Nokia lijft navigatiefabrikant Navteq in - update

Nokia voert momenteel overnamegesprekken met Navteq, een grote fabrikant van navigatiesoftware en routeplanners. De Finse telecomfabrikant wil met de overname mogelijk het mobiel navigeren naar een hoger niveau tillen.

De overnamegesprekken zouden al enkele weken gaande zijn. Ook in de nacht van zondag op maandag zouden de twee bedrijven met elkaar om tafel hebben gezeten, zo meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. De overname zou een van de grootste zakelijke fusies ooit zijn.

Navteq is een van de grootste fabrikanten op het gebied van navigatiesoftware. De interesse van Nokia sluit aan bij de koersverandering die het telecombedrijf heeft ingezet waarbij meer de nadruk is komen te liggen op mobiele diensten. Steeds meer telco’s en providers verwachten dat de aanvullende diensten hun nieuwe melkkoe zullen worden. Vorig jaar nog splitste het bedrijf zijn infrastructuurtak af van de rest van de bedrijfsvoering door een joint-venture op te richten in samenwerking met Siemens.

Diverse autofabrikanten en gps-fabrikanten wereldwijd maken gebruik van de kaarten van Navteq. In Nederland maakt onder meer KPN gebruik van de kaarten van deze aanbieder voor zijn eigen mobiele-navigatiedienst KPN OpWeg. Met deze online dienst voor gebruik op de mobiele telefoon kunnen abonnees voor 7,50 euro per maand navigeren op naam en adres, inclusief het benodigde dataverkeer. Grootste voordeel is volgens KPN dat abonnees altijd voorzien zijn van de laatste kaarten – iets dat bij in de winkel gekochte navigatiesystemen niet vanzelfsprekend lijkt, zo bleek afgelopen weekeinde uit een uitzending van Kassa.

Update, 15:53 - Inmiddels heeft Nokia de acquisitie bevestigd. Het Finse bedrijf betaalt 78 dollar per Navteq-aandeel. Daarmee komt het overnamebedrag uit op rond de 5,5 miljard euro.

Door Wilbert de Vries

01-10-2007 • 08:56

21 Linkedin

Lees meer

Reacties (21)

21
19
8
4
0
0
Wijzig sortering
Dat uitmelken valt heel erg mee hoor! 7,50 per maand is in 3 jaar 270 Euro. Wat kost een navigatie systeem en in hoeveel tijd schrijf je dat af? Daarnaast moet je vantevoren investeren dus in principe heb je nog rente verlies ook, plus het risico van het apparaat dat stuk gaat en waardoor je de kans hebt nog een keer een flinke uitgave te moeten doen (ja, dat geldt ook voor je mobiele telefoon, maar niemand kan met droge ogen beweren dat je die niet sowieso zou vervangen als je die kapot is.)

Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om je abo te stoppen als je het een tijdje niet nodig hebt, en je krijgt steeds de beschikking over de nieuwste versies van de kaarten.

Hmmmm, rip off? Valt wel mee hoor....

Edit: Is natuurlijk een reactie op ijmert.

[Reactie gewijzigd door Chicken op 1 oktober 2007 09:24]

Anoniem: 46304
@Chicken1 oktober 2007 09:32
Tja, dat kan toch heel anders uitpakken: mijn Nokia E50 (bij verlenging van m'n abonnement) kan TomTom draaien. Kosten: software gratis van eMule gehaald (0 euro, nachtje wachten, gaat sneller dan wachten tot het zaterdag is voor ik 'm kan kopen), losse GPS unit erbij kopen (70 euro, dat zou zowiezo moeten) en losse micro SD kaart erbij om alles op te zetten (30 euro voor 2GB, hoewel het op 128MB ook net gepast had).

Kaartupdates download ik ook wel, ik heb nu kaarten uit september 2006 en die doen het goed genoeg: als ik een gloednieuwe rotonde tegenkom i.p.v. het kruispunt dat op de kaart staat snap ik echt wel dat dat nieuw aangelegd is en zal ik er niet door verdwalen. Het enige dat ik mis zijn de vernieuwingen op plaatsen waar nu gewerkt wordt, zoals langs de route van de A73, da's momenteel 1 grote bouwput die dagelijks veranderd. Maar dat zie ik over een jaar wel weer, als ik een nieuwe kaartupdate download.
Tja, maar wat jij doet is natuurlijk niet normale manier van doen, software jatten, kaart jatten... Mensen zoals jij zijn dus de reden waarom software/media tegenwoordig steeds duurder wordt... Koop gewoon je spullen, dan heb je pas recht van spreken..
Johanw910, een beetje moeilijk om gedownloade software (illegaal) te vergelijken met gekochte software / hardware of diensten.
Het is nog goedkoper om een ruitje in te tikken en het uit een auto te halen.... ;)
Dat is natuurlijk geen vergelijking (legaal <=> illegaal)...

Maar de vergelijking van hierboven met 7.50 in 3 jaar klopt ook niet, want dan heb je de telefoon/gps/carholder/lader er nog niet bij. Daar kan je toch ook nog wel 300+ euro voor uit trekken.

(En nee een telefoon krijg je niet gratis bij een abbo.... je betaald minstens 12 of 24 maanden een tientje teveel)
OK. Rip off valt mee. Maar navigatie in buitenland?
Waarbij je wel vergeet een telefoon met een 4,5" (11,5 cm) scherm aan te schaffen.

Behalve dat dat me niet lekker lijkt bellen, is dat ook nog gratis...
Ja wie gaat er nou 7,50 per maand betalen als je ook voor een bedrag eenmalig navigatie kunt hebben. En dan heb je het op je telefoon. Dus je kunt de navigatie niet eens met je vrouw of vriendin delen. Alles lijkt wel ineens in abonnementvorm gegoten te moeten worden. Ik laat me niet als melkkoe uitmelken. Dit soort "services" is alleen voor domme mensen die zich lekker laten uitmelken.

/Edit/
je kunt op een moderne Nokia ook TomTom draaien. Waarom zou je 7,50 per maand betalen als je ook een keer TomTom kunt kopen. En TomTom heeff Europa dekking zonder telefoonkosten.

[Reactie gewijzigd door ijmert op 1 oktober 2007 09:20]

Nou, als je bijvoorbeeld als CV installatie monteur in de utiliteitsbouw zit en dus vaak in nieuwe woonwijken moet zijn is het toch wel makkelijk als je gewoon realtime de meest nieuwe kaarten tot je beschikking hebt, dus dat is een situatie waarbij het wel degelijk zin heeft. Als je er af en toe even mee naar familie gaat, of naar zuid-Frankrijk op vakantie, jah dan zal het misschien wat overbodig zijn. Ikzelf zou denk ik voor zoiets als dit gaan, of Google Maps op de gsm, betaal je alleen wat dataverkeer (ik heb een lichte databundel, dus dat kost me niks verder) en dan is die laatste verder gratis, je moet alleen zelf doorklikken en zeggen waar je bent, dus dat is niet echt een vervanger..
De nieuwste kaarten ja ja. En hoe "nieuw" zijn die kaarten dan. Als er vandaag een rotonde wordt opgeleverd verwacht ik niet dat de aannemer even naar Vodofone belt dat de kaart kan worden bijgewerkt hoor. Kaarten worden bij TeleAtlas gemaakt en die levert huis niet iedere dag nieuwe updates. Hooguit een keer per half jaar of jaar. En op die "nieuwe" kaarten staan ook niet de laatste wijzigingen. Met een nieuwe kaart van TomTom (teleAtlas) kom ik ook soms rotondes tegen die er al minstens een jaar zijn. En mijn eigen huis (ik woon er al twee jaar en de postcode is al 3 jaar bekend) is nog steeds NIET met de nieuwste kaart van TomTom op huisnummer te vinden. Kortom hoe nieuw zijn "online" kaarten dan?

Dat moet je je eerst afvragen voordat je het als voordeel van een online abbo ziet.
Het hele digitale kaartmateriaal landschap begint wat te versnipperen, vroeger was er eigenlijk maar 1 dienst met eigen waarnemers te velde, de topografische dienst, inmiddels onderdeel van het kadaster, was voorheen onderdeel van defensie. Later kwam daar de nog wat nauwkeuriger GBKN (Grootschalige Basis Kaart Nederland) bij, die door alle gemeenten en 1 groot ingenieursbureau onderhouden wordt, en inmiddels hebben niet alleen clubs als Andes en TeleAtlas eigen opname buitendiensten, inclusief 3D scan auto's, maar zie je dus dat bedrijven als Tom Tom ook dat stuk zelf in huis willen hebben, en dus of een eigen dienst op zetten (evt icm de eigen gebruikers), of gewoon een complete dataleverancier opkopen.

Bij de Top-10 vector is er jaren een 4 jarige update cyclus geweest, en nu ze naar de object geörienteerde top-10nl gaan zal dit uiteindelijk 1 jaar worden, maar wel met tussenstap een 2-jarige periode, en dat is toch wel een grote club met veel ervaring, dus dan verbaast het me niet dat het bij Tom Tom soms ook een paar jaar kan duren, ondanks het feit dat ze een veel simpeler dataset gebruiken. (en ze zijn 2 jaar geleden geswitcht van Andes naar Tele Atlas, dus dat zal je misschien ook wel terugzien in de data)
Anoniem: 155977
@ijmert1 oktober 2007 10:11
Euhem, de gemeentes zijn verantwoordelijk voor die kaarten, die door alle navigators opgekocht worden, Welk nav-product je ook hebt, ze gaan allemaal op dezelfde manier de fout in als mijn adres gezocht wordt. Elk navigatiesysteem zorgt dat je in het bos bij de buurman uitkomt.

Foutje van de gemeente.... 8)7
Gemeentes verkopen zelf geen kaartmateriaal aan derden, maar leveren dus wel de bronbestanden aan semi commerciële instellingen als de GBKN (dat is administratief een stichting als ik het goed heb) Die laatste club is dus verantwoordelijk voor de eindcontrole, en dus de beloofde nauwkeurigheid. Het continue samenvoegen van alle digitaal aangeleverde data van 200+ gemeenten is geen sinecure, al was het alleen maar door de verschillende gebruikte digitale systemen. Denk dan aan Autocad/Microstation evt met ruimtelijke add-on zoals Autocad-map, GIS pakketten zoals ArcGis/Smallworld of een BIS (Bodem Informatie Systeem) als Stralia/Nazca, en dan vergeten we maar even dat er überhaupt geen uniform datamodel is.. |:( Tel daar nog bij op dat alles slechts steekproefsgewijs gecheckt wordt om nog een wat fatsoenlijke update frequentie te kunnen halen, en dan heb je wel ongeveer het recept waardoor je dus zo 2 jaar kan wachten op die ene rotonde bij je schoonouders om de hoek :)

Wat je vaak ziet is dat (kleinere) gemeentes via de civiele afdeling mutaties leveren aan de GBKN organisatie (zeg 1x per kwartaal), en dat de ruimtelijke afdeling de terug geleverde (zeg 1x per jaar) gemeente dekkende bestanden gebruikt voor het maken van plannen.

En dat is dan nog maar 1 voorbeeld, Andes, TeleAtlas of een Geodan hebben dan weer andere prioriteiten bij het samenstellen en onderhouden van een digitale ondergrond dan gemeenten of een Kadaster.

[Reactie gewijzigd door uncle_sjohie op 2 oktober 2007 08:21]

wel 1 +punt voor dat abbo per maand: je hebt wel constant een up to date kaart, bij navigatie moet je die 1 keer in de zoveeltijd opnieuw aanschaffen voor +/- 50 euro (als het niet meer is)..
Eeerst tomtom met tele atlas nu nokia met navteq, ik de toekomst zullen wel een groot aantal zakelijke nokia's standaard met navigatie zijn uitgerust
Ik denk dat je de N-series daar ook wel bij mag betrekken. Deze vormt samen met de zakelijke lijn toch wel de top van Nokia en de N95 heeft al gps ingebouwd dus de kans dat dit er meer worden is vrij groot.
Inmiddels is de deal rond en heeft nokia een persrelease vrij gegeven: http://www.nokia.com/A4136001?newsid=1157198 Ze gaan het overnemen voor 8.1 miljard doller.
Auw dat was weer eens een gevalletje van iets te snel afgestoten door Philips: 5-5-2005 Philips verkoopt 30 miljoen aandelen Navteq voor USD 37,50 per aandeel (koers was toen ongeveer 1,28)
Anoniem: 128823
@mazzl1 oktober 2007 18:37
Als je iets of wat van GPS navigatie afweet, dan weet je dat je beter had gezwegen. Je Navteq data heeft immers niets te maken met het feit dat je GPS navigatie de weg kwijt raakt of afwijkt van de route; dit ligt aan de fabrikant van je GPS navigatie systeem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee