Garmin laat gebruikers kaartupdates afkopen

Navigatiefabrikant Garmin komt volgende maand met een nieuwe abonnementsvorm. Gebruikers kunnen hiermee hun navigatiesysteem een aantal keer per jaar voorzien van nieuwe kaartupdates en poi's. Het abonnement kent echter wel enkele beperkingen.

Het nieuwe abonnement, genaamd nüMaps Lifetime, kost eenmalig 120 euro voor het Europese wegennet. Hiermee kan een Garmin nüvi of Garmin zūmo maximaal vier keer per jaar van de nieuwste kaartupdates worden voorzien. Het abonnement dient online te worden geactiveerd. Kopers krijgen bij de aanschaf een code die online moet worden ingevoerd om het abonnement te ontsluiten. Gebruikers die geen abonnement willen, behouden de mogelijkheid om een losse kaartupdate te kopen. Garmin lijkt dit met een prijskaartje van 80 euro echter te willen ontmoedigen.

“Het wegennet van Nederland en heel Europa wordt ieder jaar uitgebreid met vele kilometers nieuwe wegen", aldus Remco Flikweert, commercieel manager van Garmin Nederland. "Ook worden bestaande wegen gewijzigd. Bijvoorbeeld rotondes die worden heringericht tot kruispunten of straten waar eenrichtingsverkeer wordt ingesteld." Volgens de fabrikant zorgt het nieuwe abonnement ervoor dat mensen geen verouderde kaarten meer hebben. Naast de kaartupdates, die Garmin betrekt bij Navteq, worden ook nieuwe points of interest geleverd. Abonnees kunnen per mail worden geïnformeerd als er een nieuwe update beschikbaar is.

Hoewel Garmin stelt dat het abonnement geldig is gedurende de levensduur van het apparaat waarvoor het is aangeschaft, blijkt het abonnement niet overdraagbaar. Ook meldt Garmin expliciet dat het abonnement alleen geldt 'zolang Garmin updates aanbiedt voor het specifieke nüvi- of zümo-model en zolang er updates beschikbaar zijn van de kaartleverancier'.

Garmin treeft hiermee in de voetsporen van onder meer TomTom, dat al langer een abonnement aanbiedt om nieuwe kaartupdates te krijgen. Deze fabrikant rekent echter een vast bedrag van 9,95 euro per kwartaal. Een losse kaartupdate kost bij TomTom net geen vijftig euro.

Door Wilbert de Vries

16-01-2009 • 17:14

31

Lees meer

Reacties (31)

31
30
15
2
0
0
Wijzig sortering
OpenStreetMap kaartjes kunnen ook al een tijdje op Garmin apparaten draaien, legaal en gratis.
helaas zijn die totaal niet bruikbaar... (toch niet in Belgie)
Ik vind het belachelijk dat er geld wordt gevraagd voor het updaten van je software. Het is niet meer dan enkele correcties aanbrengen aan het kaartennetwerk. Softwareupdates van bijv. Microsoft of Google zijn toch ook gratis? En ja, daar worden ook man-uren in gestopt.
Je betaalt bij de aanschaf van je product toch direct ook voor de softwareupdates.

Ik vind het een vreemde constructie die door te veel mensen als normaal wordt geacht.
Als ik de vergelijking maak met een analoge (papieren) kaart. Deze kan je toch ook niet na een half jaar terug brengen naar de winkel om hij niet meer overeenkomt met de werkelijkheid?
Waarom zou dat bij een sofwarematige kaart anders zijn?
Dat het genakkelijker kan is natuurlijk geen argument.

Je betaald voor een produkt waarvan je mag verwachten dat het een zekere technische levensduur heeft. Je weet dat er wordt gebouwd en verbouwd en straten veranderen. Dat de meegeleverde kaart verouderd weet je dus ook. Dat je hierdoor soms lastiger of niet op je plaats van bestemmign kan komen is hier een logisch gevolg van. Maar dat ligt niet aan het produkt dat je gekocht hebt.
Anders zou je een nieuwe papieren kaart kopen, nu een niewu digitale of in dit geval kan je je daarop zelfs abonneren. Eigenlijk een goede service van de leverancier voor mensen die belang hechten om altijd over de best mogelijke informatie te beschikken.

Wat wel vaag is, is wat een abbo inhoud; hoe vaak krijg je een update, wat houdt een update in (hoe up-to-date is die), hoe lang wordt jouw apparaat ondersteund,..

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Nico Klus op 22 juli 2024 19:53]

Anoniem: 128823 @bosaap2216 januari 2009 17:49
Er wordt geen geld gevraagd voor software updates, die zijn altijd gratis. Er wordt geld gevraagd voor kaartupdates. Vergelijk het met een nieuwe versie van Windows, die zijn ook te updaten mits betaling.
kaartupdate is geen nieuwe versie.
Een nieuwe versie betekent extra's.
Bijv dat ze extra dingen toe gaan voegen.

Nu gaat het puur om een nieuwe straat. Dat geen extra functie, dat is gewoon zorgen dat het oude programma up to date blijft.
Zeg maar net als beveiiligingsupdates van windows. En ja: die zijn ook gratis.

Wat dat betreft is er nog veel ruimte op deze markt: een produkt uitbrengen met gratis (of in elk geval heel goedkope) updates.
Veel mensen gebruiken hun navigator een paar keer per jaar. Het zijn meestal alleen de vertegenwoordigers, en andere zakenlui die vaak op de weg zitten, die echt veel gebruik van hun tomtom maken.

Waarom zou het grof van de mensen naast de dure aanschaf ook nog eens geld afhandig gemaakt moeten worden voor updates? Idioot vind ik het.
Natuurlijk is het tegelijk ook heel slim!!
Updates voor Windows zijn gratis omdat het gebreken aan het product Windows verhelpt. Microsoft is verantwoordelijk voor die gebreken, die zijn het gevolg van Microsoft's fouten. Als Microsoft geen gratis updates aan zou bieden zou je voor elke bug in Windows de koop kunnen ontbinden omdat het ondeugdelijk is (oftewel niet functioneert als geadverteerd. )

Bij navigatiesystemen is het anders. Het is niet het navigatiesysteem die een fout heeft, het is niet de kaarten die een fout hebben, het is de straat die verandert. Dat is niet de schuld van de navigatiesysteem bouwer, dat is de "schuld" van de overheid.

Ze zijn dus niet verplicht kaart updates uit te brengen, en al helemaal niet gratis.
Het is als klant dus zaak als onderdeel van de aankoop zeker te stellen dat je updates krijgt. De meeste (alle?) fabrikanten begrijpen ook dat de klant graag updates wil en kiezen er voor goedkope apparaten met betaalde updates uit te brengen..
Apparaten met gratis updates kan natuurlijk wel, maar die worden dan heel erg duur in aanschaf en dat verkoopt niet goed.
Je kunt je natuurlijk ook afvragen of je als consument die het ding 3 keer per jaar gebruikt nou echt die updates nodig hebt? Ik gebruik mijn navigatie inderdaad maar heel weinig maar kan rustig een paar jaar met dezelfde software doen hoor. Alleen als je net in een nieuwbouwgebied zit of zo kan ik me voorstellen dat er te veel verandert.
Het is niet verplicht he die updates, je bent vrij om zelf te beslissen of je ze wil of niet...
Ik vind het sowieso idioot hoe zwaar veel mensen tegenwoordig op hun navigatie vertrouwen en niet meer zelf kunnen navigeren. Laatst stond hier in Maastricht iemand die van de oostkant van de maas naar het centrum aan de andere kant van de rivier wou... Ok, simpel, we stonden in zicht van de brug over de maas (kennedybrug) dus ik zeg je draait daar de brug op, over de maas, meteen de eerste afslag en onderaan naar rechts en je rijdt zo ongeveer tegen een parkeergarage op. Nee, dat was te moeilijk, of ik niet even op de kaart wou aanwijzen welke straat hij het beste in zijn tomtom in kon voeren... WTF? Heb hem uitgelegd dat het centrum van maastricht nogal ingewikkeld is met de auto en zijn tomtom hem nog wel eens niet zo handig kon brengen waar hij wou zijn, maar meneer kon blijkbaar niet meer zelf onthouden hoe hij ergens kon komen... Best wel erg. Net als met rekenmachientjes, kunnen mensen tegenwoordig ook niet meer zonder :S (jeez, ben pas 30 maar hoor mij als een oude man over de jeugd van tegenwoordig klagen ;)).
Ik ben benieuwd hoe dit zit met produktaansprakelijkheid. Fabrikanten van navigatiesystemen verdienen goud geld met die updates, maar feitelijk gezien is dat niet terecht.

Van een aanschaf mag je namelijk verwachten dat deze een bepaalde levensduur heeft. In technisch opzicht is dat vrij duidelijk, een apparaat hoort niet na 6 maanden stuk te gaan. Maar in software opzicht?

Ik bedoel, in hoeverre is een navigatiesysteem van 2 jaar oud nog bruikbaar, m.a.w. zit hij nog in z'n verwachte levensduur? Als er werkelijk zoveel wijzigingen zijn in het wegennet als de fabrikanten ons willen doen geloven, dan is het ding feitelijk onbruikbaar en voldoet de fabrikant niet aan z'n verplichting. Kaartupdates zouden gedurende de verwachte levensduur van het apparaat moeten zijn inbegrepen in de prijs (de naieve consument interpreteert dat als 'gratis').

Waarschijnlijk is dit ook de reden dat Microsoft z'n updates gratis aanbiedt, een besturingssysteem vol met lekken voldoet niet aan wat je er redelijkewijs van mag verwachten. Ik zou graag eens het oordeel van een rechter horen in zo'n zaak tegen een fabrikant van navigatiesystemen...

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 19:53]

De kaart/navigatie leverancier kan nooit aansprakelijk zijn voor wijzigingen die centrale en decentrale overheden maken in het wegennet. Het apparaat en de software zijn ook niet kapot, het bevat gewoon niet alle wegen of veranderde wegsituaties.

En als je het toch wilt vergelijken met een OS zoals Windows of OSX. Wanneer Pinnacle een andere tv kaart uit brengt en die doet het niet gelijk, dan is niet Microsoft of Apple er voor verantwoordelijk maar dient de de leverancier een driver (is update) mee te leveren.

Theoretisch zou de overheid dus jouw kaartupdates moeten verzorgen want die zijn tenslotte verantwoordelijk voor het niet correct weergeven van de verkeerssituatie. Maar tja, de overheid heeft hierin helaas geen verantwoording.
Dat is een slimme manier om klanten aan zich te binden.

Op zich is het een goede deal om voor 120 euro je map updates af te kopen, maar het brengt wel met zich mee dat je ook voor je leven bij Garmin moet blijven wil je daar profijt van hebben.

Inspelen op het feit dat de koper vertrouwen heeft in Garmin op het moment dat deze een product koopt, om hem vervolgens te behouden op de investering, niet omdat ze nou zoveel beter dan concurrenten blijken te zijn in het dagelijks gebruik ;)

Ik ben benieuwd hoeveel mensen ze gaan strikken hiermee ;)
het is dus niet voor het leven "Zolang Garmin updates aanbiedt voor het specifieke nüvi- of zümo-model ". Je hebt geen idee hoelang zo'n product lijn meegaat. Ze kunnen op elk moment besluiten een nieuwe product lijn te starten en de oude niet meer te supporten.

Lekker vaag hoelang dat is. (1jaar, 5 jaar? 10 jaar? ) .
Dat is ongegrond. Ik heb een redelijk oude Garmin van iemand gekocht en ik kan nog steeds updates krijgen voor de kaarten. En dat terwijl de Nuvi's een ander kaartformaat hebben (compressed) en die van mij niet. Toch kun je ze nog krijgen.

Garmin is duur, maar niemand verplicht je ze te kopen. Voor bepaalde toepassingen zijn de Garmins nog altijd niet te verslaan. In de auto kun je net zo goed een TT kopen, maar op de motor, fiets op wandelend (of in Afrika) moet je gewoon een Garmin hebben.
"In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst"...
Ze geven uitgaande van dit bericht geen garanties, dus leuk_he heeft wel een punt, je weet niet hoe lang ze het zullen supporten. Misschien worden ze volgend jaar wel overgekocht en vindt de nieuwe eigenaar het interesanter om de bestaande klanten weer meer geld te laten betalen, weet jij veel.
Ik probeer juist aan die twijfel - die overigens zonder enige grond gezaaid wordt - een einde te maken door aan te geven dat ze nog heel lang oude apparaten nog blijven ondersteunen. Het apparaat dat ik heb is een ding dat in of omstreeks 2000 geintroduceerd is.

Je kunt wel steeds dingen verzinnen om gelijk te krijgen, maar ik baseer me op feiten. Misschien wordt TomTom volgend jaar wel overgenomen en veranderen ze alles wel, misschien valt er morgen een atoombom op ons... Zo lust ik er nog wel een paar. Als je niet weet waar je het over hebt, moet je geen onzin verkopen. Stick to the facts. Bangmakerijk en fud verspreiden wordt er al genoeg gedaan op internet.
economische levensduur is 4 jaar denk ik..

wettelijk gezien moet een producent ook garantie geven voor een bepaalde tijd.. zo'n systeem moet zeker 3 a 4 jaar meegaan. dus mag je uitgaan dat ze de suppport ook 4 jaar laten doorlopen.

Navigon heeft ook zoiets, alleen kost die 99 euro per 2 jaar...4 updates kaartmateriaal per jaar.
normaal koop je een navigatie-apparaat (met alleen navigatie) voor rond de €150~€250.
Als ik even nadenk, dan betekent dit dat ik ruim de helft van de aanschafprijs moet betalen voor de "vele kilometers per jaar". Ik zou liever rekenen in procenten groei ten opzichte van het originele wegennet, en dat is in de tijd dat je het gebruikt zeker geen 50%... of zou dit onderdeel zijn van de kilometerheffing?
Ehhh...check even de prijzen van de Garmin apparaten... Die liggen doorgaans wat hoger.
Er zit naar mijn mening een strategiefout in deze manier van aanbieden. Met het niet overdraagbaar zijn van de licentie ontmoedig je mensen om een nieuw apparaat te kopen en is de enige mogelijkheid van een fabrikant om een gebruiker over te laten stappen op het nieuwe model (naast uiteraard 'het nieuwe type') het beeindigen van de ondersteuning voor het oude toestel. En daar creeer je niet echt sympathie mee bij je vaste gebruikers.

Zoals de gebruikers hierboven ook genoemd hebben lijkt het me echt veel slimmer om 7.50 of een tientje per maand te doen.
En voor de Garmin Streetpilot serie komen de kaarten na 2009 te vervallen, wegens "End of LIfe"....

Dus nu nog bestellen en activeren die kaart als je bijvoorbeeld een Streetpilot 2610 hebt :)
Wel interessant maar ook erg prijzig. Ik 'huur' liever kaarten zonder die eerst te hoeven aanschaffen; betaal liever € 7.50 per maand voor een europese kaart als de updates inclusief blijven.
Anoniem: 112442 16 januari 2009 18:15
Ik ben benieuwd of dit ook voor de instap devices geldt.

Bij TomTom is dit helaas niet.
nieuws: Tomtom gaat update-dienst voor kaartmateriaal aanbieden

(Heb me willen abonneren met mijn one.)
Ik ben geabonneerd met mijn One. Helaas heeft TomTom sinds mijn abonnement is begonnen één nieuwe kaartupdate uitgebracht die nog niet compatible is met de One. :X
Daarom heb ik me "geabonneerd" op het ipmart forum. En zo altijd de nieuwste kaarten.
hmm... dan mogen ze eerst wel eens wat nuttigere updates gaan uitbrengen. Ze brengen er nu slechts één per jaar uit, en in de 2009 update was bar weinig veranderd voor nederland (nog steeds de snelweg niet op de juiste plek in de buurt van leidsche rijn..., ligt er toch al 2 jaar)
Hmm, Navigon bood 2 jaar lang updates voor Europa voor 30 euro bij een nieuw navigatiesysteem (was wel met kortingscoupon, normaal is het 90 euro voor 2 jaar), en dan krijg je 4x per jaar een update, overigens ook met NavTeq kaartmateriaal. Dan is dit an sich niet al te gek, even afhankelijk van hoelang zij een model blijven ondersteunen. Maar ik lees dat oa 1 van de voorwaarden is dat de update alleen voor de origineel bij het apparaat geleverde kaartset is, dus als je een benelux model hebt is de prijs/kwaliteit al weer een stuk minder, en dat het kan zijn dat modellen met vast geheugen mogelijk niet genoeg capaciteit kunnen hebben voor toekomstige updates, en dat je dus gedwongen een selectie zal moeten maken.
zolang de ingebouwde accu van je apparaatje meegaat.... het vervangen zal duurder zijn dan een nieuwer apparaat. Slaat eigenlijk nergens op want je koopt voor een paar euris meer gewoon na 2-3 jaar een nieuw navigatieding met de laatste kaartupdate
Een beperkt aantal keren ja. Na 3 jaar is hoe dan ook ja accu dood. het is niet alleen dat je ze maar 500-1000 keer kan opladen, maar zodra een accu in gebruik is genomen begint hij dood te gaan. Als je hem 3 jaar in de kast legt en niet gebruikt zal je merken dat hij lang niet meer zijn capaciteit haalt
Dat je accu minder capaciteit heeft is inderdaad lastig als je hem op de fiets gebruikt. Gelukkig zit er een acculader voor de auto bij en is het ding dus nog steeds bruikbaar met een vrijwel dode accu.
Je vergist je: het is erger. Li-Ion accu's beginnen capaciteit te verliezen zodra ze gemaakt zijn. Als hij een jaar of wat maagdelijk op de plank van de winkel heeft gelegen, kan hij zo maar een fors deel van z'n capaciteit kwijt zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.