Garmin mengt zich in overnamestrijd om Tele Atlas

Garmin doet een vijandig overnamebod van 2,3 miljard dollar op alle uitstaande aandelen van kaartenmaker Tele Atlas. De navigatieleverancier overtreft hiermee het bod van 1,8 miljard dollar van concurrent TomTom.

Garmin zal de overname voor minder dan de helft met eigen kapitaal financieren, maar het bedrijf heeft al overeenstemming met investeerders bereikt over het restant van de overnamesom. Hoewel analisten al hadden verwacht dat een ander bedrijf ook een overnamebod op Tele Atlas zou doen, is de hoogte van dit bod een klap in het gezicht van TomTom, dat begin oktober een bod op de kaartenmaker deed.

Deze gps-fabrikant wist zich verzekerd van de steun van het bestuur van Tele Atlas. Het bod van Garmin is echter 15 procent hoger, waardoor de kans groot is dat aandeelhouders voor het snelle geld kiezen. Garmin doet zijn bod gestand als op 4 december minimaal twee derde van de aandelen bij het bedrijf is aangemeld, zo heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Of aandeelhouders echt zullen staan te springen, valt overigens te betwijfelen. De koers van het aandeel Tele Atlas staat momenteel bijna drie euro boven het bod van Garmin.

Garmin is bereid 24,50 euro per aandeel in Tele Atlas op tafel te leggen, waarmee het totale bod op 2,3 miljard euro komt. TomTom biedt 21,25 euro per aandeel waarmee het Tele Atlas een half miljard euro lager waardeert dan het Britse Garmin. Op de Amsterdamse effectenbeurs noteert het aandeel TomTom ruim 14% lager op de verwachting dat het bedrijf meer geld op tafel zal moeten leggen, wil Tele Atlas nog in kunnen lijven.

Door Wilbert de Vries

31-10-2007 • 10:52

26 Linkedin

Submitter: Jaapio_B

Reacties (26)

Wijzig sortering
Het produceren en up-to-date houden van elektronisch kaartmateriaal is een arbeidsintensief en kostbaar klusje. Per jaar wordt ongeveer een kwart van Nederland vanuit de lucht gefotografeerd. Van oudsher was dit een militaire taak maar in 2004 is de Topografische dienst ondergebracht bij het kadaster. Met de foto’s zijn we er niet want het is vanuit een vliegtuig toch echt lastig om op de straatnaambordjes te kijken en ook of de gemeente misschien ergens twee paaltjes heeft neergezet om sluipverkeer tegen te gaan. Laat staan om te bepalen of een straat éénrichtingsverkeers is of wat de maximale snelheid ter plaatse is. Zelfs de naastliggende gemeente heeft daar geen weet van. Dat het jaren kan duren voordat ook je TomTom op de hoogte is ervaren we met z’n alle dagelijks. Teleatlas vergaart deze informatie. Niet uit hobby maar om commercieel te exploiteren. Dat doet ze bijvoorbeeld door nu en dan in een busje met camera’s door uw woonwijk te rijden, maar ook door gemeentes actief te benaderen en zo te proberen de mutaties verstrekt te krijgen. De lucht en satellietfoto’s dekken maar een beperkt deel van de gegevens. Bovendien moeten deze foto’s van raster omgezet worden naar vector. Een moeizaam proces waarbij de wegen en de kruispunten in het plaatje opgespoord en overtrokken worden. De coördinaten van de punten en lijnen die daarbij ontstaan worden in een gegevensbestand vastgelegd. Pas dan kan je vragen stellen als "rijd ik op of naast de weg?", "Wat is de kortste afstand van a naar b? en kunnen bijbehorende gegevens als de straatnaam, maximale snelheid eraan worden gekoppeld.

Teleatlas heeft het wiel niet zelf uitgevonden. Toen de staatsmijnen in Zuid Limburg sloten moest er voor veel ongeschoolde arbeiders nieuw werk gezocht worden. Niet alleen het ABP, het CBS, maar ook de Verkeersongevallenregistratie werd om die reden daar gevestigd. De opdracht aan de club was om te signaleren dat bepaalde wegen of kruispunten gevaarlijk waren zodat verkeerstechnische verbeteringen aangebracht konden worden. Tientallen jaren lang werd van elk procesverbaal wat de politie opstelde een afschriftje naar Heerlen gezonden. De dienstdoende ambtenaar van het VOR nam bij binnenkomst alle gegevens over, plaatste een stipje op een kaart en noteerde keurig de Rijksdriehoek-coördinaten (zeg maar: de lengte en breedtegraad) zodat het verkeersincident in verband gebracht kon worden met de al aanwezige aanrijdingen in de databank. Zo ontstond het VOR-netwerk. De enige voorwaarden voor een straat om in dat bestand voor te komen was dat er ooit een aanrijding had plaatsgevonden. Maar ook dat viel mee want de ijverige ambtenaren hadden de gewoonte er de laatste luchtfoto van de Topografische dienst onder te leggen en meteen de omliggende straatjes en wijkjes even mee te nemen, totdat het ongeveer dekkend was. Het groeide uit tot het grootste gerubriceerde geografische bestand van het Nederlandse wegennet.

Pas na de komst van GPS bleek het voor heel veel andere doeleinden geschikt. Een ware schatkamer van veel manjaren noeste (en laagbetaalde) arbeid. Het probleem was dat de stoffige overheidsdienst zelf misschien nog wel enig besef had van de waarde die het vertegenwoordigde, maar de politiek al helemaal niet. De Teleatlassen, Garmins en Navteq’s (Philips) van deze wereld des te meer en de tent werd snel leeggeschud. Het aardige van de kaartenbusiness is dat het als een cocktail blijkt te mengen en de auteursrechten, net als in alle omiggende landen, teruglopen naar de militaire ordonnans. Nu is Teleatlas aan de beurt om overgenomen te worden en vechten Garmin en TomTom om de buit. U zult er nog redelijk van opkijken wat de onderliggende gegevens in uw TomTom (of elk andere navigatie apparaatje van een ander merk) waard is. De overheid zelf betaalt al miljoenen aan licenties. Notabene voor informatie die zij met haar eigen vliegtuigen, het blauw op straat , de talloze rijks- en gemeenteambtenaren bij elkaar geschraapt heeft. Teleatlas heeft wereldwijd 2.300 mensen in dienst waarvan circa 25 fte (!) in Nederland. Die zijn dus -inclusief de chauffeur van dat busje wat bij u door de straat rijdt- kennelijk 1 miljoen euro per stuk waard. Of zou het toch de schatkist aan gegevens zijn die zij zo handig bemachtigd hebben?

De Verkeersongevallenregistratie (of wat er nog van over is) is inmiddels ondergebracht bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. De bruidschat die zij meebrachten is samengevoegd met enkele andere bestanden van de overheid en gaat nu door het leven als het Nationaal Wegenbestand (NWB). Ingegeven door de bepalingen in de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) overweegt de overheid de zaak nu open te stellen. Een initiatief wat in dit verband alle steun verdiend is van OpenStreetMap. Zij doen -geheel in de Open Source gedachte- hun best het kaartmateriaal terug te brengen in het publieke domein. Wat is er publieker dan de ligging van een weg, zou je zeggen? Maar dan komt opeens de hypocrisie van de "vrije" markt om de hoek kijken. Uitgerekend de bedrijven die het als eerste van de overheid ontfutseld hebben maken bezwaar dat u en ik (de oorpronklijke eigenaren) er ook toegang toe zullen krijgen of er nieuwe producten mee kunnen maken. Zij vrezen concurrentie en zijn bang hun monopoliepositie kwijt te raken. Zie ook http://www.verkeerenwater...ultatie_tcm195-189308.pdf

Lang leven het “vrije” markt denken.

[Reactie gewijzigd door uflex op 31 oktober 2007 23:11]

Anoniem: 80466
31 oktober 2007 14:34
Door Wilbert de Vries, woensdag 31 oktober 2007 10:52
Submitter: Jaapio_B, views: 5.054

Garmin doet een vijandig overnamebod van 2,3 miljard dollar op alle uitstaande aandelen van kaartenmaker Tele Atlas. De navigatieleverancier overtreft hiermee het bod van 1,8 miljard dollar van concurrent TomTom.

Garmin is bereid 24,50 euro per aandeel in Tele Atlas op tafel te leggen, waarmee het totale bod op 2,3 miljard euro komt. TomTom biedt 21,25 euro per aandeel waarmee het Tele Atlas een half miljard euro lager waardeert dan het Britse Garmin.
Wanneer gaan ze bij tweakers leren rekenen ?
Een bod van 24,50 levert een total op van 2,3 miljard en het bod van 21,25 van TomTom een bedrag van 1,8 miljard ?
Ik ga het niet eens narekenen maar zelf een kind kan zien dat het niet klopt
Anoniem: 197965
31 oktober 2007 10:56
Een jaar of twee terug zei een woordvoerder van Tele Atlas dat ze geen winst maakten op de aktiviteiten maar wel verwachten dat dat zou gaan gebeuren door de groeiende markt voor navigatiesystemen als belangrijkste oorzaak.

Is het opeens zo hard gegaan dat dit bedrijf zo'n som waard is ?
Die navigatiesystemen zijn niks waard zonder de kaarten. Normaal gesproken zou een navigatiesysteem fabrikant inkopen bij een firma zoals TeleAtlas en dan een rekening krijgen voor elke keer. Het probleempje is alleen dat als

a) al hun systemen zijn geoptimaliseerd op bijvoorbeeld TeleAtlas dan wil je niet veranderen van dataleverancier en
b) er maar een handjevol van dat soort bedrijven zijn (NavTeq geloof ik maar daarmee heb je de belangrijkste al gehad) dan is overstappen lastig

Dus dan moet je wel bieden als je Garmin heet. Wie TeleAtlas ook krijgt, de ander kan de data wel op zijn buik schrijven. Die data is cruciaal. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat als 1 van 2 de data misloopt, de verliezer het moeilijk zal krijgen. Want voor diegene wordt de data naar verhouding heel duur. Wat boeit het dan of TeleAtlas winst maakt..... Garmin en Tomtom maken bakken met winst. TeleAtlas zou zelfs verlies mogen maken en dan nog zijn ze interessant.

Last but not least: Garmin is een vijand van formaat voor TomTom. Binnen Nederland en Europa is TomTom dan wel groot, Garmin bestaat al langer, is groter en heeft meer branches (luchtvaart bijvoorbeeld). Ik zou m'n kaarten (no pun) op Garmin zetten, maar da's persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 31 oktober 2007 11:36]

Dus dan moet je wel bieden als je Garmin heet. Wie TeleAtlas ook krijgt, de ander kan de data wel op zijn buik schrijven
Niet noodzakelijk. Het "winnende" bedrijf kan de data verkopen aan de andere en zo dubbel verdienen aan die aankoop: enerzijds omdat ze de data zelf niet meer moeten betalen, anderzijds omdat ze er nog geld voor krijgen van anderen.
Eh nee, wie de eigenaar ook wordt, je kan er van op aan dat de rekening dusdanig gepeperd wordt dat NavTeq de enige realistische optie is voor de ander. Het hoeft niet de ondergang van de verliezer te betekenen, maar het is een verschrikkelijke klap om alle apparatuur aan te moeten passen en/of copyrights voor reeds verkochte apparatuur te moeten betalen.

Wie dit wint heeft een voorsprong op de ander die nog jarenlang doordreunt. De vraag was: is TeleAtlas het waard? Jazeker. Zowel Garmin alsmede Tomtom maken bakken met winst, dus nu is het tijd om de portomonnee te trekken. 2,3 miljard is dan wel een jaaromzet (of 2) maar als je toekomst er vanaf hangt, dan is het goedkoop.

NB: het is interessant hoe NavTeq op deze hele situatie reageerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 31 oktober 2007 12:41]

Nokia heeft begin deze maand een bod uitgebracht op Navteq en overeenstemming bereikt met de raad van bestuur. De overname is zo goed als zeker. Tele Atlas is de andere van de twee belangrijke leveranciers van digitale kaarten.

De meeste fabrikanten van navigatiesystemen gebruiken kaarten van verschillende leveranciers. Technisch zou het niet zo'n probleen moeten zijn om van leverancier te wisselen. De fabrikanten die een eigen kaartenleverancier in hadden hebben, zullen vanzelfsprekend een voordeel hebben op het gebied van de kosten, actualiteit en omvang van het kaartmateriaal. Tele Atlas en Navteq zullen blijven leveren aan andere fabrikanten van navigatiesystemen en toepassingen waarin digitale kaarten worden gebruikt. Alleen op de afzet van navigatiesystemen van het moederbedrijf kunnen de hoge investeringen in het verzamelen van kaartgegevens niet terugverdiend worden.
Je moet ook bedenken dat er in Europa maar eigenlijk 2 leveranciers voor kaartmateriaal zijn: TeleAtlas en Navteq. Deze leveren aan alle GPS fabrikanten hun kaart materiaal.

Zolang deze bedrijven zelfstandig zijn, is er niks aan de hand. Maar zodra een GPS fabrikant zo'n bedrijf overneemt, zitten de concurrenten met het probleem dat ze hun kaartmateriaal van hun concurrent moeten kopen. Dit is niet zo'n prettige situatie om in te zitten, want dan heeft de eigenaar in principe een concurrentie voordeel voor de kaarten. En betere cq nieuwere kaarten betekent rechtstreeks meer verkopen van GPS.
En daarbij stel ik mij dan al snel de vraag hoe de Europese Commissie dit soort van overnames bekijkt want dit is uiteraard geen goede zaak voor de concurrentie positie van de andere GPS fabrikanten ....
geen winst maken betekent nog niet dat ze verlies hebben. Ze zouden best miljarden kunnen omzetten, maar niet echt kosten efficient draaien..... Dus dat maakt dat ze dan toch best iets waard zijn. En daarbij komt dat in zo'n overname bod de totale waarde van het bedrijf zit en de toekomstige winst (ik weet het, dat is natuurlijk een beetje lucht)
Daarbij kan het goedkoper zijn om dit soort technieken binnenshuis te halen, door een bedrijf op te kopen dan dat je bij dat bedrijf continu licenties moet betalen voor het gebruik. Zeker op de langere termijn kan dat aardig in de kosten lopen, zeker als je verwacht dat je zelf flink gaat groeien en daardoor meer af gaat nemen.
@ Uflex : heb je ook een link naar je eigen blog ? Dit is namelijk echt leesvoer..

Vanuit mijn hobby ben ik ook al jaren bezig met kaartmateriaal en het is fijn om te weten dat er meer mensen zijn die het op zijn minst discutabel vinden wat er gebeurt met ons eigendom (kaarten betaald met belastinggeld)

Zal me dan ook niets verbazen als de overheid uit "veiligheidsoverwegingen" besluit om onze kaarten toch maar niet via het NW vrij te geven.
Bedankt Lucid,

Ik heb geen weblog maar mischien is wel een leuk idee er eentje in het leven te roepen. Tweakers levert voorlopig wat meer exposure op en vind ik eigenlijk ook wel zo gezellig.

Wat dat andere betreft. Je kan het bedrijven natuurlijk moeilijk kwalijk nemen dat de overheid de waarden van haar eigen producten of diensten niet weet te waarderen en calculeren. Een makro econoom zal de waarde van die bedrijven waarschijnlijk bij ons nationaal bezit (?) optellen en tot de conclusie komen dat het voor de BV Nederland een goede deal was. We hebben nu allemaal zo'n apparaatje. 2.3 miljard is geen klein bedrag en er zullen een aantal mensen in korte tijd bijzonder rijk geworden zijn, neem ik aan. En waarom ook niet? Die ex-mijnbouwer uit het verhaal klaagde ook al niet toen zijn Dafje werd afgepakt! Zo gaan de dingen.

De kopers van al het moois moeten zich wel realiseren dat ze eigenaar worden van geodata die met honderden mensen (en kostbare publieke middelen) verzameld is, maar niet de zekerheid dat zij die klus belangenloos blijven doen.Dat een landje als Nederland bijzonder vluchtig in elkaar zit zie je wel als je in je eigen buurt om je heen kijkt. Het geld verdampt dus nog in de schatkist.

[Reactie gewijzigd door uflex op 31 oktober 2007 16:27]

Je kan het natuurlijk ook gewoon op wikipedia.nl zetten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Topografie is best wat kort.

[Reactie gewijzigd door realseal op 31 oktober 2007 19:33]

Anoniem: 128823
31 oktober 2007 10:53
Was te verwachten natuurlijk, nu Navteq overgenomen is door Nokia. Dit wordt nog een hevige strijd...
De vraag is alleen of tomtom nog hoger kan bieden. Als ik hier kijk: http://life.tweakers.net/nieuws/49991 dan hebben ze het over 99 miljoen winst en 427 miljoen omzet, nu zegt dat niets over het kapitaal dat ze natuurlijk hebben, maar een bod dat meer dan een jaar omzet hoger is als dat van TomTom is natuurlijk niet zomaar te overtreffen (daar zal TomTom heel wat jaartjes voor moeten werken).
Al zal natuurlijk niet alles in contanten betaald worden, maar waarde van aandelen moet ook ergens vandaan komen natuurlijk.
TomTom heeft met de huidige cashpositie ruimte voor een bod tot 26 euro volgens dit document.

Beleggers verwachten kennelijk nog wel wat meer dan het bod van Garmin. De koers staat momenteel met 15 procent winst op € 27,60. Dat is al weer 12,5 procent boven het bod van Garmin.
Ik denk dat als TomTom de strijd gaat verliezen om tele-atlas, dat tomtom dan zelf overgenomen wordt door een concurrent. Ik denk dat we een zelfde soort zaak krijgen als Barclays vs Consortium, waarbij de ene partij het bestuur mee krijgt, maar uiteindelijk het verliest omdat de aandeelhouders uiteindelijk beslissen wat met de aandelen gebeurt.
Of TomTom lanceert na de overname met een consortium - al dan niet met Chinees kapitaal - gewoon een vijandig overnamebod op Garmin. Nee, da's echt koffiedik kijken volgens mij.

Overigens heeft TeleAtlas nog nooit wints gemaakt, en zal dat voorlopig ook niet doen - omdat dat bijna onmogelijk is (volgens verwachtingen een paar jaar terug), dus een vetpot is het niet. Men moet het puur hebben van de toegevoegde waarde aan navigatiesystemen, en het is de vraag of dat zo'n hoog bod rechtvaardigd.

[Reactie gewijzigd door kidde op 31 oktober 2007 13:57]

Een overname van TomTom is buitengewoon lastig. Dit omdat de oprichters nog steeds meer dan 50% van de aandelen in bezit hebben. Bovendien hebben ze een tijdje terug al honderden miljoenen gecashed, waarvan weer een deel is weggegeven aan goede doelen. Dus voor het geld zullen ze hun aandelen niet zomaar verkopen denk ik. Dan lijkt me het scenario van kidde zelfs nog realistischer.
Anoniem: 160471
31 oktober 2007 10:57
Wat zijn de voorwaarde die garmin stelt in vergelijking met tomtom , tom tom zou het bedrijf toch aleen laten door groeien... als ik het niet mis heb. is garmin dit ook van plan >???
Tja, maar is dat zo belangrijk voor de aandeelhouder? Die kijken primair naar de knaken die ze kunnen vangen. Wat er daarna met het bedrijf gebeurd is minder relevant. Dat is alleen voor de directie en personeel van belang. Maar hoe hoger het prijs verschil, hoe minder hierna naar gekeken zal worden.
Wil Tom goede kansen houden dan heeft ze geen keus en moet ze het bod verhogen, Eventueel een aandelen emissie doen om voldoende cash te hebben.
Zonder aandeelhouders zouden veel bedrijven niet eens kunnen bestaan. En aandeelhouders investeren juist om er geld mee te verdienen, dus ja, als ze iets goed kunnen verkopen dan proberen ze er zoveel mogelijk geld mee te verdienen, maar dat doet iedereen die commercieel ingesteld is en dingen verkoopt.
Dus ja het zijn kapitalisten en ja, soms gaan bedrijven door hun beslissingen ten onder, maar zonder deze aandeelhouders zou de economie een stuk stroever lopen.


@ hieronder:
:w

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 31 oktober 2007 11:17]

Zonder aandeelhouders waren de meeste bedrijven waar het hier om gaat er helemaal niet geweest.

De enige reden dat bedrijven als Google, TomTom, enz. slagvaardig kunnen zijn, is doordat ze naar de beurs gingen, en aandeelhouders er vertrouwen in hadden. Er is geld nodig voor investeringen, serverparken en mensen, zonder aandeelhouders, geen geld.

@hierboven:

Grrr

[Reactie gewijzigd door PWM op 31 oktober 2007 11:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee