Garmin introduceert pnd's voor op de weg en in de lucht

Garmin heeft een navigatiesysteem uitgebracht dat zowel in de auto als in een vliegtuig gebruikt kan worden. De nieuwe Area-serie bestaat uit vier modellen die allemaal zijn uitgerust met een 4,3"-qvga-touchscreen.

Uiterlijk verschillen de modellen niet van elkaar: de vier onderscheiden zich vooral door de geboden functionaliteit. De Aera 500 en de Aera 510 zijn de entry-level-modellen van de nieuwe serie, terwijl de Aera 550 en de Aera 560 meer functionaliteit bieden. Voor alle vier geldt dat ze stevig en waterdicht zijn, en dat ze bluetooth ondersteunen.

De Aera 500 en Aera 510 bieden basisnavigatie voor de weg met gesproken aanwijzingen en poi's, terwijl de twee duurdere modellen daarnaast de klant rijstrook- en kruispuntaanwijzingen bieden. Ook zijn de Aera 550 en de Aera 560 geschikt om actuele verkeerinformatie te ontvangen, maar moet wel een adapter van Navteq worden aangeschaft om ervan gebruik te maken. De Aera 500 en Aera 510 kunnen ook gebruikt worden op de motor dankzij de Garmin zumo 660-motorbevestiging. Kaarten van de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico worden meegeleverd.

Door op een icoon te drukken kan de privé-piloot in het vliegtuig overschakelen naar de vliegstand. Hierbij geven de Aera 500 en Aera 510 informatie over onder meer het terrein, obstakels op het vliegpad en vliegvelden. De duurdere Aera 550 en Aera 560 bevatten uitgebreidere functionaliteit met onder meer beduidend nauwkeuriger gegevens over het terrein en de obstakels. Ook zijn gegevens beschikbaar over meer dan 950 Amerikaanse vliegvelden, waaronder de ligging van hangaars, start- en landingsbanen, en is er een digitale versie van de AOPA Airport Directory, waarin van meer dan 5300 vliegvelden informatie over vervoer, slaapgelegenheden en restaurants is te vinden.

De Aera 510 en de Aera 560 beschikken verder over een XM-ontvanger voor onder meer XM-radio en een realtime weerradar toont onder meer windsnelheden en waarschuwt voor bliksem en turbulentie.

De Aera 500, Aera 510, Aera 550 en de Aera 560 zijn direct beschikbaar voor een prijs van respectievelijk 800 dollar, 1300 dollar, 1500 dollar en 2000 dollar. Of de apparaten ook naar Europa komen is niet bekend.

Garmin Aera 500 510 550 560

Door Pieter Molenaar

02-11-2009 • 17:14

26

Reacties (26)

26
25
15
0
0
6
Wijzig sortering
Ik vraag me af op wat voor publiek deze apparaten gericht zijn. Piloten hebben al navigatie in hun toestellen, dus alleen mensen met een hobby(zweef)vliegtuigje zouden hier baat bij hebben. Nou ken ik ook geen mensen die een vliegtuig hebben, dus het is wel een klein publiek. Maar voor die prijs kan je dat ook bijna verwachten ;)
Nou, dat zal je tegenvallen. De kleinere GA toestelletjes hebben geen GPS navigatie met moving map aan boord. Veel piloten vliegen puur op zicht (VFR) of op de kaart (koersje-tijd).

Inmiddels zijn er ook mogelijkheden om vliegtuig navigatie op allerlei PND's en PDA's te laten draaien. Zie bijvoorbeeld www.pocketfms.com , een pracht programma wat in Nederland ontwikkeld wordt

[Reactie gewijzigd door scsirob op 24 juli 2024 14:49]

Er is nog veel meer. Er zijn nog maar weinig serieuze zweefvliegers die zonder PDA (met daarop SeeYou Mobile, Soaring Pilot, WinPilot, Sprepla, Cumulus, ...) of ingebouwde navigatie vliegen.

GA is vaak vooruitstrevender qua navigatie en andere cockpit-verglazing dan de commerciële bakken! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat concurrentie niet welkom is in deze hoek...

* ATS heeft ooit Cumulus geschreven
Anoniem: 399 @ATS2 november 2009 19:11
Herzlich Willkommen auf www.heiner-lamprecht.eu!


Dies ist die Standard-Index-Seite Ihres Webs. Sie können sie problemlos löschen oder durch eine andere Seite ersetzen. Es handelt sich hierbei um die Datei index.html im Verzeichnis web.

Bei Fragen oder Problemen wenden Sie sich bitte an den Server-Administrator.

Jij schrijft default.html pages voor webservers?
Hmmm... Het lijkt erop dat de server eruit ligt helaas. En ja, die server is van een Duitser.

Edit: deze link lijkt het wel gewoon te doen.

[Reactie gewijzigd door ATS op 24 juli 2024 14:49]

Moderne kleine vliegtuigen hebben al een Garmin G1000 glass cockpit aan boord, en nog maar een paar analoge metertjes voor het gaval dat het systeem uitvalt.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 24 juli 2024 14:49]

Het is voornamelijk gericht op de VS

Alleen daar al zijn er meer dan 230000 prive vliegtuigen

http://www.usatoday.com/t...ittle-used-airports_N.htm

Vooral ULV's en MLV's hebben standaard geen navigatie aan boord.
Ik zou hier zeker in geïntreseerd zijn.

Desnoods als backup oplossing voor als het hoofdsysteem uitvalt.
Veel verkeersvliegers vliegen in hun vrije tijd op kleinere kisten.
( Zweefvliegtuigen, Cessna's, enz. )

Garmin is overigens niet helemaal onbekent met avionics:
http://www.garmin.com/garmin/cms/site/us/intheair/
Anoniem: 175233 @arc.2 november 2009 17:54
In veel kleine vliegtuigen zit geen GPS!

Er zitten natuurlijk wel allerhande andere navigatie hulpmiddelen in, maar die hebben andere functies. Typisch zitten er ontvangers voor radiobakens in, waarmee je dan de richting naar dat baken kunt zien. Met twee daarvan kun je dan je positie bepalen. Maar dat is dus veel omslachtiger dan een GPS.

Een GPS is dus best handig om erbij te hebben.
Ik heb indertijd (in de VS) leren vlieg met een Cessna 150, bouwjaar 1960. Het zal je verbazen, maar daar zat dus weldegelijk geen GPS in gemonteerd...
Het is natuurlijk ook handig als je verdwaalt bent in een bos of zo..lijkt me... Zijn niet de andere navigatie systemen alleen voor wegen? dus niet als je een lange wandeltocht maakt of gaat fietsen/mountenbiken..etc.... Want in zo'n geval heb je niks aan een gewone navigatie systeem. Of heb ik het hier helemaal fout? Heb geen auto meer..de laatste navigatie dat ik gebruikt heb was een van de eerste modellen.
Daar zijn ook al wel andere oplossingen voor, oa de Topografische Dienst heeft hier de top10nl voor, of de top25 to move. Die kan je in veel handheld (wandel)GPS systemen zelf toevoegen als achtergrond. :)
Kan me trouwens wel voorstellen dat als je midden in het bos loopt je geen GPS ontvangst zult hebben. Voor een half jaar geleden was ik op vakantie naar België en op een dag reed ik ( op navigatie ) door Antwerpen, maar dat ging niet echt van harte.
Hij was continu het signaal kwijt, Ben op de borden toen de stad maar uitgereden en vervolgens op navigatie verder te rijden.

Het zijn opzich natuurlijk best wel prijzige apparaatjes, maar aan de andere kant vliegen is geen goedkope hobby, dus de gene die in de doelgroep bevinden hebben natuurlijk vast niet zo heel veel moeite met de prijs.

Maar zoals hierboven ook al genoemd, nu nog navigatie voor ter land, ter zee en in de lucht. ( Al hoeft van lucht nog niet zo gezien het feit ik zelf nooit zou vliegen ) maar voor op het water zou natuurlijk wel super zijn.

Zo zie je maar weer, de techniek zit niet stil. What's next?
Anoniem: 310408 2 november 2009 17:47
Als ze geen kaartmateriaal voor de luchtvaart meeleveren voor Europa verkopen ze er hier maar heel weinig (of geen). En de update rate van dat soort files zit vaak op een 28 dagen cyclus en afhankelijk van de source is het behoorlijk kostbaar (vertel ik uit ervaring, heb het nodig voor een flight simulator die we aan het ontwerpen zijn).

Ik koop er overigens meteen een als ze aviation kaarten voor Benelux en Frankrijk uitgeven.
Nou het lijkt me wel dat ze kaartmateriaal voor de luchtvaart in Europa meeleveren, want vliegtuigen uit America komen toch ook in Europa...?! Die blijven heus niet alleen in Amercia hoor.


Ik vind trouwens de foto die erbij staat heel onduidelijk. Tomtom (om er maar eentje te noemen) is toch heel wat duidelijker. Echt best een zooitje nu
Het soort vliegtuigen waarvoor dit gemaakt wordt, zijn de kleine 1 tot 4 persoon toestellen. Die gaan niet de oceaan over.
Bij een software pakket als PocketFMS is de update cyclus 4 uur.. Elke wijziging, ook tijdelijke zaken als beschikbaarheid van een veld, wordt direct verwerkt en is in een wereldwijde update beschikbaar. Al het kaartmateriaal is ook wereldwijd beschikbaar

V.w.b. die foto, als je gewend bent om op vliegkaarten te kijken dan is dit prima overzichtelijk. Je moet voor de gein de luchtvaartkaart van Nederland/Belgie eens op papier bekijken, dat is een grote chaos van lijntjes, symbooltjes en kriebeltjes. Gaandeweg tijdens je opleiding leer je wat het allemaal betekent.
Anoniem: 249885 2 november 2009 17:35
de nederlandse markt is inderdaad niet erg groot, ze zullen er misschien maar een honderdtal verkopen. Maar als je kijkt naar de wereldwijde markt, dan is het toch wel in de vele duizenden.
Mijn zusje vloog 7 jaar geleden al met een Garmin aan de yoke - zij vond het toen al jammer dat ie niet in de auto te gebruiken was. Voordeel van de vliegversie was dat de kaarten echt vaak geupdate werden (wekelijks/maandelijks oid).
Dus opzich eigenlijk een ontwikkeling die al veel eerder ingezet had kunnen worden, volgende stap is water kaarten erbij als optie - heb je aan 1 apparaat genoeg om overal een backup te hebben voor je eigen navigatie (want ja ik zie gps nog steeds als een hulpmiddel dat je samen en sucundair gebruikt naast je kaarten en route voorbereiding of je nu vliegt, rijdt of vaart).
Ik heb liever een PNA waarbij ik gewoon zoals mn mio C710 een SD kaart in kan gooien met de executable gerenamed naar C710AUTO.exe zodat het gelijk start. Dan kan je tenminste je eigen (voor je doel en eigen ervaring) goede navigatie software er op gooien.

Immers zal deze software op dit garmin systeem perfect werken voor gemotoriseerde kisten. Maar voor bijvoorbeeld zweefvliegers zal het een stuk minder lekker werken.

Ik hoop ook dat ze een goed helder scherm gebruiken. Als je in de volle zon zit zie je op 95% van de PDA's/PNA' s geen hout meer in de lucht. In de auto gaat het vaak wel omdat je ruiten er niet zo groot zijn of je hem wel ergens in de schaduw kan plaatsen. Tevens zou een goede standaard om hem in te zetten/aan te hangen wel prettig zijn zodat je makkelijk kan switchen tussen kisten. Bij voorkeur niet met 1 zo'n lompe zuignap oid voor op het raam. Want met een beetje zon op de achterkant van de zuignap, en een beetje turbulentie vliegt zo'n ding zo door je cockpit als je pecht hebt. O-)

Edit: tevens wil je niet dat zo'n ding er af dondert en tussen de pedalen valt oid.
Geef mij ook eigenlijk maar gewoon inbouw :+
Degelijker, afgesteld voor het toestel, betere integratie, geen ding dat ergens loshangt wat mogelijk los kan raken, geen uitzicht belemmeringen door een apparaat dat ergens onhandig is opgehangen of waarbij je klem komt te zitten in de draden bij het evacueren in een noodgeval.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 24 juli 2024 14:49]

Heb een keer m'n tom tom in de vliegtuig mee genomen. Erg grappig om te zien waar je exact zit en hoe hard je werkelijk vliegt. Ik heb het pijltje met 850 kmpu nog nooit zo snel over de weg zien schieten haha. Vond het ook grappig dat het vliegtuig de landing al in ging zetten terwijl we nog dik boven Duitsland zaten. Wat hebben we toch een klein landje.
Moet je eens een route aanzetten. en kijken hoe snel zo'n ding over de rooie gaat.

Links, link, nee, rechts, keer om waar mogelijk, keer..links, stop!
nu nog een vliegtuig!
Kopen? Ik weet er een in de aanbieding ;)

http://bva-auctions.com/auction/lot/1186/568360

Kan je trouwens ook zien dat zelfs een redelijk modern toestel geen standaard GPS ingebouwd heeft. Hier is een Garmin 296 bijgeklust..

[Reactie gewijzigd door scsirob op 24 juli 2024 14:49]

Voor 300.000 Dollar heb je een mooie 4 persoons Cessna Skyhawk met Garmin G1000 glass cockpit navigatie :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.