Microsoft geeft OpenStreetMap toegang tot luchtfoto's

Microsoft gaat het OpenStreetMap-project toegang geven tot de luchtfoto's die het voor zijn Bing-locatiediensten gebruikt. Ook heeft het bedrijf de oprichter van het OpenStreetMap-project in dienst genomen. OSM zou wel onafhankelijk blijven.

De foto's van Bing zijn waardevol voor de OpenStreetMap-community omdat ze geografisch zijn gecorrigeerd. De vrijwilligers van OSM moeten gebouwen en wegen nu nog vaak tekenen op basis van beelden die niet gecorrigeerd, in lage resolutie of geheel niet voorradig zijn. Ook belooft Microsoft met nieuwe tools te komen die de OSM-community kunnen helpen om aan het wiki-project bij te dragen.

De oprichter van OSM, Steve Coast, gaat tegelijk aan de slag bij Microsoft als Principal Architect bij Bing Mobile. Coast richtte eerder een bedrijf rond het opensourceproject op. Dit bedrijf, CloudMade, houdt zich bezig met tools voor het maken van plattegronden. "Deze stap betekent niet dat Microsoft OpenStreetMap in handen krijgt, net zo min als dat dit voor CloudMade of MapQuest geldt", verzekert Coast, "OSM blijft onafhankelijk en ik behoud mijn rol om OSM te promoten."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-11-2010 • 08:58

54 Linkedin

Submitter: Peetz0r

Reacties (54)

54
54
20
1
0
30
Wijzig sortering
Ik vraag me af wat ze hier mee willen bereiken. Heb er moeite mee om te geloven dat MS dit totaal voor niets doet. Is MS op zoek naar zijn eigen 'google maps', en is dit een eerste stap?

Nu zolang ze zich beperken tot het integreren van OSM in hun diensten, (en niet omgekeerd), kunnen we alleen maar wel varen denk ik met wat extra hulp in zulke projecten.
Waarom wordt deze vraag niet gesteld als Google zoiets doet?
Omdat google er bijna een company policy van gemaakt heeft om veel van zijn data beschikbaar te maken aan derden. Kijk enkel eens naar de uitgebreide API's, adoptie van open protocollen en export mogelijkheden. Bij MS zie je juist het tegenovergestelde. MS zag je over het algemeen meer de vendor locking aanpak. De vraag is dus niet vreemd, net zoals een vergelijkbare vraag niet vreemd is wanneer Google bijvoorbeeld de export van je gmail adresboek uitzet.
Belangrijke nuance is dan wel dat Google Earth desktop gratis geïnstalleerd mag worden in een zakelijke omgeving, maar je voor het zakelijk gebruik van de getoonde geodata+foto's een pro versie moet hebben. De gebruiksvoorwaarden van de gebruikte data zijn dus een stuk strenger dan die van Google voor de software.
MS zag je over het algemeen meer de vendor locking aanpak.
Andersom: vendor lock-in.
Terra Server iemand? MS had dus al maps/satfoto dienst voor Google het had/bestond.

Edit: link

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 25 november 2010 09:58]

Anoniem: 365477
@Drosera25 november 2010 09:07
ik denk inderdaad dat ze uiteindelijk een soort google maps willen gaan namaken.

Edit: is er blijkbaar al :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 365477 op 25 november 2010 09:15]

Damn zeg, ik wist niet eens dat dat bestond. Nog nooit tegengekomen tijdens een search of wat dan ook....
in 2006 was men al bezig met 'Windows Live Local' zoals hoe het toen zou moeten heten.
Volgens mij zijn die kaarten ook al zo oud.
Handig want ik zocht nog een kaartje van een stuk gebied hier voordat men een nieuwbouw wijk erop ging zetten :)

Maarja wel oude kaarten hoor.
Inderdaad, de meeste foto's zijn van 2006 of daarvoor...
Niet waar, ik heb net stukje gevonden dat gewijzigd op de foto staat en wat sinds dit jaar is aangepast. De wegen however zijn niet aangepast.
Kijk eens op bird-eye view, dat is heel anders dan de luchtfoto's van recht van boven. Overigens helaas nog niet overal beschikbaar.
Moet je eens zien hoe die map flikkert als je de map verplaatst. Ik hoef op zich niet perse MS te bashen maar ze hebben in ieder geval nog genoeg werk te doen om het niveau van google maps te evenaren.
Dat hangt af van de locatie.
Kortrijk bijvoorbeeld is al heel lang via birds-eye in heel goede kwaliteit te zien op bing en via google maps is het huilen geblazen.
Anoniem: 307243
@cadsite25 november 2010 11:50
De foto's lijken wel wat ouder als die bij Google.
Bij ons hebben ze hier een dikke 2 jaar geleden een autoparking omgevormd tot een bloemenperk.
Bij Google staat het bloemenperk er al, maar bij Microsoft staat er nog steeds een parking.
Kwaliteit van de beelden is bij beide hetzelfde.
WOW.. dat zoomen en scrollen gaat stukken sneller dan in google maps :o

http://www.bing.com/maps/explore/

Bing maps is nu al beter dan google maps, wie had dat gedacht!

Gebruiken ze de GPU voor al dat grafische geweld?????

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 25 november 2010 13:39]

Nu al? Microsoft heeft in 2005 hun Virtual Earth al vrijgegeven, in 2006 hebben ze hier aan hun '3D maps' toegevoegd, dit is veel van de birtd eye view welk je nu nog steeds kunt zien. En zelfs lang daarvoor hadden ze al Terra Server. Het is geen product wat even snel uit de lucht gegrepen is, het is een product wat al jarenlang aanwezig is.

Het enige verschil is echter dat Microsoft er nooit veel van begrepen heeft om hun producten te promoten, waardoor veel mensen het niet kennen.

Maar zeker voor de google streetview is de birds eye view van Microsoft een geweldige tool geweest om indien je ergens heen moest goed te kunnen zien waar je precies moest zijn.

En zoveel grafisch geweld is er niet, zijn gewoon foto's. In tegenstelling tot google maps rendert microsoft enkel het zichtbare, waardoor het sneller laadt op langzame systemen. Maar als nadeel als je snel zoomt of versleept is het minder soepel dan google maps.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 25 november 2010 15:25]

Welke browser gebruik je daarvoor? In Firefox zie ik mysterieus genoeg alleen "Just a moment..." (en vervolgens niets) net als wel meer MS sites die alleen met IE werken.
Ligt waarschijnlijk aan Silverlight. (@ jacobvdm)
Anoniem: 282252
@Drosera25 november 2010 15:33
MS was als eerste met dit soort projecten met hun terraserver dat al in 1998 in de lucht was, nog voor dat Google bestond.

Google heeft het alleen commercieel gemaakt :)

Als ik het me goed kan herinneren dat MS dit om hun database server te demonstreren.
Het is zelfs zo dat MS al zoiets had lang voor Google Maps. Genaamd Microsoft TerraServer (uit 1998). Zie http://msdn.microsoft.com...ary/aa226316(SQL.70).aspx voor meer info. Let ook vooral op de prachtige screenshots ;)
Hehe, ancient jpegs.
Jammer dat MS zo traag was met dit beter uit te werken. Maar daarom is het ook goed dat er concurrentie kwam :)
het zijn de gifjes die zo ouderwets eruit zien....

'slechts' 256 kleurtjes dus dat wordt gedithered ...
Even ter correctie, Microsoft had al veel eerder dan Google een Maps applicatie online staan genaamd TerraServer. In deze is Google de copy-cat. Google was misschien wel eerder met zijn street-view... hoewel MS nu met zijn Street Side naar mening een beter product afleverd.

Google krijgt helaas wel vaker de eer voor zogenaamde 'innoverende' (halve) producten die een ander al jaren op de markt heeft.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 25 november 2010 10:35]

Volgens mij heeft MS al lang een soort google maps. Dat heet dus bing maps (www.bing.com/maps)
Veel grotere dataleveranciers zoals Andes-Falkplan in Nederland, of Tele-Atlas & Navteq in de wereld, zijn al opgekocht door clubs als Nokia of TomTom. Dit kost Microsoft een paar miljoen, in plaats van honderden miljoenen als ze in een biedingsoorlog verwikkeld raken met zeg Google voor de laatste paar grotere geo-data leveranciers wereldwijd.
Onder welke licentie?

In nederland heeft Openstreetmap de data van AND voor de wegen en hebben ze de gebouwen allemaal als 3d bron ontvangen van ene ander bedrijf. Hoewel foto's leuk zijn, zijn ze niet nodig om de wegen of gebouwen beter te maken op de nederlandse kaart.
OSM is wereldwijd, en niet overal krijgen ze die data...
Als ze de data van AND krijgen, Hoe is het dan mogelijk dat mijn woonwijk van 5 jaar oud er nog niet op staat? Compleet helemaal niks!
Leuke uitdaging voor je. Open Street Maps heeft ooit een set met data van AND gehad. Aanvullende data wordt door vrijwilligers ingevoerd.

http://www.openstreetmap.nl/
Omdat de ontvangen data van AND meer dan 5 jaar oud is.
Deze is denk ik een jaar of 3 geleden geïmporteerd en daarna verder bewerkt.
Op dit moment zullen de nieuwe wijken dus weer handmatig bijgewerkt moeten worden.
De gebouwen data is iets nieuwer maar misschien niet overal al geïmporteerd.

Je mag je woonwijk overigens zelf erin zetten.

Ze krijgen de data dus niet continue van AND.
Ah ok.
Ik ging er vanuit dat de data continue werd bijgehouden met nieuwe data van AND.
http://openstreetbugs.schokokeks.org/

Geef even aan waar je wijkje ligt ;)
(ja of trek het zelf over uit Bing maps natuurlijk ;))

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 25 november 2010 13:32]

met andere woorden MS gaat mogelijk bijdragen aan OSM om uiteindelijk bepaalde data van OSM te mogen betrekken (pers verwachting) om zodoende tegen het google-geweld op te kunnen boksen.

niet vreemd aangezien bedrijven als redhat en andere OSS bedrijven vaak op soortgelijke manieren werken, ik ben benieuwd naar de 'geheime' afspraken die hierover zijn gemaakt.
met andere woorden MS gaat mogelijk bijdragen aan OSM om uiteindelijk bepaalde data van OSM te mogen betrekken (pers verwachting) om zodoende tegen het google-geweld op te kunnen boksen.
Dat mogen ze nu al - ze gaan niet meer mogen met OSM omdat ze nu ineens bijdragen. De OSM licentie blijft de OSM licentie zoals'ie is.
Anoniem: 365069
25 november 2010 09:51
wat gaat microsoft hiermee bereiken ?
Eigen set met data voor navigatie en aanvullende diensten. Te gebruiken op devices met Windows Phone 7.
Hebben ze al... en dat heet bing maps... ik kan je niet vertellen waarom wel, maar dat is de reden dus in ieder geval niet.
MS heeft niks te verliezen door die foto's weg te geven. De Bing-kaarten zijn niet bijzonder populair. Concurrenten als Google Maps hebben meer te verliezen dan MS. MS wint ook een hoop goodwill door deze actie.

De pessimist in mij zegt "Steve Coast krijgt het zo druk met z'n nieuwe baan dat hij geen tijd meer over heeft voor Open projecten" maar dat geloof ik niet echt. Ik denk dat MS beseft dat Open in de mode is. Op deze manier kunnen ze ook mee doen aan die trend zonder direct de kroonjuwelen op straat te leggen.
Misschien wil MS gewoon zo de wind uit de zeilen nemen van Tom-Tom enzo. Gaan ze gratis Bing-maps aanbieden (die na betaling extra features heeft) op wp7 toestellen. En ze verbeteren meteen Bing-maps door een specialist aan te nemen. Zou kunnen toch?
Zou kunnen - maar dan lopen ze wel flink achter. De kaarten van Waze zijn minstens zo goed en compleet en het gebruik gratis, inclusief alle verkeersupdates en flitsers ed. Een betaalde uitvoering van OSM zal dus niet zo goed werken...
Idd, Waze is een mooi initiatief. Het is afgekeken van TomTom HD traffic en slim gecombineerd met sociale netwerken. Social GPS noemen ze dat.

Nu weet iedereen, mits je dat toestaat, waar je bent, hoe hard je rijd of weet ik veel wat.

Het geeft natuurlijk wel mooi inzicht in de daadwerkelijke reistijd, snelheid etc.
Tel even het aantal telefoons in een auto, bus of trein.. weten we ook gelijk waar alle black holes zitten.

@bentveld, het was gechargeerd bedoeld, maar je hebt wel gelijk; lees dit nog maar ns over 5 jaar.. ;-)

[Reactie gewijzigd door Nightjar op 25 november 2010 15:51]

Onzin. Je kunt niet op de meter noukeurig zien waar iedereen is.
Je kunt zien waar iemand is op 2 km nauwkeurig. Als je al weet wie henkie64 is :P
Microsoft heeft dit al heel lang voor het de naam bing maps had was er al live maps. Birdview is er ook al heel lang en is veel specifieker als google maps(streetview uitgezonderd)
birds eye view op bing maps is wel leuk :)
maar normaal gebruik ik alleen google maps
Ben allang blij dat Microsoft vrij recent zijn maps heeft gecorrigeerd (zie ook mijn blogpost: kipusoep: Find the differences - GMaps vs. Bing Maps).
We gebruikten Bing Maps al bij een aantal websites, tot opeens na 2 a 3 maanden opviel dat de kaarten helemaal niet kloppen. Stap dan nog maar eens over op Google Maps (bijna niet te doen).
Ik zie bij mij in de buurt nog voldoende plaatsnamen die niet kloppen, dus so far voor de correctie...
OSM is toch vrij goed te gebruiken. Alleen soms hebben straten geen namen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee