Nederlandse kabelaanbieders koppelen telefoonnetwerken

De Nederlandse kabelaanbieders UPC, Casema, Multikabel, Essent en CaiW hebben aangekondigd hun internettelefonienetwerken te gaan koppelen. De bedrijven zouden daardoor gratis telefoongesprekken tussen hun 450.000 telefonieklanten kunnen aanbieden, schrijft Reuters. De kabelaanbieders zijn van plan in Amsterdam een uitwisselpunt tussen de netwerken op te richten. Sikko de Graaf, topman van CaiW, zegt dat het hiermee niet langer noodzakelijk is om gesprekken over het traditionele telefoonnetwerk te sturen. Hoewel het aan de individuele kabelaanbieders is om te bepalen wat ze voor hun VoIP-diensten zullen rekenen, opent dit de deur voor gratis telefonie en video. 'Je zult de kosten van telefonie in Nederland zeer snel zien dalen', zegt De Graaf.

VoIP-telefoonDe actie van de kabelbedrijven is een teken dat KPN nog meer concurrentie kan verwachten op de thuismarkt. Samen bestrijken de bedrijven meer dan negentig procent van Nederland en hebben ze zeven miljoen kabeltelevisieklanten. Bovendien krijgen de vijf bedrijven er maandelijks vijftigduizend nieuwe telefonieklanten bij. Een simpele rekensom leert dat, bij de huidige groei, volgend jaar meer dan een miljoen mensen internettelefonie gebruiken. Hierbij zijn de mensen die al gebruik maken van VoIP-diensten als Skype of GTalk niet meegerekend. Internettelefonie van de kabelaanbieders vereist geen computer, maar werkt met een normale telefoon en wordt gewoonlijk per minuut afgerekend. De bedrijven XConnect en Kayote Networks zullen het Amsterdamse uitwisselpunt gaan opzetten.

Door Thijs Terlouw

Nieuwsposter

26-01-2006 • 09:51

49 Linkedin

Bron: Reuters

Reacties (49)

49
49
36
24
9
13
Wijzig sortering
Waarom niet over de AMS-IX ??

Nogal simpel, al deze bedrijven hebben hun internet peering over de AMS-IX, en daar betalen ze flink voor. Als ze intern verkeer over de AMS-IX gaan sturen dan kunnen ze daar dus voor gaan betalen.

Al ze een intern knooppunt pakken dan is dat intern verkeer, stukken goedkoper..
Ze betalen voor de connectie, niet de bandbreedte.

10baseT 200 EUR
100baseTX 600 EUR
1000baseSX 1,200 EUR
1000baseLX 1,250 EUR
1000baseLH 1,250 EUR
10000baseER 3,200 EUR
10000baseLR 3,200 EUR

(prijzen per maand).
10 Gbit connecties kosten bijna niks meer :)
Dit gaat ook over de AMS-IX, word gewoon een ENUM exchange
Daarbij is de data die verstuurd wordt over de lijn niet heel groot.

Bij mij is er +- 10kb down en 5 kb up gecapped voor de telefoon, dus zoveel kan het niet voorstellen :P
Toch opmerkelijk dat de kabelbedrijven nog willen investeren in een dienst die nu al gratis geleverd wordt door o.a. VoipBuster. Het is IMO puur en alleen de onwetendheid van het grote publiek waardoor bedrijven als KPN en UPC nu nog geld aan telefonie kunnen verdienen. Maar dat zal toch wel een keer ophouden?
meer het gemak, mensen willen bellen zonder dat ze eerst een of ander programma moeten installeren. daarnaast kan men hier ook gewone telefoons bij gebruiken bij skype & co moet je aparte telefoons kopen en zeker de draadlozen zijn zo duur dat het eigenlijk niet eens meer interessant is om dan nog over te stappen. dus totdat alternatieve met een fatsoenlijke oplossing komen zal de gewone digitale telefonie ze altijd voor blijven.
wat ik niet snap is dat men zo massaal overstapt. VoIP is net goed aan 't rollen maar heeft nog zat kinderziektes en zal zeker nog enige tijd duren eer het vlekkeloos werkt. tot die tijd heb ik zelf dan ook niet zoveel intresse in VoIP.
Er zijn al een tijdje adapters op de markt waar je je normale telefoon op aan kan sluiten zodat je er via VOIP mee kan bellen of gebeld kan worden .. :Y) Hier is er eentje: http://www.zyxel.com/prod...indexFlagvalue=1075687935
Toch opmerkelijk dat de kabelbedrijven nog willen investeren in een dienst die nu al gratis geleverd wordt door o.a. VoipBuster.
Kun je daarmee met een normale telefoon gratis naar vaste nummers bellen dan?
yep :)

Zowieso in Nederland, maar diverse andere landen zijn ook gewoon gratis.

(trial versie trouwens max 1 minuut calls)
Als ik naar mijn telefoonrekening via tele2 kijk, ben ik gemiddeld 4 euro per maand kwijt aan vaste lijn en 20 aan mobiel.

Ik heb ook een prepaid mobieltje, wat ik niet vaak gebruik.

Ik bel zelden internationaal

Opties welke ik tot dusver heb gezien:
Preselect:
per categorie schijn je een aparte pre-carrier in te kunnen stellen. Voordeel te behalen, maar veelal inwisselbaar en tele2 is prima tot dusver.
(belpakketen van 4 euro of meer voor gratis bellen dus niet interessant)

NIET pre-select
(dus inprogrammeren of zelf eerst intoetsen)
-1643 voor mobiel (9 ct starttarief, 8ct p/m) (voordeliger na 30 sec)
-1649 voor vaste lijn(6 ct starttarief, 1ct of gratis p/m)
(er zijn er meer natuurlijk)
Dit doe ik sinds 2 dagen, moeite valt mee (meeste ingeprogrammeerd) en scheelt mogelijk helft van mijn rekening, als ik er aan denk om te gebruiken. Wel beetje gedoe nog dus.

VOIP:
Kan zonder compu gebruikt worden op 'kastjes'
van tussen de 50 en 100 euro, voor het zelfde gemak.
Omdat het voordeel van VOIP enkel voor vaste telefonie is, verdien ik dit in 1-2 jaar pas terug, Wel bespaar ik mogelijk op KPN(van €18,nogwat naar €9,nogwat), als ik daarvoor kies, dus in die zin wel het gemak en ook voordeel. Voip is voor naar mobiel echter ook nog redelijk duur, dus per saldo...?

Skype:
vast nederland matig interessant (0 ct starttarief, 1,7ct p/m).
mobiel vrij duur(0 ct starttarief, 22ct p/m)

Voipbuster:
vast nederland gewoon geheel gratis.
mobiel tamelijk duur (0 ct starttarief, 25ct p/m)

Sip.discount:
weet ik ff niet teveel van af, alleen dat sommige landen gratis zijn, die dat weer niet zijn bij voipbuster. Die kunnen met x-zen ofzo wel gecombineerd worden.

Ik vermoed echter dat een abbonement voor mijn mobiel ook interessant is en dat ik daarmee de rekening van tele2 kan drukken (omdat de mobiele nummers met mijn mobiel gebeld gaan worden).

Daarnaast heb ik nu nog kpn belbudget geloof ik (die van 18 euro), dus dat kan lager., maar dan ook geen preselect. Heb nog ADSL tot juni, dus ga dan verder kijken.
(kpn-onafhankelijk: Casema... niet interessant voor hogere snelheden en Versatel nu ook nog niet interessanter qua bellen. Wanadoo adsl is nog niet kpn onafh.)
en KPN gaat ook nog dalen mogelijk.

Dit alles beetje ter info. Aanvullingen echter ook welkom.
Nu is het nog gratis ja.... straks niet meer, daar kun je wel wat op verwedden...
Niet alleen onwetenheid, maar het publiek wil tegenwoordig nog steeds uitleg krijgen van een mannetje in een winkel.

VoipBuster is alleen op internet, dit voelt minder vertrouwd aan.
Hopelijk voert KPN dan ook weer lokaal 'gratis' bellen in.

Vroegah was dat namelijk ook al gratis...
KPN mag van de OPTA geen gratis telefonie aanbieden. De kabelaars worden niet gereguleerd en kunnen dus doen wat ze willen met hun telefoniediensten.
KPN mag dat niet om de concurrentie niet uit de weg te slaan. Als de concurrentie het echter aan gaat bieden zal de OPTA wel met heel goede redenen moeten komen om KPN niet hetzelfde toe te staan.
Met internet+bellen van kpn kan je gratis bellen naar vaste nummers in NL in het weekend en dat is uit te breiden naar de avonden of 24 uur per dag.

Alleen als je al adsl hebt moet je dat eerst opzeggen voordat je dit kan krijgen en de snelheden zijn ook bedroevend laag vergeleken met wanadoo bijvoorbeeld.
Dat is niet helemaal je kan namelijk bij verschillende providers aanmelden, ik zelf heb nu internet+bellen met 4 mb download en 256kb upload, en dan heb je er ook nog 1 met 1,6mb down. en 256kb up. maar op zeer korte termijn komen er nog veel meer! en ook over dat je het eerst moet opzeggen :? ds alleen als je bij een andere maatschapij zit anders loopt het gewoon door! 8-)
Tja, afgezien van het abbonement kost vaste telefonie sowieso niet veel. Ik zou graag zien dat tarieven van mobiele telefonie sterk omlaag gingen, want deze liggen minstens een factor tien hoger en er komen steeds meer mensen die alleen nog maar mobiel te bereiken zijn.

Desondanks een interessante ontwikkeling van de kabelbedrijven.
Inderdaad verbazend dat mensen nog voor vaste telefonie betalen.
Zoals hierboven aangegeven is VoIPbuster(.com) een gratis optie die perfect werkt!

Ik heb een data only lijn(8mbit) en gebruik voipbuster via een voipmodem. Via dit modem zijn gewoon al mijn (oude/vertrouwde) vaste telefoons en faxen aan te sluiten. Werkt perfect en is onbeperkt gratis!

Gratis bellen in NL en veel landen + een gratis telefoon nummer (voip-in)

Zie het got.tweakers.net voor info hierover...
Nou, mijn ervaringen met VoIP zijn niet best. Ik had VoIP via talking2ya (=budgetphone), maar de kwaliteit was zo bedroevend laag dat het gewoon niet bruikbaar was. Ik heb uiteindelijk maar weer een KPN aansluiting genomen. Die doet het tenminste altijd, heeft altijd goede kwaliteit en door gebruik te maken van een van de vele CS aanbieders is ook bellen hiermee erg goedkoop.
Kost zo'n modem niet rond de 100 euro (tenzij je hem bij abbo krijgt natuurlijk)?
Haalt het verbazingwekkende er wel een beetje af, toch?
De kabelaanbieders zijn van plan in Amsterdam een uitwisselpunt tussen de netwerken op te richten
waarom gebruiken ze niet gewoon de AMS-IX
Kabeltelefonie gaat over het DVB-C-"return data channel"-protocol, niet over IP. De term IP-telefonie is dan ook onjuist, wat de reden is dat de AMS-IX niet bruikbaar is.
Kabeltelefonie gaat over het DVB-C-"return data channel"-protocol, niet over IP.
Dat is toch alleen de 'last mile'? Daarna lijkt het me dat het net als 'internet' verkeer gewoon over normale IP netwerken gaat.
FTP? SMTP?`
How, hier haar je een paar dingen door elkaar:
IP zit op laag 3, de netwerk-laag. Terwijl FTP en SMTP op de applicatie-laag, laag 7, van het OSI-model zitten.
De apllicatielaag is laag 6, 7 is de presentatielaag. (laag 8 is officieus de gebruiker, de meeste storingen vinden in laag 8 plaats :+ )

0 - koper/glas/kabouters/tuinslang/whatever (officieus, maar veel gebruikt)
1 - physical
2 - data access
3 - network
4 - transport
5 - sessie
6 - applicatie
7 - presentatie
8 - gebruiker (officieus)

En dan is er voor ethernet (en nog een paar anderen) nog een zgn medium access sublayer nodig.

TCP/IP voldoet slecht aan deze standaard. IP is deels laag 3 en deels laag 4. TCP is een beetje laag 4 en veel laag 5. FTP en SMTP (en Telnet, NNTP,...) zijn veel laag 6 maar ook nog een beetje 5. En over ARP/RARP en BOOTP/DHCP zullen we het maar helemaal niet hebben.

Kortom, de TCP/IP standaard heeft een ander lagen model dan OSI.
Ik heb mijn boek over Computernetwerken van Tanenbaum er nog even op nageslagen, maar laag 6 is toch echt de presentatie laag en laag 7 de applicatie laag.
Laag 8 komt niet voor in het OSI model.

TCP/IP referentie model tov OSI model:
1+2: Host-naar-netwerk
3: Internet (IP)
4: Transport (TCP)
5+6: niet aanwezig
7: Applicatie
9 - Management
10 - Politics
11 - Religion

Maar het koppelen gaat zeker ook veel geld kosten, dus gratis zal het voorlopig ook niet worden.
Dat lijkt mij ook, want een ander protocol dan TCP/IP heb ik thuis niet tot mijn beschikking en VoIP werkt prima.
Dat ze amsterdam noemen als uitwisselpunt is natuurlijk waarschijnlijk, ze zullen denk ik met elkaar gaan peeren op de AMS-IX.
Ik zei dan ook dat laag 8 officieus is. Hij maakt geen formeel deel uit van het OSI model, maar in de praktijk bestaat hij natuurlijk wel. Laag 8 bevindt zich buiten het eigenlijke systeem.

Wat die referentie uit het boek van Tanenbaum betreft:

Laag 3 in OSI verzorgt alleen point-to-point verbindingen. Routering is een functie van laag 4. IP verzorgt zowel de point-to-point als de routering en doet daarom 3 + deels 4. TCP verzorgt naast een deel van het transport ook het opzetten en weer afbreken van sessies, en hoort daarmee deels op laag 5 thuis. FTP, SMTP et al doen ook sessie werk en horen dus een stukje op laag 5.

TCP/IP is nooit ontworpen om OSI compliant te zijn, het is ontworpen voor OSI bestond. Tanenbaum wil (wilde) graag alles naar OSI vertalen. Daar is niet iedereen het mee eens, ik in elk geval niet. Een kwestie van verschil van opvatting. Het is heel nuttig als onderwijs instrument, maar de praktijk is weerbarstiger.
Ik zou toch graag willen weten waar jij die laag0 vandaan haalt.

Want meer fysical als het draadje koper of glas kan je niet komen en in het OSI model word in laagje 1 (de physical layer) toch altijd het draadje neergelegt. Ik zou ook niet weten wat anders aan die term moet voldoen.

Laag 1 word ook wel aangeduid met "media, signal and binary transmission". Hoewel binary transmission natuurlijk niet klopt, daar de verschillende modulatie technieken er voor zorgen dat er meer bits doorheen kunnen dan er hertz zijn (het aloude baud verhaal)

http://en.wikipedia.org/wiki/OSI_model
UDP, iets wat veel bij beeld en geluid wordt gebruikt omdat deze geen fout correctie kent en TCP wel, bij geluid of beeld merk je niet snel als er eens een beeldje weg vald iets vat bij VOIP ook geld
Das niet helemaal correct. UDP wordt vaak voor realtime streaming gebruikt omdat het geen zin heeft een hertransmissie te doen, immers de gemiste data is al weergegeven. Je merkt het weldegelijk als er data verloren gaat door een tik of gat in het geluid of een afwijking in het beeld.
Als je hertransmissies wilt kunnen toepassen wordt de vertraging onacceptabel voor bijvoorbeeld telefonie. Ik heb hier eens testen mee gedaan en met meer dan 200ms vertraging is geen normale conversatie meer te voeren. De geluidskwaliteit is dan wel goed maar de interactie in het gesprek loopt mis.Dat komt doordat mensen dan denken dat de andere kant hun niet verstaan heeft en opnieuw hun vraag stellen terwijl de andere kant net gaat antwoorden. Je gaat dus door elkaar heen praten.
Ook interrumperen gaat mis. Je wacht instinctief op een pauze voordat je iemand gaat onderbreken. Echter met een vertraging boven de 200ms is de pauze alweer voorbij en praat de andere kant weer. Zolang iemand praat merkt hij de onderbreking slecht op en praat je weer door elkaar heen. De enige manier waarop je dan nog een gesprek kan voeren is door "over" aan het eind van elke zin te zeggen zodat de andere partij zeker weet dat hij kan gaan praten.
Anoniem: 116947
@DDX27 januari 2006 00:34
Heb je hiervoor dan ook een speciale Lan-telefoon voor nodig of hoe werkt dit juist?
Je eigen huistelefoon die je op je kpn verbinding gebruikt hebt, kun je ook gewoon op de nieuwe Motorola EuroDocsis modem aansluiten. Dus ben je verknocht aan je huidige telefoon? geen probleem! :Y)

Trouwes, ff off-topic, voor diegene in Casema verzorgings gebied; maar mocht je nog een oude Com21 modem hebben en nog geen bericht hebben gehad dat je de nieuwe Motorola ED modem gaat krijgen, bel ff naar de technische helpdesk! ... uhm, niet allemaal massaal gaan bellen, want anders krijg ik dalijk problemen :o
Als ze nu direct met KPN gaan concurreren, zou de OPTA ook KPN toegang moeten geven tot hun netwerk(en).
huh?! naar mijn weten hebben de kabel boeren geen beschikking over het netwerk van KPN hoor.. ze maken gebruik van hun eigen kabel netwerk.

(Adsl)internet providers krijgen (indirect) wel toegang tot het kpn netwerk.
dat hebben ze all ;)
Voor 40e p/m heb ik hier internet en gratis 24/7 telefonie naar alle vaste nummers, ook kpn dus :)
Casema is een ramp als het om opleveren & aansluiting & klantenservice gaat... maar als het eenmaal is opgeleverd en werkt, dan werkt het ook echt goed.
Is €40 per minuut niet wat veel? ;)
tot er een kink(scheurtje) in de kabel komt en het 2 jaar duurt voor ze daar achter komen. Alle aansluitingen op de wijkcentrale hadden er last van, internet en televisie (andere aanbieders hadden we toen niet).

Mijn mening over Casema ligt toch heel anders. 't Zal nog wel een tijdje duren voordat ik een kabelaar mijn telefonie laat regelen. Ik moet er niet aan denken dat elk gesprek na 30 seconde verbroken wordt.

Door werkzaamheden bij een ISP, kwam ik er achter dat bij hun ook niet zo veel bekend was over VoIP en al helemaal hoe ze dat nu eigenlijk aan moesten sluiten. Zodoende vertrouw ik ISP's ook m'n telefonie nog niet toe.

Ik blijf nog wel even bij m'n KPN abbo, als VoIP met de tijd wat ingeburgerder zal raken zal de kennis ook een stuk beter zijn. Dan zal ik er eens over nadenken.
Wordt dit de VoIP versie van de AMS-IX?
Die is ook op zo'n manier ontstaan geloof ik.
Omdat providers hun netwerken aan elkaar wouden knopen.
Of kraam ik nu onzin uit? :?
Ik ben ook aan het spelen met budgetphone voor ingaande gespreken en voipbuster voor uitgaand.

Alle info (zoals eerder vermeld) staat ook op GOT.

Ikzelf gebruik een adapter om zonder computer te kunnen bellen, met mijn dect telefoons.

Moet er wel bijvertellen dat het nog niet allemaal zo makkelijk gaat met instellen (PLUG en PRAY concept }> ) .

1 nadeel, van VOIP en of een kabelprovider, heb je geen internet (en bij kabelTV geen signaal) heb je ook meteen geen telefoon.

Maar goed een GSM erbij (die heeft bijna iedereen) hoeft dat ook niet echt een probleem te zijn.

Mensen die niet bang zijn voor een beetje geklooi :+ zoek dan ff op het GOT.

Voor mij is trouwens VOIP idiaal dit ivm geen kabel en telefoon aansluiting, alles gaat over WIFI naar een adres verderop , en de TV gaat gewoon met de schotel..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee