Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet aangenomen die het voip-aanbieders verplicht om locatiegegevens naar het alarmnummer 911 mee te sturen. Hierdoor moet de hulpverlening verder worden verbeterd.
De 911 Modernization and Public Safety Act verplicht de grote telecombedrijven om de voip-aanbieders onbeperkt toegang te geven tot het landelijk dekkende 911-netwerk. Verder is in de wetgeving opgenomen dat de National Telecommunications and Information Administration een plan moet opstellen om een nieuw nationaal alarmeringsnetwerk op basis van ip-technologie te bouwen. Daarbij is het een vereiste dat het toekomstige 911-netwerk naast voice-verkeer ook video en andere vormen van data kan verwerken. Hierdoor moet 911 toegankelijker worden voor Amerikanen met een handicap, zo schrijft InfoWorld.
Volgens de Democraat Bart Gordon, tevens indiener van het wetsvoorstel, zijn er ongeveer 98 miljoen Amerikanen die in gebieden wonen waar voip-aanbieders niet zonder meer toegang hebben tot het nationale alarmnummer. Hierdoor zou het doorschakelen naar een medewerker van de alarmcentrale niet altijd succesvol verlopen. Voip-aanbieder Vonage juicht de wetgeving toe. Het bedrijf claimt dat enkele telecompartijen zijn concurrenten geen toegang wil verschaffen tot het 911-netwerk. Ook zouden sommige alarmcentrales voip-gesprekken weigeren, uit vrees voor wegvallende verbindingen. Hierdoor zouden zij in juridische problemen kunnen geraken.
Providers van mobiele netwerken zijn in de VS al langer verplicht om locatiegegevens bij een alarmering mee te versturen. Hierbij heeft de telecomaanbieder de keuze uit het gebruik van gps-data uit een mobiele telefoon of een locatiebepaling op basis van een driehoeksberekening met behulp van de zendmasten. In Japan moeten mobiele telefoons sinds dit jaar uitgerust zijn met gps, terwijl in Europa wordt gekeken naar het verplicht stellen van het eCall-systeem in personenauto's.