nodig. Walt Disney is nog meer waarheidsgetrouw dan de media die de bevolking daar wordt voorgeschoteld.
Noord Korea lijkt steeds meer argumenten te zoeken om een grootschalige aanval te gaan doen op Zuid Korea. Je kan namelijk niet zomaar een land binnen vallen, er zijn redenen nodig. Het moet uitgelegd worden aan het volk. Zo kan men ook propageren. Ik denk dat er heus wel hacks zijn vanwege alle spanningen, maar dit slechts een verkapt argument gaat worden voor hun eigen doeleinden.
Waarom kan land een andere land geen oorlogsverklaring geven? Dat kan ten alle tijden hoor, en dan is de oorlog geheel legaal zover het internationaal recht betreft. Land stuur diplomaat naar andere land en overhandig de verklaring en vanaf dat moment mag land legaal andere land aanvallen. Ook Nederland erkend oorlogsverklaringen onder internationaal recht.

In dit geval heeft bevolking niks te vertellen in Noord-Korea, leger doet waar ze zin in hebben, geen bevolking die in opstand komt en leger is de grootste werkgevers, dus van levensbelang voor vele.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlogsverklaring

Je hebt geen enkele rede nodig om oorlog te voeren zolang je het maar binnen de regels doet die we afgesproken hebben, je valt dus geen burgers aan oorlogsverklaring kan alleen tegen land en haar leger nooit burgerbevolking, je neem krijgsgevangen en dood geen soldaten die zich overgeven en die je behandeld zoals voorgeschreven, geen gifaanvallen of andere wapens die niet toegestaan zijn, etc. Als je dat netjes doet dan is de oorlog legaal en zal ook erkend worden.

Je hebt vaak wel rede nodig om de bevolking zover te krijgen om mee te gaan in de oorlog maar dat is heel andere verhaal natuurlijk. ;)

Edit/
Sterker nog Noord-Korea en Zuid-Korea zijn nog steeds in oorlog, er is helemaal geen nieuwe verklaring nodig, ze kunnen gewoon elkaar aanvallen zonder dat het illegaal is.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 15 maart 2013 13:13]

[...]

Sterker nog Noord-Korea en Zuid-Korea zijn nog steeds in oorlog, er is helemaal geen nieuwe verklaring nodig, ze kunnen gewoon elkaar aanvallen zonder dat het illegaal is.
Dat is ook juist de reden dat Noord-Korea dit soort dingen verkondigt.

Als ze zich aan de 'rules of engagement' houden dan is de hele oorlog niet indrukwekkend genoeg en zouden ze met geen mogelijkheid kunnen winnen.

Ze moeten dus een excuus hebben om massavernietigingswapens in te 'mogen' zetten om in één keer Zuid-Korea een grote dreun toe te brengen.

Hun argument is, gok ik, dat hacks (cyberwapens) ook onder de massavernietigingswapens vallen en Zuid-Korea dus daarmee de 'rules of engagement' aan het schenden is, wat het voor hun rechtvaardigt om met massavernietigingswapens terug te slaan.
Je kan het ook allemaal anders bekijken natuurlijk.
Ik zeg niet dat het daar een paradijs is voor de meeste mensen maar aan de andere kant is onze zogenaamde mensen liefhebber USA ook geen lieverdje natuurlijk (kijk maar naar al die geheime folter gevangenissen over de wereld om zo in eigenland bepaalde wetten te omzeilen)

Ik kan dan ook goed begrijpen dat een land waar constant aan getrokken en geduwd wordt DOOR andere landen omdat DIE vinden dat jij het anders moet doen, dat deze dan rare dingen gaat doen.

We hebben niet voor niets het spreekwoord een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Bedenk nu eens zelf dat amerika en een paar andere landen dezelfde praktijken zouden uitvoeren op Nederland.

Zou je dan nog steeds het zelfde denken? Goh wat goed van hun dat ze dat doen!
Of zou je zeggen joh rot op met je bemoeienis?

We hebben het al een beetje ook al in een niet agresieve vorm :-) kijk maar naar brussel hoeveel van ons zeggen niet dagelijks bij het lezen van het nieuws " waar bemoeid Brussel zich mee, laat ons lekker bepalen hoe wij X of Z doen"

Er valt dus veel te zeggen over dit alles zeker als de landen die de druk uit voeren zelf 1 van de meest bloedige handen hebben!

Nogmaals ik ben niet pro Korea maar gewoon een kijk op het hele gebeuren.
Kijk eindelijk iemand die uit die westerse kijk op het gebeuren stapt en gewoon objectief beoordeeld en daar hoef je inderdaad niet pro korea voor te zijn...

Dat de situatie uiterst eng/gevaarlijk is zal/kan niemand ontkennen, maar het is wel precies hoe de vork in de steel zit!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2013 14:07]

Watercoolertje, je wereldbeeld is nogal verwrongen.

Noord-Korea is het land met de minste vrijheid ter wereld.

Vraag eens aan de gemiddelde bewoner van de DDR of hij gelukkig was, dan zal hij ja zeggen. Vraag m eens of hij terug zou willen, dan zegt de overgrote meerderheid nee.

Natuurlijk heb je altijd mensen die naar de goede oude tijd terugverlangen (zgh Ostalgie), maar als ze er nu zouden moeten wonen, zouden ze het nog geen week meer uithouden.

Zo ook in Noord Korea, daar is een fors aantal mensen gelukkig, maar de andere helft mag gras eten, omdat ze tot de gewone burgers behoren waar de vette Kim Yong Un niks om geeft.

Zuid-Korea geeft aan hoe de bevolking in het noorden er ook bij had kunnen staan. Een van de rijkere landen tegenover een van de armste landen ter wereld.

Daar komt nog bij dat China het gedrag van NK ook spuugbeu is. Als het er echt om gaat, dan gaat het alleen maar om de knikkers. En dan zijn de handelsbelangen van de VS met China belangrijker dan het idealistische NK steunen. Bovendien hebben de NK's al meerdere keren hun hand overspeeld. Als ze aanvallen, is het met een paar maanden afgelopen met het regiem.
Je bent aardig op weg maar de vergelijking is wel nogal scheef.

Als het zou kunnen, zou US NK helemaal links laten liggen. De Westerse wereld is nou ook weer niet zo enthousiast om overal democratieën op te leggen hoor. Zeker niet als het ze veel geld en oorlog kost.
Er zit dan bijna altijd een dreiging achter of economische belangen.

Als Noord-Korea geen atoomwapens had gehad dan had niemand zich er mee bemoeid. Het geval is echter anders en dus willen de US en Europa een oogje in het zeil houden.
Ik ben blij toe.

De vergelijking met Brussel gaat om specifiekere gevallen. Dat gaat over budget begrotingen en openingstijden van winkels en tabakprijzen. Die bemoeienis (afhankelijkheid eigenlijk: we hebben er zelf voor gekozen) vinden veel mensen onprettig ja.
(Off-topic: maar ik denk toch dat europa ons op den duur meer welvaart gaat geven).
Dat is echter wel even wat anders dan het feit dat de Westerse wereld de hongersnood in Noord-Korea veroordeelt.

Hongersnood vs. tabakprijzen... lekkere vergelijking.

[Reactie gewijzigd door JDillinger op 15 maart 2013 18:12]

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat vrijwel iedere overheid een 'intelligence' afdeling heeft met getalenteerde computer experts. Het is hypocriet maar tegelijkertijd niet verwonderlijk dat ze elkaar van 'hacken' beschuldigen: natuurlijk doen ze dat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee