China gaat locatie mobieltjes bijhouden

De Chinese overheid gaat de locatie van mobiele telefoons in Beijing bijhouden, naar eigen zeggen om het drukke verkeer in de hoofdstad beter te kunnen beheren. Het is echter de vraag of de gegevens alleen daarvoor zullen worden gebruikt.

Het bijhouden van de locatie van alle zeventien miljoen telefoongebruikers in Beijing zou de Chinese overheid in staat stellen om het drukke verkeer in de stad in toom te houden. Dat meldt The Washington Post. Onder andere het openbaar vervoer zou daardoor efficiënter kunnen werken. De telecombedrijven, in handen van de overheid, geven de locatie van hun gebruikers door aan de overheid.

Hun locatie wordt gepeild met behulp van de gsm-zendmasten, waarbij de positie van verschillende masten wordt gerelateerd aan de sterkte van de signalen die ze uitzenden. Door multilateratie wordt een indicatie van de locatie gegeven. Deze methode wordt vaker gebruikt in mobiele telefoons, maar is lang niet zo nauwkeurig als bijvoorbeeld gps.

Het is nog maar de vraag of de Chinese overheid de mogelijkheid enkel zal gebruiken om het verkeer in goede banen te leiden. Het stelt de overheid ook in staat om actief bij te houden waar burgers op een bepaald tijdstip zijn geweest, waaruit patronen kunnen worden afgeleid. Het is dan ook goed denkbaar dat de overheid de functionaliteit zal gebruiken om kritische activisten in de gaten te houden. Ook kunnen de autoriteiten precies nagaan wie bijvoorbeeld bij een demonstratie is geweest.

In Nederland is het opvragen van de locatie van telefoongebruikers ook mogelijk en vaak kan uit de logs van telecombedrijven worden afgeleid waar een gebruiker op een bepaald moment is geweest. De locatie wordt echter niet actief bijgehouden. Wel kan de politie een tap op een telefoon plaatsen, waarna op elk gewenst moment de locatie van de desbetreffende telefoon kan worden opgevraagd.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-03-2011 • 11:15

141 Linkedin

Lees meer

'China blokkeert LinkedIn' Nieuws van 25 februari 2011

Reacties (141)

141
131
46
0
0
1
Wijzig sortering
Dat doen we hier al jaren. Tomtom HD traffic iemand?

Zoals wel vaker: Er is niets mis met de techniek, maar de implementatie moet wel goed -lees veilig en privacyongevoelig- zijn.
En dat laatste is nu net het probleem. In China kan je er bijna vanuit gaan dat de burger er niet op vooruit gaat wat privacy betreft. Zoals eerder al gezegd, zal bij manifestaties welke de laatste tijd meer en meer georganiseerd worden,de overheid dit systeem goed kunnen (mis)gebruiken om achteraf de deelnemers (en toevallige passanten) eens stevig aan de kaak te voelen.

@hieronder
Ik geloof graag dat in westerse-landen ook gebeurd. Maar in Nederland en België hoef je voorlopig niet voor je leven te vrezen als je voor de oppositie stemt.

[Reactie gewijzigd door D-rez op 4 maart 2011 11:57]

En er zijn teveel aanwijzingen dat ook in NL de overheid nogal lichtvaardig omgaat met de privacy van haar burgers. Bedrijven worden vaak gedwongen om gegevens af te staan. Dat het in China overheidsbedrijven betreft is nou ook niet zo'n groot verschil.
In China heeft een burger geen privacy, of het recht daarop.
Echter is de data die TomTom binnenkrijgt anoniem gemaakt door de GSM provider voordat de gegeven worden doorgespeeld. Dit artikel suggereert dat deze gegevens niet anoniem worden gemaakt voordat ze aan de chinese overheid worden doorgespeeld.
Dus jij gelooft blindelings de GSM provider? ;)
Niet alleen Tomtom HD Traffic, maar ook die vrolijke OV-chipkaart. China mag dan bij gaan houden in welke wijk je grofweg zit, maar hier kunnen ze precies zien wanneer je de bus instapt en precies waar je uitstapt. En dan hebben we het nog niet over de astronomische aantallen telefoontaps in Nederland, waarbij het uitpeilen van de locatie van mobieltjes ook geregeld zal gebeuren.
Klopt..
Loopt allemaal via vodaphone.. heb een live abo en het kan me niet schelen dat ze weten waar mijn tomtom is - handig als ie gejat is - minder handig als je op vakantie bent want daar kan dan misbruikt van gemaakt worden -> er is niemand thuis maar laten we het toch maar voor zekerheid controleren..
doen wij in europa ook al jaren: waarom denk je dat de politie je merk GSM&provider wilt weten als ze je aanhouden en beboeten?

omdat ze die gegevens niet opslaan? :+
Apart... Vaak verkeersboetes gehad de laatste jaren maar nog nooit is mij gevraagd om mijn telefoon of provider.

Of heb je het over boetes in de trant van openbare dronkenschap, vandalisme enzovoort?
ik zie het vaak bij Wegmisbruikers, en vorige maand zat ik bij een kennis in de auto en ook toen vroegen ze het.
en nee hij belde niet :+
Bij wegmisbruikers zie ik het alleen bij een boete voor niet-handsfree bellen (of vasthouden van de telefoon).
Waarom werd jouw vriend aangehouden?
20km te hard
Dan vragen ze het niet. Tenzij jij mij kunt melden in welke aflevering het voorkomt; ik heb ze net allemaal gezien op uitzendinggemist. Telefoonmerk vragen terwijl je niet van gebruik wordt verdacht en aangehouden.
was niet in een uitzending ik zat achter in de auto.
Als jij betrapt word op niet handsfree bellen in de auto ja. Waarom zouden ze dit moeten weten als ze zo uit het CIOT of aan de telco het IMEI nummer kunnen vragen en dan gewoon zo aan het merk en typenr kunnen komen..
Omdat het sneller is om het de overtreder te vragen ?
In België nog nooit van gehoord... 8)7
in nederland gebeurt het al jaren, wij lopen ook voor met het big-brother project :Y)
Kan best dat ze dat willen weten... ik ben echter niet verplicht om ze dat te geven. "Ik heb geen GSM."
nee, maar veel mensen reageren automatisch.
Kan best dat ze dat willen weten... ik ben echter niet verplicht om ze dat te geven. "Ik heb geen GSM."
Ik denk dat Stewie bedoelt dat ze het merk willen weten als men je aanhoudt wegens bellen of in de hand houden van een telefoon tijdens het autorijden. 'Ik heb geen gsm' is dan vreemd en verdacht.
Wat is dat nu weer voor iets raars? Nog nooit meegemaakt, maar ik krijg dan ook geen boetes omdat mijn fietsverlichting gewoon werkt.
Anoniem: 154887
4 maart 2011 11:32
In Nederland is het opvragen van de locatie van telefoongebruikers ook mogelijk en vaak kan uit de logs van telecombedrijven worden afgeleid waar een gebruiker op een bepaald moment is geweest. De locatie wordt echter niet actief bijgehouden. Wel kan de politie een tap op een telefoon plaatsen, waarna op elk gewenst moment de locatie van de desbetreffende telefoon kan worden opgevraagd.
Een vriend van me kreeg onlangs een SMS van de Nederlandse politie over een moord een maand ervoor, de politie wist dat mijn vriend op dat tijdstip in de buurt was dus die info moet wel ergens worden bijgehouden.

Men doet altijd alsof China zo erg is, maar dichter bij huis gebeurd hetzelfde!
De providers moeten hiervan een jaar lang een log bijhouden als onderdeel van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Zie http://nl.wikipedia.org/w...evens#Te_bewaren_gegevens.
Die logs gaan dan 1 keer per dag naar een centrale database waar politie en justitie gegevens uit kunnen opvragen. Ze hebben dus niet de database in bezit.
Ze synchroniseren 1x per dag met het CIOT ja, maar ze bewaren de gegevens zelf ook, mocht er wat fout gaan bij het kopieren naar het CIOT.
Ik snap die laatste zin niet (locatie wordt niet actief bijgehouden). Maar er worden wel af en toe mensen veroordeelt omdat hun telefoonlocatie klopt met de locatie van een misdrijf. Hoe doen ze dat dan? Wordt de locatie alleen vastgelegd bij een actie (sms, gesprek) of mast wissel?
Per mast is er alleen bekend met welk niveau de ontvangende straling binnenkomt en op welke antenne dat wordt ontvangen.

Pas later kunnen de gegevens van meerdere masten gecombineerd worden om tot een redelijk acceptabele locatie te komen. Daarnaast kan het in het in het hoofdartikel genoemde TDOA worden gebruikt om de gegevens van meerdere masten te combineren. Maar dit is dus allemaal informatie die pas berekend kan worden als de info van verschillende mastenge combineerd wordt.
De masten op zichzelf weten niet waar jij bent.
Het is een regering, en meteen boehoe. Maar als zo'n beetje elke provider of 'bedrijf' achter OS/programma het doet, niets aan de had. Tomtom, Google, Microsoft, Apple, allemaal kunnen ze je locatie ophalen.

Verschil is het doel ervan, die bedrijven doen het voor advertenties en zut, China wil het gebruiken om verkeer beter te gaan regelen.
Anoniem: 396655
@SinergyX4 maart 2011 11:36
Je hebt echt geen idee hoe regeringen tegenover technologie staan he?
Je bedoelt alle tin foil hat doomscenario's?

Als ik nu de vraag krijg om mijn locatie op mijn mobiel af te staan voor:
a. betere file bestrijding, alternatieve routes (zoals Live HD)
b. gelokaliseerde advertenties en adsence reclame

Moeilijke keuze?
Anoniem: 396655
@SinergyX4 maart 2011 12:15
Tsjah Sinergy, stel je voor dat het alleen die twee maatregelen waren en dat die alleen voor die doeleinden gebruikt werden, dan was het echt wel een goed idee ja. Echter hangen nu overal camera's met gezichtsherkenning software (voor de veiligheid op straat, die trouwens niet verbeterd is) heeft ons leger de laatste paar jaren voor niks in de woestijn staan vechten (zogenaamd tegen terroristen, de olie kwam per ongeluk mee). Worden in Nederland de meeste telefoons en IP's afgeluisterd ter wereld (dit is geen ratio, maar gewoon puur cijfers, heeft dus geen verhouding met het aantal inwoners per land) kan via mijn mobieltje/tomtom/OV chipkaart etc. zien waar ik ben en waar ik heen heb gerezen en staat alles tot aan mijn vingerafdruk in een grote database bij de overheid.

die mensen kennen mij beter dan ikzelf en denk maar niet dat dit voor jou anders is.
Anoniem: 126717
@SinergyX4 maart 2011 12:08
Simpele keuze, nee op beide.
Ik heb geen alternatieve route nodig met de tram, en ik wil geen reclame.

Ik ben wel benieuwd hoe andere overheden hier tegenaan kijken. Aan de oppervlakte waarschijnlijk tegen, maar daaronder benieuwd naar de uitslagen?
Het niet gericht sturen van reclame, houdt in dat er meer ongerichte reclame nodig is om per persoon evenveel clicks/inkomsten te halen. Liever weinig persoonlijke reclame dan veel reclame waar af en toe wat op je aansluit :)

De keuze tussen wel of geen reclame is er niet echt, het is of persoonlijk of niet persoonlijk...

Uiteraard heb ik ook liever geen reclame, maar ja dat hoort er bij, websites betalen zichzelf niet...
Of om de oppositie te onderdrukken, dus. Maar ik vraag me wel af hoeveel mensen hierboven een Android, iOS of WP7 toestel hebben?

Lang leve Symbian. En mocht Nokia het in zijn kop halen om dat ook te koppelen aan het advertentiesysteem van MS, dan stap ik over naar Blackberry.
Het is een regering de Chinese overheid
There, I fixed it.
Ok, enge gedachte, maar als je weet dat je in de gaten gehouden word, kun je het ook weer in je voordeel gebruiken. BV zonder je mobiel gaan demonstreren en achteraf beweren dat je netjes thuis voor de buis hebt gezeten :)
En vervolgens sta je met je kop in de krant of op tv
Dat is een aanvaardbaar risico, want je trekt gewoon een lap over je gezicht. Zelfs als je dat niet doet gaat het erom dat dat nu ook al kan. Met de gegevens van mobieltjes kunnen ze veel makkelijker grote mensenmassa's registreren. Herkenning op foto's in een stad van meer dan 22 miljoen inwoners is toch wat meer werk.
Het zou mij echt niet uitmaken als de regering continu weet waar is ben zolang ik nog de mogelijkheid heb om mijn telefoon uit te zetten. Wat kunnen ze nou met de informatie doen waar iedereen is? Als ze er verkeer mee gaan regelen is dat toch prima?
Dat (alleen) gaan ze niet doen.
Nederland is altijd goed in het opslaan van gegevens. Tijdens de tweede wereld oorlog ten nadeel van een hele bevolkings group. Het is gavaarlijk. Wij kunnen geen 10 of 20 jaar vooruit kijken. Wie weet watvoor regime aan het bewind zit in de toekomst. De meeste mensen zijn mijns inziens ook erg naive.
En wat maakt dit zo anders van de OV chip kaart zeker als het dadelijk compleet is in gevoerd kun je niet meer on gemonitored in het openbaar vervoer reizen.

dus we doen wel of wij zo heilig zijn maar onze overheid was voor de OV chip terwijl deze slecht beveiligt was moest hij ingevoerd worden.

En niemand denkt ook maar verder we lopen maar stukje achter op china en met de Pvv, CDA, zal dat stukje verkleint worden alleen de meeste zijn te dom om het te zien.

Want is zo makkelijk om een andere bevolkings groep de schuld te geven dat het slecht gaat en ondertussen komt er meer en meer politie, camera's, OV chips, politie posten op stations, preventief foleren, biometerice data in je reis document enzovoort, enzovoort.
Simpel. Voor een OV chipkaart moet je het OV gebruiken, en ben je ook alleen DAN te tracken. Met een mobiele telefoon ben je overal te tracken zolang je hem bij je hebt (dus altijd).
Wat er dan weer niet bijstaat is dat China zo kan voorkomen dat er grote groepen mensen bij elkaar komen op een locatie om te protesteren. Ze kunnen immers het textverkeer ook in de gaten houden, en vervolgens met peilingen zien waar mensen bij elkaar komen.

Wel zo makkelijk om dan de tanks op af te sturen net als in 1989 ( http://en.wikipedia.org/w...n_Square_protests_of_1989 )

edit: link

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 4 maart 2011 12:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee