'Casema en @Home kunnen opgaan in kabelgigant'

Nadat Casema in april en Kabelcom in juni door hun eigenaren te koop waren gezet, werd volop gespeculeerd over mogelijke overnamekandidaten. Volgens bronnen van het Financieele Dagblad zijn er vijf geïnteresseerde partijen, die alle vijf op beide kabelbedrijven tegelijk willen bieden. De opmerkelijkste namen in het rijtje zijn die van Liberty Global en Warburg Pincus, die respectievelijk eigenaar van UPC en Multikabel zijn. De andere gegadigden zijn BCPartners, Cinven en Macquarie. Beide kabelaars gaan deze maand nog onder de hamer; Casema zou ongeveer twee miljard moeten opbrengen, terwijl @Home-exploitant Kabelcom tussen de tweeënhalf en drie miljard zou kosten.

@Home-, Casema-, UPC- en Multikabel-logo's Mocht Liberty Global of Warburg Pincus op beide kabelexploitanten het hoogste bod uitbrengen, dan ontstaat er een kabelgigant die de strijd met KPN op alle terreinen aan moet kunnen gaan. De Nederlandse Mededingingsautoriteit maakte eerder nog bezwaar tegen een overname van Essents Kabelcom door UPC, omdat de combinatie van deze twee kabelaars een te groot marktaandeel zou vertegenwoordigen. Opmerkelijk is dat KPN vorige week nog naar de rechter stapte omdat het voormalige staatsbedrijf zich teveel beperkt voelde in de concurrentie met de afzonderlijke kabelaars. De toegenomen integratie van telefonie-, televisie- en internetdiensten maakt volgens het FD dat het ditmaal lang niet zeker is dat de NMA een dubbele overname zou verbieden. Een fusie van drie van de vier grootste kabelmaatschappijen zou er in elk geval voor zorgen dat KPN voortaan op voet van gelijkheid met de kabel kan concurreren, maar of het bedrijf daar zo vrolijk van wordt is nog maar de vraag.

Door René Wichers

Eindredacteur

03-07-2006 • 18:14

74 Linkedin

Submitter: Doane

Bron: Financieele Dagblad

Lees meer

Telenet koopt UPC België Nieuws van 1 december 2006
@Home lanceert 40Mbps internetabonnement Nieuws van 31 augustus 2006
Essent zet @Home in de etalage Nieuws van 2 juni 2006
KPN neemt Demon Nederland over Nieuws van 2 juni 2006
KPN neemt Enertel over Nieuws van 27 mei 2006
Te koop aangeboden: Casema Nieuws van 14 april 2006
KPN neemt Speedlinq over Nieuws van 31 maart 2006
Liberty Media ziet af van aankoop Casema Nieuws van 19 november 2002

Reacties (74)

74
73
27
13
3
37
Wijzig sortering
Ik vind de gebeurtenissen hoogst interessant. Stel dat Liberty Global de beide bedrijfjes weet op te slokken, dan krijgt KPN (ADSL) er een geduchte grote tegenstander bij!
Doem scenario:
Alle kabelaars met elkaar gefuseerd en resulterend bedrijf biedt telefonie aan. KPN dus geen monopolist meer en hoeft zijn local loop niet meer aan anderen aan te bieden. Alle kleine ISP's daardoor acuut kapot en alleen nog maar keuze tussen KPN of de kabelaar...
Anoniem: 162303
@Belboer3 juli 2006 18:54
kom, we noemen ze voor de compleetheid maar Telenet en Belgacom |:(
Anoniem: 116947
@Belboer3 juli 2006 18:54
Héhé, dan heb je de situatie die zich in België voordoet :P Bereidt jullie maar al voor op limieten van 10 à 15GB en prijzen beginnend vanaf 40€ voor een deftig abbonement :)

Edit: RandDries was mij enkele seconden te snel af...
Anoniem: 47200
@Belboer3 juli 2006 19:49
daar hebben wij gewoon de NMA voor hoor die moet dit soort dingen gewoon voorkomen dus ik denk niet dat je iets te vrezen hebt
jubel scenario:
Er ontstaat een kabelgigant en na een jaar of 3 om de kosten van de fusie te dekken moet die zijn netwerk, net als KPN, openstellen voor andere aanbieders en daalt de prijs van kabelinnternet én kabelTV enorm.
prachtig die marktwerking!
...
totdat de wereld gevuld is met megacorporaties met monopolies op alle fronten... dan is de lol er snel van af: weg concurrentie, weg consumentenbelangen.
Inderdaad prachtig die marktwerking. Wat je nu ziet gebeuren is het langzaam maar zeker afbreken van door onze overheid opgezette staatsmonopolies. Je wilt toch niet beweren dat dmv verzelfstandiging van de een op de andere dag een staatsmonopolie zijn macht uit handen geeft? Integendeel, dit zal men (waaronder nu ook nog steeds onze overheid zelf) zo lang mogelijk in stand proberen te houden. Maar die prachtige marktwerking zal er op lange termijn voor zorgen dat een dergelijke situatie onhoudbaar wordt. Even doorbijten dus.
Vergeet overigens niet dat er nu al sprake is van véél minder monopolistisch gedrag, dan toen deze bedrijven nog niet verzelfstandigd waren.
Ja, en is Nederland nog een oligopolie rijker ;(
Ik vind het heel verstelbaar dat kpn een bod gaat doen op essent kabelcom. Kpn wil immers al lang op de kabel net zoals enkele dochter ondernemingen van kpn zoals bijv. xs4all of planet.

Ik weet niet hoe de nma er mee zou om gaan maar dat kun je je afvragen bij elke andere combinatie.
Vroeger (>4 jaar geleden) was Casema echt superslecht... nu zijn ze 1 van de beste providers qua prijs/snelheid/stabiliteit van de verbinding. Hun Digitale Telefonie hebben ze heel goed opgezet... andere providers hadden nog problemen en gaven zelfs aan dat ze niet konden verzekeren dat Telefonie altijd goed zou werken de eerste maanden (bij Wanadoo ADSL telefonie).
Bij Casema werkte het goed, mits het eenmaal geleverd was, daar ging het vaak mis en dan zorgde hun slechte klantenservice alleen maar voor irritatie. Die klantenservice is nu ook het enige echte zwakke punt van Casema

Maar bij UPC is het al jaren slecht.. niet alleen de klantenservice helaas... Liberty heeft daar weinig aan verbeterd dus ben benieuwd wat dat wordt als Casema ook van hun wordt.
Anoniem: 81432
@Jazco2nd3 juli 2006 18:39
reken hier maar >6 jaar voor. Wij zijn al 5 jaar tevreden gebruiker van Casema(wanadoo) cable!
Je hebt altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Over het algemeen was casema in de periode meer dan 4 jaar geleden (is dat echt al zo lang?) ronduit slecht. Ik hoor inmiddels uit verschillende kanten dat ze verbeterd zijn maar dankzij mijn (heel) slechte ervaringen uit het verleden (DEMOS Modem, do I need to say more? :+ )

Ik hoop dat de overname, door wie het ook mag zijn ervoor zorgt dat de pakketten wat flexibeler worden. Telefonie met internet voor een redelijke prijs. Maar je kan vooralsnog niet een weinig bel pakket met stevig internet nemen.
Dus ik wacht rustig op de overname.. en de periode/ervaringen die daaruit voortvloeien.
Het is Casema Kabel, of Wannadoo ADSL ;)

Hier nog een blije gebruiker van Cesma Kabel Multi. Helamaal nu vorige maand spontaan mijn download snelheid van 256kb/sec naar >350kb/sec is verhoogt :)
Anoniem: 175497
@frickY4 juli 2006 12:23
Dan doe je toch iets fout want mijnes is nu over de 500kb/s met vergelijkbare abonnement wanadoo cable basic =D
UPC heeft de afgelopen 3 jaar hun service aanzienlijk verbeterd, heb zelf al jaren UPC voor telefonie, digi-tv en internet, en alles werkt prima met goeie helpdesk, mocht er toch iets zijn. Ze waren best wel laat met het afschaffen van de datalimiet maar beter laat dan nooit en verder hebben ze ieder halfjaar een snelheidsverhoging bij Chello dus dat zit allemaal wel snor :7
Score: 2 (Grappig)
Die modpunten op jouw visie zeggen genoeg :+
Ben het er helemaal mee eens
Anoniem: 157137
3 juli 2006 18:54
De negativiteit omtrent UPC is puur gebaseerd op oude ervaringen van een aantal jaren terug. UPC heeft zich de afgelopen 2/3 jaar enorm verbeterd. Ze hebben 1 van de beste prijs/prestatieverhoudingen (20 mbit + telefoon) = 60 euro. En het is nog retestabiel ook. Over snelheid heb ik niets te klagen. Sinds ik UPC heb, heb ik nauwelijks problemen ondervonden op gebied van stabiliteit en snelheid. De Helpdesk kan natuurlijk veel beter, maar de helpdesk is in ieder geval een stuk beter dan een aantal jaar geleden.

De UPC met de slechte verbindingen is verleden tijd. Het is belangrijk dat UPC haar helpdesk verbeterd. Verder is de rest goed.
Vandaag dat ik mensen NU hoor klagen, over abonnementen die NU lopen.. :? . (althans 1 jaar geleden dan).

Er zijn mensen die nergens last van hebben hoor, maar er zijn nog echt altijd tal van mensen die problemen hebben.
Bij elke profider is wel iemand te vinden die last heeft van iets. En UPC is nu eenmaal een van de grotere spelers op de markt: Veel klanten=veel klachten.

Overgens heb ik zelf nu al 7 jaar Chello internet, het eerste half jaar dat ik er zat waren er veel problemen, maarja dat was ook lochies omdat ze toen net begonnen met andere diensten dan kabel tv. De laatste 6 jaar is gewoon alles goed en word alleen maar beter.
Volgens mij heeft de profider hier niks mee te maken, laat staan dat die bestaat, het is een provider.
Verder heb ik met UPC totaal geen slechte ervaringen, UPC Belgium althans. Zijn de enige die in Begië voor een normale prijs en "normale" datalimieten snel en stabiel internet aanbieden.
Ik ben 4 jaar terug begonnen met 4Mbit en 10Gb datalimiet en zit nu voor dezelfde prijs op 10Mbit en 40Gb datalimiet, top notch!
Gemiep over helpdesks zul je altijd hebben, maar dat is zo bij elk bedrijf... Ik ben iig benieuwd
Iemand die ik ken woont in Helmond en heeft (dus) UPC... En daar heeft hij al jaren (dus idd nog steeds) problemen mee. Voorheen had hij alles van hen (dus: internet, telefonie, televisie) maar de eerste 2 heeft hij al de deur uit gedaan omdat het de helft van de tijd niet werkte. Televisie heeft hij nog wel maar dat is meer omdat hij geen schotel wil en DVB-T er niet te krijgen is. Maar ik ken het beeld, en het is niet om aan te zien, en dat is in de hele wijk zo. UPC doet er niets aan, waarom weet niemand. Iedereen heeft al wel een keer geklaagd en dan zou er toch een belletje moeten gaan rinkelen zou je denken, maar kennelijk niet..

En dan heb ik het nog niet eens over de vele spookrekeningen die hij kreeg over een aansluiting op een wisselwoning die hij 2 maanden gehad heeft. Hij heeft daar nog een jaar of 2 rekeningen van gekregen en telkens netjes gebeld. Het zou niet meer gebeuren, maar toch zette men er een deurwaarder op. Ook die zag dat het niet klopte.. Maar UPC, volhoudend als het is, bracht het voor de rechter. Ze verloren dik... En het grappig is, de rekeningen zijn daarna nog 2 maanden doorgegaan.

Nee, dat is een prettig bedrijf. Ik mag hopen dat zij Casema iig niet overnemen, want dan gooi ik de kabel definitief buiten voor mijn schoteltje.
De negativiteit omtrent UPC is puur gebaseerd op oude ervaringen van een aantal jaren terug.
Niet eens zo lang geleden had ik storing op de VHF en UHF, totaal geen signaal. UPC gebeld, monteur kon pas na 15 dagen komen! Volgende was niet meer beschikbaar:
- TV
- Radio
- Internet
- Telefonie

Ben blij dat ik alleen TV van hun had, anders was ik bohoorlijk de zak.
Wat jij zegt is 100% flauwekul. (of heel lang geleden)
Als je uitval hebt van alle producten, dan komen ze binnen 48 uur bij je langs. Heb je telefonie, dan komen ze dezelfde dag of de volgende dag.

UPC heeft nog last van een reputatie die het heeft opgebouwd in het verleden. Moet je voor de aardigheid iemand die zeurt over UPC, vragen wanneer ze voor het laatst problemen hadden. De helft zal dan beseffen dat het toch al weer lang geleden is, de andere helft heeft niet eens UPC, die lullen gewoon met de negatieve verhalen mee, daar is de nederlander zo goed in!
Ga gerust eens in de loop van de dag in de rij aansluiten bij de winkel aan de Kabelweg. Nou ja, winkel... Meer klaagmuur. ;)

Producten an sich zijn prima. Alleen de klantvriendelijkheid+ expertise aan de telefoon blijven lastig zoals bij elke helpdesk. Maar grootste issue was en blijft: ALS er iets fout gaat, dan sta je machteloos alleen in je uppie. :'(
Wat volgens mij het probleem bij sommige Chello klanten is, is dat de wijk-hubs overbelast zijn. Alle klachten die ik hoorde van mensen over Chello waren of in buurten met veel flats, of in buurten met veel jonge kinderen. OFtewel, veel belasting van de hub.

Ikzelf woonde ineen wijk met relatief weinig jeugd, en allemaal laagbouw. Denk dat slechts een tiental mensen kabelinternet afnamen, waardoor mijn verbinding altijd rete stabiel is geweest.
Ze hebben 1 van de beste prijs/prestatieverhoudingen (20 mbit + telefoon) = 60 euro
* Miglow mompelt iets over Orange Family met telefonie voor 30 euro en TiscaliT20 voor 45 euro per maand
Ik hoop zelf dat @Home niet bij UPC komt te hangen, vooral omdat de digitale tv strategie van UPC mij niet aanstaat. Niet alleen is het duurder dan @Home, ook zijn de diensten zoals de digitale tv gids minder dan bij @Home. Daarnaast probeert UPC enorm te gokken op tv-on-demand, iets wat mij totaal niet weet te boeien. Hopelijk valt @Home niet hieraan ten prooi. @Home mag dan ook nog veel te verbeteren hebben, een overname door UPC zou de dienst niet ten goede komen.
UPC duurder dan @home qua digitale tv? UPC rekent 2,16 per maand (eerste 6 maanden gratis) @home is toch echt wel wat duurder, ook de extra pakketten is UPC goedkoper in. Maw weet waar je over praat. Nadeel van UPC is dat het een samenvoegsel is van oude kabelmaatschappijen, sommige netwerken zijn best goed maar andere *kuch* Almere *kuch* zijn niet zo denderend met als gevolg dat daar nogal veel uitval ontstaat. Ze zijn daar dan wel erg sterk bezig om netwerken te vervangen. Onlangs is bv nog geheel Alkmaar vervangen wat dan ook wel te merken is qua problemen in die regio.
Tvhome duurder?
prijs per maand GRATIS
In combinatie met TV Basis
en fusie van drie van de vier grootste kabelmaatschappijen zou er in elk geval voor zorgen dat KPN voortaan op voet van gelijkheid met de kabel kan concurreren, maar of het bedrijf daar zo vrolijk van wordt is nog maar de vraag.
Volgens mij wordt de KPN daar heel vrolijk van. Dan is er namelijk een andere monopolist op een aanverwant terrein en kan KPN (terecht naar mijn mening)eisen dat daarvoor dezelfde eisen en beperkingen gaan gelden als voor KPN (of dat die voor KPN worden losgelaten). Ik heb zo'n vaag vermoeden dat dit heel goed nieuws zou zijn voor telefoonrekeningen en dergelijke }>
Anoniem: 2185
3 juli 2006 18:20
Ahh nu is het moment voor de KPN om even wat coax te kopen dus?!? :) Niet zeuren maar vooruit denken.
Vooruit denken == glasvezel. Niks meer coax :)
Hopen dat Multikabel wint, want dan krijgen we 1 groot stabiel netwerk, met goede klantenservice, gratis bellen met elkaar, goede prijzen en supersnelle verbindingen die niet afhankelijk zijn van de afstand tot de centrales..

Al ben ik wel bang, dat z echt heeeel veel moeten investeren in die bedrijven, omdat bijv. @home niet zo lekker gaat :P

Enne: Wannadoo word toch Orange? Niet UPC?
Verwarring...
Anoniem: 301
@_AvA_3 juli 2006 20:35
Enne: Wannadoo word toch Orange? Niet UPC?
Verwarring...
Wanadoo is al Orange geworden. France Telecom is eigenaar van beiden en heeft de merknaam Wanadoo hier aan de kant geschoven. UPC heeft daar niets mee te maken. Zo duidelijker? :)
Supersnelle verbindingen?????
De snelste is 8/1,2 , dat vindt ik niet echt snel
UPC heeft 20/2 , dat is pas snel
Ik kan er echt niks meer van volgen, vroeger was het gewoon Casema,

toen casema, wanadoo, toen het internet niet meer casema , maar gewoon geheel onder de naam Wanadoo, dan gaat wanadoo weer over in Orange, waarbij casema toch nog , ook al is het wanadoo op alle papieren staan, enu nu, wat gaat er nu gebeuren...

ik ben de draad even kwijt....
ik ben de draad even kwijt....
Welke? Die koperen of die glazen...?
Dat moet de koperen zijn want die andere is geen draad maar vezel.
:+
En de KPN heet nog steeds KPN :) }> B-)
Hopelijk wordt het de eigenaar van Multikabel die de bieding wint, omdat UPC simpelweg gewoon 1 grote ramp is en @Home ook veel aan kwaliteit heeft ingeboet de afgelopen 10 jaar. Casema is eigenlijk de enige die echt vooruit gegaan is samen met Multikabel, over het hele spectrum van bedrijfsvoering gezien.
Ja casema is echt goed! Heb 2 jaar geleden al mijn televisieabonnement bij ze opgezegd maar ik heb nog steeds gratis TV! Ze kunnen me niet eens afsluiten met hun nieuwe systeem ook al zouden ze willen :)
Omdat het nog steeds om een manuele handeling gaat. Een nieuw of oud systeem heeft daar weinig mee te maken. Echter waar jij waarschijnlijk op doelt, is het kastje openmaken en kabeltje aandraaien.

Daar hebben ze inmiddels een goede oplossing voor, namelijk de kniptang, en wedden dat je dan helemaal niet meer je kabeltje kan aansluiten.

Je kan natuurlijk ook proberen af te tappen bij je buren, wat ook tot leuke gevolgen kan hebben (inclusief je buren). Geloof me, de helpdesk verhalen zijn best leuk, zo van tijd tot tijd.

ps. Blijft natuurlijk niet uitgesloten dat het een achterhaalt systeem is met substations en versterkers all over the place, waar keer op keer een monteur langs moet komen.
Anoniem: 130136
@morphje4 juli 2006 22:58
Nee hoor ik doe niets illegaals zoals een kastje openmaken. Ze zijn gewoon te debiel om daar ergens op een knop te drukken zodat ik geen signaal meer heb. Ken hier ook nog mensen uit de buurt die hadden al een brief gekregen van de Casema met daarin "Wist u dat u Casema signaal ontvangt? Blablabla. Misschen hebben wij u wegens technische redenen nog niet af kunnen sluiten... blablabla". Nou, dan weet ik wel hoe laat het is. :)

Neemt niet weg dat ik niet blij zal zijn als ze me daadwerkelijk eens een keer afsluiten hoor. De kwaliteit van de Casema uitzendingen is zo belabberd geworden dat ik eerdaags toch gewoon een schotel ga bestellen ook al heb ik nu al 2 jaar gratis tv.
Casema was vroeger dan ook heel erg slecht. Lage doorvoorsnelheid, constante disconnects, ja, dan is het niet zo moeilijk om vooruit te gaan ;)
Dat was multikabel vroeger met Sonera als kabel provider ook. Slownera was het destijds in de volksmond.
Voordat het Slownera was, kwam het in Rotterdam op de kabel, ik deed oa met de pilot mee, het heette QuickNet, snel verbasterd tot ShitNet.
Kabel is meer dan internet natuurlijk.

Casema was vroeger best redelijk wat betreft klantenservice (niet wat betreft internethelpdesk ;)) en oplossen van slecht signaal bijvoorbeeld. En toch zijn ze vooruit gegaan.
Anoniem: 130136
@ep6673 juli 2006 23:30
Ahum, ik was een van hun eerste klanten via de kabel. Was toen 30 keer zo langzaam als tikken. En doodleuk de borg van mijn aangetekende teruggestuurde modem toch afschrijven. Heb 1 jaar geworsteld om mijn geld terug te krijgen. En daarna ook weer spookfacturen. Kostte me totaal weer een jaar om van die knakkers af te komen. Ik ben nog nooit zo'n klotebdrijf tegengekomen als Casema :r

En de geschiedenis lijkt zich te herhalen, zie mijn bericht hieronder. Ik wil niets meer te maken hebben met ze, maar ik kom maar niet van ze af! :) KPN rules! :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee