Kwaliteit Nederlandse VoIP-diensten onderzocht

De afdeling Informatie- en Communicatietechnologie van het TNO heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een protocol opgesteld voor het testen van de kwaliteit van VoIP-verbindingen. De aanleiding hiervoor is dat het Europees en nationaal telecombeleid, verantwoordelijk voor de bescherming van de belangen van de consument, alleen voor VoIP nog geen meetmethode voor de kwaliteit had ontwikkeld. De kwaliteit van een VoIP-verbinding wordt gebaseerd op de luisterkwaliteit, spreekkwaliteit, interactiekwaliteit, deel van de gespreksoproepen dat leidt tot een verbinding (de zogenaamde Call Completion Rate) en het percentage gesprekken dat niet voortijdig wordt afgebroken (de Call Success Rate). Met het ontwikkelen van deze meetmethode en dit testprotocol is er volgens het TNO een standaardprocedure die door andere partijen kan worden herhaald of die het TNO in opdracht kan uitvoeren.

TNONaast het ontwikkelen van deze standaard heeft het TNO in september en oktober 2005 ook een voorzichtige test uitgevoerd met acht VoIP-aanbieders in Nederland. Vanwege de kleine schaal van het onderzoek durft de organisatie geen harde conclusies te trekken en blijven de onderzochte providers ook anoniem. Wel meldt het TNO dat uit het experiment blijkt dat slechts één provider geluidskwaliteit weet te bieden die gelijk is aan het koperen telefoonnet. Vooral de spreekkwaliteit is in alle gevallen inferieur vanwege het hinderlijke aan- en uitschakelen van achtergrondruis. Ook de vertraging tussen zender en ontvanger is in alle gevallen groter dan op het reguliere telefoonnetwerk, alhoewel dit meestal niet tot merkbare hindernis leidt. VoIP via de computer gaf wel hinderlijke vertragingen, wat interactie tussen de gespreksdeelnemers daadwerkelijk bemoeilijkte. De globale conclusie is daarom dat gemiddeld de huidige VoIP-kwaliteit gelijk is aan dat van het GSM-netwerk in Nederland.

VoIP telefoonWat betreft het verbindings- en gesprekssucces bleken de acht VoIP-aanbieders het er beter vanaf te brengen. Verbinding leggen via VoIP bleek in bijna alle gevallen te lukken, en ook het onderhouden van een gesprek van drie minuten ging bij zeven van de acht providers altijd goed. Een VoIP-provider die via de computer werkt, wist meer dan de helft van de gesprekken binnen drie minuten ongewild te verbreken. Als laatste testte het TNO hoe goed VoIP zich leent voor het bereiken van het alarmnummer 112. Hierbij traden problemen op met het gebruik van IP- en MAC-adressen voor adresbepaling van de beller. Ook terugbellen was in sommige gevallen niet mogelijk. Daarnaast kunnen VoIP-providers in mindere mate verplicht worden om de netwerkbeschikbaarheid te garanderen en is het gebruik van 112 in sommige gevallen niet gratis vanwege de kosten die bij sommige internetabonnementen betaald moeten worden voor het VoIP-dataverkeer.

Skype-melding nooddiensten

Door Inge Janse

11-02-2006 • 13:13

70

Submitter: marcoblom

Bron: TNO

Reacties (70)

70
70
36
16
3
24
Wijzig sortering
Vanwege de kleine schaal van het onderzoek durft de organisatie geen harde conclusies te trekken en blijven de onderzochte providers ook anoniem
Waarom die angst? Gewoon keihard de resultaten over dit onderzoek publiceren. Krijg je misschien wat gesputter van andere providers, so what. Volgende keer neem je wat meer providers mee en geef degene die de beste geluidskwaliteit biedt een pluim en die kan meteen als voorbeeld dienen voor de rest. Beetje halfslachtig imo
De globale conclusie is daarom dat gemiddeld de huidige VoIP-kwaliteit gelijk is aan dat van het GSM-netwerk in Nederland
Die laatste conclusie was volgens mij al een behoorlijke tijd common knowledge.

Mijn conclusie: Ik vind het allemaal véél te voorzichtig. ;)
Waarom die angst? Gewoon keihard de resultaten over dit onderzoek publiceren. Krijg je misschien wat gesputter van andere providers, so what.
Bij veel provers is voip nog hard in ontwikkeling en dat geven ze ook toe.

Als je nu al keihard gaat zeggen, he die voip diens van ISP A zuigt en ISP C is het best terwijl A zegt dat ze er net mee zijn begonnen en het nog geen definitieve dienst is oid. Dan kan dit toch voor ISP A grote (financiele) gevolgen hebben.

Bovendien test TNO nu ook een beetje wat en hoe ze moeten testen en waar ze op moeten letten bij de tests.

Dus geen namen noemen voordat je een betrouwbaar test systeem hebt dat door iedereen of de meeste partijen wordt goed gekeurd.
Ik ben het me je eens, het is vreemd dat de onderzoeksmethode onvoldoende inzichtelijk is.

De kleine schaal van het onderzoek geeft gewoon aan dat de conclusie van de onderzoeker onvoldoende onderbouwd is door praktijk onderzoek en/of bewijzen. Ook lees ik geen onderscheid tussen de vele verschillende soort voip die er bestaan. Blijkbaar is er alleen gekeken naar software oplossingen en zijn de overige voips (kabelmodem, adsl modem, losse hardware, etc) vergeten.
heeft iemand van die mensen hier die zo hard roepen "112 moet verplicht bereikbaar zijn" enig idee over hoe je dit mogelijk wil gaan maken. Dat betekend namelijk dat je internetprovider (voice over IP) ook een gegarandeerde uptime van 100% moet gaan bieden, omdat je telefoon hier rechtstreeks van afhankelijk is. Dat wil dus zeggen dat je internetverbinding het 24/7 moet doen, ook bij stroomuitval (ups'jes uitdelen??)of bij storing op het kpn netwerk (alle adsl gebruikers een kabelinternet backup?).

Ik snap ook niet waarom er zo'n probleem van wordt gemaakt. Met je mobieljte kan je 112 ook niet bellen als je toevallig in een tunnel zit of je batterij leeg is. Waarom maakt men bij VoIP dan zo'n heisa?

Telefoontjes doorrouteren naar 112 is echt een eitje (believe me: been there, done that, got the tshirt) maar het feit dat je het als VoIP telco niet kan garanderen, zit hem in de afhankelijkheid van het IP netwerk.
Anoniem: 42600 @Rac-On11 februari 2006 15:53
heeft iemand van die mensen hier die zo hard roepen "112 moet verplicht bereikbaar zijn" enig idee over hoe je dit mogelijk wil gaan maken. Dat betekend namelijk dat je internetprovider (voice over IP) ook een gegarandeerde uptime van 100% moet gaan bieden, omdat je telefoon hier rechtstreeks van afhankelijk is. Dat wil dus zeggen dat je internetverbinding het 24/7 moet doen, ook bij stroomuitval (ups'jes uitdelen??)of bij storing op het kpn netwerk (alle adsl gebruikers een kabelinternet backup?).
Natuurlijk moet men er aan werken om 112 ook via VoIP bereikbaar te kunnen laten zijn.
Wat heb je aan een telefoonverbinding zonder 112? Dat je je mobiel kunt gebruiken is aardig maar ook daar krijg je geen garantie op. Het GSM netwerk is ook niet 100% gegarandeerd net als het IP netwerk.

En vergeet niet het gewone KPN netwerk. Ook daar kunnen storingen optreden en dan kan je ook geen 112 bellen. Dus garanties zijn er nooit.
Er is ook geen garantie dat de brandweer of politie binnen een xx aantal minuten voor je deur staat. Ze doen hun best maar garanderen niks.

Dat 112 verpicht bereikbaar moet zijn is dus juist maar nooit met een gegarandeerde uptime van 100%.
De gemiddelde nederlandse vastnet-aansluiting werkt op jaarbasis gemiddeld 5 seconden niet. Dat is een beschikbaarheid van 99.9999968%. Nu je internet-provider weer.
Dat kunnen ze al geen eens waar maken met bellen via de kabel.
Het mobiele netwerk houdt het wel de nodige minuten uit zonder stroom. De masten zijn voorzien van accu's, de regio centrale hebben no break met accu's en diesel aggegatoren.

Het KPN vaste net (zo ver mij verteld) wordt gevoed vanuit de wijkcentrale die ook voorzien zijn van aggegatoren.

Na mijn idee blijft het vaste net dus langer op dan gsm.
ja, en dan zijn er steeds meer mensen met een wat nieuwere telefoon, en dei telefoon, die werkt... op stroom!
in dat geval is het dus ook de klant zelf die hiervoor zorgt.
daarom adviseren de nooddiensten ook om altijd 1 "ouderwets" toestel in huis te hbben voor het geval dat de stroom uitvalt!
tja, heel simpel, dan moet je niet als telecomprovider voip aanbieden als vervanging van een normale telefoonlijn, en dat is iets waar alle aanbieders mee adverteren..
Wat is er mis met het bieden met van 100% beschikbaarheid? Als je als telecom, internet, energie, nuts of VOIP aanbieder niet die ambitie hebt ben niet goed bezig.
simpelweg de reden dat dit niet haalbaar is?
natuurlijk is het goed om er naar te streven, maar kun jij voorspellen wanneer er een storing komt?
(zou namelijk erg handig zijn natuurlijk, dan kon je veel storingen oplossen voor ze beginnen)
Anoniem: 107491 @Rac-On12 februari 2006 03:59
Het moet wel heel toevallig zijn dat en de stroom is uitgevallen en dat je mobiel het niet doet / accu leeg is.

Voip via kpn (met de experiabox) wekt idd niet tijdens een stroom uitval. Ook de analoge lijn is er niet meer als je internetplusbellen hebt. De enige mogelijkheid is dus bellen met je mobiel. En als dat al niet werkt dan is het idd een apart geval wat maar 1 keer in de miljoen jaar voorkomt.
lijkt me niet meer dan logishc dat 112 ten alle tijden ondersteund moet worden het is niet voor niets een (inter ? ) nationaal noodnummer !
Het is een internationaal nummer inderdaad, maar het vervelende met voip is dat je overal op de wereld in kan loggen met je Nederlandse telefoonnummer. Als je dan in spanje inlogt en je belt 112 dan bel je het Nederlandse alarmnummer. Niet handig.
De kwaliteit van een VoIP-verbinding wordt gebaseerd op de luisterkwaliteit, spreekkwaliteit, interactiekwaliteit, deel van de gespreksoproepen dat leidt tot een verbinding (de zogenaamde Call Completion Rate) en het percentage gesprekken dat niet voortijdig wordt afgebroken (de Call Success Rate).
Ik heb zelf sinds een jaar ofzo VoDSL, en het bevalt me qua kwaliteit TOTAAL niet:
- Regelmatig echo
- Sinds enige tijd (na een firmware update van mn router) kan ik geen verbindingen meer verbreken, waardoor als ik iemand die een antwoord apparaat heeft bel, ik de hele tijd terug gebeld blijft worden tot de opnametijd van de voicerecorder op is :(

Dat laatste valt niet onder de kwaliteit volgens deze normen, maar volgens mij komen dergelijke problemen (dus rare storingen) bij voip verbindingen toch veel vaker voor, en zou dat ook meegerekend moeten worden.
Kwestie van tijd dat bv 112 ondersteund word. Heeft even geduurd, maar de overheid doet nu ook veel digitaal. Belasting aangifte en dat DigID..

Over 'n tijdje is het wellicht gedaan met de vaste thuistelefoon. Wij hebben hem iig al niet meer :)
Anoniem: 93910 @blup11 februari 2006 14:16
Voip valt alleen weg als stroom weg valt, baal je dan eventjes als je in een noodtoestand zit en geen vaste telefoon hebt.

Dat blijft voorlopig nog echt de unieke kracht van de simpele vaste huistelefoon.
Toch lastig als je DECT toestel zonder stroom komt te zitten... Je moet dan wel een gewone simpele telefoon hebbenm zonder allerlei poespas.
jou dect telefoon zit dan niet in een modem geprikt? en die modem zit niet op het stroom-netwerk?
@n4m3l355:

Ik weet niet hoe jouw DECT telefoon er uit ziet maar die van mij ziet er uit als een draadlose telefoon met een basis station dat... jawel.... op stroom werkt!
Basisstations die op stroom werken hebben net zoals veel andere electrische apparaten die op stroom werken de eigenschap niet te functioneren tijdens een stroom uitval.
Meeste mobieltjes werken op batterijen hoor dus ik zie je probleem niet zo...
Jammer alleen dat het mobiele netwerk altijd overbelast is op het moment dat er iets misgaat. Weet je die dag in november nog met die sneeuw in Nederland? Het netwerk was compleet overbelast en totaal niet betrouwbaar.
gelukkig heb je voor 112-bellen nooit je mobiele telefoon's pincode nodig :P
Anoniem: 93910 @Andros11 februari 2006 15:18
Laat het nou net murphy's law zijn die ervoor zorgt dat de accu van je mobieltje binnen no time leeg is als je een gesprek aangaat, of dat je mobieltje net die dag wilde gaan opladen. Of in paniek (noodtoestand) ben je de PIN code kwijt van je mobieltje, want het is nacht en jij hebt 's nachts altijd je mobieltje uitstaan om lekker te slapen.

Tuurlijk, dit is misschien in 9 van de 10 gevallen niet zo. Maar dat neemt niet weg dat het geen 90-100% betrouwbaar vangnet is wanneer VoIP uitvalt. Daarbij heb je (zoals hierboven gezegd is) ook inderdaad de netwerk problemen die voor kunnen komen.
Zonder PIN code kan je nog steeds 112 bellen hoor :).
@ATS

Ik zat die dag op de HCC en was met de trein. Hoef je mij echt niets van te vertellen nee. En wanneer worden die netwerken nu eens berekent op zulke dagen? Is met oud en nieuw ook altijd gezeik...
het kan zelfs zonder sim kaart :P
Heel veel mensen hebben tegenwoordig een telefooncentrale en die valt ook uit als je geen stroom hebt :)

Uiteindelijk heeft 99% van de Nederlanders een GSM, dus voor noodgevallen werkt die altijd.
Anoniem: 90626 @eborn11 februari 2006 16:12
Behalve als de zendmasten zonder stroom zitten 8-)
en dat is dus het geval als er in een stad de stroom uitvalt...
En in dat geval zijn er gelukkig de radiozendamateurs! Die kunnen in alle gevallen verbindigen opzetten. Ook als als alle andere diensten het opgeven. Bekende situatie in Nederland watersnoodramp 1953. Recentelijk nog in New Orleans.
Volgens mij doet een radio zender het ook niet zonder stroom dus ik denk dat je dan je fiets uit de schuur kunt pakken en het hele zwikkie op je dynamo kunt aansluiten en dan heel hard moet trappen.
Dat is een enorm goed punt.. Ik heb me altijd al verwonderd over de lakse houding van de Nederlandse overheid ten opzichte van VOIP wat dit soort punten betreft. Ze zouden het verplicht moeten stellen om een correcte werking te hebben van alarmnummers, op welk moment dan ook. In de USA heb je hier onder andere de FCC voor.

http://www.fcc.gov/cgb/consumerfacts/voip911.html is wel interessant wat dat betreft, het wijst pijnlijk goed aan waar het bij vele providers fout gaat.

Ze wilden het in de USA eerst verplicht stellen om de VOIP-providers dit ten alle tijden beschikbaar te stellen, maar gezien de problematiek omtrend het snel implementeren van nogal snel veranderende techniek bij de meeste VOIP-providers is de regelgeving in eerste instantie nog niet zo heel erg strikt. Er zijn inmiddels bij de reddingsdiensten wel PSAP's (Public Safety Access Points) geïmplenteerd om vanuit de overheid bereikbaarheid te garanderen.

Meer info ook op http://www.cs.columbia.edu/sip/emergency.html
Dit soort dingen zijn in Europa ook goed geregeld. Echter komt het voor dat iemand een VoIP netwerk uitrolt, en het gewoon niet werkt (bijvoorbeeld omdat een product van buiten Europa gebruikt wordt, waar het alarmnummer 112 niet als speciaal herkend wordt).

Dat kan je regels hebben van hier tot Tokyo, maar het gaat daardoor niet werken.

Ze zouden wel strenger kunnen optreden, maar dan moeten dus al die netwerken gecontroleerd worden, en ik vrees dat daar de mankracht (nog?) niet voor is.

De reden dat er veel problemen met VoIP zijn is omdat het nog allemaal redelijk nieuw is (in ieder geval om met normale telefoons te kunnen gebruiken). De reden dat problemen vaak traag opgelost worden is dat er veel partijen bij zo'n netwerk betrokken zijn die niet allemaal de neuzen dezelfde kant op hebben staan (netwerk operator, integrator, dienstenleverancier, klanten, hardware leverancier, aannemer voor het aanleggen van glasvezel of koper, etc.).

Ook hebben de leveranciers niet altijd toegang tot de 'nitty gritty' details van hun product (bijvoorbeeld door het inkopen van een VoIP-stack waar de source-code niet bijgeleverd wordt) en is soms te weinig kennis van VoIP aanwezig om problemen goed op te kunnen lossen.
Door wie is dat dan goed geregeld? In Amerika zijn er al een tijdje voorstellen vanuit de overheid en de FCC om fabrikanten van VOIP apparatuur 1 standaard te laten implementeren voor het priotizeren van alarmnummers boven ander verkeer. Hier in Europa wacht men af en laat men alvast hele netwerken uitrollen zonder echt goede eisen te stellen, die in Amerika echt gewoon gesteld worden (zie ook posting hierboven).

Daar is zo'n TNO onderzoek wel een redelijk bewijs van:
Hierbij traden problemen op met het gebruik van IP- en MAC-adressen voor adresbepaling van de beller. Ook terugbellen was in sommige gevallen niet mogelijk. Daarnaast kunnen VoIP-providers in mindere mate verplicht worden om de netwerkbeschikbaar te garanderen en is het gebruik van 112 in sommige gevallen niet gratis vanwege de kosten die bij sommige internetabonnementen betaald moeten worden voor het VoIP-dataverkeer.
En hoe ligt dit dan via de FCC vast voor de US?
All interconnected VoIP providers must automatically provide 911 services to all customers as a standard, mandatory feature without customers having to specifically request this service. VoIP providers may not allow their customers to “opt-out” of 911 service.

Before an interconnected VoIP service provider can activate a new customer’s service, the provider must obtain from the customer the physical location at which the service will first be used, so that emergency services personnel will be able to locate callers who dial 911. Interconnected VoIP providers must also provide one or more easy ways for all customers to update the physical location they have registered with the provider, if it changes.

Interconnected VoIP providers must transmit all 911 calls, as well as a callback number and the caller’s registered physical location, to the appropriate emergency services call center or local emergency authority.

Interconnected VoIP providers must take appropriate action to ensure that their customers have a clear understanding of the limitations, if any, of their 911 service. All providers must specifically advise new and existing subscribers, prominently and in plain language, of the circumstances under which 911 service may not be available through the interconnected VoIP service or may be in some way limited by comparison to traditional 911 service. They must distribute labels to all subscribers warning subscribers if 911 service may be limited or not available and instructing subscribers to place the labels on and/or near the equipment used in conjunction with the interconnected VoIP service.

Interconnected VoIP service providers must obtain affirmative acknowledgement from all existing customers that they are aware of and understand the limitations of their 911 service.

In some areas, emergency service providers are not capable of receiving or processing the location information or call back number that is automatically provided with 911 calls. In those areas, interconnected VoIP service providers must ensure that the call is routed to the appropriate public safety answering point.
Het verhaal van de TNO is men in de VS al een tijdje gepasseerd, daarom vind ik het zo jammer dat men het hier eerst nog moet onderzoeken voordat er regels voor opgesteld worden.
Als laatste testte het TNO hoe goed VoIP zich leent voor het bereiken van het alarmnummer 112.
Ben ik de enige die het nie vind kunnen dat ze 112 (mis)bruiken hiervoor? hoop dat ze er niet tevaak goed doorheen kwamen dan |:(
Beter een paar valse telefoontjes dan dat het alarmnummer niet bereikbaar is als je het nodig hebt. :?
èn het word juist minder bereikbaar, door valse telefoontjes?
Denk nu maar niet dat daar geen afspraken over zijn gemaakt bij zo'n proffessionele testorganisatie.
ik denk dat die proffessionele testorganisatie eerst dat woord achtergrondruis moet definieren, want de lijn waar het VOIP over gaat, is geen ruis mogelijk, kraken e.d., dat zou nog kunnen, maar ruis? dat ligt dan toch echt aan een brak toestel
Ik hoop juist dat de er elke keer goed doorheen kwamen (dat betekend dat 112 goed werkt en de VOIP ook nog goed werkt) en vind het geweldig dat ze dit getest hebben. Een 112 telefoontje kan iemands leven redden!
ik denk dat een instantie als het TNO hier wel iets voor geregeld heeft :) Denk dat ze een lab opstelling hebben gehad voor dit soort dingen.
Ik dacht juist dat voip betere kwaliteit bood als het telefoon netwerk...
Als ik met Skype to Skype bel heb ik toch echt betere kwaliteit als met de normale telefoon. Mijn verbinding is nog nooit verbroken met skype, en ik heb regelmatig gesprekken van een aantal uren. Ook hoef ik maar 1 keer te bellen, en doet het meteen. Ook helemaal geen vertraging, of echo.
Dan gebruik ik ook soms voipbuster voor naar het normale net, daar ook 0,0 problemen. Altijd 100% ok.
Snap ik nou iets niet? Gaat dit over iets anders?
VoIP kan betere kwaliteit leveren maar dat is niet interessant voor een aanbieder. Meestal comprimeren ze een voice call en afhankelijk van de gebruikte codec kan je aanzienlijke winst behalen qua bandbreedteverbruik maar dit gaat ten koste van kwaliteit. De meest gebruikte codec op dit moment is volgens mij G.729a en dat comprimeert een normale voicecall van 64k naar 8k, dan afhankelijk van een aantal verdere instellingen krijg je circa 12k IP-overhead en kost een gemiddelde VoIP call 20 Kbps. En aangezien een normale voice call 64k kost, is het aantrekkelijk om VoIP te doen omdat je dan over dezelfde infrastructuur plotseling 3 keer zoveel gesprekken kan voeren. Ka-ching! :7
bij veel voip leveranciers via de kabel is ook sinds januari de standaard bandbreedte voor voipverhoogd, en ze zullen waarschijnlijk steeds meer doen, want het is eigenlijk niets meer dan KPN pesten.
vaste telefonie gaat gratis worden :+
Wat je dan, denk ik, niet begrijpt is dat het bij jou wel heel goed kan werken, maar dat het daarom niet bij iedereen zo goed hoeft te werken...
Als de kwaliteit gemiddeld gelijk is aan een gsm netwerk vind ik dit eigenlijk heel positief. Dat betekend dat het op zn minst een werkbaar systeem is. Door populairiteit van VoiP en kwaliteit van internet die zich in rap tempo verbeterd kan het alleen maar beter worden dunkt me. Natuurlijk zijn er kinderziektes, maar ik denk dat het in de toekomst algemeen goed zal worden. POTS zal in zn kinderjaren vast ook last gehad hebben van kinderziektes.
Ze kunnen wel 112 beschikbar maken op Skype en VOIP enzo, maar dan weet ik zeker dat de misbruik enorm zal gaan toeslaan ermee...

Of gaan ze dan zover om je HTTP connectie af te sluiten voor straf? Of je VOIP?
Anoniem: 151622 11 februari 2006 16:06
Weinig nieuws hier.
Dat de kwaliteit minder is, wisten we al. Dat wordt erbij verteld als je een VoIP-abonnement neemt. Verders, dat 112-verhaal... je kunt nooit garanderen dat het werkt. Als de stroom uitvalt, heb je een probleem - zoals hierboven al staat. Enne: die GSM biedt dan geen oplossing. Als de stroom in een wijk uitvalt, doet je GSM het ook niet meer, omdat de zend/ontvangstinstallatie dan ook uitvalt, toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.