Foursquare ruilt Google Maps in voor OpenStreetMap

Het socialenetwerkplatform Foursquare verruilt de Google Maps-api op zijn website voor OpenStreetMap. Voornaamste reden voor overschakelen was de prijsstelling van Google, maar het team wil ook bijdragen aan de ontwikkeling van de kaarten.

Volgens de ontwikkelaars van het Foursquare-platform biedt het gebruik van de OpenStreetMap-api een aantal voordelen. Zo kunnen zij nu de volledige vormgeving van de maps aanpassen, maar hebben zij nu ook vrije keuze in javascript-libraries.

Omdat de OpenStreetMap-api, die onder Creative Commons-licentie bruikbaar is, door iedereen kan worden aangepast, denken de ontwikkelaars ook dat de maps zullen blijven verbeteren. Bovendien kan Foursquare deze api gratis gebruiken: iets dat bij Google voor grootverbruikers van de Maps-api niet meer vanzelfsprekend is sinds de invoering van enkele restricties.

De Foursquare-apps op iOS en Android zullen gebruik blijven maken van Google Maps vanwege de geïntegreerde api die in de twee mobiele-besturingssystemen zit verweven. Overigens is het wegenbestand van Nederland een van de meest volledige in het OpenStreetMap-project door de donatie van data door het navigatiebedrijf Automotive Navigation Data.

OpenStreetMap

Door Adrian Buyssens

01-03-2012 • 17:03

48

Reacties (48)

48
48
42
6
0
5
Wijzig sortering
Hier kan je de map bekijken. Rechts bovenin even op 'Toon kaart' klikken.

Ook ik vind OpenStreetMap veel mooier dan Google Maps. Het is wat kleurrijker maar ondanks dat blijft het rustig voor het oog. Sterker nog: het is een duidelijkere kaart.

[Reactie gewijzigd door TomAtTweakers op 24 juli 2024 09:11]

Ook van het kadaster heeft OpenStreetMaps een grote hoeveelheid data gekregen:

http://blog.openstreetmap...-data-u-krijgt-open-data/
OpenStreetMap klopt tenminste, hier een voorbeeld waar Google de mist in gaat en van Nederlands grondgebied België maakt en omgekeerd.

Google Maps: http://tinyurl.com/88xg7p2

OpenStreetMap: http://tinyurl.com/88ddvst

En ja, ik heb het al meermaals gemeld (op de juiste wijze) maar corrigeren ho maar.
Ik kan ook genoeg locaties aanwijzen waar OpenStreetMap niet klopt. Vooral in de kleine dorpen klopt er veel niet. Verkeerde straatnamen, complete straten die missen. Vooral recente wijzigingen zoals nieuwbouw en de aanleg van nieuwe straten ontbreekt.

Weet er iemand een eenvoudige android app die de GPS gegevens naar OSM kan sturen? Ik wil best een straatje bijdragen maar van de documentatie snap ik vrij weinig.

[edit] Om mijn eigen vraag maar even te beantwoorden, er is zo'n app. Zie OSMTracker for Android. Deze kan GPX tracks maken die je dan later kan uploaden naar OpenStreetMap.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 24 juli 2024 09:11]

Volgens mij klopt de Google kaart wel. De grenzen rond Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zijn enigszinds vreemd getrokken in de middeleeuwen door afspraken en landruil tussen adelijke families. De grenzen zoals je die nu ziet in Googlemaps zijn overigens vastgesteld in het verdrag van Maastricht in 1843. Een klein stukje Belgie in Nederland...

http://en.wikipedia.org/w...au_-_Baarle-Hertog-en.svg

/edit Overigens zie je de 'vreemde' grenzen zowel in google als in openstreetmap.

[Reactie gewijzigd door JossKp op 24 juli 2024 09:11]

Je historische commentaar is correct maar je conclusie dat Google goed is is fout.
Als je kijkt naar je eigen link zie je heel duidelijk dat enclave H7 is gemarkeerd als Belgisch waar Google zegt dat het Nederlands is.
Nou, deze map ziet er wel mooi uit. Zien waar het heen gaat met de ontwikkeling, hoe het uiteindelijk word. En het gebruiksgemak.
OpenStreetMap ziet er inderdaad een stuk beter uit. Het wordt ook vaak gebruikt als achtergrondkaart voor verschillende gps-apparaten (zoals Garmin). Daarbij is het verschil tussen bomen en ander groengewas erg duidelijk.
OpenStreetMap is slechts een database van geografische gegevens. Hoe de kaarten eruit zien is afhankelijk van hoe je ze rendert. OpenStreetMaps heeft hun eigen standaard kaarten gerenderd met Mapnik, en dat defineert ook het uiterlijk van de kaart.
Die kaarten zijn inderdaad al redelijk mooi, maar Foursquare's rendering vind ik toch nét iets beter gelukt :)
Ja het ziet inderdaad veel duidelijker en mooier uit dan Google Maps.
Ben ik het niet mee eens, ik vind Google Maps duidelijker.

http://www.openstreetmap.nl/
Zoom is in op Amsterdam, totdat je straatnamen kunt lezen. Ik vind dit op de PC maar lastig leesbaar, het lettertype is niet duidelijk en vrij chaotisch kleurgebruik, wat onrustig op mijn ogen overkomt. Zoom je wat verder uit zodat je alleen buurtnamen kunt lezen, dan is het kleurgebruik (blauw) erg storend en slecht te lezen.

http://maps.google.nl/
Inzoomen op Amsterdam, totdat je straatnamen kunt lezen. Rustig kleurgebruik, meteen helder wat grote doorgaande straten en wegen zijn, en wat kleinere straatjes zijn. Straatnamen zijn helder te lezen. Ook bij uitzoomen zijn de buurtnamen helder en duidelijk.

Dit is mijn persoonlijke mening, als je Open Street Map beter vind kan dat uiteraard, maar ik vind persoonlijke Google Maps overzichtelijker.
Totdat je het uitprint, dan is Google Maps weer zo'n nachtmerrie (altijd te groot of te klein gebied) dat ik dan vervolgens alsnog maar de kaart van openstreetmaps.org uitprint, die kan je ook mooi naar andere bestandsformaten converteren overigens.

Bij OSR kan je immers veel nauwkeuriger opgeven welk gebied je wil printen.
Het lijkt wel of ik er meer op zie dan in Gmaps, heel interessant.
Het idee erachter is ook wel leuk, met je eigen GPS rondrijden en zo de kaart verbeteren als het kan, maar voor Nederland lijkt het grootste gedeelte al gedaan.
http://www.openstreetmap.org/ met het plusje rechts kan je andere overlays kiezen.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 08:08]

De kracht van OSM is dat het veel gebruikers input heeft. Hierdoor staan ook veel fietspaden en wandelpaden erin en zijn zelfs de individuele bospercelen erin aanwezig. Ook zijn vernieuwingen als nieuwe wegen, nieuwe wijken sneller toegevoegd dan in Google Maps of in de TOP10NL van het kadaster.

Of en hoe je deze elementen weergeeft bepaald uiteindelijk degene die de gegevens omzet in kaarten. Dit kan met verschillende stukken software, waarbij Mapnik, Mapserver UMN, GeoServer en ArcGISserver de meest gebruikte zijn.

Oa op http://www.rijkswaterstaat.nl/geotool wordt al langere tijd van OSM gebruik gemaakt. RWS heeft zelf de gegevens van OSM gedownload en een eigen styling eroverheen gezet. Die wordt geserveerd middels Mapserver UMN over WMS/Tilecache.

Je kunt zelf dus bepalen hoe je kaart eruit ziet tot op detail niveau of dat je alleen de grote plaatsen + wateren laat zien.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 24 juli 2024 09:11]

Ik navigeer zelf al een tijdje met Navit, navigatiesoftware voor WebOS gebaseerd op OSM. En ik ben nog niet verkeerd gereden. Werkt naar behoren dus!

Edit: Navit werkt ook op andere platformen.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 24 juli 2024 09:11]

Op kaarten van OSM kan je zelf stylesheets toepassen die de kleuren van objecten definiëren.

Bron: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mapnik

[Reactie gewijzigd door SuperM op 24 juli 2024 09:11]

Kon ook met GM hoor :+ http://gmaps-samples-v3.g...ledmaps/wizard/index.html Niet dat ik geen fan van OSM ben, maar ik moet zeggen dat ik GM er toch wel onvergelijkbaar beter vind uit zien standaard :D
Het Gaat foursquare helemaal niet om de kleur van de kaarten, alhoewel dat natuurlijk wel erg handig is.

het gaat Foursquare voornamelijk dat ze alles in een (waarschijnlijke) PostgreSQL geospatial DB kunnen zetten en veel meer problemen kunnen oplossen dan via de google API.

Via je eigen DB kun je veel meer locatie punten zetten, en bepalen of iets dichtbij een gebruiker is of niet. Of tussen gebruikers, noem maar op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 282252 op 24 juli 2024 09:11]

Veel te moeilijk , kan ook met deze site.

http://maps.cloudmade.com/editor

En deze om een voorbeeld te geven .

http://openfietskaart.nl/
PaT Moderator Mobile 1 maart 2012 17:13
Dus Blackberry en Windows Phone gaan wel gebruik maken van deze nieuwe kaarten?

Zijn die aangepaste voorwaarden van Google in dezelfde lijn als die nieuwe privacy voorwaarden waar toch wel een hoop commotie over is? Het lijkt er toch wel op dat Google net even te ver gaat op dit moment en dat een hoop mensen en bedrijven nu een heroverweging maken of ze wel bij Google willen blijven.
.oisyn Moderator Devschuur® @PaT1 maart 2012 17:35
WP gebruikt sowieso Bing Maps, niet Google Maps.
Ovi maps bedoel je, want daar haalt Bing tegenwoordig zijn data vandaan ;)
Nokia maps bedoel je, want OVI als merk bestaat niet meer :P
Als je op de link had geklikt dan had je gezien dat deze restricties al vanaf eind oktober 2011 van kracht zijn. Deze restricties staan dus helemaal los van de nieuwe privacy-regelgeving.
Bovendien kan Foursquare deze api gratis gebruiken: iets dat bij Google voor grootverbruikers van de Maps-api niet meer vanzelfsprekend is sinds de invoering van enkele restricties.
ik denk dat dit de voornaamste reden is. Foursquare is een location-based dienst, dus een heavy user van Google Maps data. Aangezien ze daar nu voor moeten gaan betalen aan Google, is dat nogal jammer voor ze. En OpenStreetMap (OSM) is een prachtig alternatief.

En het mooie is dat nu Foursquare OSM gaat gebruiken, deze kaarten waarschijnlijk nog beter gaan worden. De hele Foursquare community kan nu potentieel deze kaarten gaan verbeteren - Foursquare zou zelfs functionaliteit daarvoor kunnen inbouwen in hun dienst (hoop ik)

Mooie ontwikkeling!
Wat ook nog een rol kan spelen zijn de privacy gevoelige data die bij deze dienst onwillekeurig via Google maps een beeld kunnen opleveren van de gebruiker.
Dan is overschakelen naar OpenStreetMap een goed getimede zet.
Dat zal ook bij openstreetmap spelen (of bij iedereen externe dataleverancier)
Nou moet ik ook zeggen dat de prijzen van de Google Premier License erg hoog zijn. Begint bij € 10.000,- en dan moet je nog echt niet teveel map views of posities willen tonen op de kaart want dan gaat dit bedrag drastisch omhoog....
Volgens mij is het 10.000 dollar maar ontzettend duur in elk geval. Bing maps kost 8.000 dollar voor een commerciële licentie. Als ontwikkelaar ben ik nu aan het prototypen met OpenStreetmap voor wat eenvoudige routeplanning. En dat lijkt evengoed te werken icm yournavigation.org
Klopt 10.000 dollar inderdaad. Ben zelf ook overgestapt naar OSM en werkt eigenlijk net zo goed als de google API, misschien zelfs beter :) In combinatie met jQuery library kun je een hoop leuke dingen doen.
Mooi!

Ik vind OSM een geweldig initiatief en de kaarten zijn (in Frankrijk en Nederland in ieder geval) veel mooier en gedetailleerder dan Google Maps, zoals eerder gezegd.

En bovendien - mijn offline GPS programma NavDroyd maakt er gebruik van! Dus hoe meer steun hoe beter (Europa is bijvoorbeeld héél goed in kaart gebracht, maar ik was laatst in Maleisië waar (buiten de grote steden) alleen de hoofdwegen in zitten - soms lukte de navigatie zelfs niet omdat er kleine gaten waren tussen snelweg afslagen en straten!).

[Reactie gewijzigd door MossMan op 24 juli 2024 09:11]

Mooi! (...) maar ik was laatst in Maleisië waar (buiten de grote steden) alleen de hoofdwegen in zitten - soms lukte de navigatie zelfs niet omdat er kleine gaten waren tussen snelweg afslagen en straten!).
Heb je toen, als Tweaker, die fouten gerepareerd? Er zijn allerlei editors voor OSM, zowel online instap-editors als "echte" geodata-editors.

Dat heb ik wel gedaan voor stukken (ehh... stukjes) Vietnam. Op die manier wordt de kaart wereldwijd beter! Het is bovendien leuk om te weten dat er op die manier over de hele wereld mensen plezier hebben van je noeste arbeid ;-)
Jammer genoeg was ik aan het rijden, dus leek dat mij niet zo slim... ;)

Maar serieus; ik heb me er niet in verdiept - dus zou ik niet weten hoe (zoals ik al zei, hier in Europa heeft het niet eens zin). Zou dat redelijk makkelijk te doen zijn? Op m'n mobieltje en zonder internet? (Dat zonder internet was heel mijn reden voor het gebruiken van NavDroyd!)

Edit: oké, heb me aangemeld en mijn eerste edit gedaan... richting van de rotonde waar mijn schoonbroer woont maar goedgezet. Ik weet echter niet waarom Navdroyd een sprong maakt tussen de snelwegafslag en de weg bij mijn schoonzussen in de buurt - in de OSM editor lijken ze prima aangesloten te zijn. Misschien kan Navdroyd niet overweg met de enorme verschil in wegtype... het gaat in één keer van snelweg naar residentiele straatje! Maar ja, in het echt was het mij ook erg opvallend te noemen hoe je binnen tien meter van 110 naar nul moest! ;)

[Reactie gewijzigd door MossMan op 24 juli 2024 09:11]

Wie betaald het onderhoud van de database en de servers? Zijn ze net als bij Wikipedia afhankelijk van donaties?
Voor zover ik heb gelezen terwijl ik snel de site overliep, leven ze inderdaad van donaties. Alles is zo opgezet dat de vereniging zelfs geen eigenaar van de data is, maar de gebruikers. Mochten er dus ooit vermenging met commerciële belangens zijn kan de contributor zonder probleem zijn data weghalen en ergens anders verspreiden... Klinkt enorm goed :)
Ik moet toegeven dat OpenStreetMap veeeel nauwkeuriger is dan Google maps.
Vergelijk zelf voor bijvoorbeeld Den Bosch:

Den Bosch: http://www.openstreetmap....=5.30512779951096&zoom=18

Den Bosch: http://maps.google.com/ma...1&sll=37.0625,-95.677068&
In Nederland misschien wel omdat er bedrijven zijn die hun data doorgeven aan openstreetmaps. Ik heb al gemerkt dat er hier in België af en toe het een en ander mist, zoals een straatnaam enz.

Ook vind ik het vervelend dat het een English only dienst is, dus iets opzoeken in het Nederlands is moeilijker. Er is wel een heel uitgebreide lijst van diensten in de buurt, maar het is moeilijk om zelf een toe te voegen via smartphone. Ook zoeken via smartphone is moeilijk omdat er geen volwaardige app is hiervoor. De apps van derde partijen missen ook het een en ander van functies. Ik wil een volledige officiële app.

Ondanks mijn kritiek vind ik het een top dienst en heb veel hoop voor de toekomst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.