Op de website van het Amerikaanse telecom-keuringsinstituut FCC is een verkorte handleiding verschenen van het nog uit te brengen nüvi 1690-navigatiesysteem van Garmin. Nieuw is de mogelijkheid om online diensten te benaderen.
Al begin augustus, toen bekend werd dat de nüvi 1690 de testen van de FCC had doorstaan, kwamen de eerste details over en foto's van het nieuwe navigatiesysteem naar buiten. Daarbij bleek al dat de nüvi 1690 niet alleen beschikte over bluetooth voor handsfree bellen, maar ook was uitgerust met ondersteuning voor gsm, gprs en edge. Uit de nu vrijgegeven 'quick start'-handleiding van de nüvi 1690 blijkt dat het apparaat online diensten kan benaderen die door Garmin onder de noemer 'nüinfo' worden geschaard.
Zo toont het apparaat op de menu-interface bovenaan onder meer de actuele temperatuur en wordt Google Local voor lokatiegerelateerde zoekopdrachten gebruikt. Ook maakt de nüinfo-dienst het bijvoorbeeld mogelijk om brandstofprijzen en vluchttijden op te vragen. Het navigatiesysteem is uitgerust met een micro-sd-slot en een microfoon. Verder beschikt de nüvi 1690 over een mini-usb-connector, die niet alleen dient om het apparaat op een pc aan te sluiten, maar ook om het van voedingsspanning te voorzien. Verdere specificaties, waaronder de grootte van het scherm, ontbreken nog.
Net als bij de overige modellen van Garmin geeft een magentakleurige lijn de te rijden route weer en kan de balk bovenaan aangeraakt worden om informatie over afslagen en kruisingen te krijgen. Onderaan staat informatie over de verwachte aankomsttijd, de huidige snelheid en de maximumsnelheid die voor het betreffende stuk weg geldt. Met de plus- en de min-schermtoetsen kan de gebruiker in- en uitzoomen.
Garmin loopt met de introductie van de nüinfo-dienst achter op concurrenten als TomTom en Navigon. Deze merken bieden al langer online diensten en hiervoor geschikte navigatiesystemen. Het is nog niet bekend vanaf welke datum de nüvi 1690 verkrijgbaar is; mogelijk gebruikt Garmin de IFA 2009-beurs in Keulen om het navigatiesysteem aan te kondigen. Wel staat al vast dat het gps-systeem zowel in Noord-Amerika als in Europa wordt uitgebracht.