OpenStreetMap steekt schenking van half miljoen dollar in nieuwe tools

OpenStreetMap, een project dat geografische gegevens vrij beschikbaar stelt, heeft een financiële injectie gekregen van 575.000 dollar. Met het geld wil OpenStreetMap via het bedrijf MapBox nieuwe tools gaan aanbieden.

Mapbox, een bedrijf dat kaartmateriaal voor OpenStreetMap toegankelijk maakt, heeft de ruim half miljoen dollar gekregen van de Knight Foundation, een stichting die geld doneert aan internetprojecten met een open structuur. MapBox wil het geld gaan gebruiken om tools te ontwikkelen die de geografische data in de OpenStreetMap-databases beter kunnen ontsluiten, zo meldt AllThingsDigital.

Het moet voor gebruikers van OpenStreetMap eenvoudiger worden om nieuw kaartmateriaal en metadata toe toe voegen. Ook het aanmaken van custom maps zou met MapBox makkelijker zijn, terwijl er ook gesleuteld zal worden aan de website van OpenStreetMap. De software waar MapBox aan werkt moet in het voorjaar van 2013 beschikbaar komen. De code zal ook op GitHub zijn terug te vinden.

OpenStreetMap kan gezien worden als een opensource-alternatief voor commerciële diensten als Google Maps en Bing Maps. De populariteit van OpenStreetMap is verder toegenomen sinds Google geld vraagt aan grootverbruikers van zijn Maps-api. Onder andere Wikipedia, Yahoo, Apple en Foursquare maken inmiddels gebruik van het vrij beschikbare kaartmateriaal.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-09-2012 • 13:02

43

Reacties (43)

43
43
30
4
0
4
Wijzig sortering
Het grote voordeel van OpenStreetmaps is ook dat je qua opmaak enorm veel meer vrijheid hebt dan bij Google Maps. Ook als ze iets aanpassen bij Google, heb je er naar te schikken.

De API van Google Maps laat ook maar zoveel toe en vaak had ik het gevoel dat ik eerder werkte om mijn design aan te passen aan dat vreemd element binnen mijn pagina, dan andersom.

Mapbox heeft ook een app (tilemill - http://mapbox.com/tilemill/) waar je echt de maps kunt aanpassen naar hartenlust http://mapbox.com/tilemill/gallery/

De huidige versie van maps binnen iOS mag dan nog wat bugs hebben, het 'voelt' beter aan als Google map op esthetisch vlak. Het oog wil wel eens iets anders dan altijd maar die eenheidsworst.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 juli 2024 08:22]

Het grote nadeel van OpenStreetmaps is dat het detail van de kaarten zeer beperkt is. In mijn woonplaats missen bevoorbeeld de huisnummers, er is geen hoger detail dan de straatnaam.
Als je dat opgevallen is, waarom heb je het dan nog niet aangepast?
Ik denk dat de meeste mensen de dienst gewoon willen gebruiken. Wanneer je zelf de informatie in kunt gaan vullen heb je natuurlijk niet bijster veel aan de dienst.
Anoniem: 310408 @Fawn23 september 2012 14:54
Wel als je de informatie nodig hebt die iemand anders heeft ingegeven. Dat principe werkt best goed bij, ik noem maar iets, Wikipedia. Daarin werken met zijn allen samen om de kennis beschikbare te stellen.

Als je daarvan gebruik maakt (en ik gok dat je wel een Wikipedia hebt gebruikt) moet je op zijn minst eens nadenken over zelf iets toe te voegen. Ik ken een lerares die een beetje gek werd van het feit dat haar leerlingen op vrijwel alles een copy en paste van Wikipedia gaven. Ze heeft ze nu de taak gegeven er iets aan toe te voegen. De leerlingen leerden op die manier dat gratis alleen gratis is als je er iets voor over hebt.
Dat is wil leuk, maar als ik een lege wikipedia opzet over chemische reacties, dan is die niet automatisch beter dan de betaalde alternatieven. Tuurlijk, dat kan hij wel worden, maar waar het in deze discussie om ging was de huidige staat te vergelijken. Nou wil ik niet zeggen dat OSM zo leeg is, maar op verschillende vlakken is google maps toch echt beter (edit tools (mapmaker), label distributie, water locaties, business metadata, simpelheid api, zoek functies (belangerijk!) en nog wel meer). Dat haalt niet weg dat ik OSM geweldig vind en zelf ok wel wat heb bijgedragen, maar denk dat ik nu toch eerder nat google mapmaker ga.
De discussie gaat over welke map dienst beter is.

Met een kleine aanpassing van de huisnummers in jouw straat wordt niet ineens de hele mapdienst beter.

[Reactie gewijzigd door pim op 26 juli 2024 08:22]

Dan wordt het dus wel beter want het is accurater of er is meer informatie beschikbaar. Het is dan wel maar een kleine verbetering, maar ja het wordt wel beter.
Er is meer in de wereld als jouw woonplaats :-)

Het detail niveau varieert nogal al, maar bevat bv ook paden in een dierentuin incl. welke dieren waar zitten.
Dat klopt ja. Op m'n vakantie in Namibië waren halve dorpen compleet verdwenen :'). Die stonden wel allemaal compleet op Google maps.
Het dienstenpakket van OSM is door het open model inherent voordelig EN nadelig. Als presentatielaag en voor "vrije info" kan het werken, maar zodra er extra's in beeld komen (zoals stadiums met merknamen, navigatie en openbaar vervoer), kan het nadelig zijn. Google is in die gevallen opgetreden als "mediator" om de contracten te regelen, en dat is een klusje wat Apple nu ook wil gaan doen, net zoals Microsoft dat ook probeert.

Ik vraag me af welk instituut dat voor OSM gaat/kan doen om tot een compleet onderweg pakket te komen, hun kaartmateriaal kan wel goed zijn maar hun "dienstenpakket" en merk... tsja...

Google maps heeft alles in een, navigatie, OV, routes, winkels, reviews, toerisme... dat kan lastig worden te evenaren net zoals Apple dat nu ook ondervind.
Is dit niet gewoon een kwestie van overtrekken, zoals je met bijna transparant papier een tekening op de achtergrond kan overtrekken.

De OSM app op mijn Android kan verschillende maps (ook Googlemaps) over elkaar heen projecteren waarbij de bovenste laag een beetje transparant is.

Als je nou bij het bijwerken van de maps gewoon die extra objecten overtrekt van bijv. Googlemaps is het zo gedaan... of ben je dan illegaal bezig?
ja, dan ben je illegaal bezig, dan kun je net zo goed de originele data gebruiken om osm mee te vullen.
Het kan wel illegaal zijn, maar zolang Googlemaps gratis beschikbaar is, is het moeilijk controleren of de bushaltes bij mij in de buurt die ik toevoeg aan OSM "gejat" zijn of niet.

Wat Googlemaps misschien kan doen is het expres plaatsen van fouten in hun data. Wanneer dan dezelfde fouten in OSM terug gevonden worden, heeft Google een zaak.

Maar ook dat wordt moeilijk omdat de objecten kunnen worden opgenomen in een POI-bestand (Point Of Interest). Dit bestand kan gebruikt worden in combinatie met OSM maar is niet van OSM, het is door hobbyisten gemaakt en geplaatst op het internet.
Er bestaat zoiets als Copyright Easer Eggs
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Copyright_Easter_Eggs

Bushokjes en dergelijke zijn moeilijker te controleren; maar zelfverzonnen straten niet... Als je expres een onbestaande straat (bv: Moat Lane, Londen) invoert, en je die een maand later terugvind op andere maps ... is de kans 99,99% dat die gewoon 1 op 1 gekopieerd is.
Het grote nadeel van OpenStreetmaps is dat er geen App voor is op zowel Android als iOS die ook maar enigzins in de buurt komt van de gebruiksvriendelijkheid van Google Maps.
Net even in de android store gekeken en daar zie ik OsmAnd staan. Deze bied de mogelijkheid om OpenStreetMaps kaarten te downloaden voor offline navigatie. Dat is iets wat juist niet goed wil met Google maps (je kan maar een klein gedeelte cachen voor offline gebruik).

Deze app krijgt ook een hoge waardering. Ik heb geen iOS device dus daar kan ik niets over zeggen.

edit:
Ja die heb ik gebruikt, voor Nederland heb ik wel een data abbo dus die hoef ik niet te cachen. Als ik door europa wil rijden wil ik dat wel graag offline hebben vanwege de roaming kosten. Daar schiet dat gebied dus ruimschoots te kort.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 26 juli 2024 08:22]

Heb jij recent GMaps gebruikt? Je kunt sinds de update deze zomer een gebied van ongeveer 100kmx100km in één keer cachen (+- 80mb aan kaartmateriaal). Ik weet niet hoe vaak je rond rijdt, maar ik begeef me nooit buiten dat vierkant (in België zou dat een vak zijn dat van Antwerpen tot Charleroi loopt langs 1 zijde en bevat dus een stuk of 2-3 provincies) dus dat volstaat ruimschoots. Om op reis te gaan volstaat het toch ook om alleen het gebied rond je bestemming te cachen, de borden op de autostrade kunnen we nog wel lezen.
Al vergeet Google Maps soms dat je kaartmateriaal opgeslagen hebt....Een maand terug nog in Duitsland lopen schelden omdat GM mijn opgeslagen map niet kon vinden. Sta je dan in the middle of nowhere |:( Gelukkig wist ik nog hoe we het vroeger oplosten (straatnaambordjes lezen enzo)
Een vierkant van 100 bij 100km... Tsja, het is al wat beter dan voorheen maar neem dan OVI-maps.. Daar kan je gewoon elk gewenst land downloaden en updaten tot je geheugenkaartje nokvol zit. Als je een land en zijn buurlanden downloadt, is de kans behoorlijk klein dat je opeens met lege handen staat als je net buiten die 100km komt. Zelfs Nederland is al groter!

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2024 08:22]

Google Maps is inderdaad heel goed. Ik kan alleen maar niet wennen aan die stem, die lijkt op een dame die er totaal geen zin in heeft om instructies te geven. En de lay-out is niet echt prettig, te veel grijstinten naar mijn zin.

Navfree (http://www.navmii.com/navfree/) heeft deze nadelen niet. En heeft offline maps. Anderzijds heeft ook Navfree nog wel nadelen, zoals het ontbreken van een rijstrookassistent en verkeersinformatie.
Heeft niet zoveel maps als OSMand, en het volume is gekoppeld aan de speaker van je phone, kan geen extern geluid geven op Android, erg irritant als je een slappe speaker hebt.
ik gebruik zanavi. Daarbij heb je offline navigatie met behulp van OSM-kaarten.
Anoniem: 302117 23 september 2012 13:20
Ik ben enthousiast over OSM, ik heb voor android de app OsmAnd waar ik veel plezier van heb. De website valt wel wat aan te sleutelen, zo zou een het prettig zijn als je je thuis locatie e.d. kan instellen.
Er zijn wel diverse stand-alone tools voor de osm-mappen maar ik heb er nog geen gezien die me erg kon bekoren.
Hier nog een.
Ik heb ook OsmAnd gebruikt, vooral omdat het offline maps heeft (gratis!).
Met veel plezier gebruikt op de Veluwe en Kreta.
Echt topspul, hoop dat het nog groter en beter gaat worden!
Google-maps op android laat je tegenwoordig ook kaarten offline beschikbaar maken. Je moet dan een bepaald gebied (niet te groot) selecteren en dat download hij dan. Niet helemaal super want routeplanning offline werkt dan weer niet zo lekker... Bij mij slaat hij namelijk geen adressen op oid, waardoor je daarvoor wel internet nodig hebt...
nieuws: Google maakt offline navigatie in Maps mogelijk

Erg mooi dat Open Street Map nieuwe tools gaat maken, maar is een half miljoen niet een beetje veel? Ik verwacht dan wel echt top tools :P

[Reactie gewijzigd door wootah op 26 juli 2024 08:22]

Ik gebruik ook OSM op mijn Garmin GPS. Vooral voor outdoor toepassing, maar er is ook prima met de auto op te rijden, op een paar kleine foutjes na.
De kaart is in ieder geval actueler en gedetailleerder dan de nieuwste Garmin City Navigator.
Ik heb OSM op mijn Garmin Etrex 30 staan.

Maar de map op mijn Garmin nüvi 3590LMT is veel gedetailleerde voor autogebruik.

Maar ben wel zeer tevreden over het detail van de fiets en wandel paden met OSM
Ik gebruik OSM regelmatig om op te cachen.
Ik heb zo ongeveer alle topo kaarten van europa, toch kies ik regelmatig voor OSM, juist vanwege het bijhouden van de kaarten door de gebruikers.

Mijn Benelux kaart van garmin gebruikt bijv. nog data uit 2009
Anoniem: 104592 24 september 2012 08:47
OpenStreetMap is voor mij de website om GPS kaarten binnen te halen. Er staat meer op dan op google.
Apple maakt nu toch geen gebruik van openbare mappen ? Ik dacht dat zij betaalde voor het gebruiken van de mappen van Tomtom ?
Slechts voor een gedeelte, het komt van een enorme hoeveelheid bronnen. Onder andere de metadata komt vanaf OSM. Ik snap de kritiek op TomTom van de appleaars vaak dan ook niet daar het punt juist is dat door zoveel bronnen te integreren dat het mis gaat.
tuurlijk zullen ze de schuld leggen bij tomtom, want apple kan niets fout doen in hun ogen terwijl apple toch degene is geweest die die nieuwe prut maps app heeft gemaakt, en niet tomtom..
Typisch dat iedere appelaar die ik ken de schuld wel degelijk neerlegt waar die hoort: Apple.

Overigens heeft iOS6 maps me dit weekend best goed op koers gehouden in London. Maar ik vertrouw nooit volledig op wat navigatie tegen me zegt, en kijk zelf ook goed.
Is Kitt ook niet van de Knight Foundation?
Hehe, dat is ook het eerste wat ik dacht:P
Wacht maar tot KITT open source word.
Als ie nou uit zichzelf rond ging rijden en kaarten ging maken, en ze naar OpenStreeMap ging uploaden, dan zou het leuk zijn :)
Ik zie mogelijkheden met drones.
Fund it.
Dan is er meteen een hacker die een fork maakt met de naam KARR...
Niet helemaal: het was een Foundation for Law and Government (FLAG) opgezet vanuit Knight Industries. (Wikipedia)
Ik vraag me af of Waze en OpenStreetMap ooit gaan samenwerken. Beide hebben een vergelijkbaar idee, alleen is Waze meer gericht op het sociale en navigatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.