Gisteren maakte navigatiebedrijf TomTom bekend een nettowinststijging van 55 procent te hebben geboekt over 2006. De onderneming verdiende vorig jaar 222 miljoen euro; in 2005 was dit nog 143 miljoen euro. Toch zijn aandeelhouders teleurgesteld.
De jaaromzet van 1,3 miljard euro was iets lager dan analisten hadden verwacht. Dat kwam doordat de navigatiesystemen van TomTom in het najaar sterk in prijs zijn gedaald. In het laatste kwartaal van 2006 behaalde TomTom een winst van 80 miljoen tegenover 48 miljoen in het laatste kwartaal van 2005. De omzet steeg van 289 naar 478 miljoen euro. In heel 2006 heeft TomTom 4,7 miljoen systemen verkocht. Voor 2007 gaat de onderneming uit van een omzet van 1,6 miljard tot 1,8 miljard euro, een stijging van 17 tot 32 procent ten opzichte van de omzet in 2006. Op een totale markt van 18 miljoen apparaten denkt TomTom er dit jaar 7 à 8 miljoen te verkopen. Hoewel dat in absolute aantallen een forse stijging is, lijkt de groei op financieel gebied er wel uit te zijn. Dat zou te wijten zijn aan het feit dat de prijzen van gps-toestellen - die nu al onder druk staan en van gemiddeld 337 euro naar 230 euro daalden - nog verder zullen zakken.
Het navigatiebedrijf heeft zijn wortels in Nederland en dat blijkt ook duidelijk uit het marktaandeel. Dat TomTom vijftig procent van de Europese markt in handen heeft, maakt dat het bedrijf maar liefst negentig procent van zijn omzet in deze regio weet te realiseren. Dat steekt schril af tegen de zeven procent van de omzet die op de Noord-Amerikaanse markt binnengehaald wordt. Toch wordt geschat dat het bedrijf zowat een vijfde van de Amerikaanse gps-bezitters bedient. Bovendien is de navigatiemarkt in Noord-Amerika nog volop in de groei, doordat de verkoop van dergelijke systemen er pas later op gang gekomen is.
In de toekomst hoopt TomTom ook geld te verdienen door gespecialiseerde informatie voor zijn apparaten aan te bieden. Een van de mogelijke toepassingen daarvan wordt in samenwerking met Vodafone ontwikkeld. Met dit project wil men op basis van locatiegegevens van mobiele telefoons reistijden inschatten. TomToms enige echte concurrent, Garmin, presenteerde vorige week al zijn bedrijfsresultaten en overtrof toen de verwachtingen van analisten. Dat staat in contrast met het feit dat TomTom zijn eigen doelstelling niet wist te halen. Het bedrijf had tot twee keer toe zijn winstverwachting naar boven bijgesteld, maar greep daarbij blijkbaar iets te hoog. Ondanks de ogenschijnlijk spectaculaire resultaten van TomTom is de aandelenkoers dan ook gedaald na de bekendmaking van de jaarcijfers. De concurrenten van marktleiders TomTom en Garmin hebben echter de grootste moeite om voet aan wal te krijgen op de navigatiemarkt. Philips blies zijn plannen voor een eigen gps-apparaat zelfs al af omdat het zijn kansen op succes onvoldoende achtte.