TomTom verhoogt bod op Tele Atlas

TomTom heeft zijn bod op kaartenmaker Tele Atlas verhoogd naar 30 euro per aandeel. Daarmee wordt het eerdere bod van concurrent Garmin ruimschoots overtroffen.

Reclameuiting van Tele AtlasDe navigatieleverancier verwacht dat het management van Tele Atlas het nieuwe bod zal steunen. TomTom maakte in een persbericht ook bekend dat het, na het doen van dit nieuwe bod, ruim 28 procent van de Tele Atlas-aandelen uit handen van enkele grootaandeelhouders in bezit heeft gekregen. Het Nederlandse bedrijf verwacht dat de overgebleven aandeelhouders van Tele Atlas hun waardepapieren vanaf eind november tot eind 2007 aan TomTom kunnen aanbieden.

Het aanzienlijk hogere overnamebod komt nadat kaartenmaker Tele Atlas had gemeld dat het met Garmin in zee wilde gaan. Het nieuwe bod op Tele Atlas is 22 procent hoger dan dat van Garmin en 81 procent hoger dan de slotkoers op 20 juli van dit jaar van het aandeel Tele Atlas. Eerder bood TomTom 21,25 euro per aandeel. Garmin kwam met een tegenbod van 24,50 euro per aandeel. Met het bekend worden van het nieuws steeg het aandeel Tele Atlas woensdagochtend met meer dan 18 procent.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-11-2007 • 11:11

35 Linkedin

Reacties (35)

Wijzig sortering
Is dit al gecontroleerd door de daarvoor aangewezen instanties? Ik kan me voorstellen dat Tom Tom door dit bedrijf binnen te slepen een aaridge monopoly positie krijgt.
De andere kaarten maker (NavTeq) is reeds door Nokia overgenomen. Er is dus geen sprake van monopoly, maar de toegang tot de informatie kan in de toekomst voor andere bedrijven dan TomTom en Nokia wel aardig lastig worden.
NavTeq is nog niet overgenomen door Nokia. Nokia heeft op 1 Okt. bekend gemaakt intresse te hebben in een overname van NavTeq. Zover ik weet is dit nog niet afgerond.

zie ook deze http://www.nokia.com/A4136001?newsid=1157198
De NMA moet nog toestemming geven, dit gebeurt pas nadat het bod gestand houdt.
TomTom is nog niet de grootste hoor, van geen monopoly sprake!
Het gaat er juist om dan TomTom met deze aankoop deel uit maakt van de duopoly Tele Atlas/NavTeq. Men is er bang voor dat TomTom (en Nokia als díe aankoop doorgaat) kaarten later of niet uitgeven aan concurenten waardoor andere bedrijven het moeten stellen met onjuiste/verouderde kaarten.
Ik denk dat TomTom deze strijd sowieso gaat winnen. Tele Atlas heeft veel meer waarde voor TomTom dan voor Garmin. Tomtom is goed voor meer dan 30% van omzet van Tele Atlas.
Misschien is de waarde voor TomTom ook wel de waarde voor Garmin, een concurent hinderen is altijd leuk en Garmin kan zelf ook wel met het teleatlas materiaal overweg.
81% premium is wel veel anders
"winning curse" iemand?
aan de prijs van TomTOm te zien zijn de aandeelhouders het er duidelijk NIET mee eens dat dit een goeie zet is
anderzijds is het realistisch om ervanuit te gaan dat als TeleAtlas wordt overgenomen door Garmin, dat het NOG slechter zou zijn voor TomTom :)

[Reactie gewijzigd door Cafe Del Mar op 7 november 2007 11:18]

Tele-atlas-aandeelhouders varen er wel bij. Bijna 5 euro erbij vergeleken bij het laatste slot. Dikke 18 %.
Heeft ook al boven de 32 euro gestaan, hetgeen aangeeft dat de analisten verwachten dat garmin het er nog niet bij laat zitten.
Uit: Tele Atlas zet overnamestrijd op scherp:
Garmin heeft eerder aangegeven zijn bod gestand te doen als tweederde van de aandeelhouders aangeeft zijn aandelen te willen verkopen. Of de aandeelhouders hiertoe bereid zijn, valt echter te betwijfelen. Door alle overnameperikelen is de waarde van het aandeel de afgelopen dagen gestegen tot 29,70 euro – ruim vijf euro per aandeel meer dan het bod van Garmin.
Weet iemand of dit bedrijf ook ondergewaardeerd is in de afgelopen tijd?
Zie ook: Tele Atlas spekkoper op Damrak

[Reactie gewijzigd door Loninkwoner op 7 november 2007 11:39]

Als je kijkt naar de prijs die Nokia heeft betaald voor NavTeq, is TeleAtlas met het bod van Garmin (24,50) al overgewaardeerd, namelijk 36 maal de winst tegen 34 maal de winst voor NavTeq.

Aan de andere kant is het marktaandeel van TeleAtlas wel wat groter dan dat van NavTeq. Echter 30 euro vind ik wel heel erg prijzig. Reken voor de grap maar een keer uit hoeveel jaar TomTom alle winst moet oppotten om die 21,50 te betalen, laat staan die 30 die men nu bied.

Als TomTom nu inderdaad zeker die 28% in handen krijgt, wordt het voor Garmin trouwens wel heel erg moeilijk. Zelfs als ze genoegen nemen met 66,6% betekent dat nog steeds dat ze meer dan 91% van de freefloat in handen moeten krijgen. (Er van uitgaande dat alle aandelen vrij verhandelbaar zijn.) In de dagelijkse praktijk van de beurs is dat redelijk onmogelijk, zeker omdat er ook nog wat aandelen in handen zijn van diverse partijen die de aandelen niet op de vrije markt aanbieden.
Het zal inderdaad een behoorlijke klus worden voor TomTom maar vergeet niet dat na de overname de divisie TeleAtlas gewoon geld blijft genereren. Daarbij komt dat de "inkoop" van informatie van TeleAtlas door TomTom natuurlijk voordeliger wordt. Daar zit het qua kostenbesparing een aardig "synergievoordeel".
Inderdaad. Ik heb even gezocht, maar een bedrijf met een verwachte omzet over 2007 van 315 miljoen euro en een beurswaarde (met dit bod) van 2,89 miljard euro is vrij overgewaardeerd. De waarde wordt dan 9,2 keer de omzet terwijl een rekenregel van 6 á 7 keer normaal is.

Een ernstige overwaardering is het ondanks tegenvallende resultaten niet eens. Afgelopen zomer is meermalen door beursanalisten een koersdoel van 30 euro per aandeel aanbevolen.

@Hyronymus: Dat synergievoordeel is momenteel nog nihil, omdat het nettoverlies over het derde kwartaal uitkwam op 1,9 mln euro. Waarschijnlijk is er eerst een reorganisatie nodig om dat voordeel ook te kunnen benutten. Er zit wel een stijgende lijn in.

[Reactie gewijzigd door Loninkwoner op 7 november 2007 12:01]

Het bod is gebaseerd op het potentieel dat Tele Atlas heeft en het feit dat Tele Atlas de enige overgebleven zelfstandige van de twee grootste kaartenmakers ter wereld is. Tele Atlas heeft jaren geïnvesteerd in het verzamelen van kaartmateriaal. Het bedrijf was niet winstgevend maar kon wel uitgroeien tot een van de grootste spelers op dit gebied. Op een gegeven moment zal de belangrijkste data verzameld zijn en wordt het een kwestie van de kaarten onderhouden, wat minder kosten met zich mee zal brengen dan de initiële investering in het in kaart brengen van een bepaalde regio. Het is kennelijk de verwachting van TomTom dat de investeringen die Tele Atlas in zijn kaartmateriaal heeft gedaan ooit forse winsten en kostenbesparingen zullen opleveren.

Dit soort bedrijven worden niet op een reguliere wijze gewaardeerd door vermenigvuldiging van de winst of omzet met een bepaalde factor. De waardering van Tele Atlas voordat het overnamecircus op gang kwam was ook al veel te hoog als je uit zou gaan van normale koers/winstverhoudingen (er was geen winst).

[Reactie gewijzigd door Femme op 7 november 2007 12:07]

Ik bedoelde alleen maar aan te geven dat 'Geld genereren' op dit moment nog niet opgaat. 0 resultaat betekent dat kosten en baten gelijk op gaan, en wanneer de verkoop aan derden doorgaat, zal TomTom een gelijke hoeveelheid kosten als voorheen moeten maken voor kaartmateriaal om teleatlas per saldo weer een 0 resultaat te laten opleveren. Voor de langere termijn heb je gelijk, en zie ik daar ook zeker wel voordeel in.
Volgens analisten is Tele Atlas al een tijdje flink ondergewaardeerd.

Echter lopen ze dit nu wel snel in aangezien de koers vandaag weer rond de 19% stijgt.
Die -10% van de koers is op het moment nog maar -1.5%, dus het valt allemaal wel mee. De beurs schrok gewoon van zo'n enorm bod, maar is er al weer overheen gekomen.
Brengt TomTom nu z'n eigen genadeklap toe?

Misschien is dit wel heel tactisch gespeeld door Garmin; mocht TomTom niet hebben verhoogd dan hadden ze een belangrijk concurrentievoordeel gehad. Nu zit TomTom straks zo diep in de schulden, dat ze de komende tijd wel zijn uitgeschakeld (dit bedrag is zo'n 10x de winst over het hele jaar). De markt zal wel even groeien, maar de marges zullen ook verder dalen.
9 maal de winst is vaak niet eens zo'n hele gekke prijs. Met opbieden erbij zit 10 maal de winst nog redelijk normaal.
Anoniem: 176826
@Barrie987 november 2007 11:34
9 of 10 maal wiens winst? Die van Tommie of die van TeleAtlas of die van Garmin?

Voor Garmin wordt op 24,50 al meer dan 36 keer de winst betaalt.....
Welke winst? TeleAtlas draait verlies :P
me dunkt dat TomTom wel 2 x zal nadenken voor het zo'n (hoog) bod uitbrengt...

Nokia kocht recentelijk Navteq... Daarom is het heel belangrijk voor TomTom en Garmin om zich hiertegen te wapenen en ook een belangrijk "kaart-bedrijf" in eigen rangen te hebben... Voor diegene die overblijft ziet het er minder rooskleurig uit...

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd...
En met die 28% aandelen voor TomTom gaat het verhaal van Garmin al in het gedrang komen die tweederde van de aandelen wilde hebben om zijn bod gestand te doen.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 7 november 2007 12:27]

5 dagen heeft Garmin nu toch om met een tegenaanbod te komen dacht ik eerder gelezen te hebben, zal me benieuwen. Kan me goed voorstellen dan TomTom deze partij in handen wil krijgen, scheelt ze aardig in de aankoopkosten van de kaarten....
Is alweer oud nieuws qua beurs, tom tom maakte een duikeling maar stond na een uurtje alweer rond de normale prijs. Lollig om te zien dat Tele atlas nu boven de 30 EUR staat :+

[Reactie gewijzigd door Barrie98 op 7 november 2007 11:21]

Anoniem: 110954
7 november 2007 11:25
Ik ben hier een redelijke leek in maar, wat is nu de oorzaak dat (tijdens de opening van de beurs) de koers van Tom Tom op -10% stond? Ik zou verwachten dat het juist omhoog zou gaan...? Ook snap ik niet dat hierdoor Garmin's koers stijgt....
30 minuten Pre-beurs vind er al handel plaats bij bepaalde partijen waardoor er bij opening van de beurs de nieuwe waarde meteen ingesteld word (kort door de bocht). Redelijke basiskennis van beurzen, google eens even wat zou ik zeggen. :)

Koers tomtom gaat pas omhoog als de belegers er ook wat in zien dat tomtom 3 miljard uitgeeft voor tele atlas en dat het bedrijf de waarde vertegenwoordigd. Komt hier nog eens bij dat het speculatie is dat garmin een nieuw bod doet. Doen ze dat niet dat zal het aandeel tele atlas bij een overname voor 30 EUR van de beurs verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door Barrie98 op 7 november 2007 11:34]

Als je je aandelen eerder tegen een (veel) lagere prijs had gekocht en je ziet nu dat die aandelen een stuk meer waard zijn geworden kun je wachten en gokken (speculeren) dat de prijs nog meer omhoog gaat en dan verkopen, of geen risico meer nemen en nu cashen nu je zeker weet dat je winst hebt.

Laag verkopen -> hoog verkopen = winst. Gevolg is dat er meer aanbod is en de prijs zakt. Vandaar de -10%.
Kortom het wordt nog erg spannend deze strijd... Wel hoop ik dat TomTom dit wint al was het alleen maar vanwege vaderlandse trots ;)

Mocht Garmin mogelijk de strijd winnen dan zitten ze natuurlijk nog wel met het 30% belang dat TomTom op TeleAtlas heeft in hun maag

Blijf het trouwens vreemd vinden dat niet meer bedrijven in dit marktsegment springen .. misschien leuk initiatief iets van Tweakers.netAtlas :+ Iedereen van tweakers eigen aandelen opkopen en vervolgens de hele toko laten overkopen :D door de verliezer van deze biedingsstrijd
En dan te bedenken dat ik 6 maand geleden tegen iedereen vertelde; je moet niet in tomtom beleggen maar in TeleAtlas..... had ik het zelf nu ok maar gedaan. |:( |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee