OpenStreetMap begint met routebeschrijvingen op eigen site

OpenStreetMap is begonnen met de integratie van routebeschrijvingen op zijn eigen site. De dienst maakt gebruik van de routebeschrijvingen van derde partijen en hoopt dat de toevoeging ertoe leidt dat gebruikers meer verbeteringen aandragen.

Dan Stowell van het team achter OpenStreetMap, oftewel OSM, erkent dat routebeschrijvingen al sinds jaar en dag aangeboden worden en dat het doel van OSM is om open data te bieden waarmee anderen aan de slag kunnen. Tegelijkertijd noemt hij het toevoegen van de routebeschrijvingen een grote stap, omdat gebruikers nu eerder aangespoord worden verbeteringen aan te dragen dan wanneer ze van de diensten van derde partijen gebruikmaken.

"Het eindeffect is dat de kwaliteit van de OSM-data op het gebied van routes omhooggaat", aldus Stowell, volgens wie iedereen hiervan zal profiteren. Ook zouden veel gebruikers zich niet realiseren dat veel diensten van derde partijen op OSM zijn gebaseerd en de uitbreiding van de eigen site zou hierin verandering kunnen brengen. Op dit moment integreert OpenStreetMap routebeschrijvingen voor voetgangers, voertuigen en fietsen. De diensten betreffen OSRM, MapQuest en GraphHopper.

OpenStreetMaps routnavigatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-02-2015 • 13:16

47

Reacties (47)

47
47
38
1
0
6
Wijzig sortering
Op basis van OSM zijn hele mooie toepassingen, bijvoorbeeld deze, die live de locatie van treinen en bussen aangeeft (en niet alleen in Nederland):
http://tracker.geops.ch/

Ik gebruik eerst OSM als ik een plek moet opzoeken / kaart wil bekijken.
Voor een routebeschrijving ga ik naar maps.google.com - dat zal nu ook OSM worden.
Blijft alleen de traphic en de streetview functie van Google handig voor mij.


Edit:
Zoals door meerdere tweakers opgemerkt is de feed niet volledig live. Dit staat ook in de "About" op de site:
The movements are mostly based on static schedule data. Wherever real-time data is available it is also included in the visualization.
Schijnbaar heb ik geluk gehad de keren dat ik deze site raadpleegde, want voor mij klopte het altijd... Er worden in de reacties hieronder diverse andere live-alternatieven genoemd. Ik ben blij dat ik ook weer wat bijgeleerd hebt, heerlijke community dit! :)

[Reactie gewijzigd door Kmphs op 27 juli 2024 07:24]

:o ik kan live kijken of me bus/tram/trein er aankomt of dat ik hem net heb gemist ? hoezo weten niet meer mensen dit.
Omdat het niet werkt. Ik heb het net getest maar de eerste bus faalde al met minimaal 10 minuten. Het lijkt erop dat de bubbels op de kaart volgens de verwachte aankomsttijd bij iedere halte arriveren. Er wordt dus geen rekening gehouden met vertragingen. Er lijkt dus ook geen gebruik te worden gemaakt van GPS-data.

[Reactie gewijzigd door q-enf0rcer.1 op 27 juli 2024 07:24]

dat viel me ook net op. je kan zelfs vooruit spoelen, het is dus niet live. jammer!
Hij is niet 100% live maar als de data beschikbaar is neemt 'ie wel accurate informatie mee. Ik heb op kantoor uitzicht op 't spoor en daar klopt 't meestal best redelijk.
Het is dan ook iets waar de developer weinig aan kan doen. Hij is afhankelijk van de verschillende OV-partijen. Toch jammer. Zou mooi zijn als we de kaarten in de bushokjes zouden kunnen vervangen door live kaarten. Dat zou een toffe ontwikkeling zijn :)
Maar "best redelijk" heb je toch niets aan? Dat is de standaard dienstregeling namelijk ook al.
Het is niet live. Het wordt waarschijnlijk gegenereerd op basis van de geplande vertrek- en aankomsttijden.

Voor bussen en trams kun je wel deze app gebruiken, klopt altijd en houdt rekening met vertragingen: OVinfo.

Voor treinen: live spoorkaart. Deze pagina is behoorlijk accuraat en neemt vertragingen mee in de weergave.
Ook deze is niet live. Maar gaat uit van de dienstregeling inclusief vertragingen.
Inderdaad. Geweldig toch! :D

[Reactie gewijzigd door TheUninvited op 27 juli 2024 07:24]

Helaas zijn de treinposities niet live, maar worden deze momenteel nog geschat. Buslocaties zijn inderdaad wel live en gemakkelijk te gebruiken door middel van Google's GTFS formaat.

De bron van deze site komt overigens van OvApi, en mocht je meer (internationale) bronnen willen, kijk dan ook even op GTFS Public feeds van Google.
GTFS is dus ook niet live, dat zijn de schedules.
Da's net wat er in TRAVIC getoond wordt - maar dan de source kant ervan
The General Transit Feed Specification (GTFS) defines a common format for public transportation schedules and associated geographic information. GTFS "feeds" allow public transit agencies to publish their transit data and developers to write applications that consume that data in an interoperable way.
Ik heb geen live GTFS data gevonden... wellicht niet goed genoeg gezocht?
Op de OvApi website, waarnaar ik in mijn eerste post verwees zie je de *.pb bestanden staan. Deze bevatten live informatie van een aantal busmaatschappijen in Nederland. Dit zijn Google Protocol Buffer berichten en kunnen door middel van het GTFS proto schema inclusief het OvApi proto schema relatief gemakkelijk uitgelezen worden. De zip's die in diezelfde map staan zijn overigens dienstregelingen.

Ook biedt 9292 dezelfde data aan via hun [url==https://reisinformatiegroep.nl/ndovloket/]Open Data[/] initiatief. Echter is 9292 helaas niet zo open als OvApi.
Dev van OVapi hier:
GeOps gebruikt dus vertragingen, die wij integreren vanuit GPS-posities, icm met de dienstregeling om een positie te bepalen. Dit geeft geweldig leuke visualisaties maar bij 80km/h is elke seconde een afwijking van bijna 20 meter.
Kubus.mailspool doet ongeveer hetzelfde maar gezien NS ook nog eens vertragingen afrond op minuten zit je daar bij 140 kmh op een afwijking van 40 meter.

Heb zelf een demo gemaakt die GPS posities van bussen visualiseert op ovradar.nl, doet ongeveer hetzelfde als het hier ook genoemde ovzoeker.nl.
OVradar is preciezer dan GeoOps, in de zin dat er gemiddeld max 2-3 seconden zit tussen het versturen van de bus en het renderen op de kaart in de browser.
Wel wordt er slechts een bericht verstuurd om de 60 seconden of bij aankomst/vertrek halte waardoor je geen mooie doorlopende animatie hebt zoals op GeOps. Daarnaast missen alle voertuigen die geen GPS positie uitsturen, zoals belbussen en kleinere busjes (buurtbussen, belbussen, lijntaxi's). En qua treinen stuurt alleen Arriva GPS posities :/
voor de actuele treinen in nederland: http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/

En om in de crowd created content te blijven: https://www.mapillary.com/map hiermee kun je zelf je streetview foto's maken en beschikbaar stellen, inclusief app.
Volgens mij is deze wel live: http://ovzoeker.nl/
Alleen wel op basis van Google Maps.

[Reactie gewijzigd door LongBowNL op 27 juli 2024 07:24]

OSM is vaak accurater dan Google. (Terwijl die weer data van Waze kan gebruiken)

Voorbeeld: Deze weg is niet aangesloten, maar volgens Google wel, dat zorgt voor problemen met de navigatie:
https://www.google.nl/map...@51.9835725,5.9545397,19z
http://www.openstreetmap....2#map=19/51.98352/5.95435
https://www.waze.com/live...&lat=51.98349&lon=5.95416
Als je kijkt naar Streetview van Google Maps, zie je dat de weg wel aangesloten is :)
Heeft Google hier dan gelijk, of OSM?

[Reactie gewijzigd door Ask! op 27 juli 2024 07:24]

Dat zebrapad op google streetview is al meer dan twee jaar vervangen voor een stoep, ook zijn er paaltjes geplaatst die het onmogelijk maken om er met een auto alsnog over te steken. :)
Dan zeg ik niks haha :)
Je hebt zeker wel gelijk dat Google de data wat vaker moet updaten! Ik heb wel steeds vaker dat de data verouderd is.
En dat is ook precies de reden waarom ik gestopt ben met het navigeren met Google en Waze ben gaan gebruiken.
Mijn huis staat niet op Google Maps satellite view, en het is in 2007 gebouwd. Zegt wel genoeg denk ik zo.
Indien het je stoort, kan je dit ook altijd zelf aanpassen op Google Map Maker. Dat gezegd zijnde, ik kan begrijpen dat mensen liever aanpassingen doen in OSM dan in Google Maps omwille van het zwaar commerciële karakter van Google. Persoonlijk help ik alleen maar in Google Maps omdat ik in mijn omgeving op OSM bijna geen fouten kan vinden.
Accurater als in de zin dat het beter bijgehouden wordt.

Op de kaart van Google Maps link je naar de Satelliet beelden, dat zijn foto's, bij de andere kaarten naar de kaarten zelf. Waar het in dit geval om gaat is een weg die geen weg meer is, of die geen doorgang meer is/niet meer aangesloten is.

Als je kijkt naar Google Street View dan kan je duidelijk zien dat het (ooit) een doorgaande weg was (vanaf een kruispunt inclusief zebrapad), die nu dus opgebroken is.
Kleine nuance die met verkeerd woordgebruik tot verkeerde conclusies kan leiden ;).

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 27 juli 2024 07:24]

Dat is zo mooi aan OSM/Waze dat gebruiker het zelf kunnen aanpassen zorgt voor snellere/betere aanpassingen.

Overigens zorgt Google er vaak voor dat ze informatie van de gemeente ontvangen waardoor ze vaak al van te voren op de hoogte zijn, dat is weer mooi aan een groot bedrijf.
Ik hou, als GIS coördinator, veranderingen aan het openbaar domein bij op OSM. Als ik dan toch zaken moet doorgeven aan hogere overheden, dan kan ik evengoed vijf minuten langer bezig zijn en aanpassingen doorgeven aan OSM.

Heb van Google drie verzoeken gekregen. Gewoon per mail. Eerst verzoek is van jaar of vijf geleden maar aanpassing is nooit opgenomen. Ging om een eenrichting die veranderde.

Zal wel stuk vlotter gaan als GRB data openbaar zal zijn
Google Maps gebruikt geen kaartdata van Waze, alleen verkeersinformatie.
Dan Stowell van het team achter OpenStreetMap, oftewel OSM, erkent dat routebeschrijvingen al sinds jaar en dag aangeboden worden en dat het doel van OSM is om open data te bieden waarmee anderen aan de slag kunnen
Grappig dat het precies zo uit valt, maar OSM is bij mij nog altijd: Online Soccer Manager.
Ja ik ben er zo eentje die dat nog gespeeld heeft
:9

Dit bewijst trouwens ook maar weer hoeveel verschillende soorten (online) kaartendiensten er zijn. Ik als huis, tuin en keuken-leek, als het aan komt op digitale kaarten e.d., gebruik altijd Google Maps. Maar er zijn dus inderdaad nog zat andere diensten.

Om de discussie op gang te helpen:
Welke kaartendiensten gebruikt iedereen zoal en wat zijn de ervaringen? Ook bijvoorbeeld met route-diensten e.d. dus. Misschien dat ik in de toekomst overstap op een andere (en wellicht betere) dienst ;).

Edit:
Even kleine correctie, OpenStreetMap is wel een andere soort 'kaarten'-dienst dan ik in eerste instantie dacht:
OpenStreetMap, kortweg OSM, is een project met als doel om vrij beschikbare en vrij bewerkbare landkaarten te maken. Sinds 5 jaar wordt wereldwijd informatie over straten, rivieren, grenzen, kroegen en gebieden verzameld en opgeslagen in een vrij toegankelijke database. Op basis van deze informatie worden toepassingen gebouwd, zoals kaartmateriaal en routeplanners. Iedereen kan er aan meewerken, het invoeren en aanpassen van de informatie steunt volledig op vrijwilligers.
Bron: Over OpenStreetMap

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 27 juli 2024 07:24]

OpenStreetMaps toont huisnummers, Google Maps niet (voor zover ik weet). OSM vind ik dus gemakkelijker als ik een bepaald adres zoek ipv enkel de straat.
Google Maps toont ze misschien niet standaard, maar volgens mij staan alle addressen er wel in - als je er dus eentje invoert kom je vaak wel op de juiste locatie uit. OSM lijkt wel gedetailleerdere informatie te hebben / tonen over bijv. huizen dan Google Maps.
In Nederland zijn deze gegevens meestal wel beschikbaar, maar in sommige delen van het land en in heel België zijn er alleen maar gegevens die zeggen "tussen deze twee nodes bevinden zich huisnummers x tot en met y" als dit adres niet aan een locatie is toegevoegd. Je kan dan wel inschatten dat een huisnummer dat zich tussen x en y bevindt, ook proportioneel even ver tussen die twee nodes gaat liggen, maar je hebt dan geen exacte locatie.

Als je dit in detail zou willen bekijken voor Google Maps, dan raad ik je aan om de details van een straatsegment op te vragen in Google Map Maker.
OSm maakt gebruik van de publieke adres database van de overheid de BAG. Hierin staan alle panden en adressen die bij de overheid bekend zijn en zorgt voor een zeer goede kwaliteit van de adres database van OSM waardoor deze zeer bruikbaar is voor bv routeplanning / adressen opzoeken etc.

Voor zover ik weet maakt Google gebruik van zijn eigen database en data acquisitie.
Google maps, route.tomtom.nl en openstreetmap zijn mijn meest gebruikte tools.

Mooie aan openstreetmap is dat je zelf de kaart kan verbeteren en weer terug kan geven aan de community. Google plaatst bijvoorbeeld niet alle bedrijven op de kaart, in OSM kun je dit wel doen.
Welke kaartendiensten gebruikt iedereen zoal en wat zijn de ervaringen?
Ik gebruik altijd OpenStreetMap en op mijn telefoon OSMAnd (http://osmand.net/) voor maps en navigatie. Ik geef map- en navigatiefouten door, en tot nu toe zijn ze binnen een paar weken hersteld. De maps kies ik of laat ik maken op http://download.bbbike.org/osm/ omdat op mijn telefoon niet genoeg ruimte is voor complete maps van andere landen dan NL.

Ik heb geen ervaring met andere mapping en navigatie diensten. De reden dat ik OSM prefereer, is omdat ik vrije en open projecten/diensten wil steunen, tenzij ze een stuk slechter zijn dan commerciele diensten.

[Reactie gewijzigd door Dr. Prozac op 27 juli 2024 07:24]

Google Maps eigenlijk altijd...
[...]


Grappig dat het precies zo uit valt, maar OSM is bij mij nog altijd: Online Soccer Manager.
Hè? En de Ooster Stoomtram-Maatschappij dan?

Aangezien je met een TLA slechts 17576 mogelijkheden hebt, krijg je natuurlijk altijd collisions.
OpenStreetMap (API) is denk ik alleen interessant voor mobile- en webdevelopers die niet willen betalen voor een licentie van Google Maps.
Voor de 'normale' consument zal OpenStreetMap bijna nooit gebruikt worden, simpelweg omdat Google Maps doet wat het moet doen en iedereen dat als eerste zal aanwijzen voor navigatie of "even een plek opzoeken".
OSM heeft wel het voordeel dat het veel meer informatie heeft, bijna elke stad heeft wel een hele schare vrijwilligers die de outline van bebouwing invullen, wandelpaden, hoogtelijnen enz. De straten zijn veel preciezer aangegeven omdat mensen er zelf voor zorgen.

Als ik bijv. in het bos ga wandelen dan pak ik altijd OSM kaarten, op die van Google loop ik dan gewoon door een groen vierkantje :+

Ik vind het een prachtig initiatief, net zoals Wikipedia.
Inderdaad, was een keer verdwaald in het bos tijdens vakantie. Even de OSM map erbij gepakt op de mobiele telefoon (Scout heet de app), en alle wandelroutes van het gebied stonden erin, zelfs de kleine paadjes!
Osm data zit in ongelovelijk veel projecten, denk alleen al aan allerlei data projecten die uit osm nuttige rauwe data kunnen halen, of map sites die specifieke doelgroepen hebben (openpistemap.org) , fiets of wandelroutes.

Ook bedrijven als mapbox, foursquare en allerlei vastgoed sites gebruiken de data al dan niet met custom kleurtjes, renderopties en details die op google maps niet zichtbaar zijn.

De api maakt deze zaken mogelijk, en dus hebben ook de normale consumenten hier een boel profijt van.
Ik moet zeggen dat ik steeds vaker gebruik maak van osm ipv gmaps. Het is in mijn ogen veel lichter in gebruik en in veel gevallen gedetailleerder.
Natuurlijk heeft gmaps veel meer extra functies, maar osm komt in ieder geval dichterbij.
Anoniem: 604167 17 februari 2015 13:30
Dit werd wel een keer tijd. Ik hoop eigenlijk stiekem dat het ooit mogelijk word om in te kunnen tekenen hoe de wereld er jaren terug uit zag. En dan bedoel ik elke weg verandering en alles van de tijd van de jagers en boeren tot nu. Verder zou het ook leuk zijn als we geo taged foto's kunnen uploaden. Hierdoor is een soort Street view idee te maken.
Die Street view is wat Mapillary probeert te doen.
En voor historische data heb je OpenHistorialMap, maar ik weet niet of er zoveel activiteit is op dat project.
Ik gebruik Osmand op mijn smartphone tijdens het fietsen, werkt heel goed en maakt gebruik van de OSM kaarten. Ik maak nooit routes op de PC dus ik zie hier het nut niet echt van. Vooor de auto gebruik ik TomTom op de smartphone.
Ik ga eens kijken, ik kan altijd als ik vertrek (ring Amsterdam) over noord of over zuid, maar mijn navigatie (Waze) is daar niet van op de hoogte en wilt me altijd over zuid laten rijden (ook vaak als ik alternatieven zoek) terwijl die vaker vast staat... Mogelijk kan dat ingebracht worden als alternatief :)
Ik gebruik al jaren OSM-materiaal voor mijn Garmin Edge 800 (fiets-GPS): gratis en volgens mij veel beter alternatief dan de dure topomaps van Garmin.
Ik gebruik ook veel op OSM gebaseerde kaarten voor mijn Garmin GPSmap 62st, vooral als topografische kaarten voor het buitenland.
Voor Nederland kunnen de OSM kaarten (nog) niet tippen aan de Onroute Wandelkaart welke op de stafkaarten van het kadaster is gebaseerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.