Het televisieprogramma Kassa heeft kritiek geuit op makers van navigatiesystemen, omdat klanten in sommige gevallen het risico lopen om verouderde kaarten op hun nieuwe systeem te krijgen, terwijl voor updates betaald moet worden.
Vier van de vijf onderzochte fabrikanten vermelden de datum waarop de kaart voor het laatst is bijgewerkt niet op de verpakking, waardoor de klant er thuis pas achter kan komen hoe recent de gegevens zijn. Van de vier bedrijven die het niet melden zijn er maar twee die gratis een update geven als het nieuwe systeem direct verouderd blijkt te zijn: TomTom en Garmin.
TomTom doet dat nog maar sinds kort: alleen modellen die na juni 2007 gemaakt zijn komen in aanmerking voor een gratis update, als blijkt dat er tussen productie en aankoop al een nieuwe versie is verschenen.
Maar vooral de service van de twee overgebleven merken (Sony en Mio) laat te wensen over, zo suggereert Kassa: 'Is het redelijk dat je voor veel geld een product koopt, dat niet goed functioneert, omdat het al verouderd is?'
In een reactie zegt Mio dat mensen prima uit de voeten moeten kunnen met iets ouder kaartmateriaal. Het bedrijf zegt dat het onwaarschijnlijk is dat mensen een echt zwaar verouderde kaart in handen krijgen, omdat het ieder halfjaar nieuwe modellen uitbrengt. Het kan echter voorkomen dat winkels oude voorraad achterhouden, dus als extra maatregel gaat Mio een datum op de verpakking gaan drukken.
Sony wijkt niet van zijn standpunt af: de kaarten zouden nieuw zijn op het moment dat ze geïntroduceerd en uitgeleverd worden naar de distributeurs. Voor de meeste mensen zou een update pas na drie jaar 'enigzins wenselijk' worden, dus wie direct al een nieuwe versie wil mag daar zelf voor opdraaien.