TomTom Go 720T gereviewd

Met de introductie van de nieuwe Go-modellen uit de x20-serie komt TomTom met een behoorlijk aantal vernieuwingen voor zijn navigatiesysteem. JouwNav.nl testte het topmodel, de TomTom Go 720T.

TomTom Go 720TWat direct opvalt aan de nieuwe Go-modellen is de flinke afslankkuur die de apparaten hebben ondergaan. De Go 720T, welke een winkelprijs heeft van ongeveer 550 euro, blijkt slechts 24 millimeter dik te zijn, terwijl deze toch een aanraakgevoelig 4,3"-scherm heeft. Een andere vernieuwing is dat het navigatiesysteem niet langer de aansluitingen in de houder heeft weggewerkt, maar dat deze naar de onderzijde van het navigatie-instrument zijn verplaatst. Het apparaat biedt een koptelefoonuitgang, een aansluiting voor de meegeleverde tmc-module, een mini-usb-ingang voor de verbinding met pc en het opladen, en een slot voor sd-kaarten. Intern heeft de TomTom 2GB flashgeheugen, waarvan 1,5GB gebruikt wordt voor het kaartmateriaal van West Europa. Om de weg te kunnen vinden kiest TomTom voor de betrouwbare en snelle gps-chipset SiRFstar III, terwijl de cpu draait op 400MHz. Samen met 64MB werkgeheugen meent de reviewer vast te kunnen stellen dat de Go 720T vlotjes te bedienen is en lange routeberekeningen snel uitvoert.

Het topmodel draait net als alle nieuwe Go-modellen op NavCore 7, het nieuwste besturingssysteem van TomTom. De software bevat een flink aantal vernieuwingen, waarvan de MapShare-functie de meest nuttige lijkt te zijn. Hierbij kunnen gebruikers zelf aanpassingen maken op het digitale kaartmateriaal, en deze met behulp van TomTom Map Share met anderen delen. Zo kunnen eventuele fouten in de digitale kaarten van TeleAtlas - een bedrijf waar TomTom onlangs nog een bod op deed - eenvoudig gecorrigeerd worden. Een andere nieuwigheid is de ingebouwde fm-transmitter, waardoor muziek en navigatie-instructies via de autoradio zijn te beluisteren. Helaas blijkt het uitgestuurde geluidsniveau bijzonder laag, waardoor het volume bijna geheel opengedraaid moet worden. Een nuttiger feature lijkt de spraakherkenning te zijn. Door de plaatsnaam en het adres hardop uit te spreken, presenteert de Go 720T direct de bijbehorende bestemmingen. In de praktijk blijkt deze mogelijkheid volgens de reviewer verrassend goed te werken. Ook de handsfree-optie voor het bellen met een bluetooth-telefoon voldoet, al ontbreekt een aansluiting voor een externe microfoon.

Toch weten de reviewers ook de vinger op een zere plek te leggen. De tmc-optie voor het binnenhalen van actuele verkeersinformatie blijkt nog steeds slecht te werken. De Go 720T blijkt erg veel tijd nodig te hebben om een tmc-signaal te vinden. Indien de verbinding uiteindelijk wel is gelegd, blijkt de informatie over files en flitsers gelukkig wel probleemloos te werken. Totdat TomTom de verbindingsproblemen heeft weten op te lossen, vraagt de reviewer zich af of de 50 euro meerkosten voor de tmc-module geen weggegooid geld is. De reviewers raden daarom potentiële kopers aan om voorlopig de goedkopere Go 720 te kiezen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-08-2007 • 13:16

42 Linkedin

Bron: JouwNav.nl

Reacties (42)

42
42
7
7
1
31
Wijzig sortering
Ik heb de TomTom Go 720 sinds vrijdag. Helaas bleek mijn exemplaar met brakke software geleverd te zijn want hij kon niet booten (maar was wel als verwisselbare harde schijf zichtbaar in Windows). De instructies van TomTom-support (via TomTom Home applicatie er opnieuw op zetten) hielpen. Ik heb apparaat daarna teruggebracht naar Pdashop.nl waar een backup van een andere Go 720 op mijn toestel werd geplaatst. Daarna had ik eindelijk een werkend navigatiesysteem.

De nieuwe vormgeving van de behuizing is een enorme verbetering ten opzichte van de bolle Go 710. Het meegeleverde dockingstation biedt perspectieven voor een mooie dashboardmod. Je zou dat ding in het dashboard kunnen laten verzinken zodat je een mooie rechtopstaand navigatiebeeldscherm krijgt zoals in een Volvo. De raamplakker doet nogal goedkoop aan.

Routeberekening gaat erg vlot met de Go 720. Een route naar de Messeallee in Hannover vanuit het oosten van Nederland is in luttele seconden berekend. De spraakbesturing werkt redelijk. Ik betwijfel of je er in de praktijk echt nuttig gebruik van kunt maken. Ik moet ook nog testen hoe goed het werkt in een rijdende auto met meer achtergrondgeluiden. Ik heb even wat met die fm-zender gespeeld. Het geluid was inderdaad zacht en je moet een frequentie zien te vinden waar weinig storing op is anders hoor je de hele tijd ongewenste bijgeluiden door de navigatieinstructies. Het zou nuttiger zijn geweest als de navigatieinstructies als een rds-melding zouden worden verstuurd. Bluetooth heb ik nog niet gebruikt.

Ik vond de navigatieinstructies van de standaard computerstem erg irritant. Het is leuk dat ze willekeurige woorden kan uitspreken maar de intonatie klopt van geen kant. Ik heb snel de hulp van Eva ingeroepen.
Routeberekening gaat erg vlot met de Go 720. Een route naar de Messeallee in Hannover vanuit het oosten van Nederland is in luttele seconden berekend
Het viel mij op dat de genoemde grootte van de kaart van Europa een stuk groter is dan die bij TomTom6 zit. (1,5 GB tov 1 GB)
Zou TomTom de kaarten wat aangepast hebben, zodat er sneller een optimale route berekend kan worden? Denk aan een tabel met afstanden/reistijden tussen grote steden of knooppunten en standaard routes door stedelijke gebieden met veel mogelijke routes.
Laatst stond hier op Tweakers ook een artikeltje van een stel onderzoekers die een routeplanner ontwikkeld hadden die gegarandeerd de kortste route kon berekenen. Dat ging op een vergelijkbare manier.
Een route naar de Messeallee in Hannover vanuit het oosten van Nederland is in luttele seconden berekend.
Dat is toch een test van niks. Maar een paar aanwijzingen (er ligt een Autobahn van Hengelo naar Hannover). Probeer eens van Helsinki naar Gibraltar, dat duurt op mijn Go700 meerdere minuten.

[Reactie gewijzigd door mashell op 2 augustus 2007 15:05]

Het is inderdaad geen marteltest, maar voor mij voldoende om de prestaties te kunnen vergelijken met een TomTom Go 710 en TomTom 6 op een iPaq HX4700. Ik heb het idee dat de Go 720 een stuk sneller is. Voor dagelijkse binnenlandse routes hoef je nauwelijks meer te wachten op de routeberekening.
Gebruik jij hem ook om van je werk naar huis te rijden ja?? Net als al die andere mensen in de file??
Waarom hebben ze nu die mooie dock van de GoX10 serie vervangen door zo'n cheapo versie die ook bij de One XL zit. Daar zit je elke keer te kloten met de kabels (vriendin heeft er eentje). Bij mijn Go510 heb ik daar helemaal geen last van. Dat is gewoon aan de dock hangen en rijden maar.

Ik vind het een behoorlijke achteruitgang moet ik eerlijk zeggen. Maarja, dit is vast goedkoper te produceren en als de verkopen net zo goed gaan levert het natuurlijk uiteindelijk meer op voor TomTom.
Anoniem: 19339
@Vorlon3 augustus 2007 22:41
Tja, ik heb een 910 gehad, maar bij elke drempel verloor hij contact met de dock, dus schakelt hij uit. Aangezien ik 4 drempels heb te nemen voor het einde van m'n straat, kon de 910 dus letterlijk het einde van m'n straatje niet vinden.

Uiteraard teruggebracht (en een Garmin gekocht), maar ik kan moeilijk geloven dat iemand de dock van de x10-serie nou echt goed vond. Het apparaat zelf was ook wel aan de grote kant voor zo'n kleine dock. Kan alleen maar beter zijn met de x20.
Ik weet niet of jij wel eens op de site hebt gekeken maar je kunt kosteloos een nieuw dock aanvragen als je last van dat probleem hebt. Ik heb het gedaan en binnen een week een andere vernieuwde dock thuis die dat probleem niet heeft.
Wel is het zo dat het een beetje een gammel ding is net als die je al hebt maar het probleem met uitgaan is voorbij en het is wel een groot voordeel als je niet dagelijks alle kabels erin en eruit hoeft te halen,ik laat hem tenminste niet in het voertuig zitten.

[Reactie gewijzigd door Limbojoop op 9 augustus 2007 00:11]

Mijn tomtom 910 heeft ook tmc functie, maar zoals in dit topic ook wordt beschreven, flitsters krijg je niet door via TMC:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1214853

Kan me niet voorstellen dat dit in de nieuwe software de (mobiele) flitsers wel opeens via TMC worden getoond op je kaart. (sommige zenders geven flitsers door, sommige niet, maar de tomtom 910 laat ze niet zien). dit verhaal staat even los van de vaste flitspalen!

Als de Navcore 7 software dit opeens wel ondersteund hoop ik dat ik nog es een software update voor mijn 910 kan kopen. Bij de 910 werkt het zoeken naar TMC kanalen probleemloos. File info komt dus prima door en hij ververst automatisch met een x frequentie. Waarom het op de 720 niet goed zou werken is mij dus een raadsel, is toch dezelfde module?

Wel interessant dat je wijzigingen kunt doorgeven via je tomtom, maar ben ook benieuwd wát je kunt doorgeven (bijv. ook wijziging max snelheid v.d. weg) en wat de criteria zijn (hoe test tomtom of het ook daadwerkelijk klopt). Voor flitsers hanteren ze een minimum van 4 meldingen alvorens de wijziging daadwerkelijk wordt doorgevoerd.

[Reactie gewijzigd door 25844 op 2 augustus 2007 13:43]

Anoniem: 58690
@258442 augustus 2007 18:43
Als de Navcore 7 software dit opeens wel ondersteund hoop ik dat ik nog es een software update voor mijn 910 kan kopen. Bij de 910 werkt het zoeken naar TMC kanalen probleemloos. File info komt dus prima door en hij ververst automatisch met een x frequentie. Waarom het op de 720 niet goed zou werken is mij dus een raadsel, is toch dezelfde module?
Firmware updates zijn en blijven gratis!

Nee, er zijn 2 verschillende antennes, de oude versie is degene waar de ontvanger aan het eind van de draad zit en de nieuwe zit de ontvanger tussen de ontvangstdraad en aansluitdraad en die laatste is de meest recente, maar ook die doet het niet echt goed.
Op jouwnav.nl kan je er meer over lezen.

Officieel is de prijs 80 euro via tomtom.com voor de TMC ontvanger, tuurlijk hier en daar zou die iets goedkoper kunnen na goed zoeken :)
Ik zie net dat op de vernieuwde tomtom home,de home 2 er ook al een menuutje zit voor mapshare en dat bovenaan in het keuzemenu staat neem een abonnement.
Zal toch zeker niet zo zijn dat je mee mag gaan helpen de kaarten te optimaliseren en daar nog voor moet gaan betalen ook?
Ik mag toch aannemen dat de minste dank voor het verbeteren van in de toekomst waarschijnlijk tomtom kaarten toch wel gratis gebruik van de verbeterde versie zal zijn.
Vervolgens lees ik dat je als je gebruik wilt maken van de fm uitzendfunctie je radio daar op moet afstellen en dat het geluid erg zacht dus onbruikbaar is.
Heeft het huidig leverbare fm-dock daar ook al last van?
Ik wil graag naar de radio in mijn auto luisteren en niet naar alleen muziek die op de tomtom staat,zonder harde schijf zal dat toch al niet veel zijn maar dat gaat zo dus niet lukken.
Als je er ook geen externe microfoon voor handsfree bellen op aan kunt sluiten vrees ik het ergste voor de verstaanbaarheid,die is bij de 910 zonder die mike ook waardeloos.
Ik meende vooral vanwege de snelle updates voor de kaarten deze tomtom snel te willen hebben maar ik wacht nog wel even en ga zeker ook andere merken bekijken.
Lijkt toch een zeer interessant apparaat. Die volume van het uitzenden van FM signaal kan altijd met een firmware update opgelost worden, maar dan moet je je radio ook continu op die frequentie afstemmen? Of "breekt" de TomTom als het ware in op de zender?

Gelukkig zijn ze wel overgestapt op TMC ipv het betaalde TomTom Plus voor file meldingen.

[Reactie gewijzigd door Dennahz op 2 augustus 2007 13:20]

TomTom plus is volgens mij ook nog steeds mogelijk. Hierdoor heb je het voordeel dat je de file-informatie sneller binnenkrijgt, en de toegang tot andere informatie zoals het weer en updates erbij krijgt.

TMC was ook met de vorige serie al mogelijk, maar de meerprijs van 100 euro weerhield veel mensen ervan om zo'n antenne aan te schaffen.
Maar TomTom plus én TMC tegelijk werkt dan weer niet volgens de TMC handleiding
Werkt die tomtom-plus dan via bluetooth en telefoon met gprs?
[...] maar dan moet je je radio ook continu op die frequentie afstemmen? Of "breekt" de TomTom als het ware in op de zender?
Je zal je radio altijd op je TT moeten afstemmen, mijn ervaring met die FM transmitters is echter dat ze een dermate zwak signaal uitzenden (zie ook opmerking later over het wel of niet toegestaan zijn) dat je inderdaad én het volume hard moet zetten én redelijk dicht bij de radio moet zitten (of de antenne waar die ook loopt) én ze niet zomaar een bestaande zender kunnen wegdrukken. Je zal echt een "lege" frequentie moeten gebruiken.
Beetje jammer dat het icoontje van de rotonde niet gelijk is aan de actie die je werkelijk moet ondernemen van tomtom. Op het beeld moet je de rotonde op de engelse manier nemen, op het icoontje de nederlandse manier. (er vanuitgaande dat dit een niet gefotoshopped plaatje is)
Gezien de straatnaam die eronder staat is die plaat ook Engeland gemaakt, dus dan is het juist goed.
Wat hij volgens mij bedoeld is dat de rotonde driekwart linksom is terwijl het instructieicoontje 1/4 rechtsom aangeeft. In de instellingen van de Go 720 kun je aangeven aan welke kant van de weg je hoort te rijden. Wellicht heeft die instelling invloed op de weergave van de icoontjes.
Aangeven?! Waarom zou dat nu weer nodig zijn? Dat ding *weet* toch of hij in een land is waar aan de "proper side of the road" gereden wordt?
De TomTom die ik laast mee had naar Engeland had daar overigens geen last van. Ik heb niets ingesteld, en hij probeerde me niet de verkeerde weghelft op te sturen...
Als je even de straatnaam leest die er bij staat.... Northumberland Avenue, dat klinkt toch aardig engels... Het is natuurlijk wel handig dat je TomTom je in Engeland wel de rotonde op de juiste manier laat nemen (hoewel dat natuurlijk altijd je eigen verantwoordelijkheid is...)
Geloof me, ik ken lui die gewoon blind op zo'n ding rijden (niet in de laatste plaats een busbaan meepakken omdat dat ding het zegt). IMO moet er een verbod op de eerste 2 jaar dat iemand een rijbewijs heb om met zo'n ding te rijden. Je leert er echt 0,0 ervaring en wegen mee...
misschien dat jij en andere lui die jij kent er blind op rijden maar dat je er 0,0 ervaring mee krijgt... nou nee.

integendeel zelfs, doordat je gesproken te horen krijgt waar je naartoe moet en af en toe even 20cm omlaag kijkt om te zien waar je heen moet houd je veel meer tijd over om op de weg te letten.
vele malen veiliger dan het stratenboekje half op je stuur met aantekeningen op de passagiersstoel...
alhoewel, als je bedoeld dat je dan vaker in een gevaarlijke situatie komt waar jeje dan weer uit moet redden.. dan ja, dan doe je meer ervaring op
Wat ik wel merk met een navigatiesysteem is dat je veel minder feeling opbouwt met waar je bent. Dat vind ik toch een nadeel op de lange termijn.
Absoluut waar.
Ik gebruik m'n navi bijna elke dag, maar ik zet hem pas aan als ik bijna bij de bestemming ben (laatste 30km ofzo).
Als je niet gelooft dat dit soort plaatjes met Photoshop gemaakt worden, dan moet je maar eens op de TomTom site naar de 720 fetaures kijken. Daar hebben ze hele mooie filmpjes van gemaakt ;) Deze is gewoon niet handig.

De echte weggever is de microfoon in de bovenrand. Op echte foto's ziet die er anders it (links en rechts gelijk, één gaatje)
navigatie apparaatjes zijn nu lekker betaalbaar, maar als je eentje wil met TMC zit je toch al gauw rond de 270 euro. En nu blijkt ook nog eens dat de TMC functionaliteit niet altijd goed werkt...
Anoniem: 88227
2 augustus 2007 13:31
Niet om het een of ander, maar een FM-transmitter is in Nederland toch verboden?
Je mag ook geen FM-transmitter voor je iPod gebruiken zoals een iTrip. Gaat dit geen problemen opleveren voor 2x Tom?
Tegenwoordig is dit volgens mij gewoon toegestaan, want bijv bij de Kruidvat verkopen ze ook Mp3 / FM transmitters voor in de auto.
Voor zover ik weet is dat verbod er tegenwoordig niet meer in NL.
Een tijdje geleden was er op inkoopacties.net of samenkopen.net (weet niet meer welke) een dergelijke discussie bij een actie van FM-transmitters.
Daarnaast zag ik ze ook al een paar keer staan in foldertjes.
Ik weet niet precies hoe het nu zit, maar voorheen was de verkoop legaal maar het gebruik niet. Nu zal het wel onder bepaalde voorwaarden zijn vrijgegeven.
Hij werkt idd erg snel, maar de prijs..wel erg hoog.
Vele mensen laten hem links liggen.
Wat ik mij afvraag is wat de voordelen/nadelen zijn van een tomtom of zoals ik zelf gebruik een pda met tomtom software.
Aangezien ik een vrij trage cpu in mijn pda heb zitten duurt de routeberekening soms vrij lang als het een lange route is en deze langs grote steden gaat.
Een pda kan je natuurlijk voor meer zaken gebruiken als alleen voor navigatie en aangezien ik een wat modernere navigatie wil kopen zou ik best wel eens willen weten wat de voor en nadelen hiervan zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee