Tunesië hackt mailaccounts activisten

De Tunesische overheid probeert toegang te krijgen tot e-mail- en Facebook-accounts van Tunesische activisten door netwerkverkeer te onderscheppen. Ook hebben de autoriteiten naar verluidt twee kritische webloggers opgepakt.

Naar nu blijkt, schakelde de Tunesische overheid vorige week zaterdag https-verkeer voor alle internetgebruikers uit. Daardoor zijn internetters gedwongen om via het onbeveiligde http te surfen. De overheidsmaatregel lijkt te zijn bedoeld om internetverkeer van activisten te kunnen onderscheppen, meldt Al Jazeera. De overheid zou op die manier onder andere toegang hebben weten te krijgen tot Gmail-, Yahoo- en Facebook-accounts van activisten, journalisten en webloggers.

Al Jazeera vermoedt dat de Tunesische overheid achter de hackpogingen zit. De overheid zou malafide javascript-code in webpagina's injecteren om de logingegevens te kunnen buitmaken. Een Tunesische ontwikkelaar heeft een script geschreven voor de Firefox-plug-in Greasemonkey, dat de malafide code deactiveert. De overheid zou ook hebben geprobeerd om Twitter-accounts te hacken, al gebeurde dat waarschijnlijk op een andere wijze.

Azyz Amamy, een Tunesische weblogger, vertelde de Arabische zender dat zijn Facebook- en mailaccounts werden gekraakt, waarna de overheid de login-informatie voor zijn vier weblogs opvroeg. In de twee uur dat Amamy's accountgegevens waren buitgemaakt, werd alle inhoud van de weblogs verwijderd. Nadat Amamy met Al Jazeera had gepraat, werd hij opgepakt.

Ook een andere Tunesische weblogger is gearresteerd, meldt de organisatie Global Voices. Het gaat om Slim Amamou, een weblogger die afgelopen zomer een eerdere hackpoging op Gmail-accounts aan het licht bracht. Ook toen zou zijn geprobeerd om accountgegevens te onderscheppen, destijds door gebruikers naar een nagemaakte Gmail-loginpagina door te verwijzen. Voor de phishingpoging was 'volledige controle over het Tunesische internet nodig', schreef Amamou, suggererend dat de Tunesische overheid verantwoordelijk was. Destijds was https ook tijdelijk niet te gebruiken.

De Tunesische overheid oefent veel controle uit op het internet; veel websites zijn ontoegankelijk. "We hebben hier geen internet, maar een nationaal intranet", zei de gearresteerde Amamy. Nadat de Tunesische overheid ook WikiLeaks blokkeerde, voerde Anonymous ddos-aanvallen op Tunesische overheidssites uit. Mogelijk hebben de machthebbers na die aanvallen besloten om hun greep op het Tunesische internet nog verder te verstevigen, om eventuele onrust te voorkomen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-01-2011 • 16:30

65 Linkedin

Lees meer

'Facebook blokkeert exporttool' Nieuws van 5 juli 2011
Syrië pakt sociale media aan Nieuws van 23 mei 2011

Reacties (65)

65
60
32
0
0
8
Wijzig sortering
Iedereen heeft gewoon recht op een vrije meningsuiting. Tevens zijn er naast de overheid ook andere hackers die een graantje mee kunnen pikken. Wat natuurlijk niet kan.
Vrijheid van meningsuiting is leuk, maar de taak van de overheid is om de burgers te beschermen door illegale activiteiten te stoppen. Als je niets te verbergen hebt is het dus niet erg als de overheid je mails kan lezen.
Meen je dit serieus?
Vind je het normaal om de privacy van alle burgers op het internet op straat te zetten, en iedereen kwetsbaar te maken voor aanvallen van niet alleen de overheid, maar ook willekeurige hackers? Dit vind ik totaal niet kunnen. Internet vrijheid de mond snoeren is één ding (wat ook al niet kan naar mijn mening), maar https uitschakelen, en facebook/twitter accounts hacken van je eigen burgers met een open mening is al helemaal een slechte gang van zaken.
Verkapte censuur dit.

[Reactie gewijzigd door KirovAir op 7 januari 2011 16:55]

Ik neem aan dat bredend dit zwaar sarcastisch bedoelde, althans dat mag ik hopen.
ironie werkt niet erg goed op het internet 8)7 daarvoor is het teveel serious business.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 8 januari 2011 18:00]

Dergelijke vrijheden zijn juist bedoeld om de burger tegen de staat te beschermen.
Je argument slaat dus als een tang op een varken.
Privacy is ook nog zoiets hoor. Niks verdachts aan maar er zijn dingen die de overheid niet hoeft te weten en die toch niks met terrorisme te maken hebben...
Je bent ironisch hoop ik? Geef anders even al je gegevens, wachtwoorden, email ed. Ik neem ze wel in ontvangst en zal ze met derest van de wereld voor je delen. 8-)

[Reactie gewijzigd door Mangofruit op 7 januari 2011 16:55]

Dat doen we toch al steeds vaker?

We melden ons digitaal steeds vaker ergens aan met een vingerafdruk. Aangezien de overheid deze inmiddels ook al heeft (id-kaart / paspoort) zullen ze zich straks vast overal, namens jou, kunnen aanmelden.

(Hierbij ga ik ervanuit dat de vingerafdruklezer-driver wel voor de gek gehouden kan worden door een digitaal bestand erheen te streamen (gaat de hackers vast lukken) )
Ik denk dat het feit dat deze actie activisten viseerde, en het feit dat er publicaties van weblogs worden verwijderd door de overheid wel genoeg aantonen dat je wel degelijk iets te vrezen hebt als de overheid je mails kan lezen -- ongeacht of je iets illegaals hebt gedaan.
Sterker nog, dit is nu eens het perfecte voorbeeld van waarom de drogreden "als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen" helemaal niet opgaat.
Anoniem: 91397
@bredend7 januari 2011 16:58
Democratie is de slechts denkbare regeringsvorm – afgezien van alle andere

Winston Churchill.

Ik ben het niet eens met jouw redenatie, maar jij mag het hier zeggen. Die rechten hebben mensen in Tunesie niet, en jij bent het daar mee eens?

Jij keurt het goed dat een kleine elite bepaalt in een heel land, zonder hoor en wederhoor, wat burgers daar moeten doen. Of het nou onredelijk en niet beargumenteert is?

Waar ligt voor jou de grens, mag deze overheid ook martelen om deze "burgers" te beschermen?

Deze overheden beschermen geen burgers, ze beschermen de macht van een kleine elite in het land. Die hebben niets met de burgers op.
Officieel is Tunesië een democratie. OK, in de democratie-index staan ze nog beneden Algerije, Egypte, Irak en Rusland, maar toch. In Griekenland kwam je anno 2009 op posters vaker de 'grote (corrupte) leider' tegen dan in Tunesië (2007), al was het in Griekenland dan verkiezingen en heeft hun 'grote leider' het niet gehaald.

Op straat over politiek praten in Tunesië is 'not done', ook niet als toerist. Maar er zijn wel verkiezingen, en de meeste inwoners zijn al jarenlang vrij content met hun regering omdat het economisch gezien altijd erg goed ging. Beter dan in de omliggende landen.

We zien nu weer dat mensen vaak pas in opstand komen als het economisch slecht gaat.
Je hebt het niet over terroristen maar over (mensenrechten) activiste. Hoe beschermt de overheid de burger door zichzelf helemaal geweldig te laten lijken en mensen die het wagen het anders de laten lijken op deze manier te behandelen?
Mensenrechtenactivisten? Ik weet het niet, volgens mij waren het vooral jongeren die ontevreden waren omdat er te weinig werk was, en daarom gingen protesteren.
Deze gedachtengang is idd het grootse gevaar voor het westen op het moment; erger dan wat voor terroristische dreiging dan ook. Ik hoop dan ook dat je post sarcastisch was bedoeld.
Er is geen 'het westen'. Vertel mij maar eens welke landen er wel en niet onder vallen.
idd, kan je dan nu ff je gmail, twitter facebook en bank-site logins en passwords geven?

Vrijheid van meningsuiting is leuk?
duude!! wt flying f!
Wie beschermt je dan nog voor de overheid?
De overheid heeft daar in Tunesië echt geen problemen met hackers die toevallig ook gebruik kunnen maken van het feit dat niemand meer van HTTPS gebruik kan maken.

Daar naast is vrijheid van meningsuiting alleen maar bedoeld voor mensen die de juiste meningen uiten. Dat is zo in alle landen op deze planeet. Een Nederlands krantje dat over een lokale politicus bericht wordt verboden dit te publiceren en de gehele oplage wordt vernietigt (Utrecht), dan wel de journalist die dit geschreven heeft raakt zijn baan kwijt (Maasdriel)...

In Tunesië is de politiek alleen een heel klein stapje verder gevorderd in het burgertje onder de duim houden. Het is nu eenmaal zo dat jouw vrijheid alleen belangrijk is zo lang jij de baantjes van de locale politicus niet in gevaar brengt.

Ik denk dat het als het zo door gaat simpel weg een kwestie van tijd is voor er op veel plaatsen op deze wereld mensen tot het besef komen dat zij niet heel veel meer vrijheid hebben dan mensen in Tunesië of China. Het enige echte verschil is dat het in de meeste landen beter wordt afgeschermd.

Maar laten we eerlijk wezen in Nederland wonen we in een land waar de politie met de regelmaat van de klok webblog beheerders verteld even heel snel die IP adressen te overhandigen of anders... Ook is het een land waar mensen in het openbaar vervoer overal gevolgd worden en zo niet dan betalen zij automatisch een flinke boete. Het zelfde land ook waar politie en justitie meer telefoons afluisteren per hoofd van de bevolking dan in welk ander land dan ook. Het land waar de overheid centraal alle vingerafdrukken wil opslaan zodat bij elke misdaad alle Nederlanders meteen even vergeleken kunnen worden met de daders, dat is wel zo makkelijk. Het is ook het land waar steeds vaker de contact gegevens van een persoon worden opgevraagd zo dat politie en justitie weten met wie en wanneer jij gesproken hebt, en welke sites jij bezoekt etc.
Nederland is ook het land waar je als je een auto in de fik steekt je misschien een paar uur mag schoffelen maar als je een kaarsje naar de koningin gooit je ruim drie maanden in voor arrest zit en je tussen de moordenaars in een extra beveiligde inrichting wordt opgesloten... vrijheid???

Vrijheid is niet belangrijk het enige dat telt is dat jij je goed gedraagt en voor al niet al te veel problemen veroorzaakt. In Tunesië hebben ze gewoon een probleem dat er te veel mensen zijn die zich niet goed gedragen en helaas moeten de goeden dan onder de slechte lijden. Misschien helpt dit een beetje om mensen zo ver te krijgen dat ze in het vervolg gewoon gelijk hun buurman aangeven als hij iets verkeerds zegt over de lokale machthebbers. Dat zou zo veel problemen kunnen voorkomen.
Ik zou zeggen: ga naar Tunesië en vertel het de regering...
"Nadat de Tunesische overheid ook WikiLeaks blokkeerde, voerde Anonymous ddos-aanvallen op Tunesische overheidssites uit. Mogelijk hebben de machthebbers na die aanvallen besloten om hun greep op het Tunesische internet nog verder te verstevigen, om eventuele onrust te voorkomen."
Lol, zo zie je maar dat een Ddos ook niet alles is om aandacht te vragen, het werkte nu waarschijnlijk averechts.
Ach als de DDoS niet als excuus gebruikt had kunnen worden, hadden ze wel iets anders (een DDoS ?) verzonnen ... Zoals uit het artikel blijkt heeft Tunesie het al eerder gedaan.
Hangt ervan af, het is een hele kinderachtige reactie wat de Tunesische regering nu doet. En Anonymous voerde de DDoS attack ook uit met een doel. In plaats van dat ze zich van hun goede kant laten zien, laten ze zich van hun slechste kant zien.

Hackers terug hacken is echt niveautje kleuterschool.

[Reactie gewijzigd door Nazanir op 7 januari 2011 17:15]

Cybercrime blijkt uit sommige berichten hier op Tweakers inderdaad uit te hand te lopen; overheid na overheid komt er zonder kleerscheuren mee weg. Wat zijn nou de sancties voor zulke acties? "Foei Tunesiërs, niet meer doen!"
Wie zou die sancties op moeten leggen dan? Als soeverijne staat heeft Tunesië het recht om internetgebruik net zo te beperken als ze dat willen. Dit soort zaken moeten van binnenuit opgelost worden, en niet van buitenaf opgelegd; dat werkt vaak nog averechts ook.
Dan moeten ze via de VN ofzo maar afspraken maken, dat mocht zoiets gebeuren dat het land een geldboete krijgt. Dat geld moet dan maar in een goed doel worden gestoken ofzo.
Dan moeten ze via de VN ofzo maar afspraken maken, dat mocht zoiets gebeuren dat het land een geldboete krijgt. Dat geld moet dan maar in een goed doel worden gestoken ofzo.
Geen land, VN of niet, wat daar voor zou stemmen. Want dat betekend dat ze allemaal verantwoording schuldig zijn aan de VN. En dat wil geen enkel land.
+ dat ze weten dat in het geval van het internet een schuldige soms moeilijk aan te wijzen is.
Ik vind het niet gepast dat een overheid op zo`n manier met hun bevolking omgaat, laten ze dan naar die mensen luisteren en kijken wat ze veranderen kunnen.
Ik vind de naïviteit van deze post bijna van aandoenlijk niveau. :>
Net zoiets als een stukje hierboven: 'Iedereen heeft gewoon recht op een vrije meningsuiting.'

Kom op mensen, de wereld is nu eenmaal niet perfect en zeker niet zo vrij als ons übervrije Nederland.
Ja, want in Nederland ben je vrij om te claimen dat je graag de sharia wil laten invoeren. Of dat je juist iedereen die dat wil het land uit wil zetten.

Ik vind de naïviteit van deze post bijna van aandoenlijk betreurenswaardig niveau.

"Niet zeuren, je hebt het al beter dan een ander!" is verwerpelijk.

De geschiedenis van bemoeienis gesteund door ons übervrije Nederland in landen waar de bevolking liever geen pro-westerse of kapitalistische regering wou, maakt dit soort excessen mogelijk.
Gaat helemaal de verkeerde kant op al die landen die internet aan banden wil leggen.
En al helemaal als een overheid zelf acounts probeert te hacken en te doen....
Het zorgwekkende is dat het niet alleen de bekende dictatoriale regimes zijn, waar je het van verwacht, maar ook steeds meer Westerse democratische landen.
@ _Erikje_:
Ze zijn niet de enige:
https://secure.wikimedia...._Freedom_Rankings_Map.svg

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 7 januari 2011 16:35]

Al Jazeera vermoedt dat de Tunesische overheid achter de hackpogingen zit
Lekker tegenstrijdig met de titel..
Hoort erbij
beetje overdrijven

doet elke nieuwssite en krant ;)
Tunesische Operation Payback tegen Operation Payback :P
Het zullen wel hackbars zijn. :P
Hehe, deze is een goede. :*)
Vrijheid van meningsuiting is nog steeds een grondrecht in bepaalde landen.

Hoewel ik het er niet mee eens ben, hebben wij vanaf onze vrije positie niets te zeggen over andere landen. Hoe vervelend en onrechtmatig dit ook lijkt, als in tunesië de vrijheid van meningsuiting niet geregeld is of aan banden gelegd is kunnen wij daar niets aan doen.

Ohja O-) we kunnen ze aanvallen en dwingen tot vrijheid van meningsuiting O-)
Het betreft 3 leden van de Tunesische piratenpartij. En een lid van de Franse piratenpartij. ( Van tunesische afkomst ) De laatste is "spontaan" verdwenen.

Bijna iedere PP heeft hier persberichten over uitgezonden.
Waaronder sommigen met meer smerige details.
Jammer dat dit niet in het artikel is vermeld.
tja, en je gelooft ook echt alles wat er op het internet verschijnt.. vergeet niet dat tegenwoordig maar weinig nieuwssites ook daadwerkelijk controleren of de berichtgeving wel echt is en het gewoon letterlijk overnemen..

en een ander ding, wie zijn wij om te oordelen over hoe een ander land geregeerd moet worden..
Ja, ben er zelf direkt bij betrokken. :)
En ken de mensen die nu mogelijk worden gemarteld door de "politieke politie".
( Ja ze hebben een speciale "politieke politie" )

Je kan overigens het persbericht van PP Tunesie en de links van o.a Takriz zelf ook controleren/lezen.
Dat is makkelijker dan alles wat je niet bevalt direkt in twijfel trekken.
Ook een typisch internet fenomeen ;)

http://www.facebook.com/note.php?note_id=184949728200130

[Reactie gewijzigd door coretx op 7 januari 2011 23:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee