Blaupunkt toont navigatiesysteem met verkeersbordherkenning

Elektronicafabrikant Blaupunkt demonstreert deze week op de IFA-beurs in Berlijn zijn nieuwe Travelpilot 700. Dit navigatiesysteem beschikt over een camera om informatie uit de omgeving van de auto te combineren met route-aanwijzingen.

Blaupunkt Travelpilot 700 De Travelpilot 700 komt volgens de fabrikant in september op de markt en beschikt over een tft-touchscreen in 16:9-formaat met 480x272 pixels. Het apparaat beschikt over 8GB intern flashgeheugen, slikt sd-, sdhc- en mmc-kaartjes van maximaal 8GB en kan overweg met divx, h.264, mpeg2, Quicktime, wmv en xvid. Het navigatiesysteem wordt aangestuurd door een op 500MHz geklokte ARM9 µP-processor.

De opvallendste eigenschap van de Travelpilot 700 is de meegeleverde 2-megapixelcamera die in het navigatiesysteem is ingebouwd. Deze camera geeft zijn beelden realtime door aan het navigatiesysteem, waardoor de gebruiker als het ware naar een tv-uitzending van zijn route kijkt. Het Blaupunkt-systeem toont vervolgens de route-aanwijzingen over de videobeelden heen. Bovendien beschikt het apparaat over logica om verkeersborden langs de weg te herkennen. Deze informatie wordt onder andere gebruikt om de maximumsnelheid op de display aan te geven.

Blaupunkt heeft de Travelpilot 700 bovendien voorzien van de nodige multimediafuncties, zoals dvb-t-ontvangst met epg, wifi-ondersteuning en een browser, voip- en mailclient. Voor de zakelijke gebruiker is het bovendien mogelijk gemaakt om Word-, Powerpoint-, Excel- en pdf-bestanden op het apparaat te bekijken. Verder kan het navigatiesysteem ook als bluetooth-carkit worden gebruikt.

Naast de Travelpilot 700 zal Blaupunkt ook de Travelpilot 500 op de IFA-beurs tonen. Dit model is nagenoeg gelijk aan de 700, maar moet het zonder voice control en dvb-t stellen. Adviesprijzen zijn nog niet bekend.

Update 3 september: Onjuistheid met betrekking tot de geïntegreerde camera verbeterd en informatie over internettoegang toegevoegd.

Door Wilbert de Vries

26-08-2008 • 11:15

90

Submitter: Carfanatic

Reacties (90)

90
86
10
4
0
0
Wijzig sortering
Tomtom de volgende.. kunnen natuurlijk niet achterblijven.
Hier de pattent aanvraag van Tomtom voor een soortgelijk systeem:
http://www.pocketinfo.nl/...-met-virtual-reality.html
Idd, dit klinkt als min of meer hetzelfde. Ik blijf me toch afvragen wat patenten waard zijn en hoe gedetailleerd de omschrijving moet zijn om een patent toegewezen te krijgen.
Dit systeem blaupunkt/tomtom is best triviaal. Het zou absurd zijn als je een patent krijgt op het realtime renderen van navigatie symbolen in video beelden.
Beelden in andere beelden weergeven is niets nieuws, het wordt hier alleen op een andere manier toegepast.
Wat houdt het patent dan inweze in en wat is het waard?
Ik, als innovatie manager, zie de waarde van patenten uiteindelijk niet zo.
Concurrenten komen eenvoudig met workarounds om hetzelfde doel te bereiken en soms worden er voor kleine aanpassingen nieuwe patenten toegewezen.
Zolang een idee/patent niet groots in het nieuws komt en nog niet op de markt is vind ik het vreemd dat een ander die hetzelfde kan "bedenken" dit niet zou mogen uitvoeren zonder de toestemming van een patenthouder, zonder dat de persoon in kwestie het idee heeft verkegen door het patent.
Moeilijk om te beschrijven wat ik werkelijk bedoel, uiteindelijk komt het er op neer dat ik patenten voor een groot deel mierenneuken vind.
Pas als iets wereldkundig is gemaakt/vermarkt is vind ik dat er harde copyright regels moeten gelden.
Tot die tijd is de bureaucratie van de patenten wereld werkelijk een doorn in het oog.
Als ik iets "nieuws" bedenk wil ik dit kunnen uitvoeren, ongeacht of iemand ooit hetzelfde heeft bedacht en hier niets mee heeft gedaan omdat hij/zij/firma het lef niet had of de potentie niet zag van hetgeen ontwikkeld werd.
Ik vraag me af hoe dit systeem omgaat met de Nederlandse situaties. Hier kom je soms langs de weg aan 1 paal 5 borden tegen. Of van die plantenbakken enz dat maakt het toch wel allemaal extra spannend. Ook vraag ik me af hoe het omgaat met de verschillende landen, zo plaatsen Belgen soms bv afslagborden achter de afslag ipv ervoor wat de nodige verwarring kan veroorzaken.
Verder lijkt het me wel een mooi systeem, ook om extra informatie te verzamelen voor de makers zelf als dit bv met een WiFi verbinding zou werken zouden ze bij een nieuwe verkeerssituatie deze door kunnen geven zodat de andere weggebruikers er geen problemen mee ondervinden. Dit heeft toch wel erg veel mogelijkheden zeker als het bv de matrixborden zou kunnen uitlezen.
In het filmpje tonen ze enkel snelheidsbord-herkening. Als het daartoe beperkt blijft lijkt het mij nogal redelijk doenbaar (er zijn dan maar een beperkt aantal borden die moeten kunnen herkend worden). Benieuwd of het ook de bebouwde-kom borden herkent.
Het zou mij erg nuttig lijken als hij ook verboden-in-te-rijden en gerelateerde borden zou herkennen. Het gebeurt nu regelmatig dat mensen straten inrijden die ze niet in mogen. Dat soort informatie zou bovendien opgeslagen en gedeeld kunnen worden, waardoor de kaarten beter worden.
Wat bedoel je juist met het plaatsen van afslagborden na de afslag? Je ziet hier altijd de borden voor de afslag toch.. Zou maar wat dom zijn als ze erachter staan..
als je vanuit Antwerpen komt en je gaat naar Philipville via Brussel dan heb je een kleine afslag waar het bordje waar je richting op aangegeven staat (en er staat er voor die hele afslag maar 1 in totaal) pal na de afslag zelf. Ik heb nu al 2 keer gehad dat ik erlangs reed en dan zie je pas net iets te laat dat je ervanaf had gemoeten. Dit is wel 3 jaar geleden, dus wellicht is het verbeterd, maar ik vond het ergerlijk en raar (en heb er extra op gelet, maar het is echt die situatie)
Anoniem: 269758 @Arokh26 augustus 2008 12:47
Komt 1 maal voor en je zegt al dat de Belgen het zo doen.. Nergens anders heb ik het nog tegengekomen.. Zal inderdaad wel een fout geweest zijn.
Vraag me dan ook af hoe het systeem met dergelijke fouten zou omgaan..
Ja, de Belgische bewegwijzering staat daar wel om bekend. Ga gerust eens kijken in de Ardennen of op de hoge Venen. Nee niet alleen op de B-wegen.
Toch heb ik dat diverse malen meegemaakt. Staat er rechts aan de overkant van een kruising een bord met de punt naar links. Tijdens het linksaf slaan zie je eveneens aan de overkant van de kruising, maar dan links, een bord met dezelfde plaatsnaam erop, met de punt naar rechts. Bedoeling schijnt dan te zijn dat je tussen die twee borden door gaat, dus rechtdoor (en daar kom je dan net te laat achter).
In Duitsland doen ze dat op de B-wegen trouwens ook: aan de overkant van de kruising een klein geel bord met nog veel kleinere zwarte tekst. Leuk in het donker...
Voorbeeldje van een bord aan de overkant van de kruising: http://www.grensovergange.../kapellebrug/IM000748.JPG
Ik vraag me af of hij overweg kan met de matrixborden...
Mij lijkt het ook lastig om een goed werkend systeem te maken, dat snelheidslimietborden kan lezen... en matrixborden, en bebouwde-kom-borden, woon-erf-borden, ...
Ik vraag me af of het niet veel makkelijker is alle snelheidslimieten, inhaalverboden en dergelijke gewoon in kaart te brengen en met behulp daarvan extra informatie te weergeven op een navigatiesysteem. En dan gewoon een deal sluiten met instanties die borden, bewegwijzering en dergelijke plaatsen, zodat je alles ook nog zoveel mogelijk up-to-date kan houden. Lijkt me veel betrouwbaarder dan een systeem dat borden moet interpreteren.

[Reactie gewijzigd door chezrene op 24 juli 2024 06:31]

Dat gebeurt al. Verkeersbordherkenning is vooral handig bij 'temporary speed limits', i.e. tijdelijke aangepaste snelheidslimieten bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 239727 op 24 juli 2024 06:31]

Gelukkig hoeft zo'n ding niet zelf een auto te besturen, dus als ie een situatie niet snapt is dat geen drama. Als je iets zoekt wat het rijden van je overneemt, huur een chauffeur...
er gebeuren toch af en toe ongevallen doordat mensen blind vertrouwen op hun navigatietoestel
Anoniem: 208475 @catfish26 augustus 2008 12:26
Ja, ik heb m'n vooruit al dicht laten maken, scheelt weer wat zon en met de regen kon ik toch niks zien...
Is dat zo? Kun je een nieuwsbericht aangeven waarin dat is gebeurd? Ik kan me er namelijk weinig bij voorstellen, behalve dan dat iemand misschien wordt afgeleid omdat hij met z'n navigatiesysteem aan het spelen is en daardoor een ongeluk veroorzaakt.
heb eens een bericht gelezen dat in belgie iemand de schelde was ingereden door gewoon de gps te volgen. Er zijn gewoon zo van die mensen...
Met nav aan het spelen:
http://www.destentor.nl/r...over-de-kop-naast-A32.ece

Ik was aan het zoeken naar een ongeval dat enkele jaren geleden gebeurt is, situatie: "Rijd over weg langs kanaal, sla rechtsaf, bestuurder doet het prompt, en rijd kanaal in". Volgens mij was dit in Zwolle gebeurt enkele jaren terug.
geen ongeluk, wel met haar stomme kop een voetgangers tunnel in den Haag ingereden. was een paar maanden geleden
Een wilde gedachte...

Als er nu een standaard voor communicatie tussen borden en navigatiesystemen, dan kun je in elk bord een kleine rfid (oid) chip bouwen die de info naar de navigatiesystemen stuurt.

Dan an het navigatiesysteem je duidelijk wijzen op deze borden en heb je geen moeilijk gedoe nodig met bord-herkenning en kan je deze functionaliteit veel goedkoper (en ik vermoed robuuster) bouwen.

* Tukk denkt ook aan 1-richtsverkeersborden die door de gemeente worden omgedraaid.
Wat heb ik al veelk auto's met een navigatiesysteem verkeerd de weg in zien rijden.
Anoniem: 266454 @Tukk26 augustus 2008 14:26
Hier zat ik ook al aan te denken, maar een probleem hiermee zal zijn dat er overlap is van borden van de tegenliggende baan, aangezien het extreem moeilijk zou zijn om de RFID's zo af te stemmen dat het " bereik" bij het midden van de weg ophoudt, zeker bij overhead borden is dit een probleem,

En mocht er zo iets komen als gerichte RFID, dan is er nog steeds het probleem van geblokkeerde signalen en dergelijke...

Er zou dus enige vorm van communicatie moeten plaatsvinden, en het nav-systeem zou moeten weten op welke baan hij rijdt om accuraat de borden te "lezen"
Anoniem: 55049 @Tukk26 augustus 2008 15:40
Leuk idee !
Het richting probleem is eenvoudig op te lossen door met de informatie een "richtingswaarde" of "cirkelsegment" mee te geven.
Bv: STOPBORD geldig van 17graden tot 154graden
Dus voertuigen die van buiten dit segment naar het bord komen gereden negeren de info.
RFID helpt niet als het bord omgedraaid is of tijdelijk opgeheven is dmv. een zak of zwarte tape. De chip stuurt nog steeds het signaal.

Verder zou dit zo'n grote investering met zich meebrengen van de overheden, terwijl deze camera overal werkt, zonder de huidige borden en-masse te hoeven vervangen.
Ik zit zelf nog steeds te wachten tot rijkswaterstaat en gemeentes hun verkeerswijzigingen dmv mapshare bij TomTom of iets vergelijkbaars bij andere fabrikanten gewoon wekelijks doorgeven ofzo. Dan heb je altijd betrouwbare informatie en zijn dit soort futuristische, errorgevoelige acties gewoon niet nodig.
Anoniem: 111246 26 augustus 2008 11:34
Lijkt me leuk als ze dit als HUD implementeren in je auto.
(Zoals al gedaan is in vele gevechtsvliegtuigen).
Ik denk dat je night vision enhancement wel als zoiets kunt zien. Hierbij wordt door een nightvision camera een beeld op je voorruit geprojecteerd. Daardoor zie je dingen die je met je blote oog 's nachts niet zou zien wanneer je lichten er niet direct opschijnen. Fietsers die nog net te ver weg zijn bijvoorbeeld. Volgens mij is zo'n systeem al op meerdere luxe auto's leverbaar, maar kon ff niet vinden welke.
Anoniem: 229990 26 augustus 2008 12:35
Misschien ben ik een beetje ouderwets maar dat zal blijken.
Ik heb een Navigatie systeem, werkt goed, zeker als je steeds de actuele kaart er op blijft zetten, hoe vaak hoor je niet dat je moet afslaan waar het niet kan of opeens een rotonde is.

Verder denk ik dat je tijdens het rijden niet naar zn ding hoeft/moet kijken, je zou genoeg hebben aan de gesproken teksten. Als je nu stilstaat of de bijrijder zit er naar te kijken prima.

Men heeft in Venetië laatst ook een straat ingereden wat niet mocht 'omdat TomTom zei dat het moest, deed ik het ook maar'. Maw, er hebben een aantal mensen die auto weer omhoog lopen duwen. Is natuurlijk maar 1 geval, er zijn er nog honderden lijkt mij.

Een TomTom is voor mij wat de weg aangeeft, daar waar ik niet bekend ben, hij/ze geeft nu ook al aan, of ik te hard rij of niet. Daar dit ook niet altijd klopt, staat die functie nog wel aan (voor als ik ergens ben waar ik onbekend ben) maar ik zie! de borden op de weg toch?
Waarom zou ik dan op een beeldscherm moeten kijken hoe hard ik mag?

Ik vind bovengenoemd apparaat er prachtig uitzien maar ik ben bang dat men meer en meer blind gaat vertrouwen op iets wat je helemaal niet voor de volle honderd procent kan doen.

En waarom er een camera en muziek op een tomtom ding moet snap ik niet, we maken van steeds meer zaken 'meer'. Ik roep een mobiele telefoon en digitale camera, de mp3 spelers etc etc.

Als men nu eens, ooit, in een navigatie systeem kan inbouwen dat je ziet waar de hulpdiensten rijden!? In sommige landen, als je je ramen open hebt en de radio uit, dan hoor je ze nog niet, totdat ze opeens achter je vandaan komen. Natuurlijk let je tijdens het rijden op maar als je die nu van te voren ziet (die alleen met signalen) kan iedereen (met een navigatie) eerder er op inspelen en dan hoeft die rotonde niet weer vast te staan omdat men in paniek raakt.

Vraag mij ook af, wat dit systeem doet als je op een rotonde/waar dan ook bent, en de software klopt niet met de te ontvangen beelden, of misschien wat de bestuurder gaat doen..

Toch vind ik hem wel mooi, mooier dan de TT of PB, hoop dat de prijzen snel bekend zijn.
Wauw... hoe duidelijk de "3D"-beelden van o.a. TomTom ook zijn, als je de echte weg kunt zien zoals bij Blaupunkt maakt dat het vinden van de juiste afslag een heel stuk makkelijk!

Is Blaupunkt eigenlijk wel een goede als het aankomt op navigatie? In Nederland kom je vooral TomTom en NavSys tegen, maar verder heb ik nog nooit iemand gezien met een Blaupunkt navigatiesysteem.
Vergeet niet dat het systeem intern nog steeds op kaarten werkt, zoals andere navigatiesystemen dat ook doen.

Dus het videobeeld kan wel leuk en aardig zijn, maar als intern de kaart net niet helemaal klopt, heb je wel de kans dat de gele pijl je dwars door een huis stuurt. Maar ze zijn natuurlijk wel zo slim om in deze demo (met vreseljike video effecten imo) dat soort situaties niet te laten zien ;)

Ik vraag me wel een beetje af of dit de overzichtelijkheid ten goede komt. Met zo'n stylistische kaart kun je in een oogopslag de boel overzien, of dat hier ook zo is... En je wilt niet te lang naar je nav-systeem staren, want je moet (video of niet) toch ook je ogen op de weg houden.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 24 juli 2024 06:31]

Blaupunkt doet vooral veel aan standaard inbouw. In onze Focus zit bijvoorbeeld standaard een blaupunkt navigatie. En dat is bij vele andere merken autos ook het geval.

Goed merk!
Bij mijn auto kreeg ik een Blaupunkt TravelPilot Luca 3.3.
Bevalt erg goed (gebruik hem niet zo vaak).
Standaard zit in het geheugen Benelux, als je via een SD kaartje over gaat op Europa, dan wordt het ding traaaag......, maar als je hem hebt ingesteld dan is hij wel weer snel.
En de accu is snel leeg, maar in de auto zit hij toch aan de 12V.

Verder dus wel een goed apparaat.
Ik ben altijd een TomTom liefhebber geweest, maar dit is echt sweeeet :9~
Er is natuurlijk al jaren een strijd om de navigatiemarkt en die is alleen maar te winnen door toegevoegde waarde en gebruikersgemak. Immers de hoofdrolspelers in deze markt nemen hun kaartmateriaal af bij maar een paar kaartenmakers.

Blaupunkt heeft zo wel een stuk meerwaarde in huis.

Edit :
@jojo_nl : Dat is helemaal mijn punt. TomTom is groot geworden door de navigatie, met dit soort toegevoegde waarde zou het uiteindelijk mogelijk moeten zijn om TomTom van de troon te stoten (mits TomTom sil blijft zitten)

[Reactie gewijzigd door Luppie op 24 juli 2024 06:31]

vind dit niet echt vergelijkbaar met een tomtom eigenlijk
dit lijkt meer op een uitvergrote pocketpc .. hij kan alleen nog niet zelf bellen :D
Dit is ook bedoelt als in te bouwen systeem. Tomtom is toch voornamelijk als standalone apparaat bedoelt (hoewel het ook ingebouwd kan worden).
Dit is een standalone Navigatie.

Bron : http://www.blaupunkt.com/de/7612201660_detail.html
Ladekabel Zigarettenanzünder: Ja
Digitales Kartenmaterial: Ja
Netzladegerät: Ja
Saugnapfhalterung: Ja
Allemaal toebehoren voor een draagbaar apparaat. De camera moet wel ingebouwd worden.
TOMTOM is in werkelijkheid ook een PocketPC(tje) waarin beveilighd software op staat. besturingsysteem = Windows CE als t goed is.

Eerlijk gezegd vindt ik het prachtig en overtreft dit apparaat alle navigatiesystemen die voor de consument bedoeld is.

(kleine letters) ook al ben ik zelf tomtom liefhebber (/kleine letters);(
TOMTOM is in werkelijkheid ook een PocketPC(tje) waarin beveilighd software op staat. besturingsysteem = Windows CE als t goed is.
Niet helemaal, Tomtom (one, XL, Rider etc) heeft namelijk een eigen aangepaste linux kernel aan boord..
http://www.tomtom.com/page.php?Page=gpl#kernel

[Reactie gewijzigd door seal74 op 24 juli 2024 06:31]

Tomtom is linux, Mio werkt met Windows CE, Garmin (volgens mij) ook.
Blaupunkt heeft zo wel een stuk meerwaarde in huis.
Wat leuk is om te vermelden: Blaupunkt is van Bosch; dezelfde als de Bosch van boor- en wasmachines. Niet gedacht dat die zo 'vooruitstrevend' zijn.
Kijk...dat is nog eens een nieuw nuttig navigatiesysteem. Nu nog wachten totdat ze ingebouwde versies hiervan hebben.
verkeersbordherkenning wordt binnenkort leverbaar op de opel insignia en bmw 7-serie.
Anoniem: 267120 26 augustus 2008 11:22
En hoe werkt dat dan als je achter een vrachtwagen zit?
Zie je een pijl op de vrachtwagen staan....handig natuurlijk, dan weet je toch waar je heen moet zonder dat je echt te weg ziet...

Of..... je houd afstand!
Camera gewoon op de goede hoogte inbouwen lijkt mij het enige waar je tegen aan kan lopen.
Goed, want als je namelijk gewoon je 2 seconden afstand houdt, kan je de verkeersborden gewoon lezen en herkennen.
Er bestaat ook nog zoiets als banen (als je linksachter een vrachtwagen rijdt zie je geeneen bord aan de rechterkant van de weg) en een beetje hoge vrachtwagen zorgt er ook wel voor dat je bij 2 seconden afstand de borden boven de weg ook niet ziet.
Als je achter een vrachtwagen zit moet je voldoende afstand houden zodat je zelf de weg + borden e.d. nog kan zien. Zowiezo heb je dan nog een mooie pijl op je navigatie staan.
Dit zou echt een evolutie kunnen zijn op het gebied van navigatie. Hiermee mis je dan ook geen afslag, omdat je dan ook daarwerkelijk ziet waar je naartoe moet. Als hij ook nog goed om kan gaan met alternatieve wegen dan zou het perfect zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.