OpenStreetMap-project krijgt wegenbestand van Nederland

Het navigatiebedrijf Automotive Navigation Data (AND) doneert de complete kaart van Nederland aan de OpenStreetMap Foundation. Het community-project krijgt ook de kaarten met het hoofdwegennet van China en India.

De donatie van AND aan een nonprofit-organisatie is opvallend, omdat de vragende partij voor dergelijke informatie normaal gesproken flinke bedragen op tafel moet leggen. OpenStreetMap biedt kosteloos wereldwijde geodata aan, waarbij iedereen de data mag aanvullen, aanpassen en gebruiken. Een aantal vrijwilligers pompt al enige tijd gps-data in het systeem, maar tot nu waren in Nederland alleen enkele grote steden tot op detailniveau beschikbaar. Wanneer het complete wegenbestand van AND aan de database van OpenStreetmap is toegevoegd, zal de kaart van Nederland in een klap tot op straatniveau opvraagbaar zijn.

De donatie van AND is volgens het bedrijf mede ingegeven door het bewezen succes van communities als Wikipedia. Volgens ceo Maarten Oldenhof kan de kaart van Nederland met een gemeenschappelijke inspanning nog flink worden verbeterd: 'Het is bekend dat een klein deel van onze kaart niet actueel is. Met de extra hulp kunnen we een honderd procent kloppende kaart maken.' OpenStreetMap deelt dit standpunt en zegt dat zijn tientallen vrijwilligers zich nu volledig kunnen richten op het verzamelen van geodata op detailniveau. De organisatie denkt daarbij aan het toevoegen van points of interest, zoals geldautomaten, benzinestations en restaurants. Het wordt ook mogelijk om fiets- en voetpaden in de kaart op te nemen.

Incomplete detailkaart van Utrecht

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-07-2007 • 11:26

42

Submitter: tjikkun

Bron: OpenStreetMap NL

Reacties (42)

42
41
18
11
1
1
Wijzig sortering
Anoniem: 130184 5 juli 2007 11:43
Ik zit eigenlijk niet zo te wachten op "opensource" maps. Het idee is best aardig maar net als bij software heeft niemand zin om de wat minder leuke dingen op te pakken. Ik wil gewoon goede maps, en geen maps waarbij delen ontbreken omdat niemand nog zin heeft gehad om met z'n autotje ergens doorheen te rijden ofzo. En voor goede, complete maps betaal ik wel gewoon...
Ik zit eigenlijk niet zo te wachten op "opensource" maps. Het idee is best aardig maar net als bij software heeft niemand zin om de wat minder leuke dingen op te pakken. Ik wil gewoon goede maps, en geen maps waarbij delen ontbreken omdat niemand nog zin heeft gehad om met z'n autotje ergens doorheen te rijden ofzo.
Zo'n bedrijf als "AND" lijkt me nou niet bepaald een hobbyistenclub die vrijwilligers laat rondrijden. Zij maken de geo data die hun navigatiesoftware gebruikt beschikbaar!

Verder vind ik de opmerking "ik zit niet te wachten op open source maps" zwak. Het is vergelijkbaar met een uitspraak als "ik zit niet te wachten op een open source encyclopedie". Zo'n encyclopedie kan inderdaad minder betrouwbaar zijn, maar iedereen maakt toch dankbaar gebruik van Wikipedia.

Open informatie en kennis zijn belangrijke bouwstenen om meer initiatieven van de grond te krijgen. De wereld en samenleving is gebouwd op dingen die al bestaan, en werk van vrijwilligers. Kijk maar naar de Open Source software/libraries die intern in vele commerciële pakketten gebruikt worden. Reken er maar op dat bedrijven ook hiervan handig gebruik van gaan maken.

@am2: ik zeg niet je dit moet gebruiken. Misschien dat het niet nuttig is voor jouw toepassing, maar ik vind het raar om dan dit initiatief af te doen als onnodig. Vergelijk: talloze kleine bedrijfjes hebben bestaansrecht daardat de LAMP architectuur kun projecten betaalbaar houdt. OpenStreetMap is een belangrijke hoeksteen voor z'n software stack op het gebied van geo.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 23 juli 2024 14:25]

Anoniem: 130184 @YaPP5 juli 2007 13:41
Volgens mij snap je niet precies wat ik bedoel.

Ja, voor hobby ofzo is het best leuk, maar als ik een pakketdienst heb (Iof als ik gewoon zelf rij ook eigenlijk) wil ik een goede kaart en geen kaart waar mijn bestemming nog niet op staat omdat nog niemand er zin in heeft gehad om die bestemming erop te zetten. Of een kaart waar de pinautomaten niet op staan omdat er nog niemand in die stad zin heeft gehad om die erin te kloppen. Kan je best zwak vinden, maar zoals ik zeg, IK zit daar niet op te wachten.

Hetzelfde met Wikipedia; ja dat is best aardig maar je moet het niet als bronvermelding gebruiken voor de wat serieuzere verslagen e.d.

Bij open source software zie je verder ook vaak dat de core functionaliteit wel werkt maar dat zaken die niet leuk zijn om te bouwen toch blijven liggen. Denk aan gebruiksvriendelijkheid en documentatie. Natuurlijk zijn er goede, complete en handige libraries/pakketten, maar face it als jij als hobby een pakket in elkaar draait dan bouw je zaken die je leuk en interessant vindt en steek je toch een stuk minder tijd in zaken de zaken die saai en oninteressant zijn.
Zoals eerder gezegd, het is de bedoeling dat dit project aanslaat bij de gemeentes die de wegen aanleggen. Als dat gebeurt staat de informatie online zodra de wegen klaar zijn.

En over Wikipedia: je moet het ook niet misbruiken. Een encyclopedie moet je nooit als bron gebruiken. Je moet altijd naar de bronnen van de encyclopedie kijken, en controleren of het betrouwbaar is. Dat heet bronnenonderzoek. Wikipedia verzint zelf geen informatie. Alles komt uit de bronnen.

Open source is allang geen hobby meer. In dit geval heeft de overheid er baat bij als het wegennet ook online goed bijgehouden wordt. In heel veel andere gevallen hebben bedrijven er baat bij als de open source software goed werkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69437 op 23 juli 2024 14:25]

we komen tijdens het maken van deze kaart (waar we pas sinds dit jaar flink mee bezig zijn) regelmatig 'fouten' tegen in de gangbare datasets, bijvoorbeeld verkeerde straatnamen of eenrichtingsaanduidingen die de verkeerde kant op staan.

en als er in mijn buurt iets veranderd fiets ik daar even heen en heb ik dat sneller geupdate dan teleatlas
Alleen heeft niet iedereen tienduizenden euro's klaarliggen. Deze mensen/bedrijven kunnen straks, als de AND gegevens zijn toegevoegd een redelijk complete kaart van Nederland gebruiken, gratis.
De keuze is aan jou.

Als ik eenmalig naar een land ga waarvan ik nu de map niet heb en ik kan kiezen of kopen a 50 euro of een gratis map downloaden, dan weet ik het wel.

Voor andere kaarten, die ik meer gebruik hangt het o.a. af van wat de betaalde versie voor voordelen heeft. Ik denk dan aan:
- hoe precies zijn de gegevens
- welke points of interest
- snelheids camera's enz,

Maar het is altijd fijn om een keuze te hebben, toch?
Sommige mensen zijn inderdaad bereid om 130 euro te betalen voor kaart materiaal voor hun mobieltje dat al twee jaar oud is (TomTom mobile bijvoorbeeld). Deze mensen zullen ook wegen missen her en der, zelfs complete wijken. Ook voor updates betalen ze flink zonder te weten wat deze updates inhouden.

Andere mensen vinden dat deze informatie gratis zou moeten zijn en maken hun eigen kaarten gezamelijk, waarbij elke dag de kaarten beter worden en blijven up-to-date zonder extra kosten.

Dit is het scenario wat ongeveer ontstaat nadat de data van AND is toegevoegd aan (de nu nog lang niet complete) opensource kaart. :)
Kijk, het probleem is dat het idee aan moet slaan, en dan vooral bij de personen/instanties die er bij gebaat zijn dat deze data up-to-date is.

Gemeentes zouden hier een heel groot voordeel uit kunnen halen. Je voorziet je opzichters van GPS-en, en leert ze hoe ze OSM moeten gebruiken. Een nieuwe rotonde of fietspad zou op de dag dat het klaar is al meteen voorhanden kunnen worden, en niet, zoals nu met Teleatlas pas 2 jaar later.

Het personeel hebben ze al, de data is open, dus goedkoop, en de technische investering is minimaal.
Je zou zelfs de vorderingen van onderhoud tot op de meter kunnen volgen. Zo heb je meteen de juiste data voor een omleidingsplanner, en ben je niet meer afhankelijk van "zoek-het-zelf-maar-uit"-data zoals op vanAnaarBeter.nl
Eigenlijk zou deze data gewoon van de overheid moeten komen, die hebben het, en wij hebben er al voor betaald dmv belasting.

Dit is wel echt fantastisch, google maps is al gaaf, vooral als je het integreert met andere systemen, maar dat kan juist problemen opleveren omdat google maps niet volledig vrij is.

Met openstreetmap kun je wel *alles* doen wat je wilt. (nou ja, de Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 license is een stuk vrijer dan de license van Google iig).
Goed initiatief! Het erkennen van de kracht van opensource krijgt weer een extra impulse...
Ik ken OpenStreetMap verder niet, maar hoe verhoudt zich dit tot bijv. google maps? Valt het bijv. ook te koppelen aan een GPS-ontvanger voor navigatie, of is dat product geen freeware ;) ?
Jazeker, het gebruikt OpenLayers als basis voor de weergave van kaarten, welke een opensource variant is van de GoogleMaps software.

Twee verschilende kaarten gebaseerd op OpenStreetMap data kun je vinden op OpenStreetMap en InformationFreeway

Navigatie software is uiteraard ook opensource. Er zijn verschillende pakketten waaronder: gpsdrive, roadnav voor PC en PDA en MaemoMapper voor Nokia N770 en N800. Ook voor mobiele telefoons.

[Reactie gewijzigd door styno op 23 juli 2024 14:25]

Handig. Maar ik denk dat het nog een paar jaar duurt voordat het toegepast kan worden in hardware.
De meeste Garmin apparatuur kan al met deze kaarten overweg.
Anoniem: 174818 @Eusebius5 juli 2007 12:59
een PSP kun je ook werkend krijgen met deze maps :)
is deze kaart ook te importeren in bijvoorbeeld mapmonkey?
dat zou mooi zijn voor mijn car-puter navigatie namelijk.
Het bleek dat AND een zelfde type datamodel gebruikte (punten -> segmenten -> ways) het OSM bestand is verder XML, dus exporteren en importeren is heel eenvoudig.
er is dus nu net een (bijna) complete map gegeven, nu kunnen mensen zeggen
hey die pinautomaat staat er nog niet op, die zal ik ff toevoegen.
en als dat kan (zeker met veel mensen die het programma gebruiken)
heb je snel een hele uitgebruide kaart.
alleen oppassen voor saboteurs...
Anoniem: 110977 @freaq5 juli 2007 12:08
evil modus aan:

sweeper installeren op automaat
automaten in omgeving verwijderen van kaar
extra verkeer genereren

cashen.

Uiteraard laat je de aanpassing vanuit nigeria gebeuren.
En vervolgens krijg je de welles-nietes praktijken die Wikipedia ook plagen.
Ik denk dat mensen er een stuk minder moeilijk over zullen doen of een pinautomaat nou wel of niet ergens staat, dan dat bijv. een Adam Curry er over doet of hij nou wel of niet de uitvinder van het woord podcast was :D

Of VMBO-koters moeten het ineens cool gaan vinden om hun eigen straat naar zichzelf te benoemen.....
Ja, je kunt ook overal het negatieve van zien.
Nou erg karig is het nog wel, mijn eigen woonplaats staat er niet eens op... Hier mag nog wel erg veel aan gesleuteld worden als het alternatief navigatie systeem / routeplanner moet worden
ik heb het vermoeden dat de kaart van AND nog niet is ingevoerd.
geef ze daar fff de tijd voor.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 14:25]

dat klopt inderdaad, dat zal ook nog een tijdje werk zijn...
Nou, ik zou zeggen: doe er wat aan! Daar is het hele systeem toch voor bedoeld? Om je EIGEN bijdrage te leveren?
inderdaad....inzoomen op Nijmegen lijkt te doen geloven dat we nog maar drie straten hebben :)
Idd mist nog behoorlijk wat, driekwart van texel staat er niet op. En volgens dat ding moest ik door een weiland baggeren om thuis te komen straks :').
Verrasende actie van AND, kan dit soort dingen alleen maar toejuichen. Hopelijk volgen er meer.
Als je de soap er omheen kent; AND was toevallig ook een van de WOBbers bij Rijkswaterstaat dan valt echt *alles* op z'n plaats. Teleatlas is as we speak een kortgeding tegen Rijkswaterstaat aan het voeren betreffende de 'bitmap' (WMS) server die ze tot 2009 draaien. AND schopt kont... dat is duidelijk, maar de echte reden... ik weet het nog niet.
WOBbers? Iemand uit Kreis Wolfsburg? Een Volkswagen fan?
Anoniem: 125123 5 juli 2007 11:30
Handig.

1 woord is genoeg :Y)
Het WORDT ook aangevuld. Het is nog niet aangevuld! (Oeps, reply op verkeerde bericht)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 222619 op 23 juli 2024 14:25]

lijkt een beetje op maps.google alleen dan nu nog veel minder beschikbare data

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.