Rode Kruis vraagt hulp bij in kaart brengen van rampgebieden Nepal

Het Rode Kruis heeft vrijwilligers opgeroepen om bepaalde delen van Nepal in kaart te brengen via OpenStreetMap. Op die manier zouden hulpverleners beter in staat zijn om getroffen gebieden te bereiken. Nepal en aangrenzende landen zijn getroffen door zware overstromingen.

Volgens de hulporganisatie zijn er ongeveer zestien miljoen slachtoffers door de overstromingen. Er wordt opgeroepen om delen van Nepal via een tool van OpenStreetMap in kaart te brengen. Op de projectsite van Missing Maps, dat zogenaamde mapathons begeleidt, staat dat vrijwilligers met open software aan de slag kunnen om kaarten te voorzien van aanvullende informatie. Bij het huidige project gaat het bijvoorbeeld om wegen, gebouwen, water en open gebieden.

Op de site is te zien dat momenteel 132 mensen aan het urgentste Nepal-project werken en nog ongeveer veertig procent van de taken openstaat. Volgens het Rode Kruis kan iedereen zich aanmelden om deel te nemen en wordt het werk vervolgens door een ervaren vrijwilliger gecontroleerd. De hulporganisatie zou dan vrijwel meteen met de kaarten aan de slag kunnen.

Daarbij zouden enkele dagen werk al veel verschil kunnen maken. Het is niet de eerste keer dat op deze manier rampgebieden in kaart worden gebracht. In 2010 gebeurde dat bijvoorbeeld al voor gebieden in Haïti die waren getroffen door een aardbeving. Ook toen ging het om vrijwilligers van OpenStreetMap. Voor het deelnemen is een OpenStreetMap-account vereist. Vervolgens kunnen vrijwilligers de instructies bekijken en een overzicht van de projecten raadplegen.

voor en na OSM Voor (links) en na het in kaart brengen van een gebied

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

21-08-2017 • 14:08

16

Submitter: BrennuS

Reacties (16)

16
15
12
5
0
1
Wijzig sortering
Ik heb de instructie gelezen, ze hebben satellietfoto's waar je dan als je een huis ziet bv, daar een vierkantje om tekent en aangeeft dat het een huis is. Hetzelfde met andere markeerbare zaken als wegen water enzovoort. Dus je kan het met een biertje op de bank gewoon doen. Of in de trein.
Je kan het inderdaad met een biertje op doen, het werk wat gedaan wordt door vrijwilligers wordt gecontroleerd door pro's.
Als je wilt helpen door het analyseren van beelden ipv het intekenen van zaken: dat kan.
Download de app MapSwipe. Je krijgt kleine stukken satellietfoto gepresenteerd waarbij je kunt aangeven of het stukje foto wel/niet interessant is om verder naar te laten kijken. MapSwipe is een stuk geschikter voor een beginner dan direct intekenen op de kaart.
Het mooie is dat deze data op veel verschillende manieren door instanties als het Rode Kruis, artsen zonder grenzen en het wereldvoedselprogramma van de VN gebruikt wordt. Van veel rampgebieden zijn geen recente of gedetailleerde kaarten beschikbaar. Zo is er vaak geen goede data beschikbaar om te bepalen hoeveel mensen in een gebied wonen. Aan de hand van op OpenStreetMap ingetekende huizen kan een schatting gemaakt worden van het aantal mensen in een regio, en daarmee ook de benodigde hulpgoederen. Deze goederen kunnen vervolgens gebracht worden over de (door vrijwilligers) ingetekende wegen.
Medewerkers van hulporganisatie die ter plekke zijn voegen vervolgens gegevens toe die niet te zien zijn op satellietbeelden. Bijvoorbeeld de functie van een gebouw (winkel, ziekenhuis, school,...). Zo kan er bepaald worden hoe goed mensen toegang hebben tot bijvoorbeeld medische hulp. Lees hier meer over hoe deze gegevens mensen helpen.
Mocht je de kaarten eens willen vergelijken met bijvoorbeeld die van Google, bekijk dan hier het rampgebied in Nepal.
Overigens is OpenStreetMap ook in Nederland actief. Ook hier kan je dus bijdragen, al is het intekenen van huizen niet meer nodig (die staan er al allemaal op :) )

[Reactie gewijzigd door D1ef43 op 24 juli 2024 02:10]

Satellietfotoproviders zouden natuurlijk dit project ook kunnen sponsoren. Dat met OpenStreetMap en een groepje enthousiaste vrijwilligers, en binnen een dag heb je een zeer accurate kaart.

Wel een mooi voorbeeld van een crowdsourced project. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 02:10]

Dat doet DigitalGlobe (satellietfotoprovider) ook, zie bijvoorbeeld http://blog.digitalglobe....ricane-response-in-haiti/ .
Er wordt aan satteliet data al een hoop gesponsord. OSM wordt bijvoorbeeld zwaar door Microsoft gesponsord voor luchtfoto's, en ik meen dat voor deze ramp o.a. Airbus een hoop data vrij heeft gegeven/goedkoper heeft gemaakt. Als een GIS-er ben ik momenteel geinterreseerd in de voor/na radar-satteliet beelden.

Daarnaast is er ook nog het Copernicus/Sentinel programma van ESA, waar een hoop data (14 spectografische banden) gewoon vrij te gebruiken zijn.

De geodatavoorziening van Nepal zelf is idd niet op het niveau Nederland (waar we 900+ openbare nationale datasets hebben in enorm veel open standaarden, inclusief een ~5CM nauwkeurig landsdekkend LIDAR bestand waar van elk punt niet alleen de hoogte is opgeslagen, maar ook de hoeveelheid weerkaatsingen en de weerkaatsingsintensiteit), maar het is zeker niet slecht.

Missing Maps bestaat natuurlijk al een tijd, en het is ook vrij gewoon dat GIS/Geo-ICT-ers zichzelf 'uitlenen' aan dit soort projecten.
Je kan ook een missing maps sessie bezoeken of organiseren, bijvoorbeeld als bedrijfsactiviteit. Zie http://missingmaps.org voor meer info. Ik heb zelf al diverse events meegedaan en valideer ook af en toe. Ze zijn buiten deze urgente actie vooral op zoek naar mensen met net wat meer kennis en ervaring om het gedane werk te valideren.

[Reactie gewijzigd door Savantas op 24 juli 2024 02:10]

Correctie, het is een activiteit van het Humanitarian OpenStreetMap Team. Ze hebben al gigantisch veel ervaring met het karteren van rampengebieden, oa. https://www.hotosm.org/projects/disaster-mapping
Wat mij verwondert is dat het identificeren van objecten door mensen gedaan wordt? Er is toch al lang software om dit te automatiseren? :s
Het rode kruis(je) is "na" wel van de kaart verdwenen
Mooi initiatief, ik ga mij vanavond meteen aanmelden.
je kan ook vanaf de bank meehelpen, sattelietfoto's beoordelen etc
ik dacht in rampgebieden met overstromingen en aard/landverschuivingen heb je vrij weinig aan (verouderde) sattelietbeelden? het gaat om hulpverleners die er nu de weg moeten vinden, maarja, -1 ook goed...
Dit kan remote gedaan worden:
https://wiki.openstreetma...epal_remote_mapping_guide

D.m.v. satellietbeelden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.