De Chinese overheid gaat de locatie van mobiele telefoons in Beijing bijhouden, naar eigen zeggen om het drukke verkeer in de hoofdstad beter te kunnen beheren. Het is echter de vraag of de gegevens alleen daarvoor zullen worden gebruikt.
Het bijhouden van de locatie van alle zeventien miljoen telefoongebruikers in Beijing zou de Chinese overheid in staat stellen om het drukke verkeer in de stad in toom te houden. Dat meldt The Washington Post. Onder andere het openbaar vervoer zou daardoor efficiënter kunnen werken. De telecombedrijven, in handen van de overheid, geven de locatie van hun gebruikers door aan de overheid.
Hun locatie wordt gepeild met behulp van de gsm-zendmasten, waarbij de positie van verschillende masten wordt gerelateerd aan de sterkte van de signalen die ze uitzenden. Door multilateratie wordt een indicatie van de locatie gegeven. Deze methode wordt vaker gebruikt in mobiele telefoons, maar is lang niet zo nauwkeurig als bijvoorbeeld gps.
Het is nog maar de vraag of de Chinese overheid de mogelijkheid enkel zal gebruiken om het verkeer in goede banen te leiden. Het stelt de overheid ook in staat om actief bij te houden waar burgers op een bepaald tijdstip zijn geweest, waaruit patronen kunnen worden afgeleid. Het is dan ook goed denkbaar dat de overheid de functionaliteit zal gebruiken om kritische activisten in de gaten te houden. Ook kunnen de autoriteiten precies nagaan wie bijvoorbeeld bij een demonstratie is geweest.
In Nederland is het opvragen van de locatie van telefoongebruikers ook mogelijk en vaak kan uit de logs van telecombedrijven worden afgeleid waar een gebruiker op een bepaald moment is geweest. De locatie wordt echter niet actief bijgehouden. Wel kan de politie een tap op een telefoon plaatsen, waarna op elk gewenst moment de locatie van de desbetreffende telefoon kan worden opgevraagd.