'Veel automobilisten verdwalen ondanks navigatiesysteem'

Hoewel veel mensen een navigatiesysteem aanschaffen om niet meer te verdwalen, blijkt dat zes van de tien automobilisten in staat zijn om zelfs met navigatie de weg kwijt te raken.

In veel gevallen is de oorzaak het ontbreken van actuele kaartinformatie op het gps-apparaat. Bijna de helft van de automobilisten zegt wel eens te zijn verdwaald omdat een bepaalde straat niet op de kaart stond. Andere oorzaken voor het verdwalen waren onder meer het niet begrijpen van de aanwijzigingen of het simpelweg vergeten om het adres van de bestemming mee te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van KPN onder ruim 450 automobilisten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de autobezitters een navigatiesysteem heeft. Een derde van hen zegt zelfs niet meer zonder te kunnen. Volgens KPN toont het onderzoek bovendien aan dat de helft van alle respondenten een navigatiesysteem op het mobieltje wil. Het praktische aspect is hierbij belangrijk voor 28,9 procent van de ondervraagden, en nog eens 34,6 procent denkt dat het handig kan zijn in onverwachte situaties.

Philips-navigatiesysteem

Door Wilbert de Vries

24-08-2007 • 17:22

111 Linkedin

Reacties (111)

111
107
40
19
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 168548
24 augustus 2007 17:32
Ach, waarom zou je een Tomtom o.i.d gebruiken? Ik gebruik al sinds dag en dauw (één jaar eigenlijk...) de ANWB routebordjes. Kosten niks, en zijn nog makkelijk te begrijpen ook. En als je iets echt niet kan vinden kun je altijd nog je raampje openzwaaien en aan iemand vragen waar een bepaalde straat is. In dat opzicht zorgt tomtom eigenlijk voor sociale c.q maatschappelijke verloedering. :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168548 op 24 augustus 2007 17:32]

Nooit in belgie geweest neem ik aan? :o
Anoniem: 228192
@BramT27 augustus 2007 10:34
Ha ha ha - Vanuit Frankrijk net voor Lille, keurig het bordje 'Gent' volgen, staat het plotseling niet meer aangegeven en moet je Curtrai volgen, iets dat bij ons 'Kortrijk' heet. Tja, dat moet je ook maar weten.
In Nederland is het idd veel beter geregeld. (Hoewel in Belgie de tekens bij de op- en afritten weer duidelijker zijn)
In Nederland ben je inderdaad behoorlijk verwend. Ik ben erg blij geweest met mijn Tom bij een lange reis door de VS en Canada. Toch is een papieren kaart ook erg handig.

Enige waar ik problemen mee had is de nuttige plaatsen. Een camping die ik uitgezocht had bleek vervangen te zijn door een 'Christian Camp'.

Als je alleen van de bordjes uit gaat, moet je van de gein eens rijden van Rockanje naar Oranje.
Indeed. Verdwalen slaat nergens op, maar ik zie heel vaak dat de meeste mensen gewoon niet verder denken dan hun neus lang is en 100% vertrouwen op de navigatie. Met af en toe een oog op de kaart en je eigen gezonde verstand is het echt heerlijk, eindelijk geen stress meer op vakantie. Zo ervaar ik het in ieder geval. Ik vind het altijd vrij grappig te constateren dat de mens tegenwoordig compleet in paniek schiet als er ook maar iets fout gaat of zich verloren voelt. We moeten eens een lesje oer-mench krijgen.

Wat ik ook een voordeel vind is navigatie woon-werk verkeer. Klinkt stom, maar je weet dan precies of je maar alvast kan gaan invoegen of nog even een aantal caravans kan inhalen voor je afslag. Als het retedruk is erg handig.

Een kaart is zeker ook handig, omdat je daarmee...met het gezonde verstand...een veel beter overzicht over het gebied hebt.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 25 augustus 2007 15:19]

En jij geloofd dat de ANWB die borden plaats zonder een rekening in te dienen bij de overheid? Je betaald die dingen gewoon via de gelegaliseerde diefstal belasting.

Waarom denken mensen altijd dat als ze de rekening zelf niet te zien krijgen dat het gratis is.

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 24 augustus 2007 17:41]

not3pad bedoelde vast 'kosten niks extra'.
Beetje lomp om belasting 'gelegaliseerde diefstal' te noemen, ik vind het toch wel fijn dat *iemand* de wegen aanlegt en van verlichting en bordjes voorziet.
En wie voorkomt dat de lokale electriciteitscentrale de hele stad onder de zwarte rook left?

Ik ben helemaal voor een vrije markt, maar sommige dingen heb je een overheid voor nodig. Zou toch niet echt handig zijn als je bij elke nieuwe straat door een tolpoortje moet of wel? Om nog maar te zwijgen van die handige zakenman die alle toegangswegen tot de snelweg van de concurrent gaat opkopen en dan afsluiten }>
KPN onderzoek??? Waarom zou KPN dit onderzoeken....aha:

http://life.tweakers.net/...ienst-voor-mobieltje.html

uiteraard om aan te tonen dat een navigatie met online kaarten VEEL beter is :-)
Een onderzoek met slechts 450 enquêtes vind ik niet echt representatief eerlijk gezegd.
misschien niet voor de wetenschap maar voor een jan-boeren-lul-onderwerp helemaal niet zo'n probleem,

het geeft enkel een indicatie, - die als je er met gezond verstand even overnadenkt helemaal niet spectaculair is..
Sterker nog, het gaat maar om één ding: publiciteit. En het werkt, ziedaar het artikel optweakers.net met in de comments delink naar de dienst van KPN... :+
Dat is nu net het probleem, "wetenschappelijk" hoeft niet perse te zeggen "super-precies". Ook al zou het een indicatie kunnen geven, dan nog kan de conclusie gemakkelijk andersom zijn wanneer je 1000 mensen interviewed, dus ook voor een indicatie vind ik het vrij weinig.
Ik vind dat ze erg makkelijk zijn met het woord "verdwalen". Zoals de meesten heb ik ook wel eens de situatie gehad dat een weg niet op de kaart stond, of eenrichtingsverkeer was, maar tot nu toe in alle gevallen was dat op te lossen door hooguit 3 straten om te rijden, of gewoon een stukje een andere richting te pakken in de weet dat je weer bij een doorgaande weg uitkomt en/of dat je navigatiesysteem binnen een paar minuten wel weer een nieuwe route heeft berekend. 5 minuten omrijden noem ik geen verdwalen. Verdwalen is het pas als je geen idee hebt waar je bent of welke kant je op moet, en in deze gevallen weet je dat wel.

Zoals je wel vaker hoort, het helpt om, ook al heb je een navigatiesysteem, vantevoren even op een kaart te kijken voor wegen/herkenningspunten in de buurt (ik gebruik Google maps daarvoor, kan je ook vlug even kijken in satellite-view hoe het er "in het echt" uitziet).

[Reactie gewijzigd door johnwoo op 24 augustus 2007 17:38]

Anoniem: 195609
24 augustus 2007 17:38
Ik heb een volledig up-to-date navigatiesysteem in mijn kaartenvak zitten. Het wordt verkocht onder het merk "Het Stratenboek".
Werkt altijd, nooit lege batterijen en ben er nog nooit mee verdwaald.
Ik snap niet dat iedereen die al jaren op de kaart rijdt nu ineens alle kaarten dumpen en volledig vertrouwen op hun navigatiesysteem. Ik las laatst nog een artikel (ben de bron kwijt, maar 't was volgens mij van de ANWB), dat ook veel gestrande vakantiereizigers in paniek opbellen, omdat hun navigatiesysteem ermee ophield.
Kennelijk zijn ze het kaartlezen verleerd, en wanneer hun apparaatje ermee ophoudt zitten ze vast.
Daarom zou ik dus altijd, ook al heb je een navigatiesysteem, een paar kaarten paraat houden. Daar is't vakje in je deur per slot van rekening ook voor.
Maakt niet uit of je een boek hebt of een GPS, je moet je kaarten regelmatig vernieuwen. Gelukkig zijn de papieren kaarten meestal sneller vernieuwd dan de GPS software, daar durft het wel eens 2 a 3 jaar duren.
Kaartlezen verleerd?? ze zullen het waarschijnlijk in de meeste gevallen nooit gekunt hebben.
Ik denk dat we met zijn allen dommer worden door al die apparaten.

Is het nou echt zo moeilijk om voor je weg gaat eens goed op de kaart te kijken?
Ik heb aardig was rondgekacheld toen die dingen nog een uitzondering waren. En zo vaak hoefde ik nou echt niet mijn auto uit om een i bord te bekijken.

Ach het wordt ons allemaal lekker voorgekauwd. Ja, dan komt er een smaakje aan idd.

Maar geef maar lekker je tom tom de schuld van het verkeerd rijden.

Zou ik ook doen ;)


Wat zei mijn vader ook weer?? --->

"Ja, wie rijdt er nou??"

Bedankt Pa :)

[Reactie gewijzigd door GroGG op 24 augustus 2007 17:45]

Geen idee wat ik met zo´n ding moet, behalve mijn gevoel voor richting en zelf opletten kwijtraken.

Collega heeft ok zo´n ding op zijn ipaqje, stelt de route in en gaat rijden halverwege crashed zijn ipaq.... en belt om te vragen hoe hij moet rijden.

Ik kijk van te voren altijd ff op routenet (snelweg hoeft niet weet ik wel) om te kijken voor de laatste ±10 km, welke afrit is het makkelijkst en hoe dan verder. Ik print het niet eens uit. Dan heb je iig het gevoel waar je naartoe moet, mocht er dan een wegopbreking zijn, dan kom je er wel met wat logisch nadenken.

En vaak ben ik eerder op de plaats van bestemming als zo´n niet-nadenken-navigatie-drone.
Het is tegenwoordig een statussymbool om de weg niet meer te weten
Maar je hebt wel routenet nodig?
Dat is eigenlijk precies hetzelfde als een navigatiesysteem.

Wees dan een man en pak een kaart en pluis de route uit, maar welke mafkees heeft daar zin en tijd voor?
Zo ken ik er nog wel 1, wees dan een vent gooi je kaarten weg en navigeer op de sterren...

Blijf je het wel een beetje in perspectief bekijken, discussieert makkelijker.
op de sterren gaat overdag een beetje lastig :)

maar je hebt gelijk.
ik heb ook een TomTom, als ik ergens bekend ben weet ik het vaak beter, maar juist als je ergens onbekend ben rijd het een stuk lekkerder dan iedere keer te moeten stoppen om de kaart te raadplegen.
Ik start vaak men TT voor ik vertrek en bekijk dan de routekaart en routedemo zodat ik nog weet hoe het moet.
Als ik zo die reacties hier lees, is het precies of alle gps'en zijn slecht. ok, niets is perfect en die dingen slaan ook wel eens door; maar in 9,5/10 gevallen brengt hij me toch netjes zonder problemen waar ik zijn moet. Voor mij is het iig een van de handigste uitvindingen ooit. :Y)
En zo is het natuurlijk ook wel. Stel dat je je onderweg pas gaat informeren dan is zon vriendelijke stem op het dashboard toch een stuk veiliger dan dat je met je stratenboek op het stuur in druk verkeer probeert de kaart te lezen.
Ja, want je kunt je wagen in dit land ook nergens aan de kant gooien *ahum*....
Ben blij dat KPN onderzocht heeft dat ik ook echt wil wat ik al een paar jaar heb: navigatie op m'n mobiel (ok: smartphone) die via internet altijd up-to-date routes uitrekent. Werkt met een abonnementssysteem (kleinere regio's, o.a. Benelux: 99 euro per jaar, heel Europa op huisnummerniveau: 149 euro per jaar. Ga je op vakantie naar de VS? Een maandabonnement kan ook).

Geen initiële kosten (als je al een telefoon en GPS ontvanger hebt). De software is er voor zowel Microsoft als Symbian systemen.

Uitgebreide online mogelijkheden w.o. een gesyncroniseerde favorietenlijst, online routes plannen en die via SMS naar je mobiel sturen (of afdrukken als je wilt natuurlijk ;) ).

Nooit geklooi met nieuwe kaartjes kopen, je mobiel laat je waarschijnlijk toch al niet in de auto liggen, en in "pedestrian" mode vind je ook voetgangersgebieden je weg.

Heb er al veel plezier van gehad, zowel op vakantie (hoe vind ik na het eten in een dorpje in godsnaam in het donker die camping op het onverlichte, onbewegwijzerde franse platteland terug?), als tijdens het werk (klanten bezoeken in de centra van drukke steden waar je eigenlijk al je aandacht bij het overige verkeer moet houden en geen tijd hebt om naar straatnaambordjes te gaan zitten turen).

WayFinder.
In Nederland heb je in principe geen navigatie systeem nodig. Ga je echter naar landen waar de straten niet zo duidelijk (of helemaal niet) staan aangegeven is het wel handig. Daarentegen is voorbereiding op een reis altijd belangrijk. Want als mijn sat-nav begint te roepen "links aanhouden", terwijl de borden duidelijk rechts aangeven, volg ik toch de borden. En menig keer heeft mij dit ook kilometers gescheeld.
Daar komt bij dat ik voor de UK ook een uitgebreid papieren kaartenboek heb, zodat ik de M8 tussen Glasgow en Edinburgh gewoon kan mijden tijdens de spits (die daar duurt van 7 tot 7 ;) )
Kaarten van engeland zijn ontzettend duur als je een leuke collectie op wil bouwen van bijvoorbeeld de AA dan ben je net zoveel kwijt als voor een goede TomTom.
M wegen in Engeland moet je zowieso overdag vermijden want zoals bekend is de M25 (rondweg Londen) Engelands grootste parkeerplaats en vooral nu met de wegwerkzaamheden richting Dartford.

Mijn ervaring met TomTom Engeland is dat ik heel veel problemen ondervind voornamenlijk in Kent en dus ook regelmatig verkeerd uitkom.
Wegen welke er toch al weer een behoorlijke tijd liggen komen in mijn PDA versie 5.0 niet voor terwijl ze in de normale TomTom wel voorkomen.
Rotondes linksom nemen is ook schering en inslag met dat apparaat.
Veel wegen staan aangemerkt als onbekende weg terwijl even verderop wel de naam zichtbaar is als ik de navigatie uit heb staan.
Wegen kunnen niet worden weergeven (onbekende straat) als ik ertoe wil navigeren terwijl de naam later wel weergeven word op het scherm als ik op die weg zit :?

Mijn ervaring is dat ik ondanks de handigheid van dit apparaat toch altijd zoveel mogenlijk de kaart erbij moet houden en het dus niet vlekkeloos werkt.
Mijn stelling is ook dat er altijd wel ergens file op de M25 staat. Maar ter ondersteuning van mijn TomTom heb ik voor slechts een paar pond toch een heel mooie goede AA Road Atlas gekocht met daarin zo ongeveer heel het koningkrijk.
Weet je wat mij echt opvalt als iemand die veel op de baan zit ( +- 50000 km per jaar ), dat veel mensen met GPS echt rotrijders zijn, vertragen op de autostrade tot 100 om te zien wat de GPS zegt, en dan ineens op het allerlaatste moment ergens af te slaan tegen een kleine snelheid!

Ik ben er van overtuigd dat er enorm veel ongelukken gebeuren door GPS'en en mensen die geen borden meer lezen ( hoeveel van jullie GPS gebruikers zijn al eens een enkelrichtingsstraat ingereden omdat de GPS het zegt, maar dan wel in de verkeerde richting! )

Ik wil geen GPS omdat dat volgens mij hetzelfde is als met een mobieltje, vroeger kende ik bijna alle nummers van vrienden/familie uit het hoofd, nu geen enkel meer. Met GPS verlies je alle gevoel voor richting, en je weet gewoon niet meer waar / hoe je ergens naar toe rijd.

My two cents...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee