De Europese Commissie wil meer vaart zetten achter de ontwikkeling en invoering van 'slimme' auto's. Mede door het gebruik van een aantal nieuwe technieken moet het aantal verkeersslachtoffers tegen 2010 halveren.
Behalve het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer, wil Brussel met de 'slimme' auto de uitstoot van CO2 verminderen. De EC zal nog dit jaar met de Europese en Aziatische automobielindustrie in onderhandeling gaan over de invoering van een pan-Europese dienst voor noodoproepen vanuit verongelukte voertuigen.
In 2010 zou het eCall-systeem tot de standaarduitrusting van alle nieuwe auto's moeten behoren. Wanneer de airbags in een auto geactiveerd worden, kan eCall via het gsm-netwerk automatisch een noodoproep versturen naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Met behulp van de meegestuurde gps-informatie over de exacte lokatie van het ongeval, kunnen hulpdiensten aanmerkelijk sneller ter plaatse zijn. Uit berekeningen zou blijken dat met eCall jaarlijks 2500 mensenlevens gespaard kunnen worden. Ook verminderen de ongevals- en filekosten met 26 miljard euro. Een met eCall vergelijkbaar systeem is al sinds 2002 verplicht en actief in de VS, maar invoering in Europa blijft vooralsnog traag verlopen.
Een tweede systeem dat de EC wil invoeren is elektronische stabiliteitscontrole, bekend als esc. Dit systeem moet de bestuurder helpen om een slippende auto weer stabiel te krijgen. Esc zou het aantal zware ongevallen met vijftig procent kunnen verminderen, waardoor het aantal verkeersdoden jaarlijks met vierduizend kan afnemen.
Aanvullend op esc wil de EC gaan onderzoeken of systemen voor remondersteuning en het voorkomen van botsingen verplicht gesteld moeten worden. Door auto's te voorzien van sensoren zou het aantal kop-staartbotsingen met zestig procent verlaagd kunnen worden, doordat de automobilist een halve seconde meer de tijd heeft om te reageren op een naderend obstakel.
De EC hoopt dat de 27 lidstaten een termijn overeenkomen voor de invoering van eCall en esc als standaarduitrusting in alle nieuwe auto's. Onduidelijk is nog of de afspraken met de autoindustrie en de lidstaten onderling binnen de gestelde termijnen hard gemaakt kunnen worden. Een van de problemen is het feit dat veel Europese lidstaten het alarmnummer 112 nog onvoldoende promoten.
