De Tunesische overheid probeert toegang te krijgen tot e-mail- en Facebook-accounts van Tunesische activisten door netwerkverkeer te onderscheppen. Ook hebben de autoriteiten naar verluidt twee kritische webloggers opgepakt.
Naar nu blijkt, schakelde de Tunesische overheid vorige week zaterdag https-verkeer voor alle internetgebruikers uit. Daardoor zijn internetters gedwongen om via het onbeveiligde http te surfen. De overheidsmaatregel lijkt te zijn bedoeld om internetverkeer van activisten te kunnen onderscheppen, meldt Al Jazeera. De overheid zou op die manier onder andere toegang hebben weten te krijgen tot Gmail-, Yahoo- en Facebook-accounts van activisten, journalisten en webloggers.
Al Jazeera vermoedt dat de Tunesische overheid achter de hackpogingen zit. De overheid zou malafide javascript-code in webpagina's injecteren om de logingegevens te kunnen buitmaken. Een Tunesische ontwikkelaar heeft een script geschreven voor de Firefox-plug-in Greasemonkey, dat de malafide code deactiveert. De overheid zou ook hebben geprobeerd om Twitter-accounts te hacken, al gebeurde dat waarschijnlijk op een andere wijze.
Azyz Amamy, een Tunesische weblogger, vertelde de Arabische zender dat zijn Facebook- en mailaccounts werden gekraakt, waarna de overheid de login-informatie voor zijn vier weblogs opvroeg. In de twee uur dat Amamy's accountgegevens waren buitgemaakt, werd alle inhoud van de weblogs verwijderd. Nadat Amamy met Al Jazeera had gepraat, werd hij opgepakt.
Ook een andere Tunesische weblogger is gearresteerd, meldt de organisatie Global Voices. Het gaat om Slim Amamou, een weblogger die afgelopen zomer een eerdere hackpoging op Gmail-accounts aan het licht bracht. Ook toen zou zijn geprobeerd om accountgegevens te onderscheppen, destijds door gebruikers naar een nagemaakte Gmail-loginpagina door te verwijzen. Voor de phishingpoging was 'volledige controle over het Tunesische internet nodig', schreef Amamou, suggererend dat de Tunesische overheid verantwoordelijk was. Destijds was https ook tijdelijk niet te gebruiken.
De Tunesische overheid oefent veel controle uit op het internet; veel websites zijn ontoegankelijk. "We hebben hier geen internet, maar een nationaal intranet", zei de gearresteerde Amamy. Nadat de Tunesische overheid ook WikiLeaks blokkeerde, voerde Anonymous ddos-aanvallen op Tunesische overheidssites uit. Mogelijk hebben de machthebbers na die aanvallen besloten om hun greep op het Tunesische internet nog verder te verstevigen, om eventuele onrust te voorkomen.