Wetenschappers van MIT hebben het systeem RoadTracer ontwikkeld, waarmee ze neurale netwerken gebruiken om stap voor stap een weg te volgen om deze in kaart te brengen. Dit zou aanzienlijk nauwkeuriger zijn dan de bestaande methoden.
RoadTracer neemt een locatie op een satellietfoto waarvan zeker is dat het een weg is en gebruikt neurale netwerken om de omgeving te analyseren en zo te bepalen welk punt het meest waarschijnlijk het volgende deel van de weg is. Dit is anders dan de bestaande manier, waarbij eveneens neurale netwerken getraind worden, maar dan om uit de analyse van de pixels te bepalen of het bij segmenten om een weg gaat of niet.
Foute aannames kunnen hierbij versterkt worden en delen waarbij de wegen aan het oog zijn ontrokken, zoals door bomen, zijn lastig als zodanig te herkennen. "RoadTracer richt zich op het simpelere probleem van uitzoeken welke richting te volgen vanaf een startpunt waarvan we weten dat het een weg is. Het voegt dan een punt toe en herhaalt dat om geleidelijk, stap voor stap, het wegennetwerk vast te stellen", vertelt Fayven Bastani, die als student aan MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory is verbonden en in juni het onderzoek van zijn team gaat presenteren.
Bastani en zijn team hebben RoadTracer getraind op satellietbeelden van vijfentwintig steden in zes landen in Noord-Amerika en Europa. De werking is daarna ter evaluatie toegepast op beelden van vijftien andere steden, waar het niet voor getraind was. Het systeem kon zo 44 procent van de kruisingen in New York City correct in kaart brengen, terwijl de methode op basis van segmentatie dat voor slechts 19 procent kon. Over het geheel genomen ligt de foutmarge van RoadTracer 45 procent lager dan die van bestaande systemen.
Volgens Bastani maakt RoadTracer het geautomatiseerd maken van plattegronden voor bedrijven makkelijker, hoewel er nog wel een menselijke check aan te pas moet komen. Ook hun werk zou volgens hem efficiënter kunnen met het systeem, omdat ze de tracing na een correctie weer kunnen starten vanaf het punt van de fout.