Nieuwe details over Garmin nüvi 1690 duiken op

Op de website van het Amerikaanse telecom-keuringsinstituut FCC is een verkorte handleiding verschenen van het nog uit te brengen nüvi 1690-navigatiesysteem van Garmin. Nieuw is de mogelijkheid om online diensten te benaderen.

Al begin augustus, toen bekend werd dat de nüvi 1690 de testen van de FCC had doorstaan, kwamen de eerste details over en foto's van het nieuwe navigatiesysteem naar buiten. Daarbij bleek al dat de nüvi 1690 niet alleen beschikte over bluetooth voor handsfree bellen, maar ook was uitgerust met ondersteuning voor gsm, gprs en edge. Uit de nu vrijgegeven 'quick start'-handleiding van de nüvi 1690 blijkt dat het apparaat online diensten kan benaderen die door Garmin onder de noemer 'nüinfo' worden geschaard.

Garmin nuvi 1690 rechtsZo toont het apparaat op de menu-interface bovenaan onder meer de actuele temperatuur en wordt Google Local voor lokatiegerelateerde zoekopdrachten gebruikt. Ook maakt de nüinfo-dienst het bijvoorbeeld mogelijk om brandstofprijzen en vluchttijden op te vragen. Het navigatiesysteem is uitgerust met een micro-sd-slot en een microfoon. Verder beschikt de nüvi 1690 over een mini-usb-connector, die niet alleen dient om het apparaat op een pc aan te sluiten, maar ook om het van voedingsspanning te voorzien. Verdere specificaties, waaronder de grootte van het scherm, ontbreken nog.

Net als bij de overige modellen van Garmin geeft een magentakleurige lijn de te rijden route weer en kan de balk bovenaan aangeraakt worden om informatie over afslagen en kruisingen te krijgen. Onderaan staat informatie over de verwachte aankomsttijd, de huidige snelheid en de maximumsnelheid die voor het betreffende stuk weg geldt. Met de plus- en de min-schermtoetsen kan de gebruiker in- en uitzoomen.

Garmin loopt met de introductie van de nüinfo-dienst achter op concurrenten als TomTom en Navigon. Deze merken bieden al langer online diensten en hiervoor geschikte navigatiesystemen. Het is nog niet bekend vanaf welke datum de nüvi 1690 verkrijgbaar is; mogelijk gebruikt Garmin de IFA 2009-beurs in Keulen om het navigatiesysteem aan te kondigen. Wel staat al vast dat het gps-systeem zowel in Noord-Amerika als in Europa wordt uitgebracht.

Garmin nuvi 1690

Door Pieter Molenaar

18-08-2009 • 13:47

23

Reacties (23)

23
23
13
0
0
0
Wijzig sortering
misschien ben ik erg voorbarig; maar lopen die PND niet tegen hun einde?
er zijn steeds meer (gratis) alternatieve - voor op de telefoon - laptop etc.
Ik wacht op de eerste (betrouwbare) navigatie via de webbrowser (soort google maps, maar dan met instructies etc.)

Van de andere kant zal 't wel meej vallen; data verkeer (kosten), buitenland wordt zwaarder bellast.
Voordeel is wel altijd up 2 date kaarten; neem je licentie af ofzo :?

//edit
weet dat beide systemen voor/nadelen hebben, maar qua techniek lijkt met webbased(achtig) uitermaate geschikt om een universeel systeem te maken.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 01:43]

De voordelen werden door de topman van TomTom gisteren toch maar weer benadrukt toen hem werd gevraagd of ze stopten met de productie van PNDs nu ze TomTom voor de iPhone hadden ontwikkeld:
* groter scherm
* meer functionaliteit

en ik wil daar graag aan toevoegen
* dedicated apparaat dat maar voor één ding is bedoeld (er zijn nog hele generaties die dat prettig vinden)
* goedkopere hardware omdat het een dedicated apparaat is.
Er zijn generaties die liever een apparaat hebben waar je zoveel mogelijk mee kan. Een telefoon vergeet je minder gauw in de auto dan een navi, dus kans op diefstal wordt verkleind. Daarnaast heb je hardware al betaald, dus hoef je alleen maar voor de software te betalen. Het is alleen jammer dat je voor alleen de software bijne net zoveel moet betalen als voor een complete Tom Tom.
Grootste minpunt van navi op je mobi is dat het vooralsnog vaak aGPS is, waardoor je kosten hebt voor het internet gebruik. Met een unlimited is dat voor binnen Ned. op te vangen, maar als je buiten Ned. bent dan denk je wel twee keer na voor je het gebruikt.

Edit: Thorgrem heeft hierboven ook een heel goed punt. Zo zie je maar dat het persoons en gebruiks afhankelijk is wat je prefereert.

[Reactie gewijzigd door Amito op 23 juli 2024 01:43]

Anoniem: 283912 @Amito18 augustus 2009 14:18
aGPS gaat op basis van de locatie van de zendmasten van de provider en heeft niets met internet te maken.
Nee hoor. aGPS haalt alles van het internet. Ik heb het draaien op een PDA die geen SIM kaart heeft.
Ik ben van de vrij jonge generatie, maar ik vind het ook nog fijn om bijvoorbeeld een losse TomTom in de auto te hebben (of een ingebouwde navigatie).

Stel je hebt een huishouden met 2 mensen die autorijden. Je hebt 1 auto. Dan is het toch veel makkelijker om de TomTom altijd in het dashboard kastje te laten liggen. Anders zou ik (indien ik het had hoor) mijn telefoon aan mijn partner mee moeten geven als zij ergens heengaat waar ze de weg niet weet.

Een telefoon gaat bij mij een jaar of 2 mee, moet ik daarna opnieuw het pakket aanschaffen?

Ik zie nog vele voordelen voor een los (of in de auto ingebouwd) kastje.

Editl ik zie dat ik veel TomTom heb gezegd, maar vul naar wens een ander merk in. Die van het artikel ziet er ook goed uit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 23 juli 2024 01:43]

Navigatiesysteem in dashboardkastje?!

Kijk er maar mee uit. Bij mij voor de deur wordt er elke week wel een auto opengesloopt en die van mij wordt ongeveer 2x per jaar door dieven binnenstebuiten gekeerd. Inmiddels heb ik wel 5 inbraken gehad.

Gelukkig nooit een navi in de auto achtergelaten, anders was die zeker weggeweest.
Anoniem: 98248 @DaZZle18 augustus 2009 14:40
Voordeel van navigatie op een smartphone is dat je deze met software altijd kunt tracken. En je legt 'm niet zo snel in het dashboard kastje!
Nee idd, zelfs een oude iPaq die dienst doet als navi is niet meer veilig om 2 uur in je auto achter te laten (zoals zondagnacht/maandagmorgen persoonlijk ondervonden :()
Anoniem: 181786 @DaZZle18 augustus 2009 17:33
Het dashboardkastje zit altijd dicht. Bij mij is het een jaar of 8 geleden dat er in de auto is ingebroken, en enkel omdat ik het autoradio frontje er niet had afgehaald. Verder hoor ik zelden of nooit uit mijn omgeving dat een auto is opengebroken, de laatste keer is toch zeker een paar jaar geleden. Als er niets zichtbaar is in de auto doen ze hier schijnbaar geen moeite om de auto open te breken.

En al stelen ze het ding, hij is inmiddels 3 a 4 jaar oud, heeft zijn geld al lang opgebracht en kan dan mooi vervangen worden.
en jij woont waar ergens :?
Ik ben van de vrij jonge generatie, maar ik vind het ook nog fijn om bijvoorbeeld een losse TomTom in de auto te hebben (of een ingebouwde navigatie).

Stel je hebt een huishouden met 2 mensen die autorijden. Je hebt 1 auto. Dan is het toch veel makkelijker om de TomTom altijd in het dashboard kastje te laten liggen. Anders zou ik (indien ik het had hoor) mijn telefoon aan mijn partner mee moeten geven als zij ergens heengaat waar ze de weg niet weet.
Heel betrekkelijk hoor. Wij hebben 2 auto's en iedereen heeft (minstens) 1 telefoon.
Een telefoon gaat bij mij een jaar of 2 mee, moet ik daarna opnieuw het pakket aanschaffen?
Komt waarschijnlijk omdat je meer doet met je telefoon dan uitsluitend bellen. Die van mij is vijf jaar oud (2e Postbank-actie) en belt nog uitstekend. Een goedwerkend GPS-navigatiesysteem zou mij wel eens over de streep kunnen trekken naar een nieuwe telefoon. Kaarten verouderen sowieso, dus na een jaar of 2-3 een nieuw navigatiepakket met kaarten is nog niet zo gek.
"groter scherm"

Lijkt me voor navigatie in de auto wel belangrijk, en is m.i. de enige rede waarom routeplanners op pda/smartphone wat minder aantrekkelijk zijn. Voor wandelaars zal dat niet zo'n bezwaar zijn.

Een oplossing kan zijn om in de auto een dockingstation en wat groter scherm (of een HUD) in te bouwen, waarop de smartphone de routeinformatie kan tonen.

De droom-oplossing voor een universeel pda/smartphone/netbook apparaat is denk ik een uitklapbaar/vergrootbaar beeldscherm, maar het zal nog wel even duren voordat dat technisch haalbaar is. Met nanotech/smartmaterials lijkt bijna alles mogelijk.
en ik wil daar graag aan toevoegen
* dedicated apparaat dat maar voor één ding is bedoeld (er zijn nog hele generaties die dat prettig vinden)
* goedkopere hardware omdat het een dedicated apparaat is.
Als mijn pda (met navigatie) kon bellen, liet ik mijn telefoon lekker thuis hoor.

Goedkopere hardware is per apparaat misschien waar, maar alle losse apparaten bij elkaar zijn waarschijnlijk duurder dan één dedicated apparaat.
misschien ben ik erg voorbarig; maar lopen die PND niet tegen hun einde?
er zijn steeds meer (gratis) alternatieve - voor op de telefoon - laptop etc.
Ten eerste heeft niet iedereen een GSM, en al helemaal niet iedereen heeft een laptop.

Daarnaast is het niet echt praktisch om een laptop als navigatiesysteem te gebruiken. Waar laat je die? Op je passagiersstoel is lastig als je passagiers vervoert. En al vervoer je geen passagiers is het uit veiligheidsoogpunt niet handig om steeds op die stoel te moeten kijken, leid veel te veel af.

Een GSM heeft weer als nadeel dat je op die paar centimeter nauwelijks details kunt zien, wat navigeren weer minder makkelijk maakt.

Een PND is tenminste groot genoeg om iets te kunnen zien, is voor de meeste mensen veel makkelijker, en is veiliger omdat je hem in principe bijna direct in je blikveld monteert (hoek vak de stijl bijvoorbeeld of onderaan in het midden van de ruit), waardoor je het verkeer in de gaten kan blijven houden.
Heb GarminXL 5 (in het Nederlands) op mijn Nokia 5800 XpressMusic, en die heeft deze online diensten ook al... Nieuw? neuhhh
Dat wilde ik nou ook net kwijt. Ik gebruik op mijn Nokia E90 Garmin MobileXT. Daarmee kan ik ook al zeker een half jaar gebruik maken van local search. Wel erg fijn trouwens, dus een goede zet om dit ook op de PND's te laten functioneren.
Anoniem: 167272 18 augustus 2009 16:26
't Is met die navigatiedingen maar net wat je gewend bent. Ik prefereer Tomtom boven garmin, navigon, route66 en sygic mc guider. Waarom? Omdat ik die al sinds versie 2 (nog op de PDA) gebruik. Aan al die andere systemen kan ik niet echt wennen en Tomtom is heerlijk gebruiksvriendelijk. Vergelijk het met een Apple versus een Windows computer. Tomtom is de Apple.

(Fanboys, spaar me...) _/-\o_

En inderdaad, ik vind dat Garmin rijkelijk laat is met het toevoegen van al die extra functies. Die bij Tomtom overigens alleen in de duurste modellen is toegevoegd, en die heb ik niet. Hangt van het prijskaartje van die Garmin af hoe interessant dat dingetje wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167272 op 23 juli 2024 01:43]

Ach, al die merken hebben wat. Ik gebruik nu TomTom (GO740 Live), en hiervoor een Garmin (Nüvi 350, helaas defect geraakt). Beiden hebben hun voor- en nadelen. De TomTom heeft een betere stem en is sneller met rekenen en het oppikken van het GPS-signaal. De Garmin had weer een beter af te lezen scherm en had duidelijkere alarmmeldingen van POI's.

En over dat ze laat zijn: tsja, misschien wel, maar het zijn echt geen onmisbare functionaliteiten. Ik heb liever dat ze er wat langer over doen en dan een goed werkend iets uitbrengen, dan dat ze er een rushjob van maken en je straks eerst nog tig patches moet installeren om alles goed aan de gang te krijgen.
Ik gebruik de Garwin op de moter. Dus een waterdichte. Heeft Tomtom dat eigenlijk ook?
Anoniem: 181786 18 augustus 2009 14:09
Geheel offtopic, maar wellicht dat iemand een antwoord heeft en het heeft wel een klein beetje met et onderwerp te maken.

Deze, en alle anderen maken nog gebruik van GPS. Nu is de EU/ESA bezig met het bouwen van een alternatief. Heeft iemand enig idee wanneer dat klaar is?
"De Europese GPS zal rond 2010 volledig operationeel moeten zijn en bestaat dan uit een 30-tal satellieten."

Kan ik vinden met een beetje Googlen. Deze info is echter uit 2006, dus geen idee hoe up-to-date deze datum nog is...

Via Wikipedia (Linkje) vind ik dit:

"Op 30 november 2007 is alsnog een akkoord bereikt over de bouw van het systeem, dat in 2013 operationeel moet zijn."

Dus 2013 denk ik... Lijkt mij een reelere datum dan 2010 ook eigenlijk.
Dat alternatief is Galileo, en ja, daar zijn al apparaten voor. Garmin heeft bijvoorbeeld de eTrex-serie die (o.a.) Galielo aankan (naast ook GPS).

Maar Galileo is op dit moment nog niet (volledig) operationeel. Ik denk dat tegen de tijd dat dat zo is (2013 volgens de huidige planning), er wel meer modellen van meer merken uit gaan komen die zowel GPS als Galileo aan gaan kunnen, temeer omdat Galileo nauwkeuriger is (voor burgers) dan GPS.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 01:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.